Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EMANUELA dom pod Krakowem.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wojtku!

Piękna ta Twoja Emanuela. Naprawdę!!!!!!!!!!!!

Wiemy coś na ten temat. My planujemy za miesiąc wprowadzić się do Emanueli II - niestety nie uda nam się teraz na Święta. Jesteśmy jeszcze Poznaniakami, ale już niedługo.

Widzę, że masz projekt w odbiciu lustrzanym, a my w wersji podstawowej, tylko z garażem dwustanowiskowym. Zauważyliśmy, że budujesz z Ytonga, czyli ścianę będziesz miał jednowarstwową. Podniosłeś ściankę kolankową. O ile, jeśli można zapytać. Zostawiłeś okna łukowe. Super. My mamy proste. Ja żałuję, ale to były kompromisy, na które przystałam z mężem. Masz dwa okienka w kuchni. Też pięknie. My zrobiliśmy jedno duże, bo mamy za ładny widok z kuchni, aby dzielić okna słupkiem.

Napisz, czy wprowadziłeś jakieś zmiany do projektu. I jeśli się skusisz, to napisz, ile wyniósł cię stan surowy otwarty. Jest kilku chętnych, którzy już kupili projekt i zaczynają się budować na wiosnę - Klaus w Szczecinie, Piotrek koło Warszawy, jeszcze ktoś z Warszawy (też ma stan surowy otwarty), Piotrek koło Krakowa.

Zapraszamy Cię Wojtku do wątków Emanuela - Domus albo do naszego dziennika budowy, komentarzy i fotoalbumów.

W naszym dzienniku Emanuela II Tadka, Beaty i Wiktorii opisujemy wszystkie etapy budowy naszego domu, podajemy kwoty robocizny, materiałów, koszty całkowitej budowy. Osoby zainteresowane kontaktują się z nami, a nawet trzech zainteresowanych - przyszłych właścicieli Emanueli odwiedziło już naszą budowę.

Pozdrawiamy serdecznie i czekamy na odpowiedź

Beata, Wiktoria i Tadek

Doczytałam się:

WITAM.Ja mam projekt z katalogu. stan surowy otwarty 143 tys.

Fundament betonowy,ściany zewn.,wewn. BK ,strop monolityczny,dach pokryty dachówką ceramiczną (wielospadowy,3 lukarny,7 okien połaciowych).

wojtek

Muszę Ci pogratulować. Ytong jest dużo droższy od silki, a niewiele więcej zapłaciłeś za stan surowy otwarty od nas. I masz strop monolityczny, czyli poszło u Ciebie o wiele więcej stali. Jak to zrobiłeś? Masz tańszą robociznę czy materiały? Gdzie dodałeś jeszcze jedno okno dachowe? A masz już wylane schody wewnętrzne?

BeataL

Dzięki za pochwały to jest nasz wymarzony domek,przeglądaliśmy wiele projektów(pierwotnie Manuela),ale ten wracał jak bumerang.I wkońcu się stało w czerwcu tego roku zaczęliśmy budowę.Jak dobrze pójdzie to święta i sywester 2006 będzie na swoim.

Ściankę kolankową podnieśliśmy o jedną warstwę.

Wewnątrz będą schody drewniane.

Okna dachowe mamy w holu jedno,w łazience "ogólnej"dwa,w łazience "prywatnej" jedno i po jednym w sypialniach (czyli trzy).

Oto nasze koszty:

230 koparka

450 geodeta

2540 deski

32 folia budowlana

1010 stal

75 gwozdzie

183 drut czarny

22 tablica

262 izolbet szczotki

70 koparka

750 piasek

8370 beton

250 piasek

3000 zaliczka murarza

90 koparka

5131 kominy

31178 ytong

1121 kanalizacja rury

269 kanalizacja rury

50 kanalizacja rury

600 hydraulik

1880 beton parter

27 lepik

407 lepik papa

1000 zaliczka kierownik

1000 zaliczka drewno na dach

500 dlug

90 atlas

225 piasek cement plastyfikator

228 cegla pelna

1114 bloczki24 klej styropian

115 gwozdzie

3577 drut cegla

1470 deski

6400 drewno na dach

56 drut do wiazania

30 podkladki

94 impregnat

250 stemple

7000 robocizna murarz

87 impregnat

93 impregnat

3320 beton plyta

15000 dachowka,zaliczka welna,folia

3307 dopłata wełna,folia,śruby

583 piasek,cement,plastyfikator

1490 el.doc.wi.,ytong24,klej,nakrętki podkładki,cement

270 impregnat

183 drewnochron

784 podbitka

3797 rynny,blacha,dodatki

15 gwozdzie

23 złączka do rynny

5000 zaliczka cieśli

8240 okna połaciowe

2850 dodatki do dachu

9000 rozliczenie z cieślą

5000 rozliczenie z murarzem

150 kominiarz

116 szpilka,klej,siatka

356 cemet,cegła

500 rata kierownik

850 TUJE OGRÓD

4000 zaliczka okna

146160 suma

Jeszcze nie mamy schodów zewnętrznych i tarasu

Okna są juz zamówione (drewno)+drzwi wejściowe 21000

mam wycenę na co i cwu +kominek z płaszczem wodnym,kocioł vaillant ,

zasobnik 120l grzejniki purmo ,podłogówka w łazienkach 26000

Przydomowa oczyszczalnia ścieków 6000

wszystkie ceny z robocizną

narazie to wszystko co wiem reszta na wiosnę.

pozdrawiam;Wojtek,Joanna i Wiktor

Witam.

Ja właśnie w tym rejonie wybudowałem dom,a dokładnie w Żerkowicach

Myśle ,że na terenie gminy Iwanowice coś znajdziesz polecam Maszków tam jest dosyć ładnie(ale nie znam cen)Gmina Iwanowice ma plan miejscowy zagospodarowania przestrzennego.W moich okolicach ar kosztuje w granicach 2,5-5 tys.zł. (20 km od Krakowa).

Witam.

Ja właśnie w tym rejonie wybudowałem dom,a dokładnie w Żerkowicach

Myśle ,że na terenie gminy Iwanowice coś znajdziesz polecam Maszków tam jest dosyć ładnie(ale nie znam cen)Gmina Iwanowice ma plan miejscowy zagospodarowania przestrzennego.W moich okolicach ar kosztuje w granicach 2,5-5 tys.zł. (20 km od Krakowa).

Ja szukam max do 10km.

_Ali_, przeglądnij stronę gminy Zielonki: http://www.zielonki.ug.pl/. Tam bywają oferty, a i sam chyba możesz się ogłosić.

Druga forma poszukiwań, to poprzez Gratkę: http://www.gratka.pl/dom/index.phtml.

Nam się udało dzięki Gratce znaleźć domek w gminie Zielonki, który zamieniliśmy za mieszkanie na Prądniku, za dopłatą, ale było warto :)

• 2 weeks później...

Wierzę ci bo budowałeś. Ja opieram się na danych Archipelagu.

Wejdź na http://www.archipelag.pl znajdź projekt manuela i kliknij na kosztorys.

Jadąc w dół znajdziesz STROP podają Teriva na 93,5 m2 W moich obliczeniach taka różnica to znaczny wzrost wydatków.

Sprawdź pozostałe dane . Jak będzie tak samo to tylko się załamać.

A co z dachem tu podają 220m2?

Witam.

Ja kupiłem dachówkę ROBEN:

2880 szt podstawowa jak podzielimy przez 12,7 bo tyle wchodzi na m2 to wychodzi 226m2.W moim projekcie tzn. EMANUELA z DOMUSA jest napisane :powierzchnia dachu 231,68m2.

Powierzchnia netto parteru wynosi 118,71m2 +balkony ok.5 m2 więc strop ma ok. 130 m2.

Może MANUELA ma nieco inne wymiary.

• 3 weeks później...