Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

0d 18 tyś do 30 tyś za trawnik na mojej działce !!!

Recommended Posts

Witam

W ostatnim numerze Ładnego Domu przeczytałem że założenie trawnika czyli przygotowanie podłoża i posianie trawy kosztuje średnio od 6 do 10 zł za metr kwadratowy !!!!!!!!! . czyli w moim przypadku miałbym zapłacić od 18 tyś do 30 tyś zł za działkę około 3 tyś metrów . Musiałbym chyba być nienormalny aby tyle zapłacić .Skąd wytrzasneli takie ceny ??? .Na wiosnę moją działkę przygotowano do posiania trawy za kwotę 50 zł (pięćdziesiąt złotych ) .W zakres robót wchodziło oranie ,gruberowanie ,bronowanie wałowanie .Za trawę (byle jaką ) zapłaciłem 250 zł ,gdybym kupił najdroższą wyszlo by około 1tyś zł .I gdzie tu sens a gdzie logika ?? kilkaset złotych a 30 tyś zł to jest różnica?? . Gdybym nawet po tych wszystkich zabiegach przygotowawczych zatrudnił 30 osób i każdej kazał wyrównać 100 metrów kwadratowych grabkami na równiótko , posypać czarnoziemem i jeszcze nawozem oraz kazał wysiac trawę z pozłacanych woreczków" to i tak zostało by mi w kieszeni ze 20 tyś zł .

pozdro D.RZ

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

W ostatnim numerze Ładnego Domu przeczytałem że założenie trawnika czyli przygotowanie podłoża i posianie trawy kosztuje średnio od 6 do 10 zł za metr kwadratowy !!!!!!!!! . czyli w moim przypadku miałbym zapłacić od 18 tyś do 30 tyś zł za działkę około 3 tyś metrów . Musiałbym chyba być nienormalny aby tyle zapłacić .Skąd wytrzasneli takie ceny ??? .Na wiosnę moją działkę przygotowano do posiania trawy za kwotę 50 zł (pięćdziesiąt złotych ) .W zakres robót wchodziło oranie ,gruberowanie ,bronowanie wałowanie .Za trawę (byle jaką ) zapłaciłem 250 zł ,gdybym kupił najdroższą wyszlo by około 1tyś zł .I gdzie tu sens a gdzie logika ?? kilkaset złotych a 30 tyś zł to jest różnica?? . Gdybym nawet po tych wszystkich zabiegach przygotowawczych zatrudnił 30 osób i każdej kazał wyrównać 100 metrów kwadratowych grabkami na równiótko , posypać czarnoziemem i jeszcze nawozem oraz kazał wysiac trawę z pozłacanych woreczków" to i tak zostało by mi w kieszeni ze 20 tyś zł .

pozdro D.RZ

Myśle że nie ma się co obrażać bo w artykule podano po prostu ceny obowiązujące na rynku -Tyle byś zapłacił gdybys wynajął firmę która płaci podatek (min 19%) oraz ZUS (sam nie wiem ile...;)) i do tego musi zarobić. Oczywiście że samemu jest taniej ...;)

Ktoś może powie że robi pojekt ogrodu sam w cenie ołówka i papieru a projektant zarządał 2000

Ja np: gdy robię w domu kotlet schabowy to kosztuje mnie on 3 - 4 zł

a w restauracji 20 albo i 50...;)

a takich przykładów można podać więcej

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Musiałbym chyba być nienormalny aby tyle zapłacić

Na szczęście jestes normalny i nie zapłacisz :) Teraz już wiesz, że walka toczy się o sporą kasę - stąd rozmaite porady typu: nie rób sam, zatrudnij fachowca. Bo "nie macie pojęcia o ogrodzie to widać po waszych wpisach i fotkach...", "Przede wszystkim (...) PORADZIĆ SIĘ SPECJALISTY"... :D Tym bardziej uznanie dla Fugasa, że zrobił swój ogród SAM !

P.S. Chciałem kiedyś pokryć część swojej działki (ca. 1000 m2) humusem i posiać trawę. Zaproponowano mi ziemię 50 zł/m3. Chcąc zrobić warstwę 10-15 cm grubości musiałbym zamówić conajmniej 200 m3, co daje 10.000 zł. Do tego transport i wszelkie prace ogrodnicze, trawa... Bez komentarza.

• 1 month później...
Witam.

To niewątpliwie trudne sprawy, ja z mężem zadajemy sobie trud co roku i po kawałeczku sadzimy i siejemy zupełnie sami. Już wiem czego nie powinno sie robić pod karą grzywny - kupować różne odmiany trawy i w dodatku od różnych producentów. Zgroza, przestrzegam.

A możesz powiedzieć dlaczego?

Witam, co do tego trawnika to mam sporo wątpliwości.

Nie sposób przygotować terenu pod trawnik za 50 złotych na 3000 metrów.

Chyba że były to jakieś prace dodatkowe a prawdziwe koszty ukryte w jakiejś innej usłudze.

Co to jest gruberowanie, że większe grudki odsiali?

250 złotych za trawe? Nawet jak przyjmiemy 8 złotych za kilogram (starcza max na 50 metrów) to wychodzi 480 złotych. Tańsza to chyba trzeba by się zastanawiać czy warto kupować i jakie jest jej pochodzenie...

Trawa z rolki to ok. 12 złotych za rolkę (1 metr kwadratowy), średniej jakości. Hodowana na folii, a nie wycinana z gruntu.

Plus robocizna plus nawóz...

Fajnym i tanim pomysłem jest zostawienie części ogrodu "samopas". Wchodzi wtedy roślinność ruderalna, dzika taka jaka jest typowa dla danego miejsca. Można dobrać do siedliska i dosiać jakieś ciekawsze gatunki...

Ma to swoje plusy. Malowniczość, urok, nastrojowość i nie trzeba pielić.

Zwłaszcza przy dużym ogrodzie.

A ja mam SWÓJ trawniczek u rodziców, chyba ze 30 metrów.

:)

Pozdrawiam

Witam, co do tego trawnika to mam sporo wątpliwości.

Nie sposób przygotować terenu pod trawnik za 50 złotych na 3000 metrów.

Chyba że były to jakieś prace dodatkowe a prawdziwe koszty ukryte w jakiejś innej usłudze.

Co to jest gruberowanie, że większe grudki odsiali?

250 złotych za trawe? Nawet jak przyjmiemy 8 złotych za kilogram (starcza max na 50 metrów) to wychodzi 480 złotych. Tańsza to chyba trzeba by się zastanawiać czy warto kupować i jakie jest jej pochodzenie...

Trawa z rolki to ok. 12 złotych za rolkę (1 metr kwadratowy), średniej jakości. Hodowana na folii, a nie wycinana z gruntu.

Plus robocizna plus nawóz...

Fajnym i tanim pomysłem jest zostawienie części ogrodu "samopas". Wchodzi wtedy roślinność ruderalna, dzika taka jaka jest typowa dla danego miejsca. Można dobrać do siedliska i dosiać jakieś ciekawsze gatunki...

Ma to swoje plusy. Malowniczość, urok, nastrojowość i nie trzeba pielić.

Zwłaszcza przy dużym ogrodzie.

A ja mam SWÓJ trawniczek u rodziców, chyba ze 30 metrów.

:)

Pozdrawiam

Witam

Być może wg ciebie ciężko jest przygotować trawnik za 50 zł ale to fakt .Ja tyle zapłaciłem . Człowiek pracował różnymi maszynami i doprowadził do tego że teren jest równy i posiał trawę (byle jaką ) za która zapłaciłem 250 zł (czytaj dokładnie to co napisałem w pierwszym poście ( TRAWA BYLE JAKA) ,ale gdybym kupił tyle samo naidroższej trawy wydałbym 1000 zł więc różnica niewielka w stosunku do 20-30 tys za trawnik . Nie piszę o trawie z rolki bo to jasne że taka kosztuje i 3000 metrow trawy z rolki musi kosztować majątek . Gdybym nawet po pracy tego człowieka zatrudnił 10 osób na cały dzień i kazał im na kolanach wybierać paproszki i grudki ziemi oraz równać teren z poziomicą laserową to i tak zaplaciłbym kilka razy mniej niż 20czy 30 tyś co jest kwotą szalona za taka robotę :

No pomyślmy sami i policzmy . Gdybym zwariował i :

- kupił trawę za 5 tyś zł

- wydał 2-3 tys zł za roboty "maszynowe " co jest kwotą zawrotną

- zatrudnił 10 osób na cały dzień do "dopieszczenia" terenu ręcznie i każdemu dał 300 zł co = 3000 zł

- kupiłbym lepszą ziemię za powiedzmy 1000 zł

- 1000 zł dałbym za posianie trawy ( kilka godzin pracy )

to wszystko daje kwotę 13 tys zł co i tak jest szokująco dużo a gdzie 20 czy 30 tyś zł ????

Witam

Być może wg ciebie ciężko jest przygotować trawnik za 50 zł ale to fakt .Ja tyle zapłaciłem . Człowiek pracował różnymi maszynami i doprowadził do tego że teren jest równy i posiał trawę (byle jaką ) za która zapłaciłem 250 zł (czytaj dokładnie to co napisałem w pierwszym poście ( TRAWA BYLE JAKA) ,ale gdybym kupił tyle samo naidroższej trawy wydałbym 1000 zł więc różnica niewielka w stosunku do 20-30 tys za trawnik . Nie piszę o trawie z rolki bo to jasne że taka kosztuje i 3000 metrow trawy z rolki musi kosztować majątek . Gdybym nawet po pracy tego człowieka zatrudnił 10 osób na cały dzień i kazał im na kolanach wybierać paproszki i grudki ziemi oraz równać teren z poziomicą laserową to i tak zaplaciłbym kilka razy mniej niż 20czy 30 tyś co jest kwotą szalona za taka robotę :

- zatrudnił 10 osób na cały dzień do "dopieszczenia" terenu ręcznie i każdemu dał 300 zł co = 3000 zł

to wszystko daje kwotę 13 tys zł co i tak jest szokująco dużo a gdzie 20 czy 30 tyś zł ????

A ile godzin pracował ten człowiek? 10? ze stawką 5/godzinę?

FIRMA wykonująca trawnik musi doliczyć choćby amortyzację maszyn ogrodniczych, dojazd oraz ZYSK (nie wnikam ile sobie doliczyli zysku Twoi ale nikt normalny nie zrobiłby tego za 50zł)...

Jeśli znalazłeś jakiegoś "zrozpaczonego" rolnika z okolicy z maszynami to GRATULUJĘ

ALE WYBACZ - NIE JEST TO TYPOWY PRZYKŁAD!

Witam

To był oczywiście mój znajomy nie żadna firma .Ale nadal nie rozumię ciebie ??? czy uwarzasz że kwota 20 czy 30 tyś za trawnik jest kwotą normalną ??? . Ja nigdy ,przenigdy bym tyle nie dał i to tylko dlatego że ta praca nie jest warta połowy tej sumy . Ja dałem 12 tys zł za wybudowanie domu (bez dachu) a to sam przyznasz jest "troszeczkę" bardziej pracochłonne i wymaga więcej umiejętności niż załozenie trawnika .

pozdrawiam D.RZ

Witam

A ile godzin pracował ten człowiek? 10? ze stawką 5/godzinę?

FIRMA wykonująca trawnik musi doliczyć choćby amortyzację maszyn ogrodniczych, dojazd oraz ZYSK (nie wnikam ile sobie doliczyli zysku Twoi ale nikt normalny nie zrobiłby tego za 50zł)...

Jeśli znalazłeś jakiegoś "zrozpaczonego" rolnika z okolicy z maszynami to GRATULUJĘ

ALE WYBACZ - NIE JEST TO TYPOWY PRZYKŁAD!

W wyliczeniach Darka nie pasuje mi tylko jedno - lepsza ziemia za 1000 zł

w okolicach Wawy za 1000 to mozna kupić 2 samochody lepszej ziemi - czyli 20 m szć.

czyli dla trawnika o pow 3000 m kw. jest to przykrycie 1 m kw warstwą 7 mm - nie radzę na tak przygotowanym podłożu robic trawników

Inna sprawa to ceny - czasem możmy kupic to samo ( albo prawie to samo) za 10 zł a czasem za 1000zł. Dotyczy to wszyskich towarów od butów po zegarki - te za 10 zł pokazują czas tak samo jak te za 1000...;)

Witam

To był oczywiście mój znajomy nie żadna firma .Ale nadal nie rozumię ciebie ??? czy uwarzasz że kwota 20 czy 30 tyś za trawnik jest kwotą normalną ??? . Ja nigdy ,przenigdy bym tyle nie dał i to tylko dlatego że ta praca nie jest warta połowy tej sumy . Ja dałem 12 tys zł za wybudowanie domu (bez dachu) a to sam przyznasz jest "troszeczkę" bardziej pracochłonne i wymaga więcej umiejętności niż załozenie trawnika .

pozdrawiam D.RZ

Zależy od klienta i jego portfela :lol:

pozatym to były ceny średnie!

zazwyczj w W-wie klienci mają trawniki o pow. ok. 100m kw.

Postaw się z drugiej strony i wyobraź sobie że jesteś właścicielem małej firmy:

zatrudniasz pracowników,

odprowadzasz podatki 20% dochodowego +3%VAT (jak narazie), (ew.ZUS chyba, że bierzesz studentów),

inwestujesz w sprzęt, dowozisz do klienta,

zwykle wcześniej spotykasz się u klienta obejrzeć teren

(załóżmy benzyna po 3,5PLN optymistycznie ok.10km w jedną stronę + ew.amortyzacja samochodu)

po trzech dniach klient ma STRASZNIE WAŻNE pytanie co do wykonanej pracy - odwiedzasz go...

No to proszę kalkulator i przelicz sobie niezapominając o zysku (czy nie wkurzłoby cię płaceni większego podatku niż twój zysk?)

Człowieku, daj zarobić! Jak kto nie ma pieniędzy ale ma czas i znajomych - to robi tanio

ale niektórzy wolą mieć czas dla rodziny a na ogród i pracujących ludzi popatrzeć ze swojego tarasu popijając kawę...

Zapewniam Cię, że przy trawniku 3000 m kw. nikt nie zaproponowały Ci maksymalnej ceny!!! Jest coś takiego jak negocjacje oraz kalkulacje wykonawcy

bo możesz się teoretycznie uprzeć aby trawnik robił Ci fachowiec z polecenia z Poznania, prawda?

Czy mogę was pogodzić? :D

Wszyscy macie rację, taaaaaaaaa :D

Ale po kolei.

- warunki glebowe - dobra ziemia - połowa kosztów, to co wyprawiają budowlańcy (wapno, gruz, piach wszędzie) i podejście że trzeba "posypać" lepszą ziemią, torfem etc. - cena rośnie, stosowanie przedplonu etc i wiele innych wielce fachowych działań

- wybór nasion trawy (no comments)

- uprawa maszynowa - można za połówkę :wink: , a można za grubą kasę, można też trenować własne mięśnie

- i ostatnie najważniesze wygląd trawnika i wymagania właśviciela owego.

Tak - dla jednego wystarczy, że zielone inny uważa że ma mieć od razu dywan jak w Anglii.

Ci niecierpliwi zapłacą więcej, ci co czekają na siły natury i założyli trawnik tanio często nie będą mieli efektu i będą czekać nawet kilka lat. W jednym i drugim przypadku trzeba dbać o trawnik - nawozić, podlewać, napowietrzać etc.- i wcale nie powiedziane że za parę lat ten drogi trawnik będzie nadal piękny a ten za grosze brzydki. Tak jak napisałam jest wiele czynników które mogą wpłynąć na nasz trawnik.

Witam

Na szczęście jest duża konkurencja i każdy zapłaci ile zechce . A drogo nie zawsze znaczy dobrze . Chętnie dam zarobić przy moim trawniku bo to niewątpliwie ciężka praca jednak za rozsądne pieniądze nie za taki "obłęd" .A argumenty m.in. o tym że trzeba do klienta dojechać a to kosztuje jakoś mnie nie przekonują .

D.RZ

Mnie również wydaje się, że kwota 20000zł. za raptem założenie trwnika, to lekka przesada. Jednak skoro są ludzie, których na to stać, albo którzy są gotowi za to zapłacić to dobrze! Oby takich jak najwięcej!

Jednak nie sposób powiedzieć, że jest to tanio.

Ale skoro ktoś ma na tyle pieniędzy - jego sprawa.

Witam

Na szczęście jest duża konkurencja i każdy zapłaci ile zechce . A drogo nie zawsze znaczy dobrze . Chętnie dam zarobić przy moim trawniku bo to niewątpliwie ciężka praca jednak za rozsądne pieniądze nie za taki "obłęd" .A argumenty m.in. o tym że trzeba do klienta dojechać a to kosztuje jakoś mnie nie przekonują .

D.RZ

Pomijając kwestie dojazdu co też uważam za śmieszną argumentację- weź po uwagę że większość ludzi ma 30 do 100 m kw - tj zapłaci 300 do 1000 zł nie kiwając palcem. Są też ludzie o baaaarrrrddzzzoo dużej kasie. Ja też mam spory teren i już teraz ok 500 m kw trawnika i zakładałam go dokładnie jak Ty. Mało tego koszę kosą spalimową i zostawiam mulcz bo trawnik jest w sadzie i nie gram na nim w golfa, a jego zadaniem dotychczas było utrzymanie ziemi w sadzie bez chwastów. Drugi trawnik mam przed domem w którym aktualnie mieszkam jakieś 50 m kw - tytaj trawa z rolki, koszona kosiarką - nie opłacało się samemu zakładać trawnika zważywszy żę trzeba było zlikwidować śmietnisko - a wydatek 500 zł uważałam za rozsądny. Tak więc rozważ ten problem w ten sposób - co się komu i kiedy opłaca.

Darku absolutnie Ciebie rozumiem, że wydatek 10czy 30 tys na trawę na takim terenie to śmiechu warte - nie dajmy się zwariować. Gdyby takie koszty dotyczyły np uprawy traw patewnych to rolnicy by ich nie siali a nie ukrywajmy, że siejąc taki ekstensywny trwanik właśnie takie trawy się stosuje.

Mnie również wydaje się, że kwota 20000zł. za raptem założenie trwnika, to lekka przesada. Jednak skoro są ludzie, których na to stać, albo którzy są gotowi za to zapłacić to dobrze! Oby takich jak najwięcej!

Można sobie dyskutowac długo i namietnie - po prostu takie są ceny firm ogrodniczych i firmy te ( wiem z doświadczenia... :wink: ) znajdują bez trudu klientów którym wykonują trawniki za takie pieniądze.

Powiem więcej jak widzę, słyszę że firma robi trawniki po 3 zł /m to nabieram podejrzeń że cos jest nie tak.

I podejrzenie to się potwierdziło - rok temu ktoś podał mi link do strony internetowej firmy która oferowała trawniki po 3 zł za m - wszedłem na strone i okazało się że są tam zdjęcia ogrodów robionych prze mojego znajomego - ukradzine z jego albumu.

Jak firma ogrodnicza kradnie zdjęcia i podpisuje je jako własne to sądze że jest tak samo nieuczciwa w sprawie wykonania trawnika.

Można sobie dyskutowac długo i namietnie - po prostu takie są ceny firm ogrodniczych i firmy te ( wiem z doświadczenia... :wink: ) znajdują bez trudu klientów którym wykonują trawniki za takie pieniądze.

Powiem więcej jak widzę, słyszę że firma robi trawniki po 3 zł /m to nabieram podejrzeń że cos jest nie tak.

I podejrzenie to się potwierdziło - rok temu ktoś podał mi link do strony internetowej firmy która oferowała trawniki po 3 zł za m - wszedłem na strone i okazało się że są tam zdjęcia ogrodów robionych prze mojego znajomego - ukradzine z jego albumu.

Jak firma ogrodnicza kradnie zdjęcia i podpisuje je jako własne to sądze że jest tak samo nieuczciwa w sprawie wykonania trawnika.

Jatoja - dokładnie tak jak piszesz - dlatego napisałam wcześniej, że dużo zależy od tego jaki trawnik chcemy mieć. Może to skrut myślowy i nie do końca mnie zrozumeliście- ale próbuję w tej dyskusji zasugerować, że możemy mieć tawnik ekstensywny i intensywny. Ten ekstensywny to zaoranie posianie i w zasadzie ( choć nie do końca) pozostawiony naturze i intesywny - założenie którego wymaga dużego nakładu pracy i środków. Nieco wyżej napisałam o 2 moich trawnikach które spełniają różne role. Dlatego też nie dziwię się Darkowi, że założył trawnik ekstensywny i przypuszczam że jego celem jest nazwijmy to uporządkowanie terenu i możliwość stopniowego zagospodarowania. Jak dobrze wiesz Jatoja nawet w taki sposób założony trawnik po latach właściwej pielęgnacji może być piękny. Zobaczymy więc w "praniu" :wink: :D co z tego wyniknie.[/code]