Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe i instalacja otwarta

Pawel_D

Recommended Posts

Ja rozmawiałem wczoraj z dystrybutorem pieców i powiedział, że jak się nie zamknie to szybko się instalacja zaszlami (jakies glony czy cuś). Ale chodzi chyba ogólnie o całą instalację bo np grzejniki płytowe mogą szybciej przerdzewieć - producenci daja iles tam gwarancji pod warunkiem stosowania w instalacjach zamkniętych. Starym żeliwnym grzejnikom to nie szkodziło ale te nowe są delikatniejsze.

pzdr

A weź tak na zdrowy rozum :

- grzejnik rozgrzewa sie stygnie (ukł.otwarty)

- grzejnik rozgrzewa się i stygnie dodatkowo doznaje naprężeń zależnych od temperatury(ukł.zamknięty)

A co do zaszlamiania - z reguły większość kociołków stalowych i żeliwnych szlamuje(szlami?) zarówno w instalacjach otwartych jak i zamkniętych.

A te "glony" to raczej osadzają sie na anodzie magnezowej w zasobniku CWU ,ale po stronie CWU a nie CO.

A dlaczego montują uparcie wymienniki i układy zamknięte na podłogówce? Ano po pierwsze mit.Po drugie podłogówka dość ciężko się odpowietrza (kilkaset metrów rury w poziomie z malutkimi syfonami) i stąd też obawa o właśnie owo zapowietrzanie.

Aha no i drobiazg o którym zapomniałem - pompa w której jest zbyt niskie ciśnienie może mielić w miejscu (sprawdziłem nie raz i pisałem o tym). Większość producentów podaje min ciśnienie pracy 0,3 bara czyli 3 metry wysokości słupa wody. Choć jak zauważyłem dotyczy to raczej tańszych pomp bo grundfos czy wilo np i w poziomie pójdzie.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... podłogówka dość ciężko się odpowietrza (kilkaset metrów rury w poziomie z malutkimi syfonami) i stąd też obawa o właśnie owo zapowietrzanie.

---------------------------------------------------------------

Większość producentów podaje min ciśnienie pracy 0,3 bara czyli 3 metry wysokości słupa wody. Choć jak zauważyłem dotyczy to raczej tańszych pomp bo grundfos czy wilo np i w poziomie pójdzie.

OK

O "p" bym się nie martwił bo przelew dam nad poddaszem albo w pomieszczeniu gospodarczyk koło łazienki (czyli 8m lub 5m nad piecem)

A z tym odpowietrzaniem to już nieważne czy otwarty czy zamkniety ale mam pytanie:

Rurka rozumiem jest normalnie na poziomie ułozona. Trzeba wody nalewać jak powoli (jak w każdym układzie) ??

A później jak pompe sięwłączy to ona jeszcze przepcha pozostałe powietrze na rozdzielacz powrotny ??

Bo innego sposobu na odpowietrzenie nie widzę.

Są z tym duże problemy ??

Wodę najlepiej jest nalewać bezpośrednio do rozdzielacza.Z drugiej strony zamontować wąż do odpływu. Jeśli wodę puścisz na full to wypchnie z podłogówki wszystko - i powietrze i ewentualne paprochy(płukanie instalacji).

Fakt faktem później jeszcze się poodpowietrza.A jeśli stwierdzisz któryś powrót chłodny to pozamykaj inne zostawiając ten jeden - w ten sposób przepchniesz ewentualny bąbel powietrza. Jest to trochę zabawy,ale warto teraz sobie całość wyregulować niż mieć potem (jak będzie czasu brakowało) kłopot.

• 2 weeks później...
Też chciałem coś takiego zrobić [piec na miał - potem może gaz lub olej]. Ale mi namieszaliście, nic z tego nie czaje? :o

Noto jeszcze raz - przy kotle na paliwo stałe ogrzewanie sama podłogówkš jest nie do końca dobre (podłoga sie nagrzeje na niskich parametrach a kociołek musi moc gdzieœ oddać (można wtedy zastosować bufor).I sie może zagotować. Ale przy instalacji mieszanej z grzejnikami to nie ma problemu - grzejniki pochodza na wys.parametrach a podłogówka przez mieszacze na niskich .I tyle.

Czyli przy podłogówce lepiej mieć pieć niedowymiarowany niż przewymiarowany?Dobrze rozumuję?

Nie do końca kociołek jeśli zamkną sie termostaty zacznie pracować dla siebie bo nie będzie miał gdzie oddać mocy.A nie jest to urządzenie jak np gazówka że przy przekroczeniu pewnej temp po prostu sie wyłączy.

Inna sprawa temp pracy kociołka - dla podłogówki (samej) hnajlepszy jest kondensat lub PC.

Generalnie nie ma znaczenia czy podłogówka działa w układzie otwartym czy zamnkniętym - ona będzie grzać jeśli jest prawidłowo wykonana. Ważne co podał Mały - nadmiar energii z kotła na paliwo stałe powinien trafić do bufora - bo kocioł ma pracować z nominalną mocą a nie kisić się :wink: wtedy jest najbardziej ekonomiczny.

Gość 1950

najlepszym rozwiazaniem, jest mieć kocioł lekko niedowymiarowany dla zapotrzebowania na ciepło budynku,

każdy kocioł pomijając kondensata, jest sprawniejszy gdy pracuje w górnym zakresie mocy, dlatego mądrzy ludzie w tej materii polecają tego typu rozwiązanie, wychodząc z założenia, że lepiej 2-3 dni w roku cieplej się ubrać (tepmeratury poniżej 20C, tak naprawdę to 4-5 dni w roku, oczywiście nie na suwalszczyźnie, ale tak to mniej więcej, ma być)

rzeczywistość jak zwykle skrzeczy, przeważająca większość użytkowników ma kotły przewymiarowane, dlatego stosuje się bufory, układy mieszające, kotły o jak najmwiększej modulacji,

przy kotle na paliwo stałe, będzie to pracować także w układzie otwartym, kwestią jest zastosowanie porządnego układu mieszającego opartego na zaworze trójdrogowym,

z tym może być kłopot, bo sterowanie zaworem z reguły odbywa się z kotła a automatyka większości kotłów na paliwo stałe jest dość uboga,

ale niech mi nikt nie zarzuci że nie można z automatyki kotła, można ale to jest jak zwykle kwestia kasy,

nie należy się tym przerażać, są układy mieszające z własną automatyką działającą nawet w funkcji pogodówki,

tu też to tylko kwestia kasy :lol:

czyli jak ktoś się uprze to będzie miał porządnie działającą podłogówke w układzie otwartym

wydaje mi się,że podłogówki nie stosuje się w układzie otwartym z jeszcze jednej może błahej przyczyny, układ taki trzeba by było uzupełniać wodą wodociągową, a czy ktoś się zastanawiał jakie ona ma parametry? Najważniejsza w nich jest twardość i pH. Jeżeli ktoś ma super wodę (bardzo, bardzo miękką) to i tak odczyn pH takiej wody jest w granicach "7", a w instalacjach grzewczych powinno być w granicach 9, czyli woda ma mieć odczyn zasadowy, a nie kwaśny. Wiąże się to z zarastaniem układu i lepiej jest wymienić od czasu do czasu wodę w układzie albo wymiennik niż podłogówkę.

pozdrawiam

wydaje mi się,że podłogówki nie stosuje się w układzie otwartym z jeszcze jednej może błahej przyczyny, układ taki trzeba by było uzupełniać wodą wodociągową, a czy ktoś się zastanawiał jakie ona ma parametry? Najważniejsza w nich jest twardość i pH. Jeżeli ktoś ma super wodę (bardzo, bardzo miękką) to i tak odczyn pH takiej wody jest w granicach "7", a w instalacjach grzewczych powinno być w granicach 9, czyli woda ma mieć odczyn zasadowy, a nie kwaśny. Wiąże się to z zarastaniem układu i lepiej jest wymienić od czasu do czasu wodę w układzie albo wymiennik niż podłogówkę.

pozdrawiam

Oczywiście - zwłaszcza jak sie wodę dolewa raz na tydzień przez cały rok...

Janussz juz to bardzo dokładnie opisywał.

Po pierwsze - wieksza gładkośc ścianek rury miedzianej czy z tworzywa powoduje znikome przyleganie doń kamienia,

po drugie - z reguły zarasta np.: grzałka w bojlerze elektrycznym, wymiennik w kotle, wymiennik CWU (czyli generalnie w ma to miejsce tam gdzie działa wysoka temperatura i istnieje tam dopływ wody twardej -pokrótce bez wnikania w szczegóły)

po trzecie - Mały Ci odpowiedział

po czwarte - nie siej wrogiej propagandy 8) :roll: