Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

znalazłem chwilkę czasu, więc podaje namiary na fachowców, z których jestem zadowolony.

Mała podpowiedź dla świeżo upieczonych inwestorów: umawiajcie się dużo, dużo wcześniej, większość osób z poniższej listy ma zarezerwowane terminy na kilka miesięcy w przód.

--

Projektowanie wnętrz:

Wamhouse, Pani Karina Wiciak.

Miła, bezproblemowa współpraca, fajne pomysły, przystępne ceny więc można sobie pozwolić za dodatkowe wizualizacje.

Co dla nas było ważne, już w początkowym etapie jest opracowywana wstępna wizualizacja 3D, dzięki której widać jaki może być efekt końcowy. Inne firmy, z którymi rozmawialiśmy wizualizacje robiły na końcu, już po wszystkich etapach typu wybór materiałów, dokładne rysunki techniczne i jeśli na końcu po zobaczeniu wizualizacja stwierdzimy, że to jednak nie tak jak sobie wyobrażaliśmy to zaczynamy wszystko od nowa i płacimy też od nowa.

http://www.wamhouse.com

--

Drewno na więźbę:

DREWLUX P.P.H.U. z Iłzy (a dokładnie wioska Seredzice, położona na końcu drogi pod Lasem).

Bardzo fajny tartak rodzinny prowadzony przez Pana Mariusza z żoną. Drewno legalnego pochodzenia (co ważne). Przywożą w rejony podwarszawskie bez problemu bo jeżdzą często, dobrze zabezpieczone i cenowo konkurencyjne.

telefon: 48 616-35-76 (dane dostępne w Internecie)

--

Dach (kontakt z forum):

Dachówka, blacha, rynny:

Pan Michał Dąbrowicz z Dachluxu na Modlińskiej.

telefon: 500 116 292

Wykonanie dachu, montaż rynien, obróbki blacharskie, wykonane szybko i poprawnie (nic nie przecieka).

Pan Janusz Kempa (Diablo / Diabeł) współpracujący z Panem Michałem.

telefon: 607-144-038

--

Okna i drzwi zewnętrzne:

Wielokrotnie chwalony i polecany na forum Stary, czyli Pan Krzysztof Wycech, firma Aprel.

Wiedza ogromna, porady szczere i przydatne co może ustrzeć zarówno przed błędem jak i niepotrzebnym wydawaniem pieniędzy.

http://www.aprel.pl

--

Hydraulik (kontakt z forum):

Pan Andrzej Matusik.

Robił u wielu osób w okolicach Warszawy. U nas wykonał ogólną hydraulike, podłogówkę i montaż kotłowni (sprzęt Vaillanta).

Podpał trochę ostatnio. gdyż zaciął się zawór trójdrożny (nie z jego winy, siła wyższa), miał przyjechać naprawić, niestety tego nie zrobił i dodzwonić się nie mogłem, więc wezwałem lokalnego hydraulika. Poza tym incydentem, wcześniejsza jego praca przebiegała jak najbardziej OK.

telefon: 502-358-661

Lokalny hydraulik okazał się fachowcem na poziomie i choć tylko lub aż rozebrał zawór trojdrożny i naprawił, miałem okazje z nim porozmawiać i uważam, że zna się na robocie. Jest z Brwinowa, polecać nie będę bo robótkę miał niewielką, jeśli ktoś będzie zainteresowany, mogę podać namiary na priv.

--

Posadzki:

Mixo-Bud

Pan Marian Krzysztof Górecki.

telefon: 603-633-529

Wybraliśmy wylewkę anhydrytową Lafarge Agilia Sols A.

Panowie przyjechali, wymierzyli podłogi, poziomy, obliczyli ile trzeba materiału i zamówili. Sprawdzili jak ułożony jest styrpian, jak umocowanę są rurki podłogówki. Gdzie trzeba posklejali odpowiednio folie i różne krawędzie. Materiał przyjechał z fabryki gotowy z certyfikatem jakości. Wylewanie oraz wyrównywanie trwało jakies 45 min na kondygnację, tak więc w 1.5h było po wszystkim :)

Po przeczytaniu wielu wątków o spapranych posadzkach (co wychodziło później przy układaniu parkietów) postanowiłem się zabezpieczyć umową. Pan Krzysztof był pewien swoich fachowców, nie bał się podpisać umowy, w której zawarty był możliwy odchył 2 mm na 2m posadzki.

Firma wykonuje również posadzki cementowe, mixo-kretem.

--

Alarm:

Wielokrotnie chwalony i polecany na forum _ZBYCH_, czyli Pan Sławomir Trojak, firma Delta Technic.

Profesjonalne doradztwo oraz wykonanie. Zgłoszoną usterkę przyjechał, naprawił.

telefon: 502-255-017

--

Zabudowa G-K, ocieplenie podasza.

Wielokrotnie chwalona na forum firma Selki, czyli Pan Robert Hawryluk.

Panowie doradza, podpowiedzą, jak trzeba poprawią.

telefon: 502-469-645

--

Szambo:

Polecana na forum firma Budmar, Pan Mariusz Kucharski.

Cena przystępna, tzn na pewno można kupić taniej, ale szamba tej firmy mają odpowiedni certyfikat, są szczelne i wytrzymują duże obciążenie.

Oglądanie pracy tej firmy to czysta przyjemność. Przyjechały 2 samochody i koparka, dól wykopali, ziemię zabrali. Mieli problem ze zdjęciem szamba ze względu na ogrodzenie oraz przewody energetyczne i telefoniczne. Panowie pojechali na najbliższy plac, poukładali odpowiednio towar na samochodach, wrócili i że tak powiem dali radę, zdjąć te zbiorniki i zmieścic się między płotme a przewodami, budząc podziw osób obserwujących całą sytuację. Dodatkowo ponowie powiedzą jakie są przepisy, ile metrów od budynku, ile od sąsiada, ile od drogi itp.

http://www.budmar-kucharski.pl

--

Kominek:

Pan Michał Zwęgliński, firma Miro Les Foyers z ul. Modlińskiej.

Bardzo dobry kontakt, świetne wykonanie i doradztwo. Co prawda niedawno odbyło się dopiero pierwsze palenie, ale jak na razie jesteśmy zadowoleni.

http://www.mirolesfoyers.pl

--

Glazura:

Wielokrotnie chwalony i polecany na forum Vadiol czyli Pan Robert.

Specjalista przez duże S z dużym doświadczeniem. Podpowie, wytłumaczy, wykona bardzo dokładnie.

Ustalaniem terminów zajmuje się żona Pana Roberta, telefon: 664-837-837

--

Odkurzacz centralny oraz rekuperator:

Firma Gomar, Pan Marek Ziółkowski.

Dobry kontakt, doradztwo.

Jak na razie mamy wykonaną instalację, jeszcze nie użytkujemy, więc napiszę więcej jak już zamieszkamy.

--

Sklepy, które możemy polecić:

Glazura:

- euro-ceramika.pl

- eurolazienki.pl

Wyposażenie łazienki:

- http://www.lazienkaplus.pl - jedne z najniższych cen, świetny kontakt, a co NAJWAŻNIEJSZE mają swoje samochody, więc nie wysyłają towaru firmami kurierskimi, które jak wiadomo, niezbyt delikatnie obchodzą się z przesyłkami a np. produkty firmy KOŁO to karton w a nim porcelana bez jakiej kolwiek ochrony w postaci chociażby styropianu.

Edytowane przez RL

witam serdecznie w roku 2010 nawiązałem współprace z firmą Deko-bud z okolic Piastowa w celu wykonania stanu surowego budynku mieszkalnego z czystym sumieniem polecam p. Marcina jako wykonawce firma pomogła mi w zaopatrzenie budowy w materiały po przystępnej cenie nie spotkałem się z sytuacją jakiegokolwiek alkoholu wykonali swoją prace rzetelnie i w rozsądnej cenie z czystym sumieniem polecam :yes:

Mieszkam od ponad roku, chyba więc już mogę dokonać małego podsumowania.:)

Jeden morał z tej bajki o budowaniu: ekipę poznaje się nie jak zaczyna, ale jak kończy... stara prawda, co?;)

Miałam szczęście do większości wspaniałych ekip:yes:, niestety o kilku w tym wątku się nie wypowiem.:no:

Od początku:

1.Rewelacyjna ekipa Pana Jana od SSO. Z sześciu nowych domów w mojej okolicy wybudował 4:). Po roku od zejścia z mojej budowy poprosiłam Pana Jana o "wymurowanie" nietypowego;) ogrodzenia, bo nie mogłam znaleźć nikogo, kto by się tego podjął. Przysłał najlepszego swojego człowieka, ja zrobiłam rysunki, Pan Jan ołówkiem na kartonie obliczenia i ogrodzenie mam dokładnie takie o jakie mi chodziło! :D Dodam, że w całym domu mam rewelacyjnie proste wszystkie ściany i kąty, co wychwalane było przez kolejne ekipy od hydraulików do tynkarzy, więc chyba jednak nie jest taką normą;):) Pan Jan: 501 679 706

2.Fantastyczni Cieśle. Ekipa wspaniała i perfekcyjna. Umiejąca czytać rysunki i spinająca ogromnie ciężką więźbę ze stalową ramą co do milimetra! :D Telefon musiałabym wydobyć ze starej komórki, więc kontakt na priv.

3.Dekarze.:D Wspaniali prawdziwi fachowcy przez duże F (jak zresztą wszyscy powyżej i poniżej) - doskonale zorganizowani. Byłam jeszcze długo z nimi w kontakcie i błyskawicznie reagowali na każdy mój telefon, czy to w sprawie dodatkowej obróbki kominów po ich tynkowaniu (grubo po zakończeniu dachu), czy w sprawie blachy na dach drewutni. :D A mieli do mnie ładnych kilkadziesiąt kilometrów.:) Bracia Wiesław i Waldemar: 604235954, 606457915

4.Aluminiowa stolarka: okna fixy, przesuwne, uchylno-otwierane, szklany dach, oranżeria, drzwi wejściowe...:)... AllTOP Lublin!!! Do tej pory jesteśmy w kontakcie, zmiana uszczelki, czy zamka - nie ma problemu. Nikt mi tej firmy nie polecił, znalazłam ich sama widząc wykonaną przez nich stolarkę w oglądanym pod nieobecność właściciela pewnym domu...:) Pan Paweł: 502297296

5.Tynki cementowo-wapienne... po prostu rewelacja! Nie było problemu z dojechaniem po trzech tygodniach i obróbce glifów, gdy po tynkach skończyły się montować okna!:D Pan Darek: sprawdzę w starym telefonie i dopiszę... edit: 602487247

6.Hydraulika, ekipa Pana Janusza: szybko, sprawnie, kompleksowo. Z jedną, małą wpadką z niedokręconym korkiem z wodą ogrodową. I ktoś mógłby pomyśleć - dlaczego ich polecam? Bo potrafili schylić głowy, przyznać się do niedopatrzenia i pokryć koszty. Bo każdemu może się zdarzyć błąd, ale nie każdemu do niego przyznać i wyjść z honorem.:) tel: 601 396042

7.Piec gazowy, kaloryfery...usługa z bardzo dokładnym przeczytaniem projektu i pedantycznymi wręcz obliczeniami zapotrzebowania na ciepło w każdym pomieszczeniu.:) Pan Sławomir: 600 350 637. Dostępny w każdej chwili, gotowy służyć radą,zapewniający pełen serwis i regulację w każdym momencie.:)

8.Wylewki... doskonałe! Chwalone przez kolejnych wykonawców od podłóg. Super twarde i nie do zdarcia... tak ładne, że aż szkoda było je zakrywać...;):) Pan Mariusz: 515620350

9.KartonGipsy:) Słynne Misiaczki, czyli ekipa, która ubrała w w GK i ociepliła wełną mnóstwo znanych mi forumowych i nie tylko domków ;):D, są po prostu niesamowici!! Nie znam drugiej tak solidnej, doświadczonej, przemiłej i dbającej o renomę, a jednocześnie tak młodej ekipy!!! Potrafią po roku, czy dwóch zadzwonić czy wszystko w porządku, czy nic nie pękło, a jeżeli nie daj boże pojawi się jakaś ryska na suficie, to jakby była największą rysą na honorze, przylatują na sygnale w najkrótszym możliwym czasie i naprawiają na swój koszt!!!:jawdrop:Dosłownie szczęka opada! :lol: Pan Robert: 502469645

Mam nadzieję, że nikogo o kim powinnam tu wspomnieć nie pominęłam. O wykończeniówce następnym razem...:)

10.Aaa... i ktoś, kto przydaje się na początku i na końcu budowy... specjalista od pielęgnacji i wycinki drzew... zna się na drzewach jak mało kto, a wycina również metodą linową...Pan Robert: 502641431

Rasiu - kochana! Napisz o tej wykończeniówce :)

Ja już mam trochę doświadczeń z panem Sławkiem z Delty (same peany jak na razie :)))) - Standrex od mebli i Duchaty od parkietu na razie na etapie rozpoczynania prac - ale chętnie bym poczytała o Twoich doświadczeniach z wykończeniówką plus ogrodzenie (mam namiary od Nefci - ale napisz coś więcej).

Pozdrawiam,

Malwes

do SSO wraz z więźbą (+ ewentualne odeskowanie i krycie papą) z serca polecam Pana Staszka Komonia i jego ekipę spod Radzynia Podlaskiego tel 606 555 756. Panowie zjeżdżają do wa-wy na sezon i mieszkają we własnej przyczepie kampingowej. Przykładnie solidni i rzetelni. Co uzgodnione to święte. Pan Staszek robił nam także (budowa na Wawrze) ogrodzenie z klinkieru (słupki i podmurówka).

Z kolei do krycia dachu (materiał + wykonawca) polecam wielokrotnie rekomendowanego na tym forum Pana Michała Dąbrowicza z Dachluxu przy Wale Międzyszyńskim tel 500 116 292 i super ekipę Pana Janusza Kępy vel Diablo - robota pali sie w rękach a przy tym nie cierpi dokładnośc.

Instalację odkurzacza centralnego robił u nas nieoceniony i zachlawany w tym miejscu Pan Czarek 601 781 801, hydraulikę Pan Tomasz 694 352 383 - obu z czystym sumieniem polecam.

Pozdrawiam

Andrzej

Polecam:

HYDRAULIKA - P. Maciej Tomaszewski 502 286 264; znalazłam go na tym forum, był wcześniej polecany; KLASA - robi jak pod siebie

ALARM - P. Robert Pieprzycki 501 142 806 (http://www.arm.pl/arm/); człowiek-legenda na tym forum; i słusznie - wprawdzie robi w swoim tempie, ale bardzo dokładnie; totalnie zaangażowany; dosłownie o każdej porze dnia i nocy można na niego liczyć jak ci coś nawali w instalacji

BRAMA GARAŻOWA DRZWI ZEW. HORMANN - firma Astrum-WIBRAM, kontakt do Pana Pawła 695 733 692; mieliśmy dość nietypowe zamówienie - podołali i to za najlepszą cenę jaką dostałam; jak był problem z uszkodzeniem bramy w trakcie transportu (się zdarza), od razu wymienili

ELEKTRYCY - podawałam wcześniej

NIE POLECAM !!!

TYNKI - firma MW Inwest - Budownictwo Mularczyk Michał z Płocka oraz firma jego teścia Wiesława Mura; masakra. najpierw w trakcie wykonania robót znikali na kilka dni (robili u innych klientów); przez opóźnienia tynki mi nie wyschły (zaczęła się jesień) i wydałam kupę kasy na osuszanie; po odklejeniu folii z okien okazało się, że nie ma pionów!!! mam garba na ścianie i muszę go zdzierać!!! W dobrej wierze zapłaciłam, bo obiecali pojawić się z poprawkami. Zabrali kasę i tyle ich widziałam. Przez telefon usłyszałam, że nie mają zamiaru się pojawić. Nawet w ramach reklamacji. Ostrzegam wszystkich przed tymi partaczami i oszustami. podobno kiedyś robili nieźle, ale w sezonie 2010 nabrali pełno zleceń i mają masę niezadowolonych klientów. Niektórzy nie zapłacili im w ogóle. Żałuję, że ja zapłaciłam.

Edytowane przez kotruski

Ja z zadowoleniem przyglądałam się jak ekipa pana Jarka wykonuje budowę mojego domku . Z pracy byłam bardzo zadowolona, zwłaszcza że ekipa działa naprawdę po konkurencyjnych cenach, solidnie i szybko. Pan Jarek jest naprawdę bardzo dokładny. Obiecałam się jakoś odwdzięczyć za wykonaną pracą, także z czystym sumieniem mogę ich polecić na forum. Panowie wykonują budowę domów, elewacje, bramy, więźby dachowe, tynki. Działają na terenie województwa mazowieckiego, zapewne bardziej w okolicach warszawy. Telefon do tego Pana to: 501 306 636

Witam

Zaczynam "wspaniałą" przygodę z budową w Radzyminie

Oprócz jednego namiaru na więźbę od RL nic nie znalazłem w tym wątku. Proszę o kolejne namiary na więźbę, dachówkę (jeśli macie nowe prócz wymienionych), namiary na hurtownie budowlane (prócz Andy o której od Was się dowiedziałem), beton, gazobeton itd. Wszystko na SSO. Wykonawców mam - teraz zaczynam poszukiwanie materiału. Z góry dzięki

Mogę Państwu polecić firmę zajmującą się budową domów jednorodzinnych pod klucz byłam ich klientko i jestem zadowolona z pracy,jakości,doświadczenia posiadają przystępne ceny.Z czystym sumieniem polecam [email protected] tel;728-134-743 Pan Darek .

Proszę w tym wątku nie oszukiwać inwestorów. Źle to świadczy o Pana szacunku do ludzi jak i samej pracy. Wystarczy, że gada Pan sam ze sobą w innych wątkach, np. tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173933-Budowa-dom%C3%B3w-jednorodzinnych-Warszawa-i-okolice&p=4599459#post4599459

Poproszę o bana dla tego Pana.:(

Rasiu - kochana! Napisz o tej wykończeniówce :)

Ja już mam trochę doświadczeń z panem Sławkiem z Delty (same peany jak na razie :)))) - Standrex od mebli i Duchaty od parkietu na razie na etapie rozpoczynania prac - ale chętnie bym poczytała o Twoich doświadczeniach z wykończeniówką plus ogrodzenie (mam namiary od Nefci - ale napisz coś więcej).

Pozdrawiam,

Malwes

Malwes, odpowiem na wszystkie Twoje pytania i podam Ci wszystkie sprawdzone kontakty na priv. Jeszcze nie mam niektórych prac skończonych lub są w okresie gwarancyjnym i nie wiem jak zareaguje ekipa jeśli coś się stanie i ich wezwę. Nie kompletuję listy wykończeniowej póty, póki nie będę na 100% pewna...:)

Szukam dobrego parkieciarza. Czy ktoś wie gdzie mogę dostać dobrą litą deskę podłogową w rozsądnej cenie?

to zależy ile chcesz zapłacić - jap polecam Pana Henryka Jaworowskiego - jest producentem http://www.nowyparkiet.pl - ma też on kilka ekip która robi na jego zlecenie - jedyna firma w skali do 10 zdobyła u mnie 10 punktów - na pewno dostaniesz tam litą deskę - robi też schody tel. 605 333 717

podłogi jak mam zrobione - to znajomi mówią: LUSTRO

parkieciarz to Pan Andrzej - tel. 692 546 451

Edytowane przez Kulon

Witam,

poszukuję dobrej i sprawdzonej ekipy remontowej - do mieszkania w stanie surowym (42m) Chodzi o zrobienie łazienki, położenie płytek, paneli, malowanie ścian itp. Mieszkanie zostanie oddane do użytku około października, więc jeszcze mam czas, jednak chciałabym już mieć na oku kogoś konkretnego :) temat przeszukałam, ale sporo postów jest sprzed kilku lat, więc nie wiem na ile aktualnych. Proszę o pomoc:)