Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołdra z pierza czy puchu?

seledynka

Recommended Posts

Witam chce kupić kołdre średnio do 150 zł bardzo ciepłą.Potrzebna jest do pomieszczenia gdzie jest bardzo zimno i teraz nie wiem czy lepsza jest kołdra z pierza czy puchu.Przeglądałam je ostatnio ale wogóle sie na tym nie znam tymbardziej że one wszystkie jakieś takie cieńkie :( pewnie tu ich właściwości decydują ale ja nie mam o nich pojęcia.Więc pytam was która z nich jest cieplejsza?

Witam chce kupić kołdre średnio do 150 zł bardzo ciepłą.Potrzebna jest do pomieszczenia gdzie jest bardzo zimno i teraz nie wiem czy lepsza jest kołdra z pierza czy puchu.Przeglądałam je ostatnio ale wogóle sie na tym nie znam tymbardziej że one wszystkie jakieś takie cieńkie :( pewnie tu ich właściwości decydują ale ja nie mam o nich pojęcia.Więc pytam was która z nich jest cieplejsza?

Ja mam od babci z kolderkę z gęsiego pierza - sprzed jakis 15 - 20 lat, trzyma sie rewelacyjnie, baaaardzo ciepła (za ciepła wręcz wiec lezy w tapczanie), ręcznie robiona wiejskim sposobem :wink:

Nam żona fundnęła jakiś wynalazek 200 x200 cm , z czegoś sztucznego za +- 150 zł - nie wiem co to jest za cholerstwo ale bardzo cienkie , lekkie ( nie przygniata człowieka tak jak pierzyny ) i diabelnie ciepłe - nie zamienił bym sie juz na żadne pierze czy puchy . A i takie w swoim zyciu miałem. Aha i jeszcze piszą , że nie uczula - nie wiem u nas nikt nie ma alergii - no chyba , że na co niektórych polityków. :wink:

Puchowa kołderka jest śliczna do..pierwszego przepocenia.

Jako zagorzała wielbicielka tzw. szwedzkiej pościeli ( czyli kołdra ze specjalnego włókna przypominającego w budowie butelkę do góry dnem magazynujące ciepełko ludzkie a wspaniale nadające się do wyprania w pralce ) zachęcam do wypróbowania leciutkich ciepluśkich i higienicznych kołderek.

No i nie ma myśli o towarzystwie co śpi z nami w tym pierzu, że tak powiem co robi , jak wydala i czym się podciera 8)

A'propos - zapomniałem dodac ,że ten wynalazek jest z firmy 4 x P ( nie mylic z czymś innym :wink: ). Pełna nazwa to Polskie Północne Pierze i Puch - ale w środku jest jak najbardziej sztuczny materiał -trochę to dziwne :o - ale jak juz pisałem jestem w 100% zadowolony . Co jest w środku nie wiem bo wywaliłem juz wywieszki a metki zawieraja tylko nazwę firmy i metody prania .

Drodzy przyjaciele nie zapominajmy o aspektach zdrowotnych!!! Kołdra z pierza czy puchu może działać alergicznie i powodować nieprzyjemne dolegliwości. Osobiście sam jestem tego przykładem. Kołdry z pierza i puchu

mogłem schować do szafy(powodowały: kichanie, kaszel, łzawienie itp). kupiłem kołdrę z poliestru, jest cienka ale nie narzekam na brak ciepła, chociaż wiem te "grube" kołdry z pierza i puchu są pewne nawet w podczas niskich temp. otoczenia. Główna rzecz jakie je różni to cena. Pozdrawiam( życzę ciepłych nocy) :wink:

Ja jednak jestem nieprzejednanym zwolennikiem materiałów naturalnych. Nie przejmuję się roztoczami i inymi opoowieściami. Nie neguję ich istnienia, ale jakoś ludzie żyją z nimi tyle lat i cieszą sie dobrym zdrowiem.

Jak na mój gust nie można przesadzać i idgraniczać człowieka od natury, np. wychowywanie małego dziecka w przesadnie sterylnych warunkach.

Alergicy nie mają co prawda wyboru... tylko pytanie: skąd te alergie się wzięły???

Jak dla mnie - puch puch i tylko puch. Przyjemny mięciusi pięknie pachnący leciutki i przede wszystkim cieplusi :D

Na dodatek taką kołderkę można w przeciwieństwie do tego co jest tu insynuowane prać w pralce. Nawet suszyć w suszarce można. Choć ja preferuje naturalne przewietrzenie.

A co do alergii. Równie dobrze można spytać co lepsze: czekolada czy wyrób czekoladopodobny, a jako odpowiedź stwierdzić że wyrób bo na czekolade ludzie bywaja uczuleni.

Efilo : Może masz "sztuczny puch" albo czymś ciekawym nasączony ( leciutka i nie zbita kołderka po praniu :o ) ?

PS. Ja mam odruch wymiotny na "wyrób czekoladopodobny" więc jakoś nie przystaję do twojej teorii , bo na pierze alergii nie mam.

Leciutki - tu to juz przegięłaś .

Poządny puch może być lekki. Ja mam własnie taką kołdrę od niedawna i jest lakka i ciepła. Kiedyś miałem "pierzynę" ciężką i jej nie znosiłem - wtedy wybierałem spanie pod lekką "sztuczną" kołdrą.

Puch jest warstwą delikatnych piórek przy skórze ptaka, mający za zadanie chronić go przed utratą ciepła. Pióra wierzchnie raczej chronią przed warunkami atmosferycznymi (deszcz) i służą do latania. Najlepszy jest puch z tzw. podskubu(na piersiach kaczki czy gęsi). Taki wyskubany puch jest rzeczywiście bardzo leciutki. Pierze jest zdecydowanie cięższe, gorzej grzeje i powinno być darte. Niestety większość kołder w sklepach jest z pierza ciętego. Taka kołdra czy poduszka jest niewiele warta. Szybko zbija się w płaską ,twardą kluchę a do tego ostre krawędzie pociętego pierza przebijają inlet i wychodzą na zewnątrz. Puchowe kołderki można prać, ale po wyschnięciu powinny być dobrze przetrzepane, żeby z powrotem się napuszyły. Moje dziecko od urodzenia chowane było w puchach (okresowo pranych) a dzisiaj mając ponad 20 lat uczulenie ma tylko na komary i pszczoły. Prócz puchu polecam kołdry wełniane z runa owczego. Też bardzo grzeją, najlepiej bez powłoczek. Na takiej kołderce nawet nasz kot lubi się wylegiwać. Wie co dobre.