jacekaqua 22.12.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 witam, remontuje dom, który nigdy nie byl zamieszkany. typowa kostka. komin wysokości ok. 8m. Podlaczylem kociol na paliwo stale buderus logano s111d, 28kw, i mam pełno dymu, nie chce sie palic, bardzo słaby ciąg. komin ma otwór na górze 14x28, na dole tak samo, a w środku 14x20 na odcinku 5,5 m. do tego pieca buderus zaleca przy 20x20 min 8m komina. Poradzcie, czy mam zwiększyc srednice komina na tym odcinku przewężenia? mogę zportkować 2 kanały, ale chciałbym tego uniknąć adamsa POPROSTU ZIMNY KOMIN ,POTRZEBA PRZEPALIĆ PORZĄDNIE!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 22.12.2005 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 ile to jest pozadnie?w moim rodzinnym domu nie ma czegos takiego, tam jak jesienia zaczynam palic to nie ma ptoblemu, a piec to samoróbka i ma 25 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.12.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Przy kominie bez usterek w przypadku braku ciągu wystarczy go pobudzić przez wyczystkę i wszystko zaczyna grać.Porządnie to trzeba tutaj zrobić rewizję komina.Adamsa, sprawdź jeszcze czy przypadkiem nie włożyłeś czopucha za głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 23.12.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 NIE CZYTAŁEM DO KOŃCA ALE JESLI TEGO NIE BYŁO TO:SPRAWDŹ CZY PODŁĄCZENIE CZOPUCH DO KOMINA JEST ZSCZELNEwystarczy mała niesczelność i w piwnicy kotłowni full dymuprzecwiczyłem to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.12.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 O właśnie Janussz - dość częsta przyczyna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 23.12.2005 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 sprobuje doszczelnic gliną, teraz czopuch jest przymocowany na zaprawe,komin juz jest cieply, a piec nie pali sie tylko tli, mocy to moze 5kw daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 27.12.2005 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 witam, remontuje dom, który nigdy nie byl zamieszkany. typowa kostka. komin wysokości ok. 8m. Podlaczylem kociol na paliwo stale buderus logano s111d, 28kw, i mam pełno dymu, nie chce sie palic, bardzo słaby ciąg. komin ma otwór na górze 14x28, na dole tak samo, a w środku 14x20 na odcinku 5,5 m. do tego pieca buderus zaleca przy 20x20 min 8m komina. Poradzcie, czy mam zwiększyc srednice komina na tym odcinku przewężenia? mogę zportkować 2 kanały, ale chciałbym tego uniknąć adamsa cóż Ci poradzić? większość rad jakie uzyskałeś, pewnie wypróbowałeś, ja bym zaczął od kominiarza, zaproś kominiarza do siebie, niech zmierzy ciąg w kominie, oceni sytuację i najprawdopodbniej coś konkretnego Ci poradzi, ponadto z instrukcją w ręku sprawdził bym krok po kroku, strona po stronie, czy przypadkiem coś nie jest źle poskładane przy montażu w przypadku gdyby to jeszcze nic nie dało, wezwij serwis, co do instalacji to po pierwszym czytaniu wydaje mi się, że wszystko powinno być w porządku, ale z tym musisz trochę poczekać, być może jutro znajdę odrobinę czasu, muszę ją sobie rozrysować, sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 27.12.2005 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 te kotly to dawniejsze DOR-Y firmy DAKON czeskie wielokrotnie je montowalem i pare razy mialem problemy wlasnie z kominem one potrzebuja naprawde dobrego ciagu 20pa inaczej bedzie zle a dor32d ktory ma moc 28kw jego podstawowe paliwo to drewno i drewniane odpady tylko przejsciowo mozna palic innym paliwemradzil bym ci sprawdzic ciag w kominie ale aneometrem [dory kominiarz powinien to miec] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 28.12.2005 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Właśnie z tym sprawdzaniem ciągu są kłopoty. Kłopoty, bo ciąg kominowy uzależniony jest od temperatury spalin (wysokość komina tutaj pomijam). Jak kocioł dymi, to i temperatura spalin jest mizerna. A na zimnym kominie jak sprawdzić ciąg? Może być nawet wsteczny. Producent podaje minimalny ciąg kominowy, ale podaje też temperaturę spalin. Ta temperatura jest niezbędna do określenia ciągu przy odpowiedniej wysokości komina. No i dochodzi jeszcze przekrój poprzeczny który z ciągiem ma niewiele wspólnego (tylko straty przepływu), ale jest niezbędny do wyrzucenia odpowiedniej ilości spalin w jednostce czasu. I tutaj mały przekrój poprzeczny może mieć właśnie decydujące znaczenie.Są dwa rozwiązania. Przebudować komin, albo wzmocnić ciąg sztucznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.12.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Właśnie z tym sprawdzaniem ciągu są kłopoty. Kłopoty, bo ciąg kominowy uzależniony jest od temperatury spalin (wysokość komina tutaj pomijam). Jak kocioł dymi, to i temperatura spalin jest mizerna. A na zimnym kominie jak sprawdzić ciąg? Może być nawet wsteczny. Producent podaje minimalny ciąg kominowy, ale podaje też temperaturę spalin. Ta temperatura jest niezbędna do określenia ciągu przy odpowiedniej wysokości komina. No i dochodzi jeszcze przekrój poprzeczny który z ciągiem ma niewiele wspólnego (tylko straty przepływu), ale jest niezbędny do wyrzucenia odpowiedniej ilości spalin w jednostce czasu. I tutaj mały przekrój poprzeczny może mieć właśnie decydujące znaczenie. Są dwa rozwiązania. Przebudować komin, albo wzmocnić ciąg sztucznie. Np strażakiem.Castorama - jakieś niecałe 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.12.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Ja tak poza tematem bo u mnie się nie dymi... ale kurcze ilu fachwców w jednym temacie się zebrało... no no. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 28.12.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Mały Serdeńko,ale strażak działa tylko jak wiatr wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.12.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Mały Serdeńko, ale strażak działa tylko jak wiatr wieje. Ok ale on nie stwierdza czy dzieje się to wtedy kiedy wieje czy też nie ,a zaszkodzic nie zaszkodzi - niech choć kiedy dmucha pomoże. Tym bardziej jeśli mówi że ma słaby komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 28.12.2005 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 pomysl z wymuszonym ciągiem na czopuchu mysle jest dobry, ale z tego co widze to długość czopucha musi wynosić 40cm, a ja mam krótszy, trzeba chyba piec przestawic, ten strażak to jest taka "kręcąca się kulka"? a podwyzszenie komina o 2m zwykłą niezaizolowaną blachą coś pomoże? czy wychłodzenie spalin jeszcze zaszkodzi? co do kominiarzy to mam nieciekawe doświadczenia, podzielili sobie lokalny rynek, zachodzą co roku, inkasują za papierki a wejsc na dach nawet nie chcą, chyba ze ekstra platne, to jest dobra praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.12.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 pomysl z wymuszonym ciągiem na czopuchu mysle jest dobry, ale z tego co widze to długość czopucha musi wynosić 40cm, a ja mam krótszy, trzeba chyba piec przestawic, ten strażak to jest taka "kręcąca się kulka"? a podwyzszenie komina o 2m zwykłą niezaizolowaną blachą coś pomoże? czy wychłodzenie spalin jeszcze zaszkodzi? Strażak to nie kulka (to jest wentylacyjny) tylko taka przyłbica z płetwą (lub posztakowana przyłbica - wzmacniacz ciągu) Co do podwyższenia komina blachą nieizolowaną - możesz mieć efekt fukania - będzie kociołek walił raz w jedna raz w drugą(mozna sobie nieźle brwi opalić) - to już lepiej weź rurę kanalizacyjną ceramiczną (pamiętaj o zbliżonej średnicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 28.12.2005 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 już teraz podczas palenia mam takie delikatne fukanie, tak jakby na chwile ciag sie odwracał, nie wiem czemu ale pali mi sie coraz lepiej, lecz widze że nie jest ok. a z paleniem mam do czynienia od dziecka, zwykly piec żeliwny samoróbka, kominek, teraz nowy piecco jest ciekawe w domu rodziców mam komin 14x20 i jeszcze zwężony na górze wys. ok 9m i ciąg jest b. duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.12.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 już teraz podczas palenia mam takie delikatne fukanie, tak jakby na chwile ciag sie odwracał, nie wiem czemu ale pali mi sie coraz lepiej, lecz widze że nie jest ok. a z paleniem mam do czynienia od dziecka, zwykly piec żeliwny samoróbka, kominek, teraz nowy piec co jest ciekawe w domu rodziców mam komin 14x20 i jeszcze zwężony na górze wys. ok 9m i ciąg jest b. duży Jeśli fuka to zimny komin(raz) oraz nieszczelny(dwa). Fukanie się powiekszy jeśli wstawisz tą rurę blaszaną - po prostu gorące spaliny w gorącym kominie nagle trafią na kawał zimnej "drogi"i "postanowią wrócić"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 28.12.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Adamsa,a czy ten Twój domek nie stoi gdzieś w pobliżu jeziora, bagien, rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 28.12.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Odległość czopucha można skrócić wstawiając czopuch pod kątem 45st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 28.12.2005 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 domek stoi w mieście ale teren nie do końca zabudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts