Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowy kociol i duuzo dymu, pomocy

Recommended Posts

komin to juz chyba jest przeswietlony na wylot, a co powiecie nt. instalacji? zrobilem prosty rysunek, powrót wody jest u mnie zimny, czy zastosować zawór 4-drożny? czy na wejściu do bufora jakiś zawór termoregulacyjny śr 40mm? żeby woda uzyskala właściwą temp na wejściu do pieca trzeba nagrzac caly zbiornik

http://img334.imageshack.us/img334/4386/instalacja0ct.jpg

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pierwszy drobiazg - pompa ma zły kierunek ,ale to chyba przeoczenie.

Drugie - a nie lepiej między zasilaniem a powrotem wstawić zawór termostatyczny min 3/4" z głoicš i kapilarš przyłšczonš do powrotu? Jeœli temp będzie za niska zrobi się krótki obieg. Sobie tak zrobiłem.

Gość 1950
Pierwszy drobiazg - pompa ma zły kierunek ,ale to chyba przeoczenie.

Drugie - a nie lepiej między zasilaniem a powrotem wstawić zawór termostatyczny min 3/4" z głoicš i kapilarš przyłšczonš do powrotu? Je�li temp będzie za niska zrobi się krótki obieg. Sobie tak zrobiłem.

Mały o tym chciałem pisać :lol: :lol: :lol:

• 2 months później...

odgrzebuję temat.

instalatorzy przeniesli mi buderusa tak, by czopuch wchodzil do komina bezpośrednio, wcześniej piec stal rownolegle do komina i czopuch wchodził pod kątem ok 90 stopni.

I piec podczas palenia przy ok 75-80 stopniach "trzeszczy" tak jakby byly w środku korki powietrzne. Już co najmniej 3 tygodnie. Co to jest to trzeszczenie? i czy szkodzi?

• 3 weeks później...

Pewnie obecnie lepiej się pali, jest wyższa temperatura i powstają miejscowe punkty zagotowania wody, albo odłożył się kamień i gotowanie następuje między warstwą kamienia i płaszczem. Kamień pęka i to trzeszczenie.

A może masz to w układzie zamkniętym?

wlasnie dzieki panu mam z otwartym, dodatkowo bufor 1000l , zawor trójdrożny. jeszcze zebym komin mial dobry to bylby to szczyt szczescia. dlatego wyprobuje hybryde, czy da rade poprawnie ruszyc piec i czy da sie palic bez zadymy w kotlowni.

jak dzis palilem to przez caly czas fukalo z czestotliwoscia ok 1s. a komin jest gorący.

wlasnie dzieki panu mam z otwartym, dodatkowo bufor 1000l , zawor trójdrożny. jeszcze zebym komin mial dobry to bylby to szczyt szczescia. dlatego wyprobuje hybryde, czy da rade poprawnie ruszyc piec i czy da sie palic bez zadymy w kotlowni.

jak dzis palilem to przez caly czas fukalo z czestotliwoscia ok 1s. a komin jest gorący.

Fukało? A kiedy ostatnio był kominiarz?