adamsa 29.12.2005 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 komin to juz chyba jest przeswietlony na wylot, a co powiecie nt. instalacji? zrobilem prosty rysunek, powrót wody jest u mnie zimny, czy zastosować zawór 4-drożny? czy na wejściu do bufora jakiś zawór termoregulacyjny śr 40mm? żeby woda uzyskala właściwą temp na wejściu do pieca trzeba nagrzac caly zbiornikhttp://img334.imageshack.us/img334/4386/instalacja0ct.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.12.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Pierwszy drobiazg - pompa ma zły kierunek ,ale to chyba przeoczenie. Drugie - a nie lepiej między zasilaniem a powrotem wstawić zawór termostatyczny min 3/4" z głoicš i kapilarš przyłšczonš do powrotu? Jeli temp będzie za niska zrobi się krótki obieg. Sobie tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgo 30.12.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Dołączam się w sprawie komina, ktoś wspomniał o wstawieniu rury do komina (piec na paliwo stałe) - jaka tom powinna być stal, i czy są dostępne inne przekroje niż okrągłe? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 30.12.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Pierwszy drobiazg - pompa ma zły kierunek ,ale to chyba przeoczenie. Drugie - a nie lepiej między zasilaniem a powrotem wstawić zawór termostatyczny min 3/4" z głoicš i kapilarš przyłšczonš do powrotu? Je�li temp będzie za niska zrobi się krótki obieg. Sobie tak zrobiłem. Mały o tym chciałem pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 30.12.2005 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 pompa - nieumiejętność oznaczeń, zawór wstawić na wyjściu z pieca, a temperaturę odczytywać na wejściu do pieca. termozawór powinien otwierac sie przy okl 65 stopniach.układ bufor - piec mam wykonany rurą 40mm - działa na grawitację, czy są takie zawory termostatyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 30.12.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 wystarczy zawór calowy, te opory miejscowe które będą na zaworze nie powinny wpływać na pracę instalalcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 27.03.2006 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 odgrzebuję temat. instalatorzy przeniesli mi buderusa tak, by czopuch wchodzil do komina bezpośrednio, wcześniej piec stal rownolegle do komina i czopuch wchodził pod kątem ok 90 stopni.I piec podczas palenia przy ok 75-80 stopniach "trzeszczy" tak jakby byly w środku korki powietrzne. Już co najmniej 3 tygodnie. Co to jest to trzeszczenie? i czy szkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 28.03.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Trzeszczy, czy szumi jak czajnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 19.04.2006 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 piec trzeszczy przy temp ok. 75 stopni, wczesniej przed przeniesieniem tak nie mial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 19.04.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Pewnie obecnie lepiej się pali, jest wyższa temperatura i powstają miejscowe punkty zagotowania wody, albo odłożył się kamień i gotowanie następuje między warstwą kamienia i płaszczem. Kamień pęka i to trzeszczenie.A może masz to w układzie zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 19.04.2006 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 wlasnie dzieki panu mam z otwartym, dodatkowo bufor 1000l , zawor trójdrożny. jeszcze zebym komin mial dobry to bylby to szczyt szczescia. dlatego wyprobuje hybryde, czy da rade poprawnie ruszyc piec i czy da sie palic bez zadymy w kotlowni. jak dzis palilem to przez caly czas fukalo z czestotliwoscia ok 1s. a komin jest gorący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.04.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 wlasnie dzieki panu mam z otwartym, dodatkowo bufor 1000l , zawor trójdrożny. jeszcze zebym komin mial dobry to bylby to szczyt szczescia. dlatego wyprobuje hybryde, czy da rade poprawnie ruszyc piec i czy da sie palic bez zadymy w kotlowni. jak dzis palilem to przez caly czas fukalo z czestotliwoscia ok 1s. a komin jest gorący. Fukało? A kiedy ostatnio był kominiarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts