Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - jedyne źródło ogrzewania ?

adamski

Recommended Posts

Adamski,

Zastanów się dobrze zanim zastosujesz jedyne-kominkowe źródło ogrzewania. Lepiej wykonać coś zapasowego i ewentualnie nie używać, ale mieć. Instalacja pod grzejniki nie kosztuje majątku na budowie, potem ją dorabiać to już tragedia. Słyszałam, że większość ludzi którzy próbowali ogrzewać tylko kominkiem, potem dorabia instalacje, bo sam kominek to nie jest uniwersalne wyjście a już na pewno niewygodne.

Pzdr,

A.

Do Bartt

Jestes pewien z tym ogrzewaniem elektrycznym? - Musi byc rezerwowe? To niby jakie, jak nie chce kominka a nie mam gazu?

Pzdr

Stefan

&132.1 Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami

[ Ta wiadomość była edytowana przez: stefanb dnia 2003-01-20 13:14 ]

Jako jedyne żródło jest uciążliwe,ja ze względu na to iż w przyszłości będę miała gaz,zrobiłam instalację co.,zostały do podłączenia grzejniki i kocioł,także wszystko mam przygotowane ,a narazie ogrzewamy się kominkiem i jest ciepło /110 m2/z tymże trzeba tego nieustannie pilnować,mimo to nocą żar nie zawsze wygasa i rankiem jak nie ma tych strasznych mrozów da się przeżyć.Mam również ogrzewanie podłogowe w kuchni i w łazience.W łazience używam codziennie /rano i wieczorem/ a w kuchni prawie wcale,.nie mam takiej potrzeby,ciepło z kominka dobrze ogrzewa i kuchnię :smile: Jednak myślę,że rozprowadzanie mechaniczne z turbiną byłoby lepsze .Ja mam grawitacyjne z dmuchawą zainstalowaną we wkładzie kominkowym.A tak w ogóle to opalania trzeba się nauczyć .Paląc- aby był duzy ogień-traci się dużo drzewa .Na początku tak opalaliśmy-straciliśmy drewna co nie miara ,ale teraz mniej więcej wiemy jak to robić/jak utrzymać żar/ aby nie wygasło i aby grzało ekonomicznie.

Stefanb - a co zrobisz, gdy zabraknie prądu na kilka dni bo:

1) ktoś ukradnie linię przesyłową na złom

2) kolejna zima stulecia zlodzi linie i ta się oberwie

3) jakiś lokalny szkwał powywraca słupy

4) powódź podtopi transformatory (Jestem z Wrocławia i te parę lat temu w połowie miasta nie było prądu przez kilka ładnych dni :sad:)

5) kilka innych czarnych scenariuszy (np. stajk w Bełchatowie :grin:)

Jeśli zakupisz agregat to pół biedy, jeśli nie to będziesz ugotowany :wink:, a właściwi zmrożony

Dzieki za wyjasnienia i cytowane przepisy.

Alicjanka: nigdy nie myslalem o tym aby postawic tylko kominek. Pytanie nasunelo mi sie po wizycie w sklepie Viessmana i rozmowie z wujkiem budowlancem. Obaj (wujek i spec z Viessmana) twierdzili ze ostatnio pojawia sie coraz wiecej takich inwestorow ktorzy stawiaja tylko kominek i pozniej pluja sobie w brode. Osobiscie bede mial ogrzewanie gazowe i kominek.

Pozdrawiam

Adamski

Nie, nigdy nie zdecydowałbym się na kominek jako na jedyne źródło ogrzewania. Moje stanowisko nie jest poparte osobistym "doświadczeniem”, lecz raczej ostrożnością. Owszem będę miał kominek jako alternatywne czy też wspomagające źródło ciepła. Nie wykluczam sytuacji, że mogą być takie okresy czasu, w których będę korzystał tylko z ogrzewania kominkiem, lecz nie decyduję się na to by było to regułą. Mam nadzieję, że płomień kominka w salonie będzie współtworzył rodzinną atmosferę towarzyszącą zimowym wieczorom. Ale pod parapetami okien będę miał grzejniki c.o (gaz ziemny). Jest to w naszym klimacie rozwiązanie sprawdzone i w użyciu wygodne. Koszty instalacji podwójnego (alternatywnego) ogrzewania oczywiście są, ale zdecydowaliśmy się z żoną ponieść je już teraz a nie ewentualnie po zasiedleniu budynku, co związane byłoby z grubszym remontem.

Pozdrawiam

Realnie kominek - super sprawa, ale załóżmy, że wyjeżdżasz na 4-5 dni, lub dłużej, a na dworze masz -15. Pomyśl, co dzieje się z instalacją wodną w łazience, kuchni itp. Przecież kominek nie trzyma ognia 5 dni ! W dobie cywilizacji trzeba mieć coś z automatyką, co pozwoli istnieć pozostałym elementom domu.

Karina

Toteż planuję dodać do kominka ogrzewanie elektryczne. Podtrzyma temperaturę w razie potrzeby.

-----

PS. Makabra: dwoje znajomych z pracy. Domki. Gaz ziemny. 80m2 - prawie 1000 złotych za mroźny grudzień. 150m2 - 1400 (!!!) złotych.. to jest GAZ ZIEMNY!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie buduję bez kominka. I to dobrego kominka.

Ten mniejszy niemłody i wymaga docieplenia. Na razie "dostał" nowe okna. Ten większy, nie wiem dokładnie. Nie było kiedy się dopytywać. Dowiem się przy najbliższej okazji bo nie mam zamiaru się tak wpakować - póki mam jeszcze tylko kawałek pola, mogę jeszcze przemyśleć technologię itp.

Z drugiej strony jeszcze inna znajoma z pracy ma nowy domek i twierdzi że jej ciepło i niedrogo. Nie pytałem jeszcze o szczegóły w złotówkach. Ale jakie ściany! 30 cm (około - pokazywała mi ... "tyle" rozkładając ręce) pustaka wiórobetonowego, 10 cm styropianu, 15 cm pustaka wiórobetonowego, jeszcze raz styropian i tynk, razem podobno około 60 cm grubości...

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-24 18:24 ]

• 2 weeks później...
Ja planuje do kominka dolozyc DGP i kociol na olej (nie ma gazociagu na tej wiosce) albo ogrzewanie elektryczne akumulacyjne. W ostatnim numerze muratora (02/2003)jest artykuł o akumulacyjnym, wydaje się być sensowny pod względem kosztów. A jeszcze jak dogrzeje kominkiem to powinno być cielutko.