Thaurus 22.12.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Witam, kupuję szereg budowany przez dewelopera. Obecnie jest stan surowy bez pokrycia dachowego. Kiedy przybyłem pierwszy raz na teren budowy uderzyła mnie jakość wykonania ściany z Silki. Otóż bloczki w kilku miejscach są oddalone od siebie o ok. 5 mm - przez dziury widać domek sąsiadów!!! Wiem, że jak zwrócę uwagę wykonawcy to mury w tych miejscach dostaną cienką warstwę zaprawy. Pytanie do doświadczonych forumowiczów: czy w takiej sytuacji należałoby:1) zastosować zaprawę zatrzymującą ciepło,2) nie ma to znaczenia bo i tak będzie styropian jako główny izolator, więc może być zwykła zaprawa cem-wap? Dodam, że już zapłaciłem zadatek, więc nie wchodzi w grę alternatywa w postaci rezygnacji. PozdrawiamThaurus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 22.12.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Problem jest innego typu.Bloczek silki ma pióro-wpust.Muruje się bez spoiny pionowej.W takim przypadku jest to poważny błąd w sztuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 22.12.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Jak wyżej, nie wyobrażam sobie realnego wytłumaczenia dlaczego tak to wygląda. Na Twoim miejscu żądałbym jakiegoś dodatkowego rabatu, a szczeliny pomiędzy pustakami wypełniłbym pianką PU niskorozprężną.pozdrawiam! pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 22.12.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Być może to bloczki bez pióra/wpustu? A może szczeliny są między warstwami bloczków... tak czy siak, niech dadzą zaprawę. Jeśli ocieplą porzadnie styropianem, to powinno być ok, pytanie tylko, czy zrobią to porządnie, bez szczelin, czy tak jak ścianę Na twoim miejscu bacznie sprawdzałabym jakość wykonania. I zwróciłabym uwagę na kiepskie wymurowanie ściany:evil: . I dowiedziałabym się, co to za bloczki (czy to była oryginalna Silka, czy jakieś inne) Ja akurat będę budować z innych bloczków silikatowych, bo Silka jest strasznie droga, więc bardzo mnie ta informacja interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 22.12.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Nie ma silki bez pióra-wpustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 22.12.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Nie ma silki bez pióra-wpustu. Nie twierdzę, że jest Po prostu zastanawiam się, czy nie murowano z bloczków zwykłych, bez pióra-wpustu (bo wcale nie jest powiedziane, że były to zloczki z Xelii, przecież często mówi się Silka na inne bloczki silikatowe, więc to, ze developer nazywa to Silką, wcale nie znaczy, że naprawdę tak jest. Sugeruję zresztą, żeby sprawdzić, co to za bloczki). Pozdrawiam D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.12.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Dla mnie silka, to silikat. Budując z silki która ma wpust-pióro też są szczeliny których nie widzimy. Tynkując, ocieplając zamykamy w tych szczelinach powietrze, które jest doskonałym izolatorem. Stokroć lepszym przecież od warstwy ocieplającej, nie mówiąc już o silce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 22.12.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Silka to nazwa własna produktu Xelli.Tylko ona ma prawo używać tej nazwy.Tak samo jest z Ytongiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.12.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Nie czepiajmy się słów. Przecież silka to silikat i wszyscy ostatnio używają tego słowa niezależnie kto jest producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 22.12.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Witam, kupuję szereg budowany przez dewelopera. Obecnie jest stan surowy bez pokrycia dachowego. Kiedy przybyłem pierwszy raz na teren budowy uderzyła mnie jakość wykonania ściany z Silki. Otóż bloczki w kilku miejscach są oddalone od siebie o ok. 5 mm - przez dziury widać domek sąsiadów!!! Wiem, że jak zwrócę uwagę wykonawcy to mury w tych miejscach dostaną cienką warstwę zaprawy. Pytanie do doświadczonych forumowiczów: czy w takiej sytuacji należałoby: 1) zastosować zaprawę zatrzymującą ciepło, 2) nie ma to znaczenia bo i tak będzie styropian jako główny izolator, więc może być zwykła zaprawa cem-wap? Dodam, że już zapłaciłem zadatek, więc nie wchodzi w grę alternatywa w postaci rezygnacji. Pozdrawiam Thaurus Deweloper musiał się uczyć pracy z Silką na tej budowie. Porządne ekipy docinają tak bloczki aby nie było szpar. Ze swojej strony mam doświadczenie złego i dobrego wykonawcy. Moim zdaniem nie ma sensu inwestować w zaprawę ciepłochronną, sama silka ma przewodność cieplną jak beton (circa about). Sęk w tym że i tak będziesz musiał to docieplać. Ja u siebie podobne dziury zapychałem zaprawą z tego względu aby mieć solidną warstwę pod spodem jak zechcę kiedyś powiesić jakiś kołek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 22.12.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Poczekajmy,aż się Thaurus wypowie z czego dokładnie jest ściana i czy są pionowe spoiny.Bo jeśli to silka bez pionowych spoin i ze szparami,to dom raczej do wyburzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.12.2005 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Szpary w wymurówce nie są dopuszczalne. Jeśłi to oryginalna Silka,to wezwij na poradę doradcę Xelli. Jeżdża i doradzą. Silikat jes "zimnym" materiałem, stąd wymurowanie szpar nie ma skutków mostków cieplnych. Wypianowanie również możliwe, ale zawsze ściana robiona z homogennych materiałów stanowi zdecydowanie mniejsze ryzyko do poźniejszych kłopotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.12.2005 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Poczekajmy,aż się Thaurus wypowie z czego dokładnie jest ściana i czy są pionowe spoiny. Bo jeśli to silka bez pionowych spoin i ze szparami,to dom raczej do wyburzenia. Nie straszcie chłopa przed świętami. Pisze przecież, że te szpary są w kilku miejscach. Podchodząc tak do sprawy, to wszystko należałoby burzyć. Przeglądnijcie dzienniki budowy i zamieszczone zdjęcia. Ileż tam można zobaczyć zamazanych zaprawą dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 23.12.2005 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Dzięki za wyrażone zainteresowanie. Otóż, jest tak: w umowie jest zapisane, że to "Silka", ale również że "deweloper może zastosować inny materiał o podobnych właściwościach...". Ustliłem, że jest to silikat z Ludyni. Deweloper twierdzi też, że bloczki mają pióro i wpust, ale odsyła do kierownika budowy, którego na razie nie mogę złapać... więc nie mogę zweryfikować tej tezy. Napisałem, że takich miejsc, gdzie szczeliny mają ok. 5 mm jest kilka. Dokładnie dopatrzyłem się trzech. W każdym miejscu jest kilka bloczków ze szczelinami po bokach. Są to szczeliny, przez które widać co dzieje się na podwórku. Tak jak piszecie często jest tak, że są szczeliny a potem maźnie się je zaprawą i po sprawie. Klient się nie czepia. Widziałem to w wielu innych szeregach robionych przez tego samego dewelopera. Większości sąsiadów nawet nie przyszło do głowy że tam są dziury. Ponieważ zdecydowałem się na kupienie domu w stanie, w którym jeszcze takie błędy widać to się będę czepiał. Uspokoiliście mnie, że dodatkowych mostków cieplnych przez to nie będzie, bo silikat i tak jest słabiutkim izolatorem (o ile będzie dobre ocieplenie styropianem). Istotna jest także uwaga, że trzeba bacznie przyglądać sie jakości obłożenia styropianem, mając na uwadze błędy przy murowaniu ścian. Dodatkowe pytanie: czy bloczek silikatowy 24 cm + 12 cm ocieplenia, które zapisane jest w umowie wystarczy? Z tego co czytam na forum styropian powinien mieć raczej 15 cm!?! Co o tym myślicie? Na tym etapie ponosząc relatywnie niewiele dodatkowych kosztów mogę to jeszcze poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 23.12.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Ja mam dokładnie tak samo w projekcie, bo architekt twierdzi, ze więcej niz 12 to fanaberia, ale na pewno bedę zmieniać, według jednej z dwóch wersji: 1. 15 cm styropianu2. 12 cm styropianu Termo-lambda, czy jak to tam się nazywa - ten szary, grafitowy, ktory ma podwyższoną izolacyjnośc muszę sie tylko zorientować, jak to wygląda cenowo i jaka bedzie izolacyjnosć w obu przypadkach, ktoś wie jak się ma izolacyjnosc Termolambdy do zwykłego styropianu? A 12 cm zwykłego styropianu daje współczynnik 0,29, co jest OK, ale poniewaz planujemy rekuperator, to zależy nam na lepszym ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.12.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Mimo ocieplenia,szpary w wymurówce mogą dawać przedmuchy, np. wieje z gniazdek elektrycznych lub tp. . Więc coś musi być zrobione... Ale jak pisałem -mniej groźne niż np. dla 1W. Ocieplenie oczywiście kupę takich fuch wyrównuje. To właśnie zaleta układu 2W, mniej się boi głupoty wykonawcy. Ponadto Ludynia to raczej lepszy silikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 23.12.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 ale ten swiat maly...Pozdrowienia od przyszlego sasiada,Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 23.12.2005 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Oby tylko takie problemy mieli inwestorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 02.01.2006 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Dzięki za wszelkie odpowiedzi. Uspokoiłem się. PozdrawiamThaurus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 02.01.2006 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 ale ten swiat maly... Pozdrowienia od przyszlego sasiada, Przemek ... oj mały, mały Pozdrowienia w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts