Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spojrzałem dzisiaj na ceny m2 mieszkań sprzedawanych przez deweloperów we Wrocku - 2700 , 3100 , 3300 za m2 i to nie w samym centrum. Na forum wszyscy mówią o 2000 za m2 domu pod klucz. Dodajmy do tego 500 na media i działkę, czyli w sumie będzie 2500. To ja już nic nie rozumiem. Wychodzi że taniej jest wybudować wolnostojący dom z garażem na własnej działce, niż mieszkanie, w jakby nie było wielorodzinnym bloku.Niech mnie ktoś oświeci gdzie tu jest jakiś "hak"
https://forum.murator.pl/topic/45530-cena-1m2-pu/

Spojrzałem dzisiaj na ceny m2 mieszkań sprzedawanych przez deweloperów we Wrocku - 2700 , 3100 , 3300 za m2 i to nie w samym centrum

W w-wie jest jeszcze gorzej, i to za stan developerski tylko.

Na forum wszyscy mówią o 2000 za m2 domu pod klucz. Dodajmy do tego 500 na media i działkę, czyli w sumie będzie 2500. To ja już nic nie rozumiem. Wychodzi że taniej jest wybudować wolnostojący dom z garażem na własnej działce, niż mieszkanie, w jakby nie było wielorodzinnym bloku.Niech mnie ktoś oświeci gdzie tu jest jakiś "hak"

Moim zdaniem bardziej się opłaca, zwłaszcza, jeśli kupowane mieszkanie miałoby być duże (tak jest w naszym przypadku - musielibyśmy miec z 80 - 90 m2, żeby było komfortowo), wtedy koszt takiego mieszkania jest koszmarnie wysoki, lepiej już wybudować dom (zwłaszcza, że my bardzo chcemy miec dom, a nie mieszkanie, więc tym bardziej widzimy w tym sens)

Niższe są jednak koszty utrzymania mieszkania (najczęściej)

No z tym akurat się nie zgodze, moja mama za maleńkie mieszkanie w nienajlepszej (ale tez nie najgorszej w sumie) dzielnicy, w starym brzydkim bloku i płaci 350 miesiecznie,to wychodzi 4200 rocznie :o (bez pozostałych kosztów, np. energii elektrycznej i gazu) . W tym jest opłata za wodę i za ogrzewanie, ale jak zużycie będzie większe, to trzeba dopłacać. Nawet w muratorze była taka opinia, że koszt utrzymania mieszkania równy jest kosztom utrzymania domu o dwukrotnie większej powierzchni.

https://forum.murator.pl/topic/45530-cena-1m2-pu/#findComment-942419