Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:) czyli zdania podzielone.

JoShi, a jakiej marki masz, bo ja ostatnio widzialam w sklepie DUKA 6 litrowy za 399 zl, troszke duzo, podobno sa tez takie szybkowary z sitem i wtedy mozna gotowac na parze. W ogole jak sie rozgladalam to kurcze drogie sa, jakby conajmniej pozlacane byly :wink:

Ja mam jakis niemiecki (zapytam meza bo to jego siostra kupowala). Ma dwa garki 3 i 6 litrow, pokrywke pasujaca do obu (naklada sie ja z gory i zatrzaskuje pokrecajac tak aby raczka pokrywki i raczka garnka sie spotkaly). Do tego jest sitko do gotowania na poarze (ustawia sie je w garnku na specjalnej podstawce). Zawor bezpieczenstwa ma w takim pokretle przy raczce. Tym pokretlem tez spuszcza sie powietrze po zakonczeniu gotowania.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-948624
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość tripper
po co ci to?

mam i prawie nie używam

no, chyba że flaczki robie

inne jedzenie, to takie niesmaczne, przeparowane wychodzi :-?

 

pszenica w garze gotuje sie trzy godziny, a w szybkowarze pol godziny. to jest roznica. a z gotowanej pszenicy mozna robic cuda :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-955756
Udostępnij na innych stronach

Używam szybkowarów od ponad 20 lat. Generalnie gotowanie polega na tym, że po zamknięciu doprowadzam do stanu, w którym zaworek unosi się i zaczyna syczeć. Wtedy wyłączam i przez ok. pół godziny zawartość szybkowara jeszcze wrze. Pierwsze dwa przywiozłam z Węgier, jednego używałam niemal codziennie a drugiego nieużywanego podarowałam bratanicy w prezencie ślubnym. Te węgierskie wszyskie były aluminiowe. Teraz używam AETERNUM, stalowy, chyba włoski, kupiony kilka lat temu w promocji Makro za trochę ponad 100,-zł. Lepiej wziąć taki z dwoma krótkimi uchami a nie zrączką jak patelnia, jest wygodniejszy i nie zawadza na piecu. Ucha najlepiej z dobrego tworzywa odpornego na temperaturę.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-965611
Udostępnij na innych stronach

Używam szybkowarów od ponad 20 lat. Generalnie gotowanie polega na tym, że po zamknięciu doprowadzam do stanu, w którym zaworek unosi się i zaczyna syczeć. Wtedy wyłączam i przez ok. pół godziny zawartość szybkowara jeszcze wrze. Pierwsze dwa przywiozłam z Węgier, jednego używałam niemal codziennie a drugiego nieużywanego podarowałam bratanicy w prezencie ślubnym. Te węgierskie wszyskie były aluminiowe. Teraz używam AETERNUM, stalowy, chyba włoski, kupiony kilka lat temu w promocji Makro za trochę ponad 100,-zł. Lepiej wziąć taki z dwoma krótkimi uchami a nie zrączką jak patelnia, jest wygodniejszy i nie zawadza na piecu. Ucha najlepiej z dobrego tworzywa odpornego na temperaturę.

 

 

Pyrka, wielkie dzieki za wyczerpujaca, konkretna odpowiedz :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-966096
Udostępnij na innych stronach

Gość tripper
pszenica w garze gotuje sie trzy godziny, a w szybkowarze pol godziny. to jest roznica. a z gotowanej pszenicy mozna robic cuda :)

w życiu je jadłam gotowanej pszenicy :o

 

przeciez kutia to oryginalnie gotowana pszenica lub jeczmien, z miodem, orzechami, migdalami...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-970418
Udostępnij na innych stronach

Ja mam szybkowar z lidla kupiony na promocji taki 6 litrowy i jestem bardzo zadowolona, równiez posiadam z AMC , o mniejszej pojemnosci,

nie wyobrażam sobie gotowania bez tego typu sprzetu , ponieważ bardzo skraca czas gotowania.

Moim zdaniem nie warto ,na takie garnki wydawać dużo pieniędzy taki z lidla za 150 zl wystarczy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-977102
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Ja mam szybkowar, a właściwie zestaw (rondle 3+4,5l z jedną pokrywą), niemiecki, z WMF. Miałam też szybkowar włoskiej L'Agostiny z "wajchą". Podobno Fissler ma też bardzo dobre szybkowary, ale nie miałam okazji używać. Wszystkie wyżej wymienione ze stali nierdzewnej. Obydwa moje szybkowary kupowałam w promocji, L'Agostinę za ok. 180 zł a WMF ok. 740 zł. Nie kupiłabym np. Tefala, bo są firmy bardziej dbające o jakość, trwałość i design.

Generalnie WMF bardzo mi się podoba, bo zarówno rondle jak i pokrywę można myć w zmywarce, a zdejmowaną rączkę i uszczelkę tylko płucze się pod bieżącą wodą. Nie syczy też tak podczas gotowania, łatwiej jest dobrać temperaturę (może to z powodu grubszego dna?) i ma 2 poziomy ciśnienia (moja L'Agostina miała tylko 1).

Przy zakupie polecam zwrócić uwagę na: stal nierdzewną, grube dno i 2 poziomy ciśnienia. Pojemność trzeba dobrać indywidualnie, ok. 5-6l jest uniwersalne (co oznacza że sztukę mięsa niewygodnie jest gotować w takim głębokim garnku, a na rosół to trochę mało, zwłaszcza jeśli chcemy przygotowac hurtem większa ilość :wink: ). Pamiętajmy że szybkowar można napełnić tylko do 2/3 objętości.

Uważam że warto gotować w szybkowarze. Jest tyle dań, których na codzień nie ma czasu gotować tradycyjnie: rosół, zupy wszelakie, gulasze, ragout i potrawki mięsne, buraki i inne korzeniowe warzywa, fasola suszona, risotto, puddingi ryżowe etc. Mam wrażenie że szybkowar zatrzymuje więcej aromatu w potrawie. Jeśli komuś jedzenie smakuje jak rozgotowane, to najprawdopodobniej jest rozgotowane i trzeba skrócić czas gotowania następnym razem i/lub użyć wkładki do gotowania na parze, zwłaszcza do warzyw które mają być jędrne i nie rozpadać się. Pamiętajmy też że proces gotowania trwa do czasu zredukowania ciśnienia, czyli trzeba do czasu gotowania wliczyć czas od zdjęcia z ognia / płyty do otwarcia szybkowara (w skrócie).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-996928
Udostępnij na innych stronach

A ja wam polecam slowcooker niestety nie do dostania w Polsce ,można sobie zamówić albo przywieżć ze świata.Jest to jaby ceramiczny prodiż gotujący-duszący w niskiej temperaturze z timerem.Rano wkłada się warzywa , mięso ,przyprawy ,trochę oliwy i wody.Nastawia się na np.7 godzin i wychodzi się do pracy.Potrawy ze slowcookera są aromatyczne i pyszne.Wraca się do domu na gotowy obiad.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-996944
Udostępnij na innych stronach

kasiulka, brigid, botanika, waldun - ogromnie Wam dziekuje, za bardzo cenne informacje. Nie spodziewalam sie, ze ktos mi jeszcze odpisze i zrobi to tak szczegolowo, jak Wy to zrobiliscie. Serdeczne dzieki raz jeszcze :)

 

Brigid, mam jeszcze pytanko do Ciebie, co to za skrot WFM , czy to marka, gdzie mozna go obejrzec, kupic ?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-996973
Udostępnij na innych stronach

A ja wam polecam slowcooker niestety nie do dostania w Polsce ,można sobie zamówić albo przywieżć ze świata.Jest to jaby ceramiczny prodiż gotujący-duszący w niskiej temperaturze z timerem.Rano wkłada się warzywa , mięso ,przyprawy ,trochę oliwy i wody.Nastawia się na np.7 godzin i wychodzi się do pracy.Potrawy ze slowcookera są aromatyczne i pyszne.Wraca się do domu na gotowy obiad.

 

 

 

Botanika, to moze tez byc fajna sprawa, o tym przyznam sie szczerze nie slyszalam, musze sobie poszukac w necie jakies informacje na temat slowcookera :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-996983
Udostępnij na innych stronach

WMF to producent WMF, to pochodzi chyba od Wirtembergiche Metalfabrik, ale ja niemieckiego nie znam ani trochę, więc proszę mnie poprawić jeśli nie tak napisałam. W Warszawie do dostania w Promenadzie, Arkadii i chyba na pl. Zbawiciela (salony firmowe dystrybutora, który ponadto sprzedaje Wedgwood).
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-997015
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
Widziałam w Lidlu sześciolitrowy szybkowar, który wyglądał na porządny produkt, Cena 179 zł, chyba się skuszę, tym bardziej że moja koleżanka nie może się nachwalić użyteczności tego sprzętu. Jestem mamą pracującą od 8 do 16 i jak wracam do domu około 16:30 to jeśli nie mam obiadu z dnia poprzedniego, to wszyscy rzucają się na prowiant suchy, nie czekając aż upichcę cokolwiek. Tak więc szybkowar, który pozwoliłby na przygotowanie świeżej, cieplutkiej zupki w 0,5 godziny, byłby wybawieniem.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-2061491
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...
Przed laty używałam aluminiowy węgierski i uważam że do potraw wymagających długiego gotowania jest niezastąpiony, jak pisali poprzednicy. Wołowina, bitki, a i inne mięsa w kilkanaście minut są gotowe. Również ziemniaki i warzywa gotuj.ą się krócej, więc szkoda że moj stary nie będzie działał na indukcji.. Czy może ktoś natknął się lub nawet używa szybkowar na płytce indukcyjnej, jakiej firmy i gdzie można kupic niedrogo. :)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45516-szybkowar/page/2/#findComment-2692928
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...