Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam do wykonania remont /okolice Warszawy, Ostrowi Mazowieckiej

Poszukuje ekipy która porządnie wykona

-powiększenie pokoi

-przeniesienie łazienki

Również poszukuje firmy która zajmuje się sprzedażą/instalacją GAZU PŁYNNEGO LPG (butla 2700 podziemna na własność)

Do tego specjalistów od dachu. Przydało by się też docieplić ten nowo położony dach oraz budynek.

/jeszcze do zrobienia jest ogrodzenia z bramą włącznie i ułożenie kostki

Dzięki za wszystkie informacje z góry, Pozdrawiam

Edytowane przez blazejp

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

Chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami z Panem Hubertem i firma SAIN z Sochaczewa: otóż współpraca przebiegała wzorowo. Super kontakt z Panem Hubertem. Ekipa przyjechała przed terminem, tynki były zrobione równo a po wszystkim ekipa posprzątała po sobie. Dodam, że firma SAIN wykonywała u mnie tynki cementowo-wapienne ponad 550 mkw. Także polecam bardzo gorąco!

Witajcie,

Chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami z Panem Hubertem i firma SAIN z Sochaczewa: otóż współpraca przebiegała wzorowo. Super kontakt z Panem Hubertem. Ekipa przyjechała przed terminem, tynki były zrobione równo a po wszystkim ekipa posprzątała po sobie. Dodam, że firma SAIN wykonywała u mnie tynki cementowo-wapienne ponad 550 mkw. Także polecam bardzo gorąco!

Dziękuję za referencję. Życzę powodzenia w dalszych etapach budowy.

Pozdrawiam

Hubert

Stolarza polecam swojego - może nie jest najtańszy, ale nie można się przyczepić do wykonanej przez niego kuchni (sprawdzał kolega zajmujący się meblami). Pan jest ze Mszczonowa 601 355 543.

Hydraulika tez polecam swojego - jest z Żyrardowa ale wykonuje też instalacje w Warszawie. Piotr Koźbiał 500 117 069 U mnie robił dość skomplikowaną instalację z kominkiem i solarami.

Czy mogłabym poprosić o namiar na dobrego stolarza? Mam do wykonania meble do mieszkania łazienkowe, kuchenne, szafy.

Pilnie poszukuję również sprawdzonego hydraulika oraz elektryka (również znajacego się na wentylacji) do poprawek po ekipie, która wykończyła mi łazienkę.

a oprócz R. Kucharskiego? Mam złe doświadczenia ze współpracy z tym Panem :(

Kopiuję z listy, którą wkleiłam w swoim dzienniku i tu, kilka stron wcześniej:

8.Wylewki... doskonałe! Chwalone przez kolejnych wykonawców od podłóg. Super twarde i nie do zdarcia... tak ładne, że aż szkoda było je zakrywać...;):) Pan Mariusz: 515620350

Ponieważ wciąż pojawiają się pytania na priv uzupełniam :

POLECAM serdecznie :

- wykonawca stanu surowego otwartego i dalszego ciągu również :) - Mariusz Andruszkiewicz - tu na forum Mariusz_A. Mariusz był inwestorem zastępczym - zajmował się koordynacją ekip, organizowaniem sprzętu i zakupem materiałow oraz "żeby wszystko szło wg. sztuki i prawidłowo".

Rozpoczęliśmy budowę w lutym 2008. SSO powstało w 3 miesiące. Każda ekipa od Mariusza jest godna polecenia:

- murarze

- dekarz

- tynki wewnętrzne

- ocieplenie i tynki zewnętrzne

Moim zadaniem było tylko robienie zdjęć na budowie ( do wglądu w dzienniku)

- wykonawcę instalacji wewnętrznej gazowej+ przeprowadzenie do skrzynki w ogrodzeniu + skrzynka. Panowie zrobili bardzo starannnie, nie demolując nic po drodze, uważnie i estetycznie. Cała praca trwała 6 godzin z malowaniem rurek.

Dostałam wszystkie papiery wraz z inwenratyzacją geodezyjną.

Pan Robert ( 509-716-979) pomaga również w kontakcie z gazownią warszawską :)

- wykonawcę ocieplenia poddasza i cudów z G-K - czyli słynne MISIACZKI :) Chyba wszystko już zostało napisane. Cudowni fachowcy, cudowni ludzie.

Pan Robert - 502-469-645

- dostawcę okien/drzwi/ bramy garażowej (Hormann) czyli forumowy Stary :) Czyli firma APREL w Warszawie. Fachowiec w każdym calu. Nie wciska ciemnoty tylko mówi jak jest. Jego ekipa do montażu - pierwsza klasa. Towar również bez jakichkolwiek zastrzeżeń

- projektant wnętrz - czyli moja słynna Jola ( na forum jej niestety nie ma, choć ją namawiam. Nieśmiała jest :)). Za dużo by pisac - jest świetna i nie realizuje swoich wizji tylko to co ja chcę mieć w domu. Oczywiście sprowadza mnie na ziemie jak popadam w przesadę :)

- kominek - p. Daniel (po lewej zdjęcie na stronie http://www.kominkiikominy.pl/ ) - najlepsza cena w Polsce na wkład. Fajna współpraca - bezsterowa - terminowa - i przesympatyczna. Kominka nie obudowywałam.

- klimatyzacja - p. Grzegorz Puchalski - z firmy SMS KLima - kupiłam u niego urządzenia, założyli instalację (przyjeżdżali kilka razy natychmiast po zgłoszeniu gotowości) - bardzo jestem zadowolona z tej współpracy.

- wykonawca glazury/terakoty/kamienia - czyli glazurnika wszechstronnego - i znów pojawi się tu wcześniej wspominany nie raz Vadiol forumowy :) Vadiol już u mnie praktycznie skończył. W życiu nie widziałam, żeby ktoś tak był dokładny i tak dbał o moje pieniądze. Nic sie nie marnuje - doradztwo w pełni fachowe.

- Podłogi mistrzostwo świata forumowego Ghosta - jatoba olejowana w salonie i kolorowy jesion lakierowany na górze. Pełny profesjonalizm, doradztwo, bardzo fachowe wykonannie - i co najważniejsze - ludzie się przejmują jak i co robią.

- Kuchnia BYła jedna mała poprawka, ale załatwiona w 48 h - ekipa sprawna, myśląca i rozsądna. Materiały bardzo fajne. Zrobiona dokładnie tak jak chciałam. Firma : Standrex.

- Blaty LLudzie bardzo profesjonalni, bardzo mili, właściciel - fantastyczny człowiek. Wszystko zrobione na tip-top choć nie było łatwo :) Firma PRODMAR. Mają wzorcownię na Radzymińskiej 115 - na ogół zastaniecie tam panią Moniką - polecam serdecznie.

Żadnych problemów z finansami - full professional - a nie myli się tylko ten co nie pracuje :) Ekipa, właściciel, obsługa w biurze, pomoc w wyborach - wszystko na najwyższym poziomie.

- Drzwi wewnętrzne - Firma Stolarnia Adam .

Drzwi wykonane w 4 tygodnie, na podstawie zdjęcia, ktore wysłałam :o . Doskonała jakość drzwi dębowych , wybarwianych na mahoń z szybkami z matowego szkła. Ekipa niesamowita - bardzo ciężko pracujący trzej młodziu ludzie. Po montażu 7 par drzwi NIGDZIE nie mam ani kawałeczka pianki montażowej (jednak można ?), po zakończeniu prac wszystko wysprzątane na błysk. A co najważniejsze - panowie bezobsługowi totalnie. Cenowo bardzo ok.

Dokupiłam u nich również 4 pary drzwi do części teściów - sosnę lakierowaną. Śliczne.

Balustrady ze stali Polecam - również wykonawca z Forum (profil : http://forum.muratordom.pl/uzytkownik91683.htm). Prawdziwi artyści - czarują cuda ze szkła, stali, i wielu innych materiałów (również drewno - współpracują ze stolarzem - artystą - kuchnie, drzwi, blaty , szafy, ale nie pracował u mnie)

Tu strona firmy : http://www.all-met.pl/ a w dzienniku ich dzieło.

Ekipa rozpoczęła o 10.00 i pracowała aż skończyła - czyli do 3 rano dnia następnego z jedną przerwą na pizzę. No są niesamowici. Bardzo uważali na ściany, drzwi, listwy, podłogę - a manewrowanie 6-metrową balustradą w wykończonym wnętrzu proste nie jest. Jeśli dorzucimy do tego spawanie, szlifowanie i kucie ... szacun. W razie czego dam tel. do szefa. Uwaga: kontakt nie jest łatwy, bo to artyści, ale warto poczekać.

- wykonawcę Świadectwa Charakterystyki Energetycznej które to musi posiadać każdy nowy dom, lub sprzedawane/wynajmowane mieszkanie. Obecna tu na Forum Mycha wykonuje profesjonalnie takowe Świadectwa. Właśnie otrzymałam swoje- full profesjonalizm. Tu konto Mychy http://forum.muratordom.pl/uzytkownik63410.htm.

-Kierownik budowy - Tomasz Hofman - 505-875-223 (dostałam pozwolenie na podanie numeru) - doskonały fachowiec, ale bez przegięcia - rozsądny człowiek, dbający o kasę inwestora ale nieugięty gdy chodzi o bezpieczeństwo. To nie jest figurant - odbiera poszczególne etapy i jest odpowiedzialny za swoją pracę. Jest również bardzo dyspozycyjny - już parę razy potrzebowałam go "na gwałt" i nigdy się nie zawiodłam.

- Elementy metalowe ogrodzenia - ślusarstwo (również barierki) -Pan Marek 503-065-703. W końcu fachowiec od ogrodzenia. Straciłam czas na pseudo-handlowców w garniturkach robiących pomiary poziomicą :). Cenowo normalny - w porównaniu z konkurencją o 30 % tańszy. I robi rzeczy "dziwne" - np. zupełnie prosty wzór, który nie wygląda jak z Castoramy.

Przede mną ogród i kostka :) Remontuję też mieszkanie, więc mam nadzieję polecić jeszcze kogoś :)

Edytowane przez Nefer

Witam.

Chciałbym każdemu, kto potrzebuje audytu energetycznego lub obliczeń w OZC oraz każdemu kto chciałby się dowiedzieć czegoś więcej o swoim domu, polecić kontakt z Panem Andrzejem Sołtysem. Forumowym asoltem. Dlaczego?

Dzięki temu, że zdecydowałem się zlecić wykonanie obliczeń w OZC właśnie jemu, dowiedziałem się:

1) Jakie jest Faktyczne projektowe obciążenie cieplne domu.

Czyli konkretna odpowiedź jakiej mocy potrzebuję kocioł do CO. Bardzo częste pytanie na forum. Bez obliczeń będzie albo przewymiarowany albo za mały.

2) Jaka jest faktycznie powierzchnia ogrzewana budynku w m2

3) Jaka jest kubatura ogrzewana budynku w m3

4) Jakie jest zapotrzebowanie do ogrzewania podane kWh/ Rok. Czyli już wiem ile kWh zużyje na ogrzewanie rocznie.

Ta informacja pozwoliła mi już teraz zorientować się, ile w złotówkach, będzie mnie kosztowało ogrzewanie rocznie domu! A co za tym już na etapie projektu mogę świadomie, zdecydować jakim paliwem będę ogrzewać dom. Czyli czy i gdzie stawiać kominy? O jakiej mocy kocioł muszę kupić do CO i CWU? Jaka instalacja? Podłogówka czy grzejniki? Montować Solary? To wszystko mam już jak na dłoni. Konkrety.

Dzięki obliczeniom mogłem porównać każde rozwiązanie i wybrać najlepsze dla mnie pod kątem ekonomicznym oraz wygody obsługi.

5) Poznałem wskaźnik zapotrzebowania do ogrzewania w kWh/(m2 rok). Czyli odpowiedź na popularne pytanie. Ilu litrowy jest mój dom. Jak bardzo energooszczędny? Już pasywny czy jeszcze nie?

6) Można już na etapie projektu przeprowadzić optymalizację. Czyli ile zyskam kWh np. zwiększając grubość styropianu na elewacji o 5cm, ile dać termoizolacji w dach, podłogę, o jakim współczynniku kupić okna i drzwi. Ile kWh da mi zamontowanie WM z rekuperacją? Można każdy szczegół dopasować do własnego domu! Rewelacja! I polecam każdemu.

7) Policzone realne obciążenie cieplne poszczególnych pokoi, bardzo ważna informacja przydatna do projektowania i układania podłogówki.

Sprawdziłem, że na forum Pan Andrzej doradza, jak powinny wyglądać obliczenia aby były poprawne, rzetelne i dokładne innym osobom w temacie. Dlatego już wiedziałem, że ma odpowiednią wiedzę i doświadczenie aby również moje wyniki były policzone w sposób rzetelny, dokładny i poprawny.

Jeśli nie chcesz dłużej zastanawiać się ile będzie Cię kosztowało utrzymanie domu już wiesz z kim się powinieneś skontaktować.

Dla zainteresowanych podaję kontakt:

"Solterm" Andrzej Sołtys

audytor energetyczny

tel. 506 060 832

email: [email protected]

nick z FM : asolt

Jestem bardzo zadowolony z rzetelności, fachowości i terminowości Asolta. Żadnego z moich pytań nie pozostawił bez odpowiedzi. Wystarczyła jedna rozmowa telefoniczna i dalsza korespondencja mogła się już odbywać drogą mailową. Pomimo dzielącej nas odległości przekraczającej 500 km. Wszystko załatwione zostało wirtualnie. Czyli też wygodnie.

Koszt wykonania obliczeń, możliwych wariantów, optymalizacji jest Bardzo Atrakcyjny! A wiedza, którą dostajemy w zamian. Rzekłbym nawet, że oszczędza mnóstwo zdrowia. Naprawdę warto się skontaktować z Asoltem.

Tak jeszcze dodam dla niezdecydowanych.

Kupując samochód. Każdy z nas patrzy jak dużo i czego spala. Logiczne prawda? Czyli z grubsza szacujemy wydatki na eksploatację. To taka oczywista oczywistość parafrazując.

Budując lub kupując dom. Kto z Was patrzy jak dużo i czego spala? Kto z grubsza szacuje wydatki na eksploatację? A przecież jest to największy wydatek podczas eksploatacji domu!

Otóż mało kto to robi... Nielogiczne prawda? Dlaczego? Bo nie wie, że może poznać, te ukryte koszty, zanim zamieszka. Od dziś możesz wiedzieć to i Ty!

Pozdrawiam

Raźny