Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drodzy forumowicze,

proszę o wsparcie i polecenie ekipy znającej się na wykańczaniu balkonu. Mamy niewielki balkon na piętrze nowo budowanego domu w Piastowie - litera L - około 15 m2.

Chcemy jego powierzchnie wykończyć czymś innym niż płytki i drewno - najbliżej naszych oczekiwań jest jednolita powierzchnia typu kamienny dywan - żywica, itd...

W garażu tez nie kładziemy płytek na dobrze wykonanej wylewce bedzie specjalna farba garażowa Fluggera.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i rekomendacje.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Co do murarzy serdecznie polecam Mirtex (Mirek Gencel). Fachowiec przez duże F wielokrotnie tutaj chwalony. Dalej trzyma wysoki poziom i doradza/pomaga przy tematach związanych z budową. Dokładnie tłumaczy zastosowane rozwiązania, ale nie naciska, zostawia decyzję inwestorowi.

Polecam jako kierownika budowy Tomasza Hofmana - solidny, nieproblematyczny.

Polecam jako geodetę firmę Geoimpuls.

Polecam jako geotechników firmę GeoGT. Atrakcyjnie cenowo i dobrze.

Poszukuję:

specjalisty, który uszczelni i ociepli stropodach balastowy odwrócony nad domem i garażem. Technologia: XPS, EPDM (bez wciskania PIR...), żwir nad domem, płyty chodnikowe nad garażem.

firmy od ogrodzeń z paneli 3D o dużej grubości drutu

firmy od ogrzewania podłogowego, elektryki, hydrauliki, pomp ciepła PW (koniecznie Mitsubishi)

firmy od okien/drzwi/bram pasywnych (Aprel?)

firmy od fasad, która zrobi 30cm EPS bez kołkowania, solidnej, bez mostków

Edytowane przez Ripper

Ktos wie gdzie kupic drzwi zewnetrzne do domu?

Tylko nie interesuja mnie drzwi za 5 tys zl, a bardziej takie w normalnej cenie.

Nie chce drzwi obitych blacha. Maja byc cieple.

Najlepiej pelne drewno. Jestem w stanie sam je zamontowac, ale jakby ktos to zrobil to lepiej.

I potrzebuje jeszcze drzwi wewnetrznych, sosnowych, lakierowane badz surowe. U mnie byl kiedys sklep i bezposrednio od producenta kupowalem za ok 300zl, a teraz takie drzwi tylko w supermarketach. Tylko one nie sa tak solidne jak te, ktore kiedys kupowalem. Okolice Marek pod Warszawa.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Czy firma Globart z Nadarzyna jest godna polecenia - chodzi o okna, drzwi, brama garażowa.

Ktoś ma doświadczenia we współpracy z ta firmą?

Czesc, moze juz nieaktualne ale od maja 2018 wzialem sie za zbieranie ofert i nie tylko Globart przedstawil najlepsza oferte jako calosc (okna, montaz, klinaryt/cieple parapety i inne dodatki typu drzwi zastepcze na czas budowy) to wykazali sie najwiekszym zainteresowaniem i cierpliwoscia. 31.12.2018 podpisalem umowe na okna + drzwi Wiked. Co do jakosci samych okien, wypowiem sie pewnie najwczesniej za rok:)

Czesc, moze juz nieaktualne ale od maja 2018 wzialem sie za zbieranie ofert i nie tylko Globart przedstawil najlepsza oferte jako calosc (okna, montaz, klinaryt/cieple parapety i inne dodatki typu drzwi zastepcze na czas budowy) to wykazali sie najwiekszym zainteresowaniem i cierpliwoscia. 31.12.2018 podpisalem umowe na okna + drzwi Wiked. Co do jakosci samych okien, wypowiem sie pewnie najwczesniej za rok:)

Zwróć uwagę na ich montaż ciepłych parapetów. Na zdjęciach sprzed paru lat przykręcali parapet do okna i montowali "klasycznie", poziomując na podkładkach. Mam nadzieję, że doszli już do właściwych sposobów montażu.

Witam, poszukuję dobrego i taniego geotechnika do zbadania gruntu i geodety do zrobienia mapy do celów projektowych. Możecie kogoś polecić?

MATEST Sp. z o.o.

Pogroszew, ul. Rataja 10

05-850 Ożarów Mazowiecki

za 3 odwierty po 4m kazdy placilem 700pln z bardzo szczegolowym opisem geologicznym w formie elektronicznej i 4x papierowymi egz.

Zwróć uwagę na ich montaż ciepłych parapetów. Na zdjęciach sprzed paru lat przykręcali parapet do okna i montowali "klasycznie", poziomując na podkładkach. Mam nadzieję, że doszli już do właściwych sposobów montażu.

To samo zauwazylem na ich filmiku i rozmawialem nawet z montazysta, mowi z poziomuje parapet podkladkami, po montazu gora/boki i opianowaniu/podklejeniu parapetu wyjmuje podkladki i uzupelnia klej/piane w ich miejscach. Twierdzil, ze w ten sposob ma idealnie wypoziomowane cieple parapety. Czy to blad i powinienem upierac sie, zeby najpierw montowal parapet a dopiero pozniej wpinal go nigo okno i je kolkowal po bokach/gorze?

To ich praktyka. Instrukcje producentów (np. Klinar który wdrażał ideę ciepłych parapetów) dopuszczają dwa sposoby: zrobienie wylewki (idealistyczne podejście) +klej do styropianu lub wersja na zaprawę - wtedy też montażysta może idealnie sobie wypoziomować okno i blok podparapetowy przenosi obciążenia oknem całą swoja powierzchnią na mur, a nie tylko przez punktowe podkładki które się wbiją w styropian i pianę, która także nie jest trwała. No, ale to nie temat na ten wątek.

Ja ostatecznie zdecydowałem się na inne okna, ale moje wrażenia też są pozytywne i rozmowy były konkretne. Tylko do współczynników okien podchodziłbym z rezerwą. U mnie mały fix miał Uw o 0,09 mniej niż to samo okno na profilu Schuco Living i 0,08 mniej niż w Vetrexie. Chyba, że Blue Evolution 82 to taki niesamowity profil ;) Uprzedzając, wszystkie miały pakiet szybowy o tym samym Uw.