Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowy kociol i duuzo dymu, pomocy

Recommended Posts

witam, remontuje dom, który nigdy nie byl zamieszkany. typowa kostka.

komin wysokości ok. 8m. Podlaczylem kociol na paliwo stale buderus logano s111d, 28kw, i mam pełno dymu, nie chce sie palic, bardzo słaby ciąg.

komin ma otwór na górze 14x28, na dole tak samo, a w środku 14x20 na odcinku 5,5 m.

do tego pieca buderus zaleca przy 20x20 min 8m komina.

Poradzcie, czy mam zwiększyc srednice komina na tym odcinku przewężenia?

mogę zportkować 2 kanały, ale chciałbym tego uniknąć

adamsa

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te budki mają do siebie.Jak zresztą inne nowe nie wypocone kociołki. Zadyma totalna. Zajrzyj czy czasem nie wsadzili do ostatniego kanału takiej mocno poryflowanej blachy i jeśli jest to ją wyjmij.

Druga sprawa pierwsze dłuższe palenie z otwartą przepustnicą (to ta wajcha po lewej za kociołkiem -ma byc naciśnięta na dół). No i oczywiście otwarty czopuch oraz zamkniete drzwiczki ,a powietrze dozowane wyłącznie przez górny wlot.

Następne - postaraj się palić początkowo np tekturą ,żeby się wygrzał.A może to trwać nawet kilka-kilkanaście godzin. Zwróć uwagę żeby początkowo boczne doloty powietrza były zasłonięte.

A ten kociołek to wersja chyba raczej 32kW.

Komin ma mieć 400 cm2 i wysokość min 8m.

Przy 14*27 (bo taki jest komin cegła na pół) jest 378 cm2.Czyli troszkę za mało ,tym bardziej że stosunek boków nie powinien być mniejszy niż 1:1,5 a tu jest 1;2.

Ale - w Polsce takie kominy (niewłaściwe) robi się non stop.

Przekrój komina jest właściwy (prawie) i on to spokojnie "pociągnie". co prawda może być przymus częstszego czyszczenia ,ale...nic na to nie poradzisz.

I ważne - zalecam wkład kominowy ,żebys za chwilę nie malował ścian.

Tam zaraz po uszach. Po d....e :lol:

Dobrze, że kupiłeś znaną markę. Inaczej winny byłby najprawdopodobniej kocioł.

Myślę, że instrument w postaci mokrej szmaty na kominie dużo tutaj wyjaśni.

Napal w kotle i na kanał dymowy połóż mokrą szmatę. Obserwuj, czy obok przez kanały nie idzie dym, bo podejrzewam, że masz przestrzał w kominie do drugiego kanału.

Wczoraj dla klienta niedowiarka pokazywałem na trzymetrowj rurze fi50 jaki jest dobry ciąg. Gazeta to nie sprawdzian, chociaż ciąg komina może ruszyć.

A dodam do kolegi Janusza ,że przy słabych kominach zdecydowanie lepiej sprawdzają się kociołki bez wentylatorów (sprawdzone) ,bo co prawda może on np nie osiągać mocy max ,ale zawsze "pójdzie".

Przy wentylatorze może okazać się ,że kociołek zacznie zdychać ,bo komin nie będzie w stanie odebrać mocy nadawanej przez kocioł (porównaj auto z dużym silnikiem do którego zamontowano za mały układ wydechowy).

I za takie wypowiedzi zgłosiłem kolegę Małego do tytułu: "Najlepszy doradca w branży wod-kan i c.o."

I jakoś wszyscy czytamy wypowiedzi Małego, ale żeby mu jakoś podziękować, to nie ma chętnych.

Jest to przykre.

Jednak możecie koleżanki i koledzy to zmienić.

Zapraszam do uwag o forum.

po pierwsze dziekuję za wypowiedzi dla malego i janussza,

przed kupnem i wykonaniem instalacji duzo od was sie dowiedzialem, np. chcialem zrobic uklad zamkniety, a mam otwarty.

kociolek ktory mam, nie posiada wentylatora i jest to moim zdaniem typowy kociol dolnego spalania.

pale od godziny 17, najpierw tektura i drobne drzazgi dla wygrzania komina, teraz grubsze polana i wegiel. podczas palenia dym nie wychodzi, ale nawet jak delikatnie podniose wieko, to dym idzie do piwnicy. dom jest calkowicie oziebiony, moze dlatego komin jeszcze sie nie ogrzal.

pale z otwarta klapa z tylu pieca

martwwi mnie ze piec nie "rwie" a mysle ze powinien.

patent janussza ze szmata zastosuje jutro.

I za takie wypowiedzi zgłosiłem kolegę Małego do tytułu: "Najlepszy doradca w branży wod-kan i c.o."

I jakoś wszyscy czytamy wypowiedzi Małego, ale żeby mu jakoś podziękować, to nie ma chętnych.

Jest to przykre.

Jednak możecie koleżanki i koledzy to zmienić.

Zapraszam do uwag o forum.

:oops: Dziękuje Januszu serdecznie jak i również Redakcji.

Dopiero teraz zauważyłem iz dostapiłem tego zaszczytu,wg mnie niezasłużonego ponieważ nie raz walnąłem babola...a i specdoradcą się nie czuję ,za mało jeszcze wiem .

Swoją drogą wiekszość informacji jak i wiadomości zawdzięczam własnie Januszowi , za co tym bardziej Mu dziękuję.

hehe... uczył Marcin Marcina.....

skromność to dobra cecha..... pochwalam...

Wiesz -a propos Janusza i jego Technologa J. - "nauka" nie była jak w serwisie :" delta t jest wg wzoru...i musi być...ale liczbę...podzielić przez..." itd , tylko "a co będę sobie język strzępił ,idziemy do kotła tam pokażę/powiem o co chodzi" i w prostych słowach wytłumaczyli mi sporo niewiadomych.

I takich ludzi najbardziej szanuję oraz za to Im dziękuję.

hehe... uczył Marcin Marcina.....

skromność to dobra cecha..... pochwalam...

Wiesz -a propos Janusza i jego Technologa J. - "nauka" nie była jak w serwisie :" delta t jest wg wzoru...i musi być...ale liczbę...podzielić przez..." itd , tylko "a co będę sobie język strzępił ,idziemy do kotła tam pokażę/powiem o co chodzi" i w prostych słowach wytłumaczyli mi sporo niewiadomych.

I takich ludzi najbardziej szanuję oraz za to Im dziękuję.

myslę, że trafia do ludzi łatwy, przystępny język, zrozumiały dla większości....

weż na ten przykład... jakies forum komputerowe, RTV.... jak czytałem, to jakbym się nigdy języka polskiego nie uczył..... do tego jakiś niezrozumiały slang, skróty.... no draaaamat...

ale cóz... bądźmy sobą.... czrgo Wam i sobie ....zyczę.... JackDaniels