Dominik1719499811 13.01.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Ja wsiowa dziewucha, choć od urodzenia poznanianka, gdzie mieszkam do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.01.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Oj Ewunia, obok zawsze jest ktoś, kto może to swędzące miejsce podrapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 13.01.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Prócz puchu polecam kołdry wełniane z runa owczego. Też bardzo grzeją, najlepiej bez powłoczek. ale za to jak w doope, za przeproszeniem, drapią Jest na to rada - śpij na plecach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 13.01.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Przez kilka lat spalismy pod kołdrami z owczej wełny -polecam.Obecnie wymieniłam wszystkie na puchowe kołderki (2kg) .Jeszcze bardziej polecam Bardzo czesto wynosze kołdry i poduszki na dwór ( szczegolnie kiedy jest mroz -powietrze jest suche -wprost uwlelbiam tak pachnącą pościel,o lecie nie wspmne ). Pod sztucznymi kołdrami nie spałam wiec nie mam zdania ,kupiłam takowe dzieciakom do akademikow ,a one sobie chwalą ( koszt 60 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.01.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Efilo : Może masz "sztuczny puch" albo czymś ciekawym nasączony ( leciutka i nie zbita kołderka po praniu ) ? PS. Ja mam odruch wymiotny na "wyrób czekoladopodobny" więc jakoś nie przystaję do twojej teorii , bo na pierze alergii nie mam. Leciutki - tu to juz przegięłaś . Nie nasączony i nie sztuczny. Leciutki po praniu. Jakbyś miała naturalny puch dobrego gatunku to byś tak nie wywalała oczu i nie pisała że ktoś "przegina". Swoją drogę spójrz kiedyś na metki takich produktów - masz tam podaną gramaturę. Co do wyrobu czekoladopodobnego. Nie zajarzyłaś o co chodzi, więc nie ma co komentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.01.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 co do prania to sama prałam tylko poduszki z puchu - w wannie i ręcznie - szybko wyschły na wietrze -były odświeżone i pachnące.Ale zastanawiam sie -patrząc na moją kołdrę z puchu -jak ona zmieściłaby sie w pralce ? Tu trochę brakuje mi wyobraźni....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 26.01.2006 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 dobra pogoda na mrożenie roztoczy http://img203.imageshack.us/img203/640/diabelsmieszny9ry.gif piernatom na powietrze czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar8lina 10.04.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Może ktoś sie jeszcze wypowie? Niedługo będę musiała się na coś zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 11.04.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Kiedyś miałam kołdrę z puchu - była nie za droga i to wyszło, dosłownie, praktycznie cały puch wyszedł. Spałam kiedyś pod wełnianą kołdrą, ale to nie dla mnie, ciężkie i nie można się tak fajnie "opatulić". Z czegoś sztucznego miałam w akademiku, bez rewelacji, ale też bez tragedii Teraz mam dwie kołdry 2*2,20 - cieńszą i grubszą z pierza. Są super, ja jestem bardzo bardzo zadowolona, grunt to dobre uszycie takiej kołdry, aby pierze/puch nie uciekało przez przeszycia. Aha, moje pierze - to jeszcze babcia kiedyś "uskubała" dla wnuków. A drugą kołdrę mam ze starej pierzyny, której nie cierpiałam, dałam pierze do gruntownego prania i ponownego przeszycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmiskiew 19.04.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam chce kupić kołdre średnio do 150 zł bardzo ciepłą.Potrzebna jest do pomieszczenia gdzie jest bardzo zimno i teraz nie wiem czy lepsza jest kołdra z pierza czy puchu.Przeglądałam je ostatnio ale wogóle sie na tym nie znam tymbardziej że one wszystkie jakieś takie cieńkie pewnie tu ich właściwości decydują ale ja nie mam o nich pojęcia.Więc pytam was która z nich jest cieplejsza? wpisalem w google "Jak kupic koldre" i wyladowalem w super poradniku http://poradnik.puchland.com Pisza tutaj, ze co nalezy wziasc pod uwage kupujac koldre. Na temat Półpuch pisza tak: "Półpuch jest cięższy od puchu. Jeśli lubisz spać pod cięższymi kołdrami, to połpuchowe będą w sam raz dla Ciebie. Półpuch stanowi mieszankę ok. 25% puchu i ok. 75% pierza. Ma znakomite własności izolacyjne, ale nie tak dobre, jak puch. Z tego powodu kołdry półpuchowe są nieco tańsze od puchowych." a na temat puchu tak: "Puch jest antyalergiczny. Jeśli jesteś alergikiem, to bez względu na wagę wybierz kołdrę puchową (najlepiej antyalergiczną). Puch jest traktowany jako produkt luksusowy, ze względu na najlepsze właściwości izolacyjne. Puchowe kołdry są przez to lżejsze, a przy tym tak samo ciepłe jak półpuchowe." a najlepjej to mi sie posobalo to: http://www.puchland.com/strona.php?id=wlasna&k=1&lang=pl bo nie trzeba myslec Pozdrawiam Tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murdock 13.02.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Szanowni Panstwo,naprawde dziwi mnie co niektorzy wypisuja tutaj na temat rodzaju wsypu kolder i ich wplywu na nasze zdrowie.Wystarczy poszukac w necie zeby sie przekonac(dla niektorych bedzie to istny szok)ze tylko i wylacznie koldry puchowe lub piorowe sa koldrami zdrowymi.Malo tego-sa polecane dla alergikow.W handlu oraz w potocznym mysleniu wielu osob pokutuje przekonanie ze koldry naturalne sa alergiczne a sztuczne antyalergiczne.Prosze sobie wyobrazoc ze jest akurat odwrotnie.Po badaniach okazalo sie ze;koldry tzw."antyalergiczne"sa de facto alergiczne,bo zawieraja od 5-7 razy wiecej zarodnikow grzybow niz koldry naturalne-nie zawierajace ich w ogole w stopniu szkodliwym dla zdrowia czlowieka.Poza tym-jest nieprawda i wierutna bzdura to ze w koldrach naturalnych zyja roztocza.Pokarmem rpoztoczy jest naskorek ludzki zluszczony i znajdujacy sie wokol nas-w domu,mieszkaniu.Piora i puch nie naleza do grupy zainteresowania roztoczy.Roztocza po prostu sie nie odzywiaja ani puchem ani piorami.Skad?Po co mialyby sie fatygowac do naszych kolder puchowych czy piorowych?Nadto poszwy sa tkane bardzo gesto co uniemozliwia roztoczom wnikanie-wchodzenie do srodka wsypow kolder.Tak wiec zanim ktos cos napisze-prosze sie najpierw zorientowac.Spiac pod koldra z wlokien sztucznych wdychasz mnostwo zarodnikow grzybow w tym plesni.To jest dopiero bomba roznych chorob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 13.02.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Puchowa kołderka jest śliczna do..pierwszego przepocenia. Jako zagorzała wielbicielka tzw. szwedzkiej pościeli ( czyli kołdra ze specjalnego włókna przypominającego w budowie butelkę do góry dnem magazynujące ciepełko ludzkie a wspaniale nadające się do wyprania w pralce ) zachęcam do wypróbowania leciutkich ciepluśkich i higienicznych kołderek. No i nie ma myśli o towarzystwie co śpi z nami w tym pierzu, że tak powiem co robi , jak wydala i czym się podciera Przecież kołdrę z pierza i poduszki można normalnie prać i ja tak robie . Jak ktoś ma suszarkę to juz w ogóle rewelacja , bo ona nadaje kołdrze puszystości . Pięknie rozbija pierze i puch..Piore w 60C . Ja w sztucznościach nie lubię spać , najlepsza jest kołdra naturalna , teraz są one leciutkie i bardzo ciepłe . Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria3456 23.12.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Ja zawsze śpię pod kołdrą puchową, nawet latem zawsze mi zimno, a pod nią jest tak przyjemnie. Bardzo fajne są jednak również kołdry 4 pory roku mąż pod taką śpi i mówi, że genialna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekanopl 23.12.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Jak w każdym temacie, to zależy, kto co lubi i ile chce wydać na kołdrę. Pierze jest złożone z nieco większych piórek, które mogą być wyczuwalne, kiedy dotykamy kołdry i cięższe od puchu, który przy najlepszych właściwościach termicznych jest lżejszy i złożony z tych najmniejszych, najlżejszych piórek, niemal nie wyczuwalnych, gdy dotykamy kołdry czy poduszki. Kołdry z pierza są więc nieco tańsze niż kołdry puchowe i nieco cięższe, puch jest droższy i bardziej luksusowy. Co do kołdry to kwestia wyboru ale jeśli chodzi o poduszki, to zdarza się że lepsze są te z pierza, bo wolniej się uklepują, dłużej są nabite i sprężyste, niż te z puchu. Także kołdry i poduszki, to trochę inny wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts