Piotr_PA 21.12.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Witam wszystkich na wiosnę przymierzam się do tynkowania mojego domu. Ściana jest trójwarstwowa, z wełną w środku, ściana wykonana jest z pustaków żużlowych. Pytanie jak wykonać tynki cienkowarstowe na takiej ścianie będzie to tynk silikonowy, silikatowy lub krzemianowy. Problem jest w tym że kulku fachowców oceniając prace, powiedziało mi że najperw trzeba wykonać tynk tradycyjny a dopiero później tynk cienkowarstwowy dodatkowe ksozty ?. Bardzo proszę o informację jak tynkujecie swoje trójwarstwowe ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 21.12.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Tynki strukturalne maja grubość od 1 mm do 3,5mm, więc jeżeli nie masz równej ściany (a z pustaków żużlowych nie masz), to musisz w pierwszej kolejności otynkować tradycyjnie i to że trójwarstwowa nie ma tutaj nic do rzeczy w Twoim przypadku. Jeżeli dobrze otynkujesz to możesz pomalować farbą silikonową np., nie musisz wtedy nakładać struktury, chociaż niekoniecznie bedzie to taniej ponieważ DOBRA farba trochę kosztuje.pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 21.12.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Ja mam 3W z bloczków silikatowych - więc sporo równiejsza niż pustak zużlowy. RObota wyglądała tak - grunt, klej, siatka, drugi raz klej, podtynk i tynk własciwy - silikatowo-silikonowy. Przy pustakach zużlowych faktycznie może być konieczność wykonania tynku tradycyjnego bo niwelowanie nierówności klejem zabije cię finansowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.12.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Tynku cienkowarstwowego nie można kłaść na pustak.Jedno to równość ściany, drugie niebezpieczeństwo pękania - różnica naprężeń. Wykonanie tynku 12-15 (raczej 15 mm) mm niezbędne, można zjeżdzać na grubości, ale trzeba wtedy dać siatkę ociepleniową, co prawie na to samo wychodzi. Dopiero na wierzch fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 23.12.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 czegos tu nie kapuje Panowie jakbyscie chcieli wykonac tynk cienkowarstwowy na gołe mury To chyba jakies nieporuzomienie,niema takiej mozliwosci chociaz niewiem z czego byscie nie mieli tej sciany wymurowanej. Sciana trzeba otynkowana,bez tego ani rusz.Mysle ze tradycyjny tynk gładki wychodzi najtaniej i to nie z jakiegos ostrego piachu bo przy nakładaniu struktury 10%materiały powchodzi nam w rysy na tynku,a jak wiadomo te tynki tanie niesa,wiec lepiej kupic lepszy piasek chyba niebede spał ,naciagac strukture na hasioka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 25.12.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 czegos tu nie kapuje Panowie jakbyscie chcieli wykonac tynk cienkowarstwowy na gołe mury To chyba jakies nieporuzomienie,niema takiej mozliwosci chociaz niewiem z czego byscie nie mieli tej sciany wymurowanej. Sciana trzeba otynkowana,bez tego ani rusz.Mysle ze tradycyjny tynk gładki wychodzi najtaniej i to nie z jakiegos ostrego piachu bo przy nakładaniu struktury 10%materiały powchodzi nam w rysy na tynku,a jak wiadomo te tynki tanie niesa,wiec lepiej kupic lepszy piasek chyba niebede spał ,naciagac strukture na hasioka Chyba coś Ci się "popieprzyło" pisząc w liczbie mnogiej - wszyscy oprócz pytającego pisali o tym,iż nie ma możlwiości ułozyć tynk cienkowarstwowy bezpośrednio na np. pustaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 28.12.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 No fakt przejezyczyłem sie sory ze obraziłem tych co sie znaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts