Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z własnego doświadczenia - zgadzam się w 100% z opinią Tech-Spec. Swego czasu w 2014r. (praktycznie od lipca) szukałem, głównie za pośrednictwem internetu i forów budowlanych, "polecanego" wykonawcy SSO. Poza zagwarantowaniem wysokiej jakości prac, warunkiem było rozpoczęcie prac najpóźniej w październiku i ich realizacja w takim tempie, aby najpóźniej w grudniu dom przykryć. W ramach poszukiwań i wykonanych telefonów potencjalni wykonawcy grzecznie informowali mnie, że na ten rok już za późno i zapraszają najwcześniej na wiosnę 2015 r. Było to nie do przyjęcia (właśnie ze względu na kredyt oraz wynikającą z niego potrzebę jak najszybszego rozpoczęcia i zakończenia budowy), więc pojeździłem po okolicy - przy okazji znalazłem sobie drewniane stemple, które później posłużyły do tymczasowego ogrodzenia działki. Kupując te stemple (wrzesień 2014) miałem okazję obejrzeć wybudowany dom w SSO oraz pozyskałem namiary na ekipę budowlaną (rodzinną firmę), która, jak się okazało, miała wolne moce przerobowe na październik. Efekt był taki, że podpisaliśmy umowę i w listopadzie SSO (bez dachu) był gotowy. Wczesną wiosną Panowie wrócili, aby jedynie wykonać ścianki działowe. Jeśli chodzi o jakość wykonania, to jestem bardzo zadowolony. Ściany trzymają piony i kąty proste, dzięki czemu za tynkowanie zapłaciłem o 1 zł mniej za m2 niż sąsiedzi, a sam fundament był wykonany tak, że różnica w poziomie chudziaka mieściła się w granicach +/- 10 mm.

Z kolei później w 2015 r., zwiedziony rekomendacjami właśnie z forum muratora, bardzo się sparzyłem na "polecanym fachowcu", który do dzisiaj nie zwrócił mi wysokiej czterocyfrowej kwoty zaliczki za niezrealizowaną umowę.

No nie do końca tak jest, ja bym tak od razu nie straszył - rozumiem, że jest moda na internetowe budowanie ..., ale czasami warto ruszyć jednak w teren,.

Oczywiście masz rację . Jednak internetowe budowanie oprócz wygody jest także ... drogie.

Wszystkie forumowe gwiazdy od stanu surowego zbierające na tym forum same ohy i ahy były delikatnie mówiąc cenowo mało konkurencyjne.

Ja ludzi od SSO miałem z rodzinnego polecenia i mogłem na własne oczy zweryfikować ich pracę bywając w domach które postawili. Niestety nie byli dostępni od ręki. 2 lata po mnie brał ich mój kuzyn i też jakieś ponad pół roku czekał. Ale że nabył już "doświadczenia" z poprzedniej budowy to wolał poczekać na sprawdzoną ekipę.

Co do zagadania w pobliskim składzie... pracowałem biznesie budowlanym, też polecałem brygady z tym że do wykończeń wnetrz w blokach ale z reguły te od których była najlepsza działka.

Moi koledzy robili podobnie wiec uważałbym z tym "zagadaniem"

Pomysł z ruszaniem w teren jest bardzo dobry o ile jest możliwość obejrzenia budowy i porozmawiania z ekipą i koniecznie z inwestorem.

U mnie zabudowę sieni, szafę wnękową do sypialni, meble do łazienek oraz komplet mebli kuchennych wykonywała firma MEBLOPUNKT z Jędrzejowa. Odległość do Warszawy nie stanowiła żadnego problemu, niemniej doliczone były koszty transportu (ok. 1 zł za 1 km). Jestem zadowolony. Pan Grzegorz był bardzo pomocny przy doborze okuć i rozwiązań funkcjonalnych. Edytowane przez andro4

Witajcie,

Zwracam się z prośbą o polecenie sprawdzonego i dobrego hydraulika, który ogarnie temat kompleksowo (może być z przyłączami wod-kan). Budowa w Debem Wielkim. Nie musi być najtańszy, zależy mi na jakości i żebym mógł go samego zostawić z robotą bez obaw co zobaczę po powrocie (budowa na odległość).

Dziękuję i pozdrawiam, Daniel.

Szukam jakiegoś człowieka (murarza) z pomagierem, który wystawi mi domek 110m2 użytkowej powierzchni SSO. Warunki to uczciwość no i posiadane doświadczenie. Szukam kogoś starszego, kto nie prowadzi super hiper marketingowej firmy, tylko idzie tak od ludzi do ludzi polecany. Może on załatwiać rzeczy różne ale może być też taki żeby mu pozałatwiać wszystko a on tylko będzie budował :).