NOTO 25.12.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 leon28 napisał: gosciu01 napisał: podatek katastralny jest nowoczesnym podatkiem podobnie jak podatek VAT. Nie to żebym go bronił, bo jestem po tej samej stronie - qrcze muszę płacić ! Ale chyba to rozumię, przynajmniej próbuję. a mi niestety nijak nie udaje sie zrozumiec ani podatku vat, ani tym bardziej katastru, jak rowniez np. podatku od kupna sprzedazy itd. rzeczy. dlaczego raz opodatkowane pieniadze - w koncu zarobilem je, odprowadzilem podatek w wysokosci (*tu wstawic odpowiednia kwote), sa ciagle i ciagle opodatkowane nowymi. opodatkowywanie tych samych pieniedzy nowymi tylko z nazwy podatkami to po prostu granda. to co pisze gosciu01 rowniez do mnie nie przemawia - przeciez sa juz podatki gminne itd. oplaty w ktorych przeciez uwzglednia sie status, stopien rozwiniecia gminy itd. moim zdanem kataster to tylko kolejna forma wyciagania kasy od ludzi. Tak. I co w tym dziwnego. Brakuje pieniądze na wydatki państwa to trzeba wprowadzić podatki. W jaki inny sposób pozyskać pieniądze ? Na świecie nic innego lepszego nie wymyślono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.12.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 gosciu01 napisał: leon28 nie bronię podatku katastralnego, aczkolwiek obserwuje wątki i termat dosyć długo wyrabiajac sobie własną opinię, gdyż dotyczy mnie to może nawet bardziej niż Ciebie ! Podatek katastralny nie jest dodatkwoym podatkiem, ale zastąpi podatek gruntowy. Niektórzy na tym zyskają a inni stracą. Pytanie co oznacza strata lub zysk dla Ciebie ? Nie tylko w kwestii xxx zł samej kwoty podatku, ale redystrybucji podatku w infrastrukturę, lub jej modernizację. Niestety też mam wiecej niewiadomych niż danych. aczkolwiek sama idea jest słuszna. Dodam jeszcze taka informację. W tej chwili (moim zdaniem) ci co mają mało dopłacają do tych co maja dużo. Dlaczego. Przykład: Ktoś ma działkę z domem w Centrum miasta, inny na wsi o podobnej powierzchni. Obaj płaca tyle samo podatku. Powiedzmy kazdy po 50% sumy potrzebnej w budżecie Państwa Gdy wprowadzimy podatek katastralny: sąsiad z miasta zapłaci 90% a ten ze wsi 10%. Jeden zyska drugi straci - ale chyba żaden z nich (statystycznie) nie załamie się pod tym podatkiem. Jestem za katastrem (mimo że będę jego uczestnikiem). Jak ktos napisał warto tylko przypilnować aby pieniądze z podatku były dobrze wykorzystane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.12.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 m.dworek napisał: jedyny sposob to budowanie domu z materiałów z odzysku, stare okna drzwi, instalacje itd w tym p..... panstwie karze sie tych co budują a nagradza tych co rujnuja, bandytów ide sie napic.... najłatwiej bedzie przepić kase na dom i rozejrzec sie za jakims przytułkiem na stare lata Trochę sie wkurzyłem. Jesteś zdrowy, masz dom i narzekasz. Są tacy dla których życie nie było takie łaskawe i miały takiej szansy. Dla nich równiez ida Twoje podatki a niektórzy pracują za granicą, nie płacą podatków w Polsce a korzystaja z naszej opieki zdrowotnej lub KRUS-u ... i inni muszą dopłacać do ich opieki zdrowotnej i emerytury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 25.12.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 m.dworek napisał: wymyślmy cos bo nie wiem jak wy ale ja na serio zastanawiam sie nad tzm czy nie spalic drewna na wieżbe i nie wyremontowac starej rudery zamiast budowac "cenny pałac" na ktorego nie bedzie mnie w przyszłosci stac Z tego co słyszałem przy podatku katastralnym,większe znaczenie dla podatnika będzie miało miejsce usytuowania działki i jej wielkość,oraz wielkość domu niż samo wykończenie i materiały z których został on wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 25.12.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Z tego co wiem o planowanym od lat i od lat nie wprowadzanym podatku katastralnym, to nie bedzie szacowania wartości wszystkich nieruchomości. Tego żadne państwo, nawet USA, by finansowo nie wytrzymało. Wg aktualnych założeń wprowadzenia katastru byłyby szacowane niektóre, nieliczne nieruchomości na danym obszarze, a ich wartość byłaby "przenoszona" na nieruchomości sąsiednie, głównie wg kryterium powierzchni.Rzecz jest więc w tym, jak dobrana byłaby próba do wyceny i jak wysoko ustalona stawka. I jeszcze jedno. Podatek będą ustalały i egzekwowały samorządy (gminny i powiatowy). Tu widzę ogromne pole... Domyślacie się do czego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.12.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 marekcmarecki napisał: m.dworek napisał: wymyślmy cos bo nie wiem jak wy ale ja na serio zastanawiam sie nad tzm czy nie spalic drewna na wieżbe i nie wyremontowac starej rudery zamiast budowac "cenny pałac" na ktorego nie bedzie mnie w przyszłosci stac Z tego co słyszałem przy podatku katastralnym,większe znaczenie dla podatnika będzie miało miejsce usytuowania działki i jej wielkość,oraz wielkość domu niż samo wykończenie i materiały z których został on wykonany. Tak to prawda. Nierucjomośc powinna być wyceniona przed obłozeniem podatkiem. Podatek bedzie naliczany od wartości nieruchomosci. Taki sam dom w innej lokalizacji będzie obłozony innym podatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.12.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 m.dworek napisał: ...mnie na prawde raczej nie bedzie stac na placenie takiego podatku, wiec jesli by go wprowadzili to straciłbym prędze, czy pózniej dom.... rafałek napisał: ...Jeśli większości nie będzie stać by go płacić to będzie sprzedawać swoje nieruchomości a te przy nagłej wyprzedaży będą traciły na tej wartości czyli i wysokość podatku powinna na zdrowy rozsądek się obniżyć... Mylicie się Panowie. Niezapłacony podatek będzie po prostu obciążał hipotekę domu... Tak jest np. w USA... Z tego wniosek, że zarówno Leon jak i Rafałek mogą nie płacić podatku i żyć w swoim domu długie lata (do końca życia???) natomiast potencjalni spadkobiercy zobaczą po ich śmierci "figę z makiem"... Następny nabywca domu zapłaci Leonowi lub Rafałkowi symboliczne 10 zł i spłaci całą hipotekę Państwu Polskiemu. Proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 25.12.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Z ta hipoteką to raczej nie do końca prawda. Podatek katastralny ma zastąpić m.in. dotychczasowy podatek od nieruchomości i być dochodem włąsnym gminy. Przy tym rozwiązaniu gminy straciłyby wiekszość dochodów, gdyż spora część właścicieli odłożyłaby wpłaty na rzecz przyszłych pokoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.12.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 oskar0259 napisał: Z ta hipoteką to raczej nie do końca prawda. Podatek katastralny ma zastąpić m.in. dotychczasowy podatek od nieruchomości i być dochodem włąsnym gminy. Przy tym rozwiązaniu gminy straciłyby wiekszość dochodów, gdyż spora część właścicieli odłożyłaby wpłaty na rzecz przyszłych pokoleń. Każdy bank udzieli Gminie kredytu pod zastaw hipotek z podatku katastralnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 26.12.2005 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 to w yym podatku jes wlasnie najgorsze, ze moze nas pozbawic dachu nad glowa kazde oplaty, przewyższajace mozliwosci przecietnego zbieracza złomu tak na prawde grożąrealna utrata domui temu jestem przeciwny zdecydowanie to spedza sen z oczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 26.12.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 pytanie ;kto i za co zrobi wycenę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graża 26.12.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Ja pozbyłam sie "pałacu"w mieście ponad 200 m .Kupiłam starą budę w lesie do remontu z lasem i łąkami.Niech sie martwi teraz o nadmetraż ten co ode mnie kupił. Za ten mój pałac kupiłam całe gospodarstwo ze stajnią ,stodołą i domem o ludzkich wymiarach.Narazie nie boje sie podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 26.12.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 lajkonikk napisał: pytanie ; kto i za co zrobi wycenę?? Mam nadzieję, że faktycznie nie będzie miał kto i za co, ale... Może być tak, że miasto podzielą na strefy, dajmy na to 6, w każdej ze stref wyceniona zostanie 1 nieruchomość, na tej podstawie przyjęta stawka za m2 i zadanie już jest łatwe i tanie. Obym się mylił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 26.12.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Cytat pytanie ; kto i za co zrobi wycenę?? Jest prosta metoda - każdy właściciel sam wycenia wartość nieruchomości z tym, że gmina ma dostaje prawo wykupu nieruchomości za podaną przez właściciela kwotę i późniejszej jej odsprzedaży na wolnym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 26.12.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Cytat Jest prosta metoda - każdy właściciel sam wycenia wartość nieruchomości z tym, że gmina ma dostaje prawo wykupu nieruchomości za podaną przez właściciela kwotę i późniejszej jej odsprzedaży na wolnym rynku. dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.12.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 bardzo dobre ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 26.12.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Mnie taka metoda nawet pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 26.12.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 I w ten sposób dochodzimy do absurdu - wszyscy pracujemy po to, by wcześniej czy później oddać to komuś za przysłowiową złotówkę. M., E, L., i S. lepiej by nie wymyślili. Kapitaliści sami sprzedadzą sznur na którym zawisną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 27.12.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Oskar, jesli nie będziesz oszukiwał na wycenie to nic ci nie grozi. To system dla ludzi dorosłych a nie cwanych gówniarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.12.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Nie koniecznie dla ludzi dorosłych i poważnych. Jak ja mam wycenić swój dom? Jak udało mi się go pobudować w miarę tanio to jego wartość to tyle ile w niego wsadziłem czy tyle ile z niego wyciągnę przy sprzedaży? Pozostaje jeszcze problem aktualizacji wyceny. Jeśli pobuduję dom na który mnie stać w miejscu gdzie mnie stać, a za kilka lat okolica zrobi się popularna i droga to czy ktoś podniesie mi wartość nieruchomości i podatku? Tylko czemu mam zostać ukarany za to, że okolica zrobiłą się modna dla bogatych? A co będzie jak wartość spadnie? Czy jesteście pewni, ze mi ktoś obniży wartość podatku? W to jakoś nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts