Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Staram sie wczeniej swój zwrot VAt-u dostać :wink:

-oczywiscie jak sie da ,bo w duzych hurtowniach nie

zawsze chcą iśc na to ...

ktos moze powiedzieć ..a co z gwarancją ?

-odpowiadam, zycze powodzenia w uzeraniu sie z wykonawcą

Jezus, nie jarzę :oops: Co ma do tego gwarancja? A co wykonawca?

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiewióra - jeżeli docieplasz to ściany buduj z taniego materiału. Ja (i selimm chyba też) mam ściany z MAX-a. Jeżeli już chcesz dawać PTH i docieplać to nie bardzo jest sens pakować zaprawę ciepłochronną. Oczywiście to nie zaszkodzi ale moim zdaniem to zbędny wydatek.

Daggulka - ja za robociznę dałem mniej niż 43000. Co do pokoju nad garażem ... zabewne jest to, że każdy kto tam wchodzi stwierdza że to jest super pokój :D . Faktycznie jest fajny bo ma jakieś 34 m2, dwa okna łukowe, skosy i 2 okna dachowe, wejście z półpiętra. No i tam będzie nasza sypialnia :wink:

-....

Wcześniejszy odzysk VAT to jego niepłacenie 8) .

Wtedy oczywiście nie masz gwarancji, chyba, że jakiś sprzedawca-kamikadze Ci ją da - formalnie przecież transakcji nie było.

Ja kupowałem wszystkie materiały sam i nie żałuję, chociaż jest to b. duże obciążenie (CZAS !!!) przy budowie. Zawsze utargowałem jakiś rabat a zwrot VAT jest swoją drogą. Zwróć uwagę po jakiej cenie wykonawca oferuje Ci materiał. Jeżeli po cennikowej to na 99,9% on na tym zarobi bo będzie miał rabaty.

Warto pamiętać, że nie za wszystkie materiały przysługuje zwrot. Nie dostaniesz zwrotu za drzewo budowlane (w tym więźba :cry: ), niektóre chemikalia (farby, izoplast), gwoździe, śruby, śrubki, niektóre elementy instalacji elektrycznej (zdaje się że nie odliczysz wyłączników, gniazd, lamp, bezpieczników). Szczegóły znajdziesz w innych wątkach na forum.

Szanowni Przedmówcy mają w 100% rację.:lol:

My budowaliśmy z PTH z prozaicznej przyczyny.Dostaliśmy upust taki, że metr kw był w tej samej cenie ( czy o 1 zł droższy) od maxa.Tak to byśmy się na niego nie decydowali, bo jeśli dam na to 10 cm styro, to przeciez jedno co tam będzie.To czerwone i to czerwone :wink: :lol:

A my teraz mamy dylemat - na planowane ogrodzenie ( 40 m) na słupki beton z tynkiem, czy klinkier?Co dajecie?

Cześć Hanysy

Piejar i smoczyca :) twierdzicie ze mocie stodoły - to co jo mom powiedzieć :-? ale cóz tam pochwale się jakie postępy u mnie :wink:

http://bastki.atspace.com/czasowe/thumbs/1.JPG

http://bastki.atspace.com/czasowe/thumbs/2.JPG

tu większe fotki

http://bastki.atspace.com/czasowe/remont.html

Sebo8877

Wiewióra - jeżeli docieplasz to ściany buduj z taniego materiału. Ja (i selimm chyba też) mam ściany z MAX-a. Jeżeli już chcesz dawać PTH i docieplać to nie bardzo jest sens pakować zaprawę ciepłochronną. Oczywiście to nie zaszkodzi ale moim zdaniem to zbędny wydatek.

Może to jakaś zmowa, ale mnie i w Budozbycie i w Lubarze maxy wyszły drożej :o Najtaniej Leier opluwany zgodnie przez wszystkich, co budują...

-....

Wcześniejszy odzysk VAT to jego niepłacenie 8) .

Wtedy oczywiście nie masz gwarancji, chyba, że jakiś sprzedawca-kamikadze Ci ją da - formalnie przecież transakcji nie było.

Dalej nie jarzę. Ideę zwrotu VAT rozumiem tak: kupuję materiał, dostaję fakturę, materiał i te niby gwarancje, a potem wypełniam stosowne tabelki, lecę do UC i dostaję 15 % zwrotu. Dlaczego transakcji nie było???

Może to jakaś zmowa, ale mnie i w Budozbycie i w Lubarze maxy wyszły drożej :o Najtaniej Leier opluwany zgodnie przez wszystkich, co budują...

Ja ma całą chałupę z maxów Leiera i ich nie opluwałem. Jeżeli max wychodzi jak PTH to brać PTH i po sprawie. Ja w grudniu 2004 kupiłem maxa po 1,65 brutto. To były czasy 8)

Wiewióra ! PTH u nas jest modny, bo my ciągniem na Zachód.

Moja kochana Połówka jest z Tarnowa (tam jest fabryka Leiera ). Nikt w Tarnowie nie pomyślałby budować z PTH. Tam wszyscy biorą na ściany Leiera, domy stoją, mają się dobrze. Jest tańszy, bierz go.

Ci co pluja, niech plują dalej....To jest tylko ściana przecież.Do tego ocieplisz ją.

Dalej nie jarzę. Ideę zwrotu VAT rozumiem tak: kupuję materiał, dostaję fakturę, materiał i te niby gwarancje, a potem wypełniam stosowne tabelki, lecę do UC i dostaję 15 % zwrotu. Dlaczego transakcji nie było???

Ech wiewióra to jakaś podpucha?

1. Kupowanie bez VAT jest niezgodne z prawem. Jeżeli kupisz coś na lewo i jest kicha to możesz liczyć tylko na czyjąś przyzwoitość. Sprawy gościowi nie założysz bo musiałabyś się przyznać do złamania prawa.

2. Nie dostajesz 15% tylko ok 12-13 procent.

Casusy z życia:

a) zapłaciłem VAT przy umowie na stan surowy - gdybym tego nie zrobił to nawet zawarta umowa byłaby nic nie warta,

b) kumpel kupił kompletne ogrodzenie betonowe (grube tysiące złotych) . Beton się sypał jak suche g.. Założył sprawę i wygrał. Gdyby skusił się na "tańsze" zakupy mógłby sobie pogwizdać bo producent był wyjątkowo bezczelny (miał już inne sprawy).

Ech wiewióra to jakaś podpucha?

1. Kupowanie bez VAT jest niezgodne z prawem. Jeżeli kupisz coś na lewo i jest kicha to możesz liczyć tylko na czyjąś przyzwoitość. Sprawy gościowi nie założysz bo musiałabyś się przyznać do złamania prawa.

2. Nie dostajesz 15% tylko ok 12-13 procent.

Casusy z życia:

a) zapłaciłem VAT przy umowie na stan surowy - gdybym tego nie zrobił to nawet zawarta umowa byłaby nic nie warta,

b) kumpel kupił kompletne ogrodzenie betonowe (grube tysiące złotych) . Beton się sypał jak suche g.. Założył sprawę i wygrał. Gdyby skusił się na "tańsze" zakupy mógłby sobie pogwizdać bo producent był wyjątkowo bezczelny (miał już inne sprawy).

Łomatko, Piejar, ja przez ciebie zjadę na serce. Nie miałam na mysli kupowania bez VAT czyli na lewo, ale ZWROT VAT, a właściwie róznicy między 7% a 22%. Pół niedzieli myślałam, o co ci może chodzić!!!! Oczywiście, wszystko, co napisałeś powyżej to prawda, dlatego mam zamiar podpisywać umowy, zbierać faktury i płacić kolejne podatki moimi opodatkowanymi pieniędzmi. I może po tym wszystkim ukochany fiskus zwróci mi za ulgę odsetkową, hłe hłe.

no i wszystkie kwoty podawane powyżej w moich jęczących postach dotyczą KWOT BRUTTO :)

Noooo, Sebuś ....mucha nie siada :D .... też będą miała kuchnię otwartą i podobają mi się właśnie takie przejścia na podłodze z kuchennych kafli na panele czy parkiet (tylko ja będę miała w kształcie S). Będę miała więcej czasu (czytaj: najprawdopodobniej jutro w pracy :D ) to pooglądam sobie wszystkie Twoje zdjęcia.

A "stodoła" w sensie że dom prosty jak od siekiery....bez bajerów, wykuszy i innych drogich notabene udziwnień :wink: .

Wiewiórka..... ty strasznie bojaźliwa jezdeś :D . Ja będę brała Fa Vat .... ale nie na wszystko (część oczywiście będę musiała bo mam 2 lata na okazanie się w US że kasę ze sprzedaży mieszkania na dom przeznaczyłam) ... ale na materiały które w zasadzie zepsuć się nie mogą to szkoda kasy.

Wiem nawet, gdzie to jest. Jutro jedziemy na Sportową :lol: w odwiedziny, tam wdepniemy.

Dzięki.Projekt bramy kutej z pewnością weźmiemy od pana E. Męskiego ( dzięki za namiary). Pytanie o cene już wysłaliśmy. Jestem ciekawa ile :o będą chcieć???Pewnie ogrodzenie pochłonie cały zwrot vat- u :cry: .

Pozdrawiam.

Obserwowałem kiedys

tego Macho przy robocie

-robi niesamowite rzeczy (daj znać odnosnie ceny :wink: )

http://www.stobrawa.superzakupy.biz/index.php?o=prods/show/12751&PHPSESSID=9155f8890ac0da7d122593323619ffb9

jak Wam sie podobają te drzwi ?

http://www.rako.cz/ -to kolekcja naszych somsiadow

niektore są nawet fajowe :D

Wiewiórka..... ty strasznie bojaźliwa jezdeś :D . Ja będę brała Fa Vat .... ale nie na wszystko (część oczywiście będę musiała bo mam 2 lata na okazanie się w US że kasę ze sprzedaży mieszkania na dom przeznaczyłam) ... ale na materiały które w zasadzie zepsuć się nie mogą to szkoda kasy.

Hihi, a jak weźmiesz kredyt w KB to fakturki na 50 % wartości ;)

Nooo Cwierć-Gorol

ładnie idziesz :wink:

ps.kiedy będziesz tym warzywniokiem jechać na Sląsk ?

Te Hanys a co Ci potrzeba - warzywniokym nie wiym czy pojada bo potrzeby ni ma -ale swojom megankom pojada kajś kole środka lutego (chrześniak sie mi urodził w Niewiadomiu :))

Te a te kachelki to sie opałco zza Odry wozić ??? Mosz wybadane te cyny ???

Sebo8877