Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System doprowadzenia powietrza pod kominek

Recommended Posts

Czy wiecie jak nalezy wykonać taki system - na razie mam w wylewce zostawiony pasek na ułożenie rurek. Nie wiem z czego one powinny być, w jakim przekroju i w jaki sposób wyprowadzić je na zewnątrz. wiem jedynie, ze wylot powietrza w mieszkaniu powinien wystawać 5 cm nad wylewką i znajdować się na środku obszaru na którym będzie zamontowany wkład.

Tak to prawda temat był wałkowany, więc poszukaj po forum. Am ma rację. Nie zawsze doprowadzenie powietrza idzie pod kominek - zależy od kominka i dobrze jest się zdecydować szybciej na konkretny model. Często daje się rury pcv fi100. Ciekawa jest oferta firmy darco /www.darco.com.pl/. Są przyjazne kanały z blachy i do tego różne bajery typu: czerpnie powietrza, zamykanie kanału, obieg lato zima itd.

Pozdrawiam

ach generalnie wystarczy przewód o przekroju fi100, ale jeśli masz miejsce to daj fi150 albo odpowiednik prostokątny. Nie zaszkodzi a sporo pomoże.

Powiem jak to było u mnie. Już na etapie wylewki - chudziaka położono rurę 100, która centralnie wychodziła pod kominkiem, a z drugiej strony, na zewnątrz na wysokości cokołu (szlichty). Teraz w tym miejscu założyliśmy kratkę wentylacyjną, dopasowaną kolorem do cokołu i wygląda estetycznie. Natomiast wewnątrz, posadzkarze jak wylewali posadzki zrobili dylatację na kominek i w środku wyprowadzili tą rurę (wystawało jakieś 10 cm). Kominek użytkujemy od jesieni i system sprawuje się bardzo dobrze, więc chyba patent z doprowadzeniem powietrza w taki sposób jest poprawny.

Pozdrawiam