Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe i instalacja otwarta

Pawel_D

Recommended Posts

Tak sobie siedzę w ten zimowy wieczór i czytam pościki, bo dawno mnie na forum nie było :lol: i widzę, że wywoływany byłem do odpowiedzi.

Kochani, nie jest możliwe czytać wszystko jak leci.

Ale jeżeli już tu jestem to wiecie jak powstało ogrzewanie podłogowe?

Otóż kombinowano w Niemczech jakby tu ogrzewać bezpiecznie pomieszczenia szpitalne dla obłąkanych, szaleńców, jednym słowem ludzi psychicznie chorych.

No i wykombinowano. Nie bierzcie tego do siebie :lol: .

A układ otwarty czy zamknięty?

Czasami jak nie mogę czegoś werbalnie wytłumaczyć, to biorę klienta do swojej firmowej kotłowni. Mam w niej kocioł obecnie 150kW, bojler 200l i kilka metrów rur z dwoma pompami na c.o. i jedną na cyrkulacje c.w.u.

Aha. jeszcze 6 zaworów kolowych. Ogrzewam tym dom, "biurowiec" i budynki firmy. W zależności od potrzeb wyłączam np. halę po 15. Mam wiele możliwości.

Dlaczego to piszę. Dlatego, że wszystko jest wykonane przejrzyście, prosto, bezawaryjnie praktycznie.

Czasami sprzeczałem się z byłym moją "prawą ręką" dlaczego wciska klientowi worek armatury, jeżeli wystarczyłaby mała reklamówka.

Szefie, jeżeli zrobię tak jak pan chce, to już w tej okolicy nie będziemy mieli roboty. Dlatego, bo sąsiad ma w kotłowni prawie reaktor jadrowy.

Nikt nie chce mieć w kotłowni mniej niż sąsiad.

Ja tego pojąć nie mogę.

Układy zamknięte przeszły do nas wraz z kotłami olejowymi, gazowymi.

Ktoś upatrzył w tym dodatkowy interes. Wepchać armaturę od olejówek do kotłów na opał stały. Ten tlen w instalacji i inne podobne bzdury.

Aha.

Ktoś wyżej pisał o Ph wody. W większości instalacji mamy Ph lekko zasadowe w okolicach 8. Piszę o tym bo doszło już do tego, że małymi literami pisze: woda musi być w granicach 7-8ph. Inaczej nici z gwarancji grzejników.

No i klient się doczytał o tym ph, no i trzeba tracić czas na jego uspokojenie. Jak daleko jeszcze w tym zajdziemy?

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość 1950
Nie tyle puszczaja co przy ostrych kolankach mogą się wypłukiwać,ale to tez trochę trwa.

tak bo na zachdzie w zasadzie nie znają kształtki kolanko, tam wszystko robi się na łukach,

poza tym bardzo dużo zależy od umiejętności lutowania, jak coś wystaje w środku to jest przepływ turbulentny i w miejscach zawirowań miedź rzeczywiscie może zostać wypłukana,

istnieją działające instalacje (wg literatury, nawet u nas we Wrocławiu) które mają sporo ponad 100 lat

Chłopaki nie czytam juz wiecej postów na temat podłogówek. Ten watek sprawił że to co chciałem zrobic jest możliwe i niech tak zostanie.

Jak odpowiedzieliście ten tlen ma mało do gadania w instalcji - mnie zastanawia jedna rzecz. naczynie zbiorcze jest zazwyczaj na poddaszu czyli w newralgicznym piunkcie jeżeli na poddaszu mamy podłogówke to naczynie zbiorcze jest jakieś 2-4m nad jej poziomem. Dodatkowo na tym poziomie (poddasze) też sa grzejniki. Wiadomościa jest że podłogówka (woda w niej) jest niżej niz woda w grzejnikach) to wg Was jakim gromem może się tam dostawac tlen??? (chyba że mowa o tym rozpuszczonym w wodzie - którego w takiej instalcji będzie w granicach 2mg/l) Taka sytuacja jest dla mnie absurdalna w przypadku kiedy podłogówka jest na parterze tam ten tlen to już chyba wdmucjhiwac by trzebabyło. :wink:

Kolejna rzecz o jaką bym Was prosił podłogówka na rozdielaczach z rtl-ami ok -ale wyjasnijcie mi jeszcze sprawe tych mieszczy U mnie podłogówki bedzie ok 40m2 (kuchnia łazienka i przedpokój - wszystko graniczy ze soba). Jak te mieszcze działają, jakie maja zadanie no i jakich jeżeli już muszą byc nie stosowac?? No i w którym miejscu ten mieszacz ma byc umiejscowiony??

Dzieki

Sebo8877

Mieszacz czy zawór trójdrogowy (z siłownikiem) jest przy roździelaczu czyli przy wejsciu na cała podłogówkę (wszystkie pętle).

Jak wode z piece masz 80 stopni to mieszacz domiesza sobie te 90 stopni z wodą z powrotu (powiedzmy 40 stopni) i w sumie na podłoge puści tylko 50 stopni.

Chodzi o to zeby na PEXa nie puszczać wody o wysokiej temperaturze (zwłasza przy kotłach na paliwo stałe).

A z tą wodą to poczytaj o przenikaniu tlenu do układu poprzez rury (bariery antydyfuzyjne - wkładkę z Al itp wymyślono własnie po to).

Dzieki jabko teraz kumam.

Czyli cosik takiego ??? http://www.samson.de/pdf_in/t81130pl.pdf

Kolejna rzecz jak sie domyslam ten zawór jes tka jakby zarówno termostatem??? a dodatkowym ogranicznikiem temp i regulatorem tej temp jest RTL ???

Dobrze kumam ???

Sebo8877

Witajcie

Właśnie przeglądam forum aby się dowiedzieć czy do podłogówki można stosować kotły na paliwo stałe. DZIĘKI. Teraz wiem jak taki układ powinien wyglądać .Planuje podłogówkę + grzejniki.Kwestia układ otwarty czy zamiknięty wydaje się mało istotna u mnie będzie zamknięty. :lol: