Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZYBKOWAR


annaz

Recommended Posts

:) czyli zdania podzielone.

JoShi, a jakiej marki masz, bo ja ostatnio widzialam w sklepie DUKA 6 litrowy za 399 zl, troszke duzo, podobno sa tez takie szybkowary z sitem i wtedy mozna gotowac na parze. W ogole jak sie rozgladalam to kurcze drogie sa, jakby conajmniej pozlacane byly :wink:

Ja mam jakis niemiecki (zapytam meza bo to jego siostra kupowala). Ma dwa garki 3 i 6 litrow, pokrywke pasujaca do obu (naklada sie ja z gory i zatrzaskuje pokrecajac tak aby raczka pokrywki i raczka garnka sie spotkaly). Do tego jest sitko do gotowania na poarze (ustawia sie je w garnku na specjalnej podstawce). Zawor bezpieczenstwa ma w takim pokretle przy raczce. Tym pokretlem tez spuszcza sie powietrze po zakonczeniu gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość tripper
po co ci to?

mam i prawie nie używam

no, chyba że flaczki robie

inne jedzenie, to takie niesmaczne, przeparowane wychodzi :-?

 

pszenica w garze gotuje sie trzy godziny, a w szybkowarze pol godziny. to jest roznica. a z gotowanej pszenicy mozna robic cuda :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam szybkowarów od ponad 20 lat. Generalnie gotowanie polega na tym, że po zamknięciu doprowadzam do stanu, w którym zaworek unosi się i zaczyna syczeć. Wtedy wyłączam i przez ok. pół godziny zawartość szybkowara jeszcze wrze. Pierwsze dwa przywiozłam z Węgier, jednego używałam niemal codziennie a drugiego nieużywanego podarowałam bratanicy w prezencie ślubnym. Te węgierskie wszyskie były aluminiowe. Teraz używam AETERNUM, stalowy, chyba włoski, kupiony kilka lat temu w promocji Makro za trochę ponad 100,-zł. Lepiej wziąć taki z dwoma krótkimi uchami a nie zrączką jak patelnia, jest wygodniejszy i nie zawadza na piecu. Ucha najlepiej z dobrego tworzywa odpornego na temperaturę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam szybkowarów od ponad 20 lat. Generalnie gotowanie polega na tym, że po zamknięciu doprowadzam do stanu, w którym zaworek unosi się i zaczyna syczeć. Wtedy wyłączam i przez ok. pół godziny zawartość szybkowara jeszcze wrze. Pierwsze dwa przywiozłam z Węgier, jednego używałam niemal codziennie a drugiego nieużywanego podarowałam bratanicy w prezencie ślubnym. Te węgierskie wszyskie były aluminiowe. Teraz używam AETERNUM, stalowy, chyba włoski, kupiony kilka lat temu w promocji Makro za trochę ponad 100,-zł. Lepiej wziąć taki z dwoma krótkimi uchami a nie zrączką jak patelnia, jest wygodniejszy i nie zawadza na piecu. Ucha najlepiej z dobrego tworzywa odpornego na temperaturę.

 

 

Pyrka, wielkie dzieki za wyczerpujaca, konkretna odpowiedz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość tripper
pszenica w garze gotuje sie trzy godziny, a w szybkowarze pol godziny. to jest roznica. a z gotowanej pszenicy mozna robic cuda :)

w życiu je jadłam gotowanej pszenicy :o

 

przeciez kutia to oryginalnie gotowana pszenica lub jeczmien, z miodem, orzechami, migdalami...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam szybkowar z lidla kupiony na promocji taki 6 litrowy i jestem bardzo zadowolona, równiez posiadam z AMC , o mniejszej pojemnosci,

nie wyobrażam sobie gotowania bez tego typu sprzetu , ponieważ bardzo skraca czas gotowania.

Moim zdaniem nie warto ,na takie garnki wydawać dużo pieniędzy taki z lidla za 150 zl wystarczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Ja mam szybkowar, a właściwie zestaw (rondle 3+4,5l z jedną pokrywą), niemiecki, z WMF. Miałam też szybkowar włoskiej L'Agostiny z "wajchą". Podobno Fissler ma też bardzo dobre szybkowary, ale nie miałam okazji używać. Wszystkie wyżej wymienione ze stali nierdzewnej. Obydwa moje szybkowary kupowałam w promocji, L'Agostinę za ok. 180 zł a WMF ok. 740 zł. Nie kupiłabym np. Tefala, bo są firmy bardziej dbające o jakość, trwałość i design.

Generalnie WMF bardzo mi się podoba, bo zarówno rondle jak i pokrywę można myć w zmywarce, a zdejmowaną rączkę i uszczelkę tylko płucze się pod bieżącą wodą. Nie syczy też tak podczas gotowania, łatwiej jest dobrać temperaturę (może to z powodu grubszego dna?) i ma 2 poziomy ciśnienia (moja L'Agostina miała tylko 1).

Przy zakupie polecam zwrócić uwagę na: stal nierdzewną, grube dno i 2 poziomy ciśnienia. Pojemność trzeba dobrać indywidualnie, ok. 5-6l jest uniwersalne (co oznacza że sztukę mięsa niewygodnie jest gotować w takim głębokim garnku, a na rosół to trochę mało, zwłaszcza jeśli chcemy przygotowac hurtem większa ilość :wink: ). Pamiętajmy że szybkowar można napełnić tylko do 2/3 objętości.

Uważam że warto gotować w szybkowarze. Jest tyle dań, których na codzień nie ma czasu gotować tradycyjnie: rosół, zupy wszelakie, gulasze, ragout i potrawki mięsne, buraki i inne korzeniowe warzywa, fasola suszona, risotto, puddingi ryżowe etc. Mam wrażenie że szybkowar zatrzymuje więcej aromatu w potrawie. Jeśli komuś jedzenie smakuje jak rozgotowane, to najprawdopodobniej jest rozgotowane i trzeba skrócić czas gotowania następnym razem i/lub użyć wkładki do gotowania na parze, zwłaszcza do warzyw które mają być jędrne i nie rozpadać się. Pamiętajmy też że proces gotowania trwa do czasu zredukowania ciśnienia, czyli trzeba do czasu gotowania wliczyć czas od zdjęcia z ognia / płyty do otwarcia szybkowara (w skrócie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja wam polecam slowcooker niestety nie do dostania w Polsce ,można sobie zamówić albo przywieżć ze świata.Jest to jaby ceramiczny prodiż gotujący-duszący w niskiej temperaturze z timerem.Rano wkłada się warzywa , mięso ,przyprawy ,trochę oliwy i wody.Nastawia się na np.7 godzin i wychodzi się do pracy.Potrawy ze slowcookera są aromatyczne i pyszne.Wraca się do domu na gotowy obiad.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kasiulka, brigid, botanika, waldun - ogromnie Wam dziekuje, za bardzo cenne informacje. Nie spodziewalam sie, ze ktos mi jeszcze odpisze i zrobi to tak szczegolowo, jak Wy to zrobiliscie. Serdeczne dzieki raz jeszcze :)

 

Brigid, mam jeszcze pytanko do Ciebie, co to za skrot WFM , czy to marka, gdzie mozna go obejrzec, kupic ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja wam polecam slowcooker niestety nie do dostania w Polsce ,można sobie zamówić albo przywieżć ze świata.Jest to jaby ceramiczny prodiż gotujący-duszący w niskiej temperaturze z timerem.Rano wkłada się warzywa , mięso ,przyprawy ,trochę oliwy i wody.Nastawia się na np.7 godzin i wychodzi się do pracy.Potrawy ze slowcookera są aromatyczne i pyszne.Wraca się do domu na gotowy obiad.

 

 

 

Botanika, to moze tez byc fajna sprawa, o tym przyznam sie szczerze nie slyszalam, musze sobie poszukac w necie jakies informacje na temat slowcookera :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WMF to producent WMF, to pochodzi chyba od Wirtembergiche Metalfabrik, ale ja niemieckiego nie znam ani trochę, więc proszę mnie poprawić jeśli nie tak napisałam. W Warszawie do dostania w Promenadzie, Arkadii i chyba na pl. Zbawiciela (salony firmowe dystrybutora, który ponadto sprzedaje Wedgwood).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
Widziałam w Lidlu sześciolitrowy szybkowar, który wyglądał na porządny produkt, Cena 179 zł, chyba się skuszę, tym bardziej że moja koleżanka nie może się nachwalić użyteczności tego sprzętu. Jestem mamą pracującą od 8 do 16 i jak wracam do domu około 16:30 to jeśli nie mam obiadu z dnia poprzedniego, to wszyscy rzucają się na prowiant suchy, nie czekając aż upichcę cokolwiek. Tak więc szybkowar, który pozwoliłby na przygotowanie świeżej, cieplutkiej zupki w 0,5 godziny, byłby wybawieniem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...
Przed laty używałam aluminiowy węgierski i uważam że do potraw wymagających długiego gotowania jest niezastąpiony, jak pisali poprzednicy. Wołowina, bitki, a i inne mięsa w kilkanaście minut są gotowe. Również ziemniaki i warzywa gotuj.ą się krócej, więc szkoda że moj stary nie będzie działał na indukcji.. Czy może ktoś natknął się lub nawet używa szybkowar na płytce indukcyjnej, jakiej firmy i gdzie można kupic niedrogo. :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...