adamski 16.01.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Witam Jezeli temat pojawil sie juz na forum i byl walkowany to bardzo przepraszam. Czy patrzac od strony prawa budowlanego kominek moze byc jedynym zrodlem ogrzewania domku?PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 19.01.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 W ogóle nie musisz mieć ogrzewania, w prawie bud. nie ma takiego wymogu. Natomist jeżeli decydujesz się na coś - to musi to spełniać odpowiednie normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.01.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 A ja sądzę, że wręcz przeciwnie, wydaje mi się, że w którymś z muratorów pisali, że musi być rezerwowe źródło ciepła dla kominka - pewny jednak nie jestem Po wtóre Kominkiem ogrzejesz tylko do 400 m3 domu, większość tych kryteriów nie spełnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 20.01.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Po przespaniu nocy przejaśniło mi się w głowie. To ogrzewanie elektryczne wymagało rezerwowego źródła np. kominka, a nie odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 20.01.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 To akurat jest logiczne ,odwrotnie nie byłoby logiczne .Z tego co wiem jedynie instalacja kominkowa nie wymaga żadnej dokumentacji,zezwoleń,projektów-jak narazie :smile:więc nie ma przepisów prawnych dot.kominków jako urządzeń grzewczych.Są jedynie wymogi dot.komina i wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 20.01.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Adamski, Zastanów się dobrze zanim zastosujesz jedyne-kominkowe źródło ogrzewania. Lepiej wykonać coś zapasowego i ewentualnie nie używać, ale mieć. Instalacja pod grzejniki nie kosztuje majątku na budowie, potem ją dorabiać to już tragedia. Słyszałam, że większość ludzi którzy próbowali ogrzewać tylko kominkiem, potem dorabia instalacje, bo sam kominek to nie jest uniwersalne wyjście a już na pewno niewygodne. Pzdr,A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 20.01.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Do Bartt Jestes pewien z tym ogrzewaniem elektrycznym? - Musi byc rezerwowe? To niby jakie, jak nie chce kominka a nie mam gazu?Pzdr Stefan &132.1 Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami [ Ta wiadomość była edytowana przez: stefanb dnia 2003-01-20 13:14 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 20.01.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Jako jedyne żródło jest uciążliwe,ja ze względu na to iż w przyszłości będę miała gaz,zrobiłam instalację co.,zostały do podłączenia grzejniki i kocioł,także wszystko mam przygotowane ,a narazie ogrzewamy się kominkiem i jest ciepło /110 m2/z tymże trzeba tego nieustannie pilnować,mimo to nocą żar nie zawsze wygasa i rankiem jak nie ma tych strasznych mrozów da się przeżyć.Mam również ogrzewanie podłogowe w kuchni i w łazience.W łazience używam codziennie /rano i wieczorem/ a w kuchni prawie wcale,.nie mam takiej potrzeby,ciepło z kominka dobrze ogrzewa i kuchnię Jednak myślę,że rozprowadzanie mechaniczne z turbiną byłoby lepsze .Ja mam grawitacyjne z dmuchawą zainstalowaną we wkładzie kominkowym.A tak w ogóle to opalania trzeba się nauczyć .Paląc- aby był duzy ogień-traci się dużo drzewa .Na początku tak opalaliśmy-straciliśmy drewna co nie miara ,ale teraz mniej więcej wiemy jak to robić/jak utrzymać żar/ aby nie wygasło i aby grzało ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 20.01.2003 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Stefanb - a co zrobisz, gdy zabraknie prądu na kilka dni bo: 1) ktoś ukradnie linię przesyłową na złom 2) kolejna zima stulecia zlodzi linie i ta się oberwie 3) jakiś lokalny szkwał powywraca słupy 4) powódź podtopi transformatory (Jestem z Wrocławia i te parę lat temu w połowie miasta nie było prądu przez kilka ładnych dni ) 5) kilka innych czarnych scenariuszy (np. stajk w Bełchatowie ) Jeśli zakupisz agregat to pół biedy, jeśli nie to będziesz ugotowany , a właściwi zmrożony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 21.01.2003 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Dzieki za wyjasnienia i cytowane przepisy.Alicjanka: nigdy nie myslalem o tym aby postawic tylko kominek. Pytanie nasunelo mi sie po wizycie w sklepie Viessmana i rozmowie z wujkiem budowlancem. Obaj (wujek i spec z Viessmana) twierdzili ze ostatnio pojawia sie coraz wiecej takich inwestorow ktorzy stawiaja tylko kominek i pozniej pluja sobie w brode. Osobiscie bede mial ogrzewanie gazowe i kominek.PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 21.01.2003 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Nie, nigdy nie zdecydowałbym się na kominek jako na jedyne źródło ogrzewania. Moje stanowisko nie jest poparte osobistym "doświadczeniem”, lecz raczej ostrożnością. Owszem będę miał kominek jako alternatywne czy też wspomagające źródło ciepła. Nie wykluczam sytuacji, że mogą być takie okresy czasu, w których będę korzystał tylko z ogrzewania kominkiem, lecz nie decyduję się na to by było to regułą. Mam nadzieję, że płomień kominka w salonie będzie współtworzył rodzinną atmosferę towarzyszącą zimowym wieczorom. Ale pod parapetami okien będę miał grzejniki c.o (gaz ziemny). Jest to w naszym klimacie rozwiązanie sprawdzone i w użyciu wygodne. Koszty instalacji podwójnego (alternatywnego) ogrzewania oczywiście są, ale zdecydowaliśmy się z żoną ponieść je już teraz a nie ewentualnie po zasiedleniu budynku, co związane byłoby z grubszym remontem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 22.01.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Do Bartt-a Na wypadek awarii sieci elektrycznej moze byc kilka zapasowych pomyslow: 1. Gruba pierzyna 2. Ogrzewacze gazowe na butlke 11 kg 3. Ogrzewacza typu Zibbi na oczyszczoną nafte 4. Awaryjnie wstawiona koza. Mam nadzieje za awaria dlugo nie potrwa... Stefan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 22.01.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Stefanb ja też mam jeszcze kilka: ciepła żoneczka, butla 11l powiedzmy że z gazem i rowerek z dynamem (korzyść podwójna) , ale warto sobie zdawać sprawę z zagrożenia. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 22.01.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Realnie kominek - super sprawa, ale załóżmy, że wyjeżdżasz na 4-5 dni, lub dłużej, a na dworze masz -15. Pomyśl, co dzieje się z instalacją wodną w łazience, kuchni itp. Przecież kominek nie trzyma ognia 5 dni ! W dobie cywilizacji trzeba mieć coś z automatyką, co pozwoli istnieć pozostałym elementom domu. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 24.01.2003 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Toteż planuję dodać do kominka ogrzewanie elektryczne. Podtrzyma temperaturę w razie potrzeby.-----PS. Makabra: dwoje znajomych z pracy. Domki. Gaz ziemny. 80m2 - prawie 1000 złotych za mroźny grudzień. 150m2 - 1400 (!!!) złotych.. to jest GAZ ZIEMNY!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie buduję bez kominka. I to dobrego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2003 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 A jakie są te domki-to znaczy kiedy i jak zbudowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 24.01.2003 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Ten mniejszy niemłody i wymaga docieplenia. Na razie "dostał" nowe okna. Ten większy, nie wiem dokładnie. Nie było kiedy się dopytywać. Dowiem się przy najbliższej okazji bo nie mam zamiaru się tak wpakować - póki mam jeszcze tylko kawałek pola, mogę jeszcze przemyśleć technologię itp.Z drugiej strony jeszcze inna znajoma z pracy ma nowy domek i twierdzi że jej ciepło i niedrogo. Nie pytałem jeszcze o szczegóły w złotówkach. Ale jakie ściany! 30 cm (około - pokazywała mi ... "tyle" rozkładając ręce) pustaka wiórobetonowego, 10 cm styropianu, 15 cm pustaka wiórobetonowego, jeszcze raz styropian i tynk, razem podobno około 60 cm grubości... [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-24 18:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 07.02.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Ja planuje do kominka dolozyc DGP i kociol na olej (nie ma gazociagu na tej wiosce) albo ogrzewanie elektryczne akumulacyjne. W ostatnim numerze muratora (02/2003)jest artykuł o akumulacyjnym, wydaje się być sensowny pod względem kosztów. A jeszcze jak dogrzeje kominkiem to powinno być cielutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 07.02.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 a tak na marginesie. Zbieram opinie o systemie DGP, czy kotś z Was wie coś pozytywnego a przede wszystkim negatywnego na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 08.02.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 On 2003-01-16 19:11, adamski wrote: Witam Czy patrzac od strony prawa budowlanego kominek moze byc jedynym zrodlem ogrzewania domku? Pozdrawiam Adamski Nr. 2/2003, strona 4, MURATOR napisal ze nie moze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts