Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było wiele razy o tym , ale proszę o opinię !

Recommended Posts

Mam rozprowadzoną instalację elektryczną, wodną kanalizacyjną , hydraulik układa właśnie rurki do CO , wszystkie instalacje w zdecydowanej większości leżą na podłodze , nawet teraz kiedy nic sie szczególnego nie dzieje na budowie parę razy już by mi je ktoś uszkodził , boję się ekipy tynkarzy co oni mi z tym wszystkim zrobią , i dlatego zastanawiam się nad zmianą kolejności i chciałbym wykonać wylewki przed tynkami, ze względu na te właśnie instalacje , jedyny argument przeciw czemuś takiemu jaki znalazłem na forum to to że wylewki są brudne i zapaćkane po tynkach , ok, a czy są jeszcze jakies inne przeciwskazania ? czy nie ma to az takiego znaczenia? we wszystkich postach o w tym temacie zawsze przewija sie własnie argument czystości wylewek, a inne?

Ja naleze do osob, ktore tez tak myslaly jak ty i mialem najpierw wylewki a potem tynki. Jestem bardzo zadowolony i uwazam za poroniony pomysl aby tynkarze mieli chodzic miedzy rurkami lub na paletach (tak ktos z forumowiczow zabezpieczal instalacje hydr.)

Nie zrobili mi zadnego balaganu, tzn. na koniec pracy poswiecili ok. 3 -5 godz. na skrobanie pozostalosci z posadzki (mieli specjalne skrobaczki na trzonkach od miotly) i bylo tak ladnie, ze przy malowaniu mialem wiecej pracy aby usunac resztki farby z posadzki (chlapiacy Dekoral). Jestem goracym zwolennikiem tej kolejnosci a juz w sytuacji jak masz instalacje na podlodze to juz nawet nie widze alternatywy.

Mój kierownik budowy zdecydowanie odradził odwrócenie kolejności. Kiedyś na dużej budowie tak zrobili (z musu). Potem (mimo bardzo dokładnego zabezpieczenia podłóg folią) gips z gładzi podostawał się w jastrych i parkiet się do jastrychu nie przykleił. Wszystko odłaziło razem z klejem. Developer poniósł duże straty....

Przed parkietem odkurzali, zamiatali, na mokro ścierali i nie pomogło. Taka cholera ten pył gipsowy.

Mój kierownik budowy zdecydowanie odradził odwrócenie kolejności. Kiedyś na dużej budowie tak zrobili (z musu). Potem (mimo bardzo dokładnego zabezpieczenia podłóg folią) gips z gładzi podostawał się w jastrych i parkiet się do jastrychu nie przykleił. Wszystko odłaziło razem z klejem. Developer poniósł duże straty....

Przed parkietem odkurzali, zamiatali, na mokro ścierali i nie pomogło. Taka cholera ten pył gipsowy.

parkietu nie bedę robił, ani raczej nic przyklejał do posadzki poza płytkami, pozatym wylewki chyba i tak trzeba zagruntować.

parkietu nie bedę robił, ani raczej nic przyklejał do posadzki poza płytkami, pozatym wylewki chyba i tak trzeba zagruntować.

Brawo pawelurb za wnikliwosc. Tak sobie pomyslalem co to za kierownik co nie chce gruntowac. Pod plytki najtanszy grunt i jest ok.