Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

3. Stolarz meblowy - p. Robert Bigda (tel. 660 714 484) - wykonał nam wiele różnych zabudów - wysoki poziom usług.

Przepraszam, ale mam zupełnie odmienne zdanie odnośnie "wysokiego" poziomu usług. W kuchni przy idealnie równych ścianach i kątach prostych mam brak spasowania między górą a dołem o niecały centymetr. I boli, jak się patrzy, że dół schodzi się ze ścianą, a góra już nie... bo tak się korpusy złożyły. W przypadku innego mebla też jest brak pionu, bo wylewka jest krzywo. Fakt, ale to można było dół mebla odpowiednio podciąć albo skorygować jakąś nóżką - tylko wtedy pracy jest więcej, a tak to ja zostaję z prostymi ścianami i meblami odchodzącymi od ściany... Do tego część decyzji podejmowanych bez uzgodnień z inwestorem i fatalny kalendarz tzn. terminy niedotrzymywane i prace przeciągane.

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Moi drodzy, czy bylibyście w stanie polecić dobrą ekipę do zrobienia elewacji (najlepiej taką, która robiła w niezbyt odległym terminie wstecz)?

Niestety z Ewbud kontakt jest fatalny - brak jakiejkolwiek wyceny od kwietnia pomimo obietnic, a w ostatnim czasie brak jakiegokolwiek kontaktu - odbierania tel/odpowiedzi na SMS.

Artur Sawicki, często polecany dekarz na tym forum, osoba tak niepoważna, że brak słów. Umówiliśmy się pół roku temu na zrobienie dachu, miesiąc temu dekarz zmienił termin z powodu opóźnień o miesiąc ... finalnie, miał rozpocząć pracę w poniedziałek, jest sobota a pan mówi, że nie wykona dachu bo są prace blacharskie a on nie ma czasu bo ma następne roboty. Pomimo tłumaczenia, że przecież termin uzgodniony, materiały zamówione i zapłacone przyjadą, pan tylko wspomniał, że przeprasza i że na pewno znajdziemy teraz innego dekarza. Tak złego "fachowca" dawno nie spotkałem, winna jest temu również ta biała lista, gdzie my inwestorzy zabiegamy o wykonawców z nadzieją, że będzie dobrze wykonane a oni wybierają jak im się podoba a jak nie zostawiają coraz częściej na lodzie, co widać nawet na powyższych postach... chyba czas na nową listę, bo ta jakoś się nie sprawdza....

Smutne jest to, o czym napisałeś, niestety. Dlatego moim zdaniem warto włączyć myślenie i na wszelkie posty patrzeć z przymrużeniem oka.

To że ktoś napisał że wykonawca X jest ok wcale nie oznacza że w dalszym ciagu tak jest :no:

Sami sparzyliśmy się na jednym z polecanych tu fachowców ale nie oznacza to także że wszyscy pozostali są do niczego.

Czytać, czytać i jeszcze raz czytać a pózniej wyciągać wnioski.

;)

To nie wina listy tylko sytuacji na rynku pracy. Nie ma chetnych do prac fizycznych a ci ktorzy są mogą zupełnie nie dbac o jakosc prac. Biala lista muratora?

Teraz to zaden rarytas. Mam kilku imho niezłych wykonawcow ktorzy u mnie pracowali i ktorzy prosili by NIE reklamowac ich prac i ich NIE polecać w internecie bo nie maja czasu na maile i telefony.

Kilku wykonawców z tego forum znacznie obniżyło loty bo nie mają "kim robić" Nie bede jednak pisal konkretow bo paradoks polega na tym ze nawet te obnizone loty powoduja zachwyt u moich znajomych na jakoscia wykonawstwa.

Co do dekarzy to rozmawialem z inwestorem ktoremu dekarze chcieli zejsc z dachu po tygodniu. Powiedzieli ze zostana o ile im podniesie stawke x2 bo ktos podjechal na budowe i chcial ich podkraść na swoja podbijajac cene. Inwestor doplacil bo co mial zrobic? Czekac nie wiadomo ile na innych dekarzy?

Nie ma kim robić a 500+ jeszcze pogorszyło sprawę. W zeszlym roku umowilem brukarza. Na wiosne dowiedzialem sie ze nie wejdzie do mnie bo nie ma ludzi. Ci ktorzych mial wola siedziec w domu i dorobic co jakis czas na czarno niz dostac u niego 5 tys na rękę.

U koparkowego od jesieni jest wolny etat i nie ma chetnych...

@Zbigor, inwestor o którym piszesz nie miał żadnej umowy? Ustaleń? Wyceny?

My dach już za chwileczkę, już za momencik :D będziemy robić z jednym z forumowych dekarzy ale nie wyobrażam sobie sytuacji w której za dach płacimy cenę z umowy x2.

Podobnie jak nie wyobrażam sobie płacenia za wszelkie fuszerki na budowie.

Nie stać nas na takie szaleństwo :no:

Miał umowę, wycenę... i podpisane umowy przedwstępne na lokale. W dalszej perspektywie włoczenie sie po sądach z wykonawca ale tez z ludźmi ktorzy nie mogli by sie w terminie wprowadzić. Rozumiesz ze mial oględnie mówiąc nieciekawą sytuację?

X2 byla robocizna a nie caly dach co i tak znacznie podnioslo koszty.

Artur Sawicki, często polecany dekarz na tym forum, osoba tak niepoważna, że brak słów. Umówiliśmy się pół roku temu na zrobienie dachu, miesiąc temu dekarz zmienił termin z powodu opóźnień o miesiąc ... finalnie, miał rozpocząć pracę w poniedziałek, jest sobota a pan mówi, że nie wykona dachu bo są prace blacharskie a on nie ma czasu bo ma następne roboty. Pomimo tłumaczenia, że przecież termin uzgodniony, materiały zamówione i zapłacone przyjadą, pan tylko wspomniał, że przeprasza i że na pewno znajdziemy teraz innego dekarza. Tak złego "fachowca" dawno nie spotkałem, winna jest temu również ta biała lista, gdzie my inwestorzy zabiegamy o wykonawców z nadzieją, że będzie dobrze wykonane a oni wybierają jak im się podoba a jak nie zostawiają coraz częściej na lodzie, co widać nawet na powyższych postach... chyba czas na nową listę, bo ta jakoś się nie sprawdza....

Można zrozumieć Twoje rozgoryczenie, ale niestety takie mamy teraz czasy...

Może p. Sawicki był pełen szczerych chęci, ale co ma zrobić, jak ma rozpoczęte roboty i nagle zrywa mu się ekipa i nie ma kim robić?

Tak, jak napisał zbigor - nie ma ludzi do pracy i nie zanosi się, aby było lepiej :(

Teraz podpisując umowę z jakimkolwiek wykonawcą nie masz gwarancji, że robota zostanie wykonana w umówionym terminie.

Wybór szeroko polecanych wykonawców (szczególnie w branży budowlano-wykończeniowej) też nie gwarantuje jakości wykonania, bo z moich obserwacji wynika, że sam szef firmy bardzo rzadko pracuje fizycznie razem z ekipą. Przy braku ludzi do pracy wystarczy, że zmieni się jeden pracownik (właśnie ten dający jakość wykonania) i klapa :(

Niestety klienci dziś są na słabej pozycji - wykonawcy rządzą i biała czy czarna lista nie ma tu większego znaczenia, bo popyt zdecydowanie przewyższa podaż.

@Zbigor, inwestor o którym piszesz nie miał żadnej umowy? Ustaleń? Wyceny?

My dach już za chwileczkę, już za momencik :D będziemy robić z jednym z forumowych dekarzy ale nie wyobrażam sobie sytuacji w której za dach płacimy cenę z umowy x2.

Podobnie jak nie wyobrażam sobie płacenia za wszelkie fuszerki na budowie.

Nie stać nas na takie szaleństwo :no:

To módl się, żeby Ci się udało...

Dziś wybór wykonawców, to wielka loteria i żadna umowa nie gwarantuje, ani terminu, ani jakości wykonania prac.

Oczywiście jeśli masz dobrą umowę, możesz się sądzić, tylko co z tego?

To módl się, żeby Ci się udało...

Dziś wybór wykonawców, to wielka loteria i żadna umowa nie gwarantuje, ani terminu, ani jakości wykonania prac.

Oczywiście jeśli masz dobrą umowę, możesz się sądzić, tylko co z tego?

Nie omieszkam ;)

Co do drugiej części to niestety ale muszę się z Tobą zgodzić. Nas terminy nie gonią ale bardzo zależy nam na jakości.

I tu jest pies pogrzebany ;)

Wiesz, ja nie mam czasu ani chęci na włóczenie się po sądach, jestem raczej typem dla którego dane słowo jest święte. I tego się trzymam, z nadzieją na zakończenie budowy dokładnie tak, jak to sobie wymarzyliśmy :)

Sytuacja na rynku jest tragiczna. Już mieszkamy ale do tych kilku prac jakie nam zostały faktycznie nie możemy znaleźć wykonawców albo rozgrzebują robotę bo są w kilku miejscach.

Co do p. Artura Sawickiego musiał być naprawdę poważny powód. Nas nigdy nie zawiódł. Powiem więcej wymieniał nam w tym roku dach w starym domu, robił wcześniej w nowym + inne drobne roboty. To jeden z niewielu ludzi, których nadal mogę umieścić na BL. (wielu z BL wycięłam, nie chcę mieć z nimi więcej do czynienia).

Można zrozumieć Twoje rozgoryczenie, ale niestety takie mamy teraz czasy...

Może p. Sawicki był pełen szczerych chęci, ale co ma zrobić, jak ma rozpoczęte roboty i nagle zrywa mu się ekipa i nie ma kim robić?

Tak, jak napisał zbigor - nie ma ludzi do pracy i nie zanosi się, aby było lepiej :(

Teraz podpisując umowę z jakimkolwiek wykonawcą nie masz gwarancji, że robota zostanie wykonana w umówionym terminie.

Wybór szeroko polecanych wykonawców (szczególnie w branży budowlano-wykończeniowej) też nie gwarantuje jakości wykonania, bo z moich obserwacji wynika, że sam szef firmy bardzo rzadko pracuje fizycznie razem z ekipą. Przy braku ludzi do pracy wystarczy, że zmieni się jeden pracownik (właśnie ten dający jakość wykonania) i klapa :(

Niestety klienci dziś są na słabej pozycji - wykonawcy rządzą i biała czy czarna lista nie ma tu większego znaczenia, bo popyt zdecydowanie przewyższa podaż.

Edytowane przez gosiasad

Witam. Nie jestem przekonany czy piszę w odpowiednim dziale mimo to spróbuję.

Poszukuję, sprawdzonych i dokładnych wykonawców SSO lub samej ekipy murarzy do budowy 8 budynków w zabudowie szeregowej w Markach pod Warszawą. Będę wdzięczny za jakiekolwiek namiary bo mamy już dość partaczy, którzy są wszechobecni :]

Moi drodzy, czy bylibyście w stanie polecić dobrą ekipę do zrobienia elewacji (najlepiej taką, która robiła w niezbyt odległym terminie wstecz)?

Niestety z Ewbud kontakt jest fatalny - brak jakiejkolwiek wyceny od kwietnia pomimo obietnic, a w ostatnim czasie brak jakiegokolwiek kontaktu - odbierania tel/odpowiedzi na SMS.

daj znac na @/tel bo wczoraj wieczorem jeden z inwestorow planowanych na koncowke sierpnia / wrzesnia przelozyl termin na wiosne 2019 wiec powstala luka , a akurat bedziemy po zakonczeniu prac na wawrze, wiec po sasiedzku :p

Dzień dobry Państwu :) czy na dzisiejszym trudnym dla inwestora rynku budowlanym możliwym jest znaleźć doświadczonego i rzetelnego generalnego wykonawcę/wykonawców domu parterowego o pow. 95 m² (połączonego kotłownią 18 m² z garażem 27 m²) w Warszawie, który dysponowałby terminem na sierpień/wrzesień 2018 r. - wiosna/lato 2019 r. i oferował rozsądne ceny np. stanu deweloperskiego max. 3.0 - 3.5 tys.zł/m² ?

Czy ktoś z Państwa mógłby zarekomendować / polecić sprawdzoną, dobrą, rzetelną i doświadczoną firmę/ekipę budowlaną do generalnego wykonawstwa do stanu deweloperskiego lub SSO, SSZ (włączając stan zerowy) domu w Warszawie w technologii tradycyjnej murowanej ?

Z góry dziękuję za pomoc :)