Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ojej niech sie nie piekli... na urlopach ludzie są...

http://www.archeton.net/RESOURCES/RYSUNKI/agawa/agawa.jpg

Dom jest dla 6 osób a mimo to nie jest duży. Jest to zaleta ale i wada. Zaletą jest pokój na parterze dla gości i rodziców (brak konieczności chodzenia po schodach - pomijając te przy wejściu :) ale mały salon z jadalnią, ponadto kuchnia otwarta lubimy/nie lubimy kwestia gustu. Jesli chciałbyś kominek trzeba bardzo przemyśleć gdzie go umieścić. Działka powinna mieć gaz bo kotłownia pełni tez funkcję pralnio-suszarni - w przypadku węgla czarno to widzę... Reszta może być - uwaga na izolację tarasu nad garażem, trzeba to zrobić zgodnie ze sztuką :) zdjęcia wykonania niezgodnie ze sztuka pokazywał gdzieś na tym forum _Zbych_ poszukaj znajdziesz na pewno. Mi szczegónie podoba się to okno doświetlające klatkę schodową (pomijając jego cenę) i to że schody mają spocznik bo z reguły projektanci kosztem walki o powierzchnię zapominają że rodzice mają swoje lata. Ale cobym tu nie napisał zacznij od sprecyzowania swoich kryteriów i pod nie dobieraj projekt. Czyli ile osób, jaka działka (media, od której strony świata droga dojazdowa), i jaki koszt. Do kosztorysu pokazanego na stronie Archetonu podchodziłbym raczej orientacyjnie.

Panie Romanie, chylę czoła :D i dziękuję. Fakt, nie sprecyzowałem w zasadzie co mnie interesuje. Więc zacznę od zmian, jakie planuję:

1. kuchnia nie będzie otwarta na salon.

2. pokój na dole będzie połączony z kuchnią, co stworzy jadalnię.

3. dom będzie poszerzony o ok. 1m, żeby poszerzyć salon.

4. południe będzie od strony salonu.

5. droga wjazdowa na lini frontu domu.

6. gaz mam 60m od działki, więc na 100% będzie on podciągnięty do domu.

7. kotłownie przewiduję gazową z awaryjnym piecem nr2 na paliwo stałe.

8. rodzina liczy sobie 4 osoby i nikt ze starszego grona nie zamierza z nami mieszkać (była już rozmowa rodzinna w tej kwestii)

9. Rozmawiałem już z fachowcem odnośnie kominka, nie ma problemu z przeprojektowaniem.

• 3 weeks później...
  • 9 months później...

Jak widać projekt ten nie cieszy się dużą sławą (a szkoda :cry: ) Z małżonką właśnie zakończyliśmy stan surowy otwarty. Reszta do wykonania w przyszłym roku. Poprawki jakie nanieśliśmy to:

1. Poszerzony o 1m salon - ten w projekcie wychodzi ciut przy wąski

2. Kuchnia nie będzie otwarta na salon.

3. pokój na dole będzie połączony z kuchnią co stworzy kuchnię i jadalnię w jednym

4. dorzuciłem kominek do salonu i przeniosłem komin kotłowni na skraj budynku.

Jak znajdę chwilkę wolnego, to wyślę Ci parę fotek z realizacji. 8)