Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co myślicie o stropie z płyt żerańskich?

Porównałem sobie następujące stropy: monolit, terive i płyty żerańskie.

Cenowo najtaniej wychodzi strop z płyt żerańskich, ponadto jest on najmniej pracochłonny (układanie2-4godziy + 1dzień na wieniec po obwodzie).

Wiem że płyty mogą klawiszować, ale zamierzam wykonać sufit z płyt KG na stelażu, tak że nie powinno mieć to znaczenia.

Jedyny minus jaki widzę to fakt że źle kojarzy mi się z blokami.

A może się mylę...

https://forum.murator.pl/topic/45551-co-my%C5%9Blicie-o-stropie-z-p%C5%82yt-%C5%BCera%C5%84skich/

Jeśli ewentualne rysy nie są problemem to jest to dobre rozwiązanie. Jednak trzeba liczyć się z dolewkami. Jak znajdziesz dobrego producenta to może wykonać Ci gotowe płyty z otworami na komin lub coś innego. U mnie zrobił na składane schodki.

Przed tynkowaniem warto przewiercić kanały by sprawdzić czy nie zebrała się w nich woda.

W swoich budowlanych rozważaniach nie biorę innego stropu pod uwagę.

Płyty kanałowe mają jednak tę wadę, że należy projektować budynek pod nie.

Mamy całą gamę wytrzymałości. Chyba od 400 do 1000kg/m2. Szerokości, długości też są różne. Mam u siebie płyty o długości 7,20m i nie ma żadnego klawiszowania. Warunek: dobrze pozalewać betonem tzw. zamki.