Wakmen 02.01.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Tak jak wyżej piszą to niewielkie szparki pomiędzy bloczkami nie są problemem. Problemem może byc niechlujnie wykonane ocieplenie. Ponieżej jest przykładowe zdjęcie ściany silki na mojej budowie:http://wakmen.w.interia.pl/index_files/photos/rsz_54.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 02.01.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 a ja stwierdzilem ze ogolnie w slce za duzo jest tych wszystkich wypustek oraz drazen i postanowilem ze bede odwracal bloczki do gory nogami i zalewal wszystko cienkim betonem cos jakby szalunek tracony bede mial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.01.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 a ja stwierdzilem ze ogolnie w slce za duzo jest tych wszystkich wypustek oraz drazen i postanowilem ze bede odwracal bloczki do gory nogami i zalewal wszystko cienkim betonem cos jakby szalunek tracony bede mial Po pierwsze nie potrzebna robota (robocizna) a po drugie nic tym rozwiązaniem się nie zyskuje (wytrzymałość - wcale nie lepsza, izolacyjność cieplna - jeszcze gorsza) więc nie widzę sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 02.01.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 a ja stwierdzilem ze ogolnie w slce za duzo jest tych wszystkich wypustek oraz drazen i postanowilem ze bede odwracal bloczki do gory nogami i zalewal wszystko cienkim betonem cos jakby szalunek tracony bede mial Po pierwsze nie potrzebna robota (robocizna) a po drugie nic tym rozwiązaniem się nie zyskuje (wytrzymałość - wcale nie lepsza, izolacyjność cieplna - jeszcze gorsza) więc nie widzę sensu. robotka jest banalna wiec bardzo malo kwalifikowany sobie z tym poradzi wystarczy z konewki lac bardzo ciekly beton zyskuje solidnosc, duzo wieksza wytrzymalosc i co najwazniejsze wieksza izolacyjnosc dzwiekowa oraz stabilnosc cieplna (masa) nie bawilbym sie w to moze, gdyby nie uczucie, ze tych dzir jest za duzo - najgorsze sa te uchwyty na rece- okropnosc na szczescie da sie to zrobic tak jak mowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 02.01.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 A ja robłem z bloczków pełnych i nie miałem tych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 18.04.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 chcialbym dodac ze juz wybudowalem srednio 2 i pol warstwy bloczkow silki jak pisalem wczesniej zalewalem odwrocone bloczki slabym rzadkim betonem probujac naprawic blad-kupno silki z drazeniami okazalo sie ze sposob bardzo latwy do realizacji- zalewanie to banal acha dodam tylko , ze o slynnych drazeniach na przewody elektryczne juz zapomnialem okazalo sie ze nie ma to sensu zaczynajac bowiem murowac z jakiegokolwiek brzegu musialbym zaczynac od przycinania bloczka o jakies 2 i pol centymetra nie wiem jak dla was ale dla mnei ta karkolomna robotka nei ma sensu jesli ktos ma jakis instruktarz jak murowac z silki E wykozystujac kanaly to prosilbym o podzial tak z czystej ciekawosci dowiedzialbym sie chetnie na czym polega patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.04.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 wystarczy z konewki lac bardzo ciekly beton , duzo wieksza wytrzymalosc i Polemizowałbym z tą bardzo dużo większą wytrzymałością jak beton z konewki ale na psychikę widać działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 18.04.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 wiesz mnie nie chodzi o to ze sciana ma wytrzymalosc wieksza na nacisk, bo ona niby standardowo wytrzymuje 150 atmosfera ja wyliczylem, ze przy fundamentach mam srednio 2 atmosfery (sumujac cala mase domu od fundamentu w gore i dzielac przez powierzchnie przekroju scian nosnych) raczej jednak poprawi moja koncepcja spojnosc sciany jako caloscia takze omina mnie (choc moze nie jest to az tak uciazliwe, ale jednak...) wpadajace w pustki powietrzne kolki rozporowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.04.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 wiesz mnie nie chodzi o to ze sciana ma wytrzymalosc wieksza na nacisk, bo ona niby standardowo wytrzymuje 150 atmosfer a ja wyliczylem, ze przy fundamentach mam srednio 2 atmosfery (sumujac cala mase domu od fundamentu w gore i dzielac przez powierzchnie przekroju scian nosnych) raczej jednak poprawi moja koncepcja spojnosc sciany jako calosci a takze omina mnie (choc moze nie jest to az tak uciazliwe, ale jednak...) wpadajace w pustki powietrzne kolki rozporowe Z reguły to obciążenie ławy w tego typu obiektach to tak do~ 200 kN/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 18.04.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 jesli jestes zainteresowany jak to policzylem to moge podac nie ma problemu to co ty piszesz to oznacza 20ton na metr biezacy lawy u mnie jest to znacznie mniejsza wartosc powiedzialbym ze okolo 3 ton na metr lub jesli wolisz 30kN/m zauwaz jednak, ze wytrzymalosc materrialow budowlanych podawana jest w MPa czyli sile dzialajacej na metr kwadratowy i jesli sobie przeliczysz to otrzymasz ze taka silka drazona 15 wytrzymuje 150 atmosfer a zaprawa do murowania podobmo 40 atmosfer ja zas mam okolo 2 atmosfer na scianach nosnych o lawach nie wspominajac bo tam jest to gdzies jedna atmosfera (nadcisniena ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.04.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 jesli jestes zainteresowany jak to policzylem to moge podac nie ma problemu to co ty piszesz to oznacza 20ton na metr biezacy lawy u mnie jest to znacznie mniejsza wartosc powiedzialbym ze okolo 3 ton na metr lub jesli wolisz 30kN/m zauwaz jednak, ze wytrzymalosc materrialow budowlanych podawana jest w MPa czyli sile dzialajacej na metr kwadratowy i jesli sobie przeliczysz to otrzymasz ze taka silka drazona 15 wytrzymuje 150 atmosfer a zaprawa do murowania podobmo 40 atmosfer ja zas mam okolo 2 atmosfer na scianach nosnych o lawach nie wspominajac bo tam jest to gdzies jedna atmosfera (nadcisniena ) Ja mówie o wszystkich obciążeniach łącznie ze śniegiem i wiatrem - nie sam ciężar materiałów - do tego są to obciążenia obliczeniowe czyli obciążone współczynnikami. Jak to uwzglednisz wszystko to pewnie z 10 kN/m wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts