Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To ja bym chciał polecić kolegę Finlandię z forum, jeśli chodzi o drzwi, okna, bramy garażowe itp :)

A jakby ktoś chciał pobiec w maratonie to też pomoże :)

Podpisuję się obiema ręcyma . Forumowicz Finlandia jest godny polecenia w dziedzinie drzwi . Jest komunikatywny , przyjmuje argumenty . A wszystko to w miłej atmosferze .

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak widze Inwestor jest już po wykonczeniu domu i jeszcze dalej po wylaniu posadzek i choc tyle czasu mineło nie otrzymałem ,zadnych wiadomosci ,telefonow,czy zdjec w sprawie" lekkiego pobrudzenia elewacji" jak sądzę juz pomalowanej?rożnica prawie centymetra na salonie w którym miejscu?na powierzchni?na dylatacji?,bo tutaj rownież nie dostałem ,żadnej wiadomości.cięcie na salonie usuniete z jakiego powodu?powierzchnia 30m2zostala podzielona ponieważ taka powierzchnia musi być podzielona.jeśli nawet by nie musiala to na pewno nie zaszkodzi.dziwi mnie tak pozne przedstawianie strat czy blędów prawdopodobnie budowa z tamtego roku nawet nie wiem gdzie.jestem w okolicach Warszawy co tydzien-dwa w niedziele na pomiarach i na pewno bym przyjechal zobaczyć co się stało,gdy nie leżą jeszcze płytki ,czy panele.Czekam na wiadomość,bo chetnie poznam szczegóły

Teka, a dlaczego musi być taka szeroka/gruba dylatacja albo w ogóle podział? Sam "mam Ciebie na liście do rozmów" ale takie zdjęcie trochę budzi moje zdziwienie bo moi rodzice już 20 lat mają salon ok 38m2 bez dylatacji, ja wiem od innego forumowicza,że im też zrobiłeś jeszcze większy garaż i bez dylatacji.....a takie dylatacje przez środek powodują,że podłoga może inaczej pracować i powstać może pękniecie wzdłuż dylatacji.

Ok ogrzewanie podłogowe powoduje pracę betonu ale kiedyś czytałem, że do 40-50m2 nie trzeba dylatacji jeśli żaden bok nie przekracza 8m albo powierzchnia nie jest bardzo złożona (wielobok) ale wtedy zbroi się wylewkę siatką stalową - ewentualnie można dodać plastyfikator lub super plastyfikator. (może sam odpowiedziałem sobie na pytanie ale wolałbym potwierdzić u wykonawcy;)

pozdrawiam!

Edytowane przez .:Paco:.

witam,

czy ktoś mógłby mi polecić solidną firmę do wykonania wylewek posadzkoych miksokretem w okolicach Piseczna/ Dawidów Bankowych? Nasz niedoszły wykonawca z polecenia rozchorował się dość poważnie i zostaliśmy na lodzie. :sick::

dziękuję.

My jesteśmy bardzo zadowoleni z wylewek wykonanych przez p.Grzegorza (tel. 889 391 929). Myślę, że warto zadzwonić.

Edytowane przez gosiasad

Mogę polecić p. Tadeusza Puławskiego z Rembertowa, tel. 602 467 190. Widziałam jego prace (są trwałe i bardzo ładne), a teraz u mnie kończy kłaść kostkę Semmelrock'a i robić opaskę wokół budynku. P. Tadeusz wykonuje także wszelkiego rodzaju prace ziemne wokół domu, m. in. kanalizacje deszczowe też. Proponuję zadzwonić i się podpytać.

Może nie jest najtańszy, ale jego ceny i tak plasują się sporo poniżej innych dużych firm z profesjonalnym zapleczem biurowym i okazałymi siedzibami itd. (porównywałam).

Cały czas jest na miejscu, pilnuje ekipy i jest niezwykle uporządkowany, uprzejmy i elegancki. Rzadko się spotyka takich budowlańców.

Pozdrawiam

Witam,

Czy mógłby ktoś polecić ekipę do wykonania kanalizacji deszczowej i opaski drenażowej wokół domu.

Aktualnie rury spustowe ukryte w elewacji,wypuszczone na poziomie cokołu.

Jak widze Inwestor jest już po wykonczeniu domu i jeszcze dalej po wylaniu posadzek i choc tyle czasu mineło nie otrzymałem ,zadnych wiadomosci ,telefonow,czy zdjec w sprawie" lekkiego pobrudzenia elewacji" jak sądzę juz pomalowanej?rożnica prawie centymetra na salonie w którym miejscu?na powierzchni?na dylatacji?,bo tutaj rownież nie dostałem ,żadnej wiadomości.cięcie na salonie usuniete z jakiego powodu?powierzchnia 30m2zostala podzielona ponieważ taka powierzchnia musi być podzielona.jeśli nawet by nie musiala to na pewno nie zaszkodzi.dziwi mnie tak pozne przedstawianie strat czy blędów prawdopodobnie budowa z tamtego roku nawet nie wiem gdzie.jestem w okolicach Warszawy co tydzien-dwa w niedziele na pomiarach i na pewno bym przyjechal zobaczyć co się stało,gdy nie leżą jeszcze płytki ,czy panele.Czekam na wiadomość,bo chetnie poznam szczegóły

Proszę się tak nie obruszać bo nie napisałem kto mi wykonywał posadzkę. Jako wyjaśnienie wrzucam informacje.

salon.jpg

Mówiłem wykonawcy, że na dole będzie wszędzie płytka drewnopodobna długa (1,2m), dlatego dylatacja przez środek salonu jest co najmniej bez sensu i powoduje niemożność położenia takiej płytki w żadną stronę. Wrzucam rysunek: chodzi o dylatację niebieską. Z wymiarami salonu się przejechałem bo jest 5x5. W miejscu zakreskowanym był wylewany jastrych z worka bo tam był spadek o centymetr względem całej reszty. W miejscu różowym - pół centymetra (nadrobione klejem).

By płytki nie pękały, trzeba było dylatację połatać (łatanie nie daje 100% pewności że nie popęka - ale końce płytek są zrobione blisko naprawianej szczeliny).

Chętnie bym wezwał wykonawcę posadzki wcześniej, ale nie badałem spadków itp i jak wpadła kolejna ekipa to trzeba było robić a nie czekać na poprzedniego wykonawcę aż przyjedzie i stwierdzi "no tak jest nierówno - trzeba nadlać". "No tak ta dylatacja bez sensu" - trzeba załatać. Tyle to sam wiem.

A co do pobrudzonej elewacji betonem to cytuje "elewacje robi się po wylewce". A wystarczyło zabezpieczyć folią.

Edytowane przez ElemenT

A co do pobrudzonej elewacji betonem to cytuje "elewacje robi się po wylewce". A wystarczyło zabezpieczyć folią.

Niestety jest to czeste i nagminne zjawisko - 99% wykonawcow patrzy tylko przez pryzmat wlasnej roboty i do glowy im nie przyjdzie, zeby czegos nie uszkodzic. Tynki pewnie tez po wylewkach, zeby sie nie zachlapaly?

Muszę zamontować siłowniki w dwóch bramach wjazdowych.

Czy ktoś ma dobre doświadczenia i może kogoś polecić?

(płn. strona W-wy)

Gosiu, co prawda z nich nie korzystałem jeszcze ale zamierzam. Nawet byli u mnie na pomiarach.

http://sklep.peiter.pl/pl/i/Informacje-o-firmie/16

Witam. Poleci może ktoś wykonawcę mebli do kuchni w rozsądnych cenach ?

Z góry dziękuje

Ja mam bardzo rozsądnego cenowo stolarza. Robił mi nie tylko kuchnię, ale też meble do sypialni, łazienki, teraz montuje szafy w przedpokoju. Wszystko jest bardzo estetycznie zrobione, ładnie polakierowane, nie ma się do czego przyczepić. Przy okazji wszystko w miłej atmosferze, co też jest ważne. Wcześniej pracował w Meblach Chobot, gdzie wiadomo jakie są ceny... Robi też bardzo ładne drzwi. Rafał Kozieł 606 334 362. Pozdrawiam

Napisz jak się spisali. Ja to dopiero po wakacjach będę robił. Ale wycenę wstępna mam.

Korzystałem z ich usługi ok1,5 roku temu .Przyjechali zamontowali i wszystko hula jak trzeba .Generalnie korzystałem też z gwarancji .Okazało się że brama się "rozkodowała" ale Panowie przyjechali i ustawili ją na właściwe tory. ;) Można polecić .

By płytki nie pękały, trzeba było dylatację połatać (łatanie nie daje 100% pewności że nie popęka - ale końce płytek są zrobione blisko naprawianej szczeliny).

U mnie niestety też pękły 3 płytki w przejściach gdzie była dylatacja. Jedna w łazience (udało się wymienić) i dwie w kuchni również przy przejściu (i tak juz bede miał na zawsze),

Ogólnie moim zdaniem te dylatacje to nieporozumienie bo po co dylatacja - w razie czego rozumiem aby tam pracowała podłoga. Tylko jak pracuje to pęka płytka. Więc lepiej niech nie pracuje albo niech praca rozkłada się na większej powierzchni.

Wylewki mi wykonywał Teka

Poza tym w porządku, większych problemów nie było. To co jeszcze się działo to wylewka przy wejściu ze schodów na piętro się jakoś odkleiła od stropu. W każdym razie stuka ale to póki co nie jest jakiś duży problem

Nie wiem jak wyglądają wylewki innych wykonawców więc trudno mi oceniać. Nie jest to na pewno wykonawca którego źle wspominam, bo ogólnie współpraca z nim w porządku (uczciwy, pracowity i chce by klient był zadowolony). Więcej się pewnie okaże przy listwowaniu podłóg - jak wyjdzie płaszczyzna podłogi czy będzie równa