pawelurb 23.12.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Mam rozprowadzoną instalację elektryczną, wodną kanalizacyjną , hydraulik układa właśnie rurki do CO , wszystkie instalacje w zdecydowanej większości leżą na podłodze , nawet teraz kiedy nic sie szczególnego nie dzieje na budowie parę razy już by mi je ktoś uszkodził , boję się ekipy tynkarzy co oni mi z tym wszystkim zrobią , i dlatego zastanawiam się nad zmianą kolejności i chciałbym wykonać wylewki przed tynkami, ze względu na te właśnie instalacje , jedyny argument przeciw czemuś takiemu jaki znalazłem na forum to to że wylewki są brudne i zapaćkane po tynkach , ok, a czy są jeszcze jakies inne przeciwskazania ? czy nie ma to az takiego znaczenia? we wszystkich postach o w tym temacie zawsze przewija sie własnie argument czystości wylewek, a inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 23.12.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Ja naleze do osob, ktore tez tak myslaly jak ty i mialem najpierw wylewki a potem tynki. Jestem bardzo zadowolony i uwazam za poroniony pomysl aby tynkarze mieli chodzic miedzy rurkami lub na paletach (tak ktos z forumowiczow zabezpieczal instalacje hydr.)Nie zrobili mi zadnego balaganu, tzn. na koniec pracy poswiecili ok. 3 -5 godz. na skrobanie pozostalosci z posadzki (mieli specjalne skrobaczki na trzonkach od miotly) i bylo tak ladnie, ze przy malowaniu mialem wiecej pracy aby usunac resztki farby z posadzki (chlapiacy Dekoral). Jestem goracym zwolennikiem tej kolejnosci a juz w sytuacji jak masz instalacje na podlodze to juz nawet nie widze alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 23.12.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 dodam, ze rozmawialem z moimi tynkarzami i twierdza, ze mniej wiecej w tych samych proporcjach robia tynki po wylewkach jak i przed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 23.12.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Ja również byłbym za tym ,aby najpierw zrobić wylewki, a potem tynki. Chyba łatwiej nawet wyczyścić pozostałości po brudnych tynkarzach, niż ryzykować uszkodzeniem jakiejkolwiek instalacji (a jest to niestyety prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 23.12.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Mój kierownik budowy zdecydowanie odradził odwrócenie kolejności. Kiedyś na dużej budowie tak zrobili (z musu). Potem (mimo bardzo dokładnego zabezpieczenia podłóg folią) gips z gładzi podostawał się w jastrych i parkiet się do jastrychu nie przykleił. Wszystko odłaziło razem z klejem. Developer poniósł duże straty....Przed parkietem odkurzali, zamiatali, na mokro ścierali i nie pomogło. Taka cholera ten pył gipsowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 23.12.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 nasz kierownik mówił,ze mozna posypac wylewki piaskiem, potem ponoc łatwiej czyścić, u nas były najpierw tynki, ale co było układane już po tynkach, tuż przed wylewką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 23.12.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 cześć. warto zabezpieczyć , póżniej jest naprawdę dużo skrobania i czyszczenia - niepotrzebnej roboty. cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 23.12.2005 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Mój kierownik budowy zdecydowanie odradził odwrócenie kolejności. Kiedyś na dużej budowie tak zrobili (z musu). Potem (mimo bardzo dokładnego zabezpieczenia podłóg folią) gips z gładzi podostawał się w jastrych i parkiet się do jastrychu nie przykleił. Wszystko odłaziło razem z klejem. Developer poniósł duże straty.... Przed parkietem odkurzali, zamiatali, na mokro ścierali i nie pomogło. Taka cholera ten pył gipsowy. parkietu nie bedę robił, ani raczej nic przyklejał do posadzki poza płytkami, pozatym wylewki chyba i tak trzeba zagruntować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 23.12.2005 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 dodam, ze rozmawialem z moimi tynkarzami i twierdza, ze mniej wiecej w tych samych proporcjach robia tynki po wylewkach jak i przed. czyli reasumując zrobienie tego w dowolnej kolejności nie jest żadnym poważnym błędem , zgadzacie się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 24.12.2005 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 Mój kierownik budowy zdecydowanie odradził odwrócenie kolejności. Kiedyś na dużej budowie tak zrobili (z musu). Potem (mimo bardzo dokładnego zabezpieczenia podłóg folią) gips z gładzi podostawał się w jastrych i parkiet się do jastrychu nie przykleił. Wszystko odłaziło razem z klejem. Developer poniósł duże straty.... Przed parkietem odkurzali, zamiatali, na mokro ścierali i nie pomogło. Taka cholera ten pył gipsowy. parkietu nie bedę robił, ani raczej nic przyklejał do posadzki poza płytkami, pozatym wylewki chyba i tak trzeba zagruntować. Brawo pawelurb za wnikliwosc. Tak sobie pomyslalem co to za kierownik co nie chce gruntowac. Pod plytki najtanszy grunt i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts