Pawel_D 21.12.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Witam, Jakie są konsekwencje wpięcia ogrzewania podłogowego (200m rury alupex) do instalacji CO z piecem na paliwo stałe pracującym w układzie otwartym? Obwód CO i podłogówki z osobnymi mieszaczami. Czy muszę stosować wymienik płytowy(koszt ok 1000zł) czy da sie bez tego obejść. Słyszałem, że podłogówka w takim układzie bedzie pracowała niestabilnie, ale co to znaczy"niestabilnie" - przecież będzie osobna pompa, odpowietrzacz itd. Czy mżektoś to fachowo wyjaśnić? PzdrPawelD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 21.12.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 To chyba chodzi o tlen w wodzie itp ale to niech sie wypowiedza fachowcy w stylu Janusz, 1950, vps itp Też interesuje się tym tematem a znalazłem wymienniki po 340złKlikNiby do kotłów do 25kW ale nie wiem czy takie cos wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.12.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 To chyba chodzi o tlen w wodzie itp ale to niech sie wypowiedza fachowcy w stylu Janusz, 1950, vps itp Też interesuje się tym tematem a znalazłem wymienniki po 340zł Klik Niby do kotłów do 25kW ale nie wiem czy takie cos wystarczy Miałem kiedyś takie wymienniki .Są to elementy kotła gazowego dwufunkcyjnego .wystarczają na moc do 24kW ,ale przy bardzo wysokich parametrach pracy. Wymiennik do kotłowni kosztuje ok.600-1000 zł i ma więcej i większych płyt(sondex,alfalaval,danfoss,secespol i in.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_D 21.12.2005 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Dobrze, że piszesz Mały, sporo przeczytałem Twoich postów o kotłach na drewno, w tym "Chętnie pomogę" i znam Twoja opinię na temat takich rozbudowanych instalacji. Mam Atmosa 25GS i zbiornik 750l z węzownicą CWU i mam duży dylemat z tym czy zamknąć czy zastosować się do przepisów. Różnie ludzie radzą.Jak jest u Ciebie i co myślisz o zamknięciu w mojej konfiguracji.Spirala chłodząca kocioł, zbiornik 750l, naczynie przeponowe 80l i 2 lub 3 zawory bezpieczeństwa.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.12.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Właściwie nie ma przeciwwskazań do układu otwartego przy podłogówce.Większość instalatorów po prostu obawia się zapowietrzania układu.I to nie tylko przy gotowaniu (ewentualnemu) się wody w instalacji. Ja jakoś mam niejeden układ wykonany na otwartym i nie zdarzyły się żadne zapowietrzenia - zreszta na rozdzielaczu/rtlu montuje sie z reguły automat odpowietrzający. Sądzę ,że bardziej tu pokutuje mit układu otwartego jako "przeżytku".Nie raz zdażało mi się ,że nawiedzony instalator mówił do klienta że układ otwarty jak i grawitacyjny są "panie dawno przestarzałe" i tak się robiło za komuny z grubych,stalowych ,spawanych rur. No a klient jak sobie takie kłębowisko w nowiutkim domu wyobrazi to natychmiast z tego rezygnuje i montuje cały układ na 15 i 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 21.12.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Mały ale przy kotle na groszek jak i tak trzeba wymiennik to już naturalnym jest że podłogówka jest w układzie zamkniętym, tak ?? A tu znalazłem większy wymiennik 10 płyt za 450 zł a w opisie gośc podaje że ma jeszcze wieksze 15-20 płyt.Większy wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.12.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 A w jakim celu przy ekogroszku musi byc wymiennik? Przecież to jest troszkę bardziej skomplikowany kocioł na paliwo stałe... A co do linku to są właśnie takie wymienniki - ten zdaje się jest akurat z secespolu (żółte zaślepki i grawerowane napisy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 21.12.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 No przy ekogroszku i podłogówce. Cwu, grzejniki i podłogówka. Dopuściłbyś myśl żeby na podłogówkę przez trójdrogowy, bez wymiennika, prosto z pieca puścić wodę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.12.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 No jasne ,że tak. Przecież temperaturą zasilania podłogówki zawsze steruje /powinien sterować termostat. I to bez różnicy czy to jest prosty rtl czy esbe czy też skomplikowany układ pompowo-termostatyczny.Ma on za zadanie nie dopuścić wody o parametrach wyższych niż... . I tyle. W takim wypadku co za różnica czy doładowaniem układu podłogówki zajmuje sie kocioł "świecący" tzw śmieciak czy też najbardziej skomplikowany kondensat. To termostat ma za zadanie utrzymać określoną temperaturę pracy w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_D 22.12.2005 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Dokładnie tak, za temperaturę odpowiada odpowiedni zawór mieszający a wymiennik służy jedynie do zamknięcia instalacji i przekazania ciepła z otwartego obiegu pieca.Niektórzy przyczepiaja sie własnie do zawrtości tlenu w podłogównce i mozliwości "zaglonienia" i zatkania obiegu podłogówki, tylko na ile sa to fakty a na ile niesprawdzona teoria?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.12.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Mały zachwiałeś moje zaczątki wiedzy o ogrzewaniu podłogowym + grzejniki.W zasadzie przekonałem się do wymiennika (ot tak bo wszyscy mająi marudzą o tym tlenie) Czyli taki układ jak na fotce byłby w pełni poprawny ?? http://foto.onet.pl/upload/9/47/_562565_n.jpg Oczywiscie na roździelaczu podłogi odpowietrzniki i przepływomierze (a niech strace)Rury do boilera grubeNa podłogówkę trójdrożny z czujką przyklejoną do rurki.Osobne pompy na podłoge i grzejniki sterowane z regulatora pokojowego.Zawory zwrotne oczywiście będą i kulowe ręczne też przed pompami itp ale na razie to pomińmy i pogadajmy o "sednie" sprawy.Naturalnie przelew na poddaszu a boiler w kotłowni nad piecem (rys. jest tylko poglądowy) Mozna tak robić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.12.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 No tak ale po co ten czujnik do rurki - w zaworze esbe czujką jest od razu zawór. A sterownik widzę jest na 2 obiegi (pompy). No i w najwyższej części pętli odpowietrznik(lub na rozdzielaczu jeśli będzie). Tak układ w/g tej podłogówki spokojnie zadziała - tylko musisz podłączyć go do rozdzielacza ,bo może okazać się że opór jednej pętli będzie większy niż innej i nie będzie można prawidłowo wysterować pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.12.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Mały jesteś WIELKI. Chyba oszczedzę dzięki tobie kupe kasy. Co do tego tlenu (bo rozumiem że to jedyny problem w ukł. otwartych) to u rodziców ukł. otwarty działał w domu powojennym z 50lat i jakoś nic nie rdzewiało i nic sięnie rozpadłoCzy stosowanie ukł. zamkniętego do rurek PEX ma jeszcze jakieś uzasadnione powody ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_D 22.12.2005 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 A propos tego schematu to małe pytanko (pewnie wielokrotnie wałkowane) - czy jesli pompy damy na zasilaniu to jak konkretnie to wpłynie na prace układu (i czy w przypadku zamkniecia układu bedzie podobnie)? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.12.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Jeśli chodzi o tlen w układzie otwartym to zapraszam do konwersacji z bardzo "obcykanym" w temacie Janusszem vel Bio. Ja osobiście nie widziałem róznicy między zamkniętym a otwartym. Aha no chyba poza tym ,że koledze pękł po niecałych 3 latach ekovimar...dzwonił 4 dni temu. Zapomniełem dodać że pękł w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.12.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 A propos tego schematu to małe pytanko (pewnie wielokrotnie wałkowane) - czy jesli pompy damy na zasilaniu to jak konkretnie to wpłynie na prace układu (i czy w przypadku zamkniecia układu bedzie podobnie)? Hydrauliki nie lubię (choc na siłę uczą mnie teraz Hydrotoniki, i Systemów sterowania hydraulicznego) i nie umiem. Dla mnie to prawie to samo (przepływ to przepływ) ale temperatura pracy pompy inna więc narysowałem na powrocie. Janussz vel Bio - to jest ich dwóch ?? nick "janussz" znam i często czytam jego posty a "bio" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.12.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Janussz to przedzieżgniety Bio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.12.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Rozumim. Janussz odezwij się !! potrzeba nam tlenu !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.12.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 No dobra.Poszukałem, poczytałem i znam opinie Janussza o dyfuzji tlena a zwłaszcza jej działaniu na CO. Dla niewtajemniczonych: Zjawisko jako takie istnieje ale jego wpływ na instalację (rdzewienie) jest lekko mówiąc znikomy. To pozostaje tylko jedno pytanie. Dlaczego wszyscy (bo właściwie 100% podłóg jest w ukł. zamkniętym) robią układ zamknięty przy podłogówce ???? Mówimy oczywiście o kotle na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_D 23.12.2005 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Ja rozmawiałem wczoraj z dystrybutorem pieców i powiedział, że jak się nie zamknie to szybko się instalacja zaszlami (jakies glony czy cuś). Ale chodzi chyba ogólnie o całą instalację bo np grzejniki płytowe mogą szybciej przerdzewieć - producenci daja iles tam gwarancji pod warunkiem stosowania w instalacjach zamkniętych. Starym żeliwnym grzejnikom to nie szkodziło ale te nowe są delikatniejsze. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts