Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKĄ PRALKĘ?

budomat

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Hej!

Ja mam pralke i lodowke Elektroluxa.

Pralke mam 8 rok - nie wiem jaki model - z takich sredniodrogich - wtedy kosztowala chyba 1700-1800.

prawde mowic kiedys jz na nia narzekalam - bo bierze plyn do plukania w przedsotanim plukaniu(a nie ostatnim), bo jest jakas taka malo skomplikowana ;) ale jak posluchama perypetii znajomych z pralkami to zamilklam ;). Moja pralka nigdy jescze sie nie popsula, a moglaby miec podowy do tego - nie bylo wypoziomowana przez pierwsze lata przez co niezle wytrzeslo jej beben, a mimo to nic jej sie nie stalo.

Lodowke mam chyba 4 lata - tez nie pamietam modelu - wys. ok 180cm, 2 agregaty. Z tego co pamietam nalezala do drozszych - w promocji kosztowala ok 3000. I niby nie wzywlam do niej nikogo, ale cos ostanio niepokoi mnie "dyskoteka" na mierniku tem - nieraz mrugaja wszystkie diody :o . No i troche za mocno mrozi lodowka i nie moge jej wyregulowac. Podsumowujac zastanawiam sie czy za te cene nie moglam kupic innej lodowki :-? .

Aha mialam jescze przez pol roku Zanussi - i teraz wiem ze no more!!! Zepsula sie juz po miesiacu i to dosc powaznie - oddalismy ja.

Jakbym teraz wybierala lodowke patrzylabym rzede wszystkim na to zeby miala 2 agregaty i specjalna szufladke na szybkie mrozenie-czesto robie pirogi, kluski hurtowo i wlasnie tam sobie je spokojnie zamrazam. (moja to wszystko ma wiec pewnei nie wymienie jej przeprowadzajac sie do nowego domku, bede musiala tylko te dyskoteke jakos zaakceptowac :lol: )

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Wiele razy widziałam działającą bez zarzutów 20 letnią pralkę MIELE. Po prostu nie do zdarcia. Ja mam Polar 11 lat bez awarii. Dobra pralka musi być niestety ciężka.

Ciężka jest po to żeby nie skakała po łazience w trakcie wirowania - w środku są podwieszone jedna lub dwie żelbetowe płyty jako stabilizatory.

• 6 months później...
  • 3 weeks później...

Pralka 6 letni Whirpool z górnej półki - wtedy 1900 - bez problemów - wczoraj zauważyłem jeden mały bąbelek na obudowie :-)

Słyszałem, że pogorszyła się jakość Whirpooli po przeniesieniu produkcji do Czech

Lodówka 5 letnii LG - wtedy 2300 teraz 1600 w sklepie - denerwuje mnie bo po każdym otworzeniu lodówki i zamknieciu drzwiczek załączają się dmuchawy aby wyrównać /zmieszać/ temperaturę w środku - nie jest to głośne ale mnie denerwuje - pewnie już nie kupię lodówki z takimi nadmuchami.

• 5 months później...

Z doświadczenia rodzinnego:

moi rodzice i moi teściowie mają pralki Whirlpoola, z dolnej półki, ale od ładnych kilku lat pracują bez zarzutu, wszyscy są BARDZO zadowoleni i o to chyba chodzi :)

Ja z kolei mam pytanie: jak wygląda sprawa z pralkami Candy, chodzi mi o funkcje typu 1/2 wsadu, przy żadnej z pralek tej firmy nie widzę niczego na ten temat, a dla mnie to jest raczej istotne.

Nie potrzebuję zbajerowanej pralki, ale chcę żeby była oszczędna, myślałem o modelu CTY 104... co Wy na to?

Kkilkanascie lat mieliśmy Dianę. Naprawiana parokrotnie, bo nie było możliwości by zmienić. Kiedy czasy się zmieniły, zachęceni pralką Candy znajomych (20 lat bez usterki, kupiona w Pewexie) kupiliśmy pralkosuszarkę Candy. Jedno wielkie nieporozumienie. Po pół roku zwrot do sklepu i wzieliśmy podobne ustrojstwo Zanussi. Od kilku lat działa bez zarzutu.

Wspomniane: Miele i Baukkneht to pralkowe RolsRoyce. Cena niestety też. Nie tylko pralkowe, reszta AGD z tych firm też.

Zdecydowaliśmy się na zmywarkę do komturii Bosch, pralka zostaje ta sama.