Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ogólnie moim zdaniem te dylatacje to nieporozumienie bo po co dylatacja - w razie czego rozumiem aby tam pracowała podłoga. Tylko jak pracuje to pęka płytka. Więc lepiej niech nie pracuje albo niech praca rozkłada się na większej powierzchni.

Przeniosłeś dylatację z wylewki na płytki? Dałeś fugę elastyczną?

Pytam bo widziałem różne cuda. Niestety dość często sie zdarza że klientom nie podoba sie brzydka dylatacja między płytkami i każą nie przenosić jej z wylewki na płytki. A potem płacz że płytka strzela.

Albo układają wielkoformatowy gres rektyfikowany na podłogówce bezfugowo bo tak ładniej.

Dobrze zaprojektowana i przeniesiona dylatacja z wylewki na płytki nie ma prawa dopuścić do pęknięcia płytek.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dylatacja na wylewce nie pokryła się z miejscem łączenia płytek z parkietem. Ale to nie jest wina posadzkarza.

Gres rektyfikowany był kładziony na krzyżaki 1mm przez glazurnika z dużym doświadczeniem. Klej elstyczny ten ceresit po 70zł/worek Fuga zwykła - cementowa.

W takim razie jaki jest cel dylatacji - bo jeśli ma tam występować ruch to płytka pęknie (sami się o to prosimy)

dylatacja powinna byc przeniesiona na calej grubosci warstwy.

od jastrychu, na fuge.

co do klejow...

nie do konca rozumiem zasadnosc stosowania kleju po 70zl za worek, kiedy kerakoll zniszczyl w zasadzie cala konkurencje wypuszczajac na rynek to:

H40 no limit klej ktory bije na glowe prawie wszytskie kleje na rynku cementowe a kosztuje w porownaniu z nimi jakies grosze.

http://astrobud.pl/pl/p/Kerakoll-H40-NoLimits-szary-25kg/114

natomiast miejsce dylatacji powinno zostac przeniesione na plytke, czyli w tym miejscu powinna wystepowac fuga, i tu w miejsce fugi wstawia sie poliuretan, np taki: http://astrobud.pl/pl/searchquery/sikaflex/1/full/5?url=sikaflex

Gres rektyfikowany był kładziony na krzyżaki 1mm przez glazurnika z dużym doświadczeniem.

Sorki ale glazurnik może i doświadczony ale chyba tylko wiekiem.

Psim obowiązkiem glazurnika jest przerzeniesienie dylatacji z wylewki na gres. Powinien tak rozplanować ułożenie gresu żeby fuga łącząca płytki przebiegała na dylatacji.

Inna sprawa to szerokosć fugi. 1mm to baaaardzo odważna decyzja.

Ja się nie odważę. Przy gresie 120x60 na podłogówce będzie to co najmniej 5mm choć powinno być wiecej. Za dużo widziałem zerwanych płytek by iść na podłogówce w mikrofugi

Na szczeście mam mało dylatacji bo zdecydowałem sie na anhydryt Nawet w garażu bo dylatacja słabo wygląda na żywicy epoksydowqej a dzieki anhydrytowi mam jednolitą powierzchnię.

Edytowane przez zbigor

Sorki ale glazurnik może i doświadczony ale chyba tylko wiekiem.

Psim obowiązkiem glazurnika jest przerzeniesienie dylatacji z wylewki na gres.

Zrobie zdjęcie to moze bedzie bardziej jasne.

Ogólnie gres nie pęękł po szczelnienie dylatacji tylko w naroznikach przy przejściu kuchnia-salon czyli gres/parkiet ale nie pękł przy parkiecie tylko przy ścianie

Mogę polecić Stolarza. Pan Paweł, firmat Stolwar. u nas robił łazienki, szafki, szafy, blaty w teaku, obudowa wanny, zabudowa ścian. Wyniki bardzo dobre.

Kuchni nam nie robił, czego żałuję. Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów to zapraszam na priv.

Pozdrawiam

Pozdrawoam

Edytowane przez gaap

Skończyliśmy temat glazury, płytek, kafli, łazienek i kibelków z Panem Robertem, Vadiolem. Ogólnie o tym już pisałem. Wydarzyły się pewne nieplanowane sprawy w temacie kafla cementowego. Jeśli ktoś z Was zamierza z Panem Robertem Vadiolem kłaść taki kafel czy podobny kamienny, marmurowy itd to zapraszam na priv. Warto porozmawiać zanim ruszą prace. :)

Pozdrawiam

Edytowane przez gaap

Przepraszam, że tutaj, ale nurtuje mnie pytanie: czy oprócz ceny są jakies korzyści przemawiające za zamówieniem bramy i napędu oddzielnie?

Zależy kiedy sie wprowadzasz. Bywa że mieszkać zaczyna sie dużo poźniej niż montuje ogrodzenie. i bramę. W takim wypadku montaż napędu nie ma sensu bo prawie się z niego nie korzysta a gwarancja coraz bliżej końca.

Sam miałem podobny dylemat. Brama tylko że garażowa a nie wjazdowa. Zdecydowałem się na montaż bo była akurat promocja na napęd za 99zł. Wprowadzę się zapewne w chwili kiedy skończy sie gwarancja :)

Poszukuję sprytnego, będącego na czasie i nie naciągającego na cuda na kiju, instalatora/hydraulika w celu doradzania na jakie źródło zmienić obecny sposób ogrzewania budynku, wyliczy zapotrzebowanie na ciepło i dokona małych poprawek hydrauliki - PILNE!!!!

Poszukuję sprytnego, będącego na czasie i nie naciągającego na cuda na kiju, instalatora/hydraulika w celu doradzania na jakie źródło zmienić obecny sposób ogrzewania budynku, wyliczy zapotrzebowanie na ciepło i dokona małych poprawek hydrauliki - PILNE!!!!

Marek Cygan 697 097 907 ,nie jest najtańszy ale na tanich to już sie chyba każdy przejechał .Bardxo dobry fachowiec.