dorotag 16.01.2003 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Czy wiecie jak nalezy wykonać taki system - na razie mam w wylewce zostawiony pasek na ułożenie rurek. Nie wiem z czego one powinny być, w jakim przekroju i w jaki sposób wyprowadzić je na zewnątrz. wiem jedynie, ze wylot powietrza w mieszkaniu powinien wystawać 5 cm nad wylewką i znajdować się na środku obszaru na którym będzie zamontowany wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 16.01.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Trochę już tego było na forum. Poszukaj - na pewno znajdziesz. Zależy jaki kominek ale minimum to rura fi100. MOżesz zobaczyć jak zrobiłem - dziennik budowyy "pod lasem" są zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 17.01.2003 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Tak to prawda temat był wałkowany, więc poszukaj po forum. Am ma rację. Nie zawsze doprowadzenie powietrza idzie pod kominek - zależy od kominka i dobrze jest się zdecydować szybciej na konkretny model. Często daje się rury pcv fi100. Ciekawa jest oferta firmy darco /www.darco.com.pl/. Są przyjazne kanały z blachy i do tego różne bajery typu: czerpnie powietrza, zamykanie kanału, obieg lato zima itd.Pozdrawiam ach generalnie wystarczy przewód o przekroju fi100, ale jeśli masz miejsce to daj fi150 albo odpowiednik prostokątny. Nie zaszkodzi a sporo pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotag 17.01.2003 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 dzięki za info. Mam jeszcze jedno pytanie - a jak tę rurę wyprowadzić na zewnątrz - czy ma wykonać wylot poniżej szlichty czy też powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 17.01.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Powiem jak to było u mnie. Już na etapie wylewki - chudziaka położono rurę 100, która centralnie wychodziła pod kominkiem, a z drugiej strony, na zewnątrz na wysokości cokołu (szlichty). Teraz w tym miejscu założyliśmy kratkę wentylacyjną, dopasowaną kolorem do cokołu i wygląda estetycznie. Natomiast wewnątrz, posadzkarze jak wylewali posadzki zrobili dylatację na kominek i w środku wyprowadzili tą rurę (wystawało jakieś 10 cm). Kominek użytkujemy od jesieni i system sprawuje się bardzo dobrze, więc chyba patent z doprowadzeniem powietrza w taki sposób jest poprawny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts