Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile pokoi dla dzieci?

muminka

Recommended Posts

Mam problem. Chodzi o to, ile pokoi przeznaczyć dla czwórki dzieci?? Tzn. jeśli jest już trójka i w planach jeszcze jedno. Dwie dziewczynki i jeden chłopiec jak na razie. Czy lepiej żeby każde miało swój osobny pokój (dom na etapie projektowania), tylko wtedy dom wyjdzie ogromny (5 sypialni + jedna dla gości na dole) czy dla dzieci przeznaczyć dwa pokoje i ulokować ich po dwoje?? Prosze o porade.

Ja bym zrobila dla kazdego dziecka jego wlasny pokoj, maly ale wlasny dla kazdego z nich. Powierzchnia Wam duzo sie nie powiekszy bo gdybyscie chcieli ulokowac dwojke dzieci w 1 pokoju musialby byc on wiekszy. A tak dwa ale mniejsze. Piszesz ze moze narazie dwa duze a pozniej podzielic na mniejsze - bezsensu ? powierzchnia wiec ta sama caly czas - czemu wiec nie od razu podzielic na mniejsze??

Natomiast moglabys zrezygnowac z pokoju dla gosci - bo coz to za pokoj? stoi wolny kilka miechow a pozniej goscie sie przespia w nim od 1 do kilku nocy??

Gdy goscie zostaja na noc mozna dac im od swieta pokoj dziecka a dzieci na ta jedna noc polozyc razem. Albo oddac swoj pokoj a samemu przespac sie w salonie ( pokoju dziennym rodzinnym).

Pozatym piszesz ze narazie jest 3-jka dzieciaczkow. Wiec 4 pokoje + 1 dla Was to i tak zanim 4-te dziecko bedzie wymagalo swojego pokoju minie jeszcze sporo czasu, a pokoj , ktory bedzie czekal bedzie mogl jeszcze przez jakis czas ( dlugi czas) pelnic role pokoju dla gosci.

Ja wolalabym miec ciasny ale wlasny pokoj niz dzielic duzy pokoj z siostra .

Też jestem za opcją "pokój dla każdego" ;)

Radzę poszukać projektu z 4 sypialniami na górze i pracownią na dole. Docelowo pracownia może być Waszą sypialnią, a góra dla dzieci. Dopóki dzieci będą małe, oddzielne pokoje nie będą tak bardzo potrzebne, ale już pięciolatki czują taką potrzebę (tzn posiadania własnego metrażu). O poważnych uczniach podstawówki nie wspomnę.

Takie projekty wcale nie muszą być wielkie (przykład: http://www.domek.net.pl/mur_modrzewiowy/mur_modrzewiowy_front.htm)

Koniecznie osobne pokoje dla dzieci! Wiem, co mówię, naprawdę. Mamy cztery córki, które o tym marzą. Nawet myśleliśmy, że bliźniaczki poszłyby na ugodę i chciałyby mieszkać razem, ale nie ma mowy. Wolą 10m własnych niż 20 wspólnych.

Budujemy domek modrzewiowy - 137 m, myślę, że nieduży, a każdy ma mieć własny kąt.

Ja sama też kiedyś marzyłam o własnym pokoju, choćby wielkości łazienki...

już pięciolatki czują taką potrzebę (tzn posiadania własnego metrażu). )

swieta racja, mam prawie pieciolatka w domku ( za 2,5 miecha beda piate urodziny :p ).

Zabralismy go na ogladanie stanu surowego domu, pierwsze co zrobil to wybral sobie pokoj :p malo tego za pieciolatki czuja potrzebe posiadania wlasnego metrazu to dotego dobrze wiedza jaki metraz by chcialy, w jakiej czesci domu najlepiej zeby byl itp itd :p juz dobrze wiedza czego chca, maja mocno sprecyzowane potrzeby :p

Trzeba będzie nad tym jeszcze pomyśleć i jakoś wcisnąć gdzieś te cztery pokoje. Co do pokoju dla gości to jest to taki "pokój przyszłościowy". Na razie dla gości, ale jakby trzeba było wziąć któregoś z rodziców już na stałe do siebie to właśnie to byłby dla niego pokój i dlatego bym nie chciała z niego rezygnować :-?

Trzeba będzie nad tym jeszcze pomyśleć i jakoś wcisnąć gdzieś te cztery pokoje. Co do pokoju dla gości to jest to taki "pokój przyszłościowy". Na razie dla gości, ale jakby trzeba było wziąć któregoś z rodziców już na stałe do siebie to właśnie to byłby dla niego pokój i dlatego bym nie chciała z niego rezygnować :-?

ej no nie mozna miec wszystkiego naraz.

Jak narazie rodzice nie potrzebuja z toba mieszkac za to dzieci sa teraz i to one sa wazne.

Skad wiesz czy rodzice beda wogole kiedys potrzebowac mieszkac z Toba ?

Chcesz ograniczyc metraz i wcisnac dzieci w jednej pokoj ale zrobic pokoj ktory bedzie stal pusty moze kilkanasice lat i czekal na byc moze kogos a byc moze zostanie na zawsze pusty.

Bezsensu.

Zreszta zanim rodzice moze beda potrzebowac z toba mieszkac wtedy moze dziecko jedno juz wyjdzie z domu i pokoj sie zwolni? a moze wtedy no trudno ktos bedzie musial dzielic pokoj z kims?

ale teraz nie ma takiej potrzeby wiec bezsensu trzymac pokoj na kiedys a noz sie przyda.

Zreszta dziwne to dla mnie - dzieci mieszkaja w jednym pokoju a inny pokoj stoi pusty - jakas sytuacja conajmniej dziwna, no ale to moje zdanie .

Kiedy nasze dziewczyny były małe, bały się być same wieczorm w pokoju. Czasem zasypiały, trzymając się za ręce. Ale minęło kilka lat i bardzo chcą mieć osobne pokoje. Chciałyby je po swojemu urządzić. Myślę, że trzeba też uwzględnić wiek dzieci.

My mamy córki nastolatki i z nimi uzgadnialiśmy sprawę pokoi. One dobrze rozumieją, że nie mogą mieć ogromnego metrażu dla siebie i godzą się z tym. Zresztą nawet nie chciałyby zbyt dużych pokoi (bo same je muszą sprzątać).

ja zaplanowalam jeden pokój dziecinny 30 m2 bo zamierzam miec jedno dziecko, jesli przytafia sie bliźniaki to się go bez problemu przedzieli (2 okna, 2 kaloryfery itp, zero problemu, tylko ścianke postawic :wink: )

Nie wiem co Ci poradzic, ja mialam pokoj na spólke z młodszym bratem do 12 roku życia (potem już osobne) i nie było żadnych problemow (wyjatkowo zgodne rodzeństwo), nie wiem jednak jakby to bylo jakbśmy byli starsi.

Z drugie strony dzieci potem wyfruna na studia a potem może i na stale a Ty zostaniesz z dużą iościa pokoi.

Tak czy siak, decyzje musicie podjąć wy

Mam problem. Chodzi o to, ile pokoi przeznaczyć dla czwórki dzieci?? Tzn. jeśli jest już trójka i w planach jeszcze jedno. Dwie dziewczynki i jeden chłopiec jak na razie. Czy lepiej żeby każde miało swój osobny pokój (dom na etapie projektowania).

Dla każdego z dzieci osobny pokój. To moim zdaniem nie podlega dyskusji

tylko wtedy dom wyjdzie ogromny (5 sypialni + jedna dla gości na dole) czy dla dzieci przeznaczyć dwa pokoje i ulokować ich po dwoje?? Prosze o porade.

Owszem, wyjdzie dość spory domek. Niemniej jeśli świadomie decydujecie się na sporą gromadkę dzieci (a z Twojego postu wynika, że tak właśnie jest) to bierczie pod uwagę wszystkie tego konsekwencje.

• 2 weeks później...
Ja jestem za tym żeby każde z dzieci miało swój pokoik-nie musi być wielki -ale zawsze swój- poto budujemy dom taki jaki chcemy aby uwzględnić w nim nie tylko swoje potrzeby ale i potrzeby dzieci-a że dzieci dorastają i wyfruwają z domku to jest naturalna kolej rzeczy,a może w przyszłości któregoś z dzieci nie będzie stać na własne M i zostanie z wami. Co do pokoju gościnnego - goście to tylko goście w naszym domku - więc od czasu do czasu jedno z dzieci może swój pokik udostępnić im. A co do dzielenia wiem z doświadczenia że jak coś się postawi na gotowo to potem nie chce się człowiekowi bawić w kolejne remonty. Pozdrawiam cieplutko.

Osobne pokoje dla każdego dziecka. Każdy potrzebuje swojego kawałka podłogi, czasami chce zamknąć drzwi i np. popłakać w spokoju, albo pogadać o Bardzo Ważnych Sprawach z Najukochańszą Przyjaciółką, albo zostawić gatki na wierzchu, bo nie chciało mu się sprzątać, albo się w spokoju pouczyć, albo.... Moim zdaniem powodów jest milion i dlatego moje dzieci będą miały osobne pokoje - a też mam czwórkę :lol:

Pozdrawiam, akacja