seledynka 22.12.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Witam chce kupić kołdre średnio do 150 zł bardzo ciepłą.Potrzebna jest do pomieszczenia gdzie jest bardzo zimno i teraz nie wiem czy lepsza jest kołdra z pierza czy puchu.Przeglądałam je ostatnio ale wogóle sie na tym nie znam tymbardziej że one wszystkie jakieś takie cieńkie pewnie tu ich właściwości decydują ale ja nie mam o nich pojęcia.Więc pytam was która z nich jest cieplejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamuza 22.12.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Witam chce kupić kołdre średnio do 150 zł bardzo ciepłą.Potrzebna jest do pomieszczenia gdzie jest bardzo zimno i teraz nie wiem czy lepsza jest kołdra z pierza czy puchu.Przeglądałam je ostatnio ale wogóle sie na tym nie znam tymbardziej że one wszystkie jakieś takie cieńkie pewnie tu ich właściwości decydują ale ja nie mam o nich pojęcia.Więc pytam was która z nich jest cieplejsza? Ja mam od babci z kolderkę z gęsiego pierza - sprzed jakis 15 - 20 lat, trzyma sie rewelacyjnie, baaaardzo ciepła (za ciepła wręcz wiec lezy w tapczanie), ręcznie robiona wiejskim sposobem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.12.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Kolderka puchowa jest cieplejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 22.12.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 może być i koc!!jęsli masz kogoś pod tym kocem )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seledynka 22.12.2005 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 No ja to moge pod kocem a nawet bez Ta kołderka ma być dla mojej babci a dziadka już nie ma więc ciepła kołderka by sie jej przydała mieszka w starym budownictwie i jest tam straszna zimnica Chyba z gęsiego pierza będzie dobra widziałam taką za 150 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 22.12.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 będzie dobra, może trzeba dofinasować babci ogrzewanie pewnie oszczędza, dlatego tak zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 23.12.2005 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Nam żona fundnęła jakiś wynalazek 200 x200 cm , z czegoś sztucznego za +- 150 zł - nie wiem co to jest za cholerstwo ale bardzo cienkie , lekkie ( nie przygniata człowieka tak jak pierzyny ) i diabelnie ciepłe - nie zamienił bym sie juz na żadne pierze czy puchy . A i takie w swoim zyciu miałem. Aha i jeszcze piszą , że nie uczula - nie wiem u nas nikt nie ma alergii - no chyba , że na co niektórych polityków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 26.12.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 A ja wam powiem, że nie ma nic cieplejszego niż puch. Mam taką kołderkę. Lekka, ciepła i niezbyt gruba! Rewelacja!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 26.12.2005 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Puchowa kołderka jest śliczna do..pierwszego przepocenia. Jako zagorzała wielbicielka tzw. szwedzkiej pościeli ( czyli kołdra ze specjalnego włókna przypominającego w budowie butelkę do góry dnem magazynujące ciepełko ludzkie a wspaniale nadające się do wyprania w pralce ) zachęcam do wypróbowania leciutkich ciepluśkich i higienicznych kołderek. No i nie ma myśli o towarzystwie co śpi z nami w tym pierzu, że tak powiem co robi , jak wydala i czym się podciera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 29.12.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 A'propos - zapomniałem dodac ,że ten wynalazek jest z firmy 4 x P ( nie mylic z czymś innym ). Pełna nazwa to Polskie Północne Pierze i Puch - ale w środku jest jak najbardziej sztuczny materiał -trochę to dziwne - ale jak juz pisałem jestem w 100% zadowolony . Co jest w środku nie wiem bo wywaliłem juz wywieszki a metki zawieraja tylko nazwę firmy i metody prania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bunny1988 31.12.2005 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Drodzy przyjaciele nie zapominajmy o aspektach zdrowotnych!!! Kołdra z pierza czy puchu może działać alergicznie i powodować nieprzyjemne dolegliwości. Osobiście sam jestem tego przykładem. Kołdry z pierza i puchu mogłem schować do szafy(powodowały: kichanie, kaszel, łzawienie itp). kupiłem kołdrę z poliestru, jest cienka ale nie narzekam na brak ciepła, chociaż wiem te "grube" kołdry z pierza i puchu są pewne nawet w podczas niskich temp. otoczenia. Główna rzecz jakie je różni to cena. Pozdrawiam( życzę ciepłych nocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 01.01.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2006 Ja jednak jestem nieprzejednanym zwolennikiem materiałów naturalnych. Nie przejmuję się roztoczami i inymi opoowieściami. Nie neguję ich istnienia, ale jakoś ludzie żyją z nimi tyle lat i cieszą sie dobrym zdrowiem.Jak na mój gust nie można przesadzać i idgraniczać człowieka od natury, np. wychowywanie małego dziecka w przesadnie sterylnych warunkach.Alergicy nie mają co prawda wyboru... tylko pytanie: skąd te alergie się wzięły??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 07.01.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Alergie wzieły sie od ,,chemii" ,(,,mleko" o terminie 6 m-cy) którą spożywamy codziennie plus mikrofala i mamy komplet Najlepsza jest autoszczepionka na alergie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 10.01.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Jak dla mnie - puch puch i tylko puch. Przyjemny mięciusi pięknie pachnący leciutki i przede wszystkim cieplusi Na dodatek taką kołderkę można w przeciwieństwie do tego co jest tu insynuowane prać w pralce. Nawet suszyć w suszarce można. Choć ja preferuje naturalne przewietrzenie. A co do alergii. Równie dobrze można spytać co lepsze: czekolada czy wyrób czekoladopodobny, a jako odpowiedź stwierdzić że wyrób bo na czekolade ludzie bywaja uczuleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 11.01.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Efilo : Może masz "sztuczny puch" albo czymś ciekawym nasączony ( leciutka i nie zbita kołderka po praniu ) ? PS. Ja mam odruch wymiotny na "wyrób czekoladopodobny" więc jakoś nie przystaję do twojej teorii , bo na pierze alergii nie mam. Leciutki - tu to juz przegięłaś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 11.01.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Efilo : Może masz "sztuczny puch" albo czymś ciekawym nasączony ( leciutka i nie zbita kołderka po praniu ) ? PS. Ja mam odruch wymiotny na "wyrób czekoladopodobny" więc jakoś nie przystaję do twojej teorii , bo na pierze alergii nie mam. Leciutki - tu to juz przegięłaś . Poządny puch może być lekki. Ja mam własnie taką kołdrę od niedawna i jest lakka i ciepła. Kiedyś miałem "pierzynę" ciężką i jej nie znosiłem - wtedy wybierałem spanie pod lekką "sztuczną" kołdrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 11.01.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Puch jest warstwą delikatnych piórek przy skórze ptaka, mający za zadanie chronić go przed utratą ciepła. Pióra wierzchnie raczej chronią przed warunkami atmosferycznymi (deszcz) i służą do latania. Najlepszy jest puch z tzw. podskubu(na piersiach kaczki czy gęsi). Taki wyskubany puch jest rzeczywiście bardzo leciutki. Pierze jest zdecydowanie cięższe, gorzej grzeje i powinno być darte. Niestety większość kołder w sklepach jest z pierza ciętego. Taka kołdra czy poduszka jest niewiele warta. Szybko zbija się w płaską ,twardą kluchę a do tego ostre krawędzie pociętego pierza przebijają inlet i wychodzą na zewnątrz. Puchowe kołderki można prać, ale po wyschnięciu powinny być dobrze przetrzepane, żeby z powrotem się napuszyły. Moje dziecko od urodzenia chowane było w puchach (okresowo pranych) a dzisiaj mając ponad 20 lat uczulenie ma tylko na komary i pszczoły. Prócz puchu polecam kołdry wełniane z runa owczego. Też bardzo grzeją, najlepiej bez powłoczek. Na takiej kołderce nawet nasz kot lubi się wylegiwać. Wie co dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 12.01.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 pyrka, nic dodać, niec ująć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 12.01.2006 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Ja wsiowa dziewucha, choć od urodzenia poznanianka, gdzie mieszkam do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 13.01.2006 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Prócz puchu polecam kołdry wełniane z runa owczego. Też bardzo grzeją, najlepiej bez powłoczek. ale za to jak w doope, za przeproszeniem, drapią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts