Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zburzenie i postawienie nowego w tych samych granicach!?

Majgeniusz

Recommended Posts

:roll:

Mam stary budynek gospodarczy na działce, chcę go zburzyć i postawić nowy w tych samych granicach tak jak jest na mapkach. Czy muszę wykonać całą papirologię i jaką? Jedynie chcę go trochę podnieść od gruntu i na poddaszu wyżej ściankę kolankową. Kanalizację i doprowadzić wodę. Ocieplić podłogę i ściany i wogule zrobić tak jak w normalnym domu. Domek będzie tymczasowy. Potem chcę zostawić go jako dom dla gości, przyjęcia, letnie gotowanie, czyli jako kuchnia letnia. Na poddaszu będą dwie sypialnie. Na dole duża kuchnia i mały pokoik. Mieszkam za daleko od działki i pierwszym krokiem, jaki chcę zrobić to właśnie ten domeczek. Potem budynek gospodarczy z garażem i dom na końcu - to już z projektem i pozwoleniem na budowę, które mam. Czy mnie tam zameldują? bo zamierzam tam otworzyć działalność gospodarczą, żeby z czegoś żyć. :)

. Budowa od wiosny 2006 roku.

Co mi radzicie? :)

Wesołych Świąt! :lol:

Pozornie może wydawać się, że chcesz wykonać remont kapitalny z zachowaniem wymiarów istniejącego budynku - a więc pozwolenie nie jest potrzebne.

Ale piszesz również o zmianie funkcji budynku i dużym zakresie prac zmieniających konstrukcję budynku. A na to na pewno będzie potrzebny projekt budowlany, projekt zagospodarowania terenu z trasami przyłączeń mediów i w sumie - pozwolenie na budowę.

Pozornie może wydawać się, że chcesz wykonać remont kapitalny z zachowaniem wymiarów istniejącego budynku - a więc pozwolenie nie jest potrzebne.

Ale piszesz również o zmianie funkcji budynku i dużym zakresie prac zmieniających konstrukcję budynku. A na to na pewno będzie potrzebny projekt budowlany, projekt zagospodarowania terenu z trasami przyłączeń mediów i w sumie - pozwolenie na budowę.

Myślałem czy można to podciągnąć pod właśne remont kapitalny, żeby nie trzeba było tej całej papierologiim robić. Budynek będzie miał ten sam kształt tylko wyższy. :wink:

Myślałem czy można to podciągnąć pod właśne remont kapitalny, żeby nie trzeba było tej całej papierologiim robić. Budynek będzie miał ten sam kształt tylko wyższy. :wink:

Czyli jednak wprowadzone zostaną jakieś zmiany konstrukcyjne budynku,więźby dachowej itd. Moim zdaniem to prawie tak jakby się chciało budować nowe.Potrzebne będą projekty itd. Ale z drugiej strony... w roku 2004 znajomy kupił stary dom na wsi.Długo szukał i w końcu wynalazł "szybką ekipę" ,rozebrali każdą ścianę do fundamentu i ciągneli nowe mury i bardzo szybko okna itd.Wszystkie prace były prowadzone w lipcu od rana do nocy i trwało to bardzo krótko.Nikt niczego nie zgłaszał,nikt o nic nie pytał,a teraz mało kto o tym pamięta :D

Dzięki :D marekcmarecki

To jest budynek po starej kuchni letniej jako budynek gospodarczy w papierach. Małe wymiary 5m*7m., ma jeden komin a będą dwa i będzie jak mały domek letniskowy czy coś takiego. :wink: A może jakaś metoda która pozwoli zachować pozory remontu?

A wogule czy nawet remont kapitalny nie należy zgłaszać? Jeśli tak to gdzie?

:-?

Majgeniusz, twoje pieniądze, twoje ryzyko. Na 90 proc. uda ci się doprowadzić do końca ten "remont" bez żadnej interewencji zewnętrznej. Ale pamiętaj, że będziesz jeszcze doprowadzał media - i wtedy może okazać się, że budynek gospodarczy jest tak naprawdę budynkiem mieszkalnym, którego nie ma na żadnych mapach.

Dzięki oskar0259 :D:

Z początku nie myślałem o przebudowie tego bud. Gosp. Planowałem mieszkać u szwagra jako sąsiada, co na dłuższą metę pewnie nie wypali, bo co to za mieszkanie u kogoś kątem. Rozważałem tą opcję minidomku, bo przy okazji mam już jeden obiekt zrobiony a ja mam gdzie mieszkać w czasie budowy właściwego domu i bud. Gosp. Garażowego. Jestem na miejscu i wszystkiego doglądam, dużo mogę sam zrobić itp. Mogę poświęcić nawet kilka minut na jakieś drobne robótki, kiedy będzie mi się chciało. Na odległość to już nie będę miał ochoty na trochę tylko na coś grubszego do roboty.

:wink:

Cytat z innego postu:

"Najgorsze jest to, że buduję prawie 500 km z obecnego miejsca zamieszkania. Budowa na odległość to utrapienie, dlatego postanowiłem przenieść się tam na stałe i tam rozpocząć nowy etap mojego i mojej rodzinki życia. Najpierw Ja. Zorganizować lokum tymczasowe. Potem przebudowa istniejącego budynku gospodarczego na tymczasowy domek, budynek gospodarczo-garażowy na razie w stanie surowym zamkniętym jako magazyn. Dopiero po tym rozpocznę budowę właściwą domu. Najszybciej chyba w 2007. Rozpatrywałem wiele wariantów, ale ten jest chyba najbardziej realny. Między czasie muszę tam zorganizować sobie jakieś źródło dochodu itp., itd. "

Skoro zamierzasz zburzyć budynek i potem postawić w tym miejscu nowy to zgodnie z prawem budowlanym zarówno zburzenie jak i wybudowanie wymaga pozwolenia. Nie wspominasz nic o gabarytach budynku, a od nich wiele zależy - między innymi to, czy postawienie budynku będzie wymagało pozwolenia czy tylko zgłoszenia.

Natomiast zburzenie nie będzie wymagało pozwolenia, a jedynie zgłoszenia właściwemu urzędowi, gdy budynek jest nie wyższy niż 8 m i stoi nie bliżej granicy działki niż połowa jego wysokości.

Co do zmian jakie zamierzasz wprowadzić budując nowy budynek, to ... niestety... droga administracyjna zwana papirologią Cię nie ominie.

Natomiast co do funkcji budynku... no to zgodnie ze wspomnianym prawem budowlanym zmiana sposobu użytkowania całego obiektu lub nawet tylko jego części wymaga także zgłoszenia właściwemu urzędowi. :roll: Powodzenia...

Skoro zamierzasz zburzyć budynek i potem postawić w tym miejscu nowy to zgodnie z prawem budowlanym zarówno zburzenie jak i wybudowanie wymaga pozwolenia. Nie wspominasz nic o gabarytach budynku, a od nich wiele zależy - między innymi to, czy postawienie budynku będzie wymagało pozwolenia czy tylko zgłoszenia.

Natomiast zburzenie nie będzie wymagało pozwolenia, a jedynie zgłoszenia właściwemu urzędowi, gdy budynek jest nie wyższy niż 8 m i stoi nie bliżej granicy działki niż połowa jego wysokości.

Co do zmian jakie zamierzasz wprowadzić budując nowy budynek, to ... niestety... droga administracyjna zwana papirologią Cię nie ominie.

Natomiast co do funkcji budynku... no to zgodnie ze wspomnianym prawem budowlanym zmiana sposobu użytkowania całego obiektu lub nawet tylko jego części wymaga także zgłoszenia właściwemu urzędowi. :roll: Powodzenia...

Dzięki za odp.

wymiary zewn. to 5*7m wys. do kalenicy 7m -po nowemu będzie ok. 8m. jednak trzeba pogadać z moim architektem jak to widzi. A czy te wymiary są za duże? :-?

Witam.

Nie chciałem zakładać nowego tematu, ale mam podobny problem. Chcę zburzuć istniejące ogrodzenie z betonowych prefabrykatów (pozostawiając podmurówkę) i w jego miejsce postawić ogrodzenie z klinkieru o takiej samej wysokości. Ogrodzenie przebiega wzdłuż gminnej ulicy i stoi już ze 30 lat. Czy potrzebne jest zgłoszenie, czy mogę potraktować to jako remont.

[Dzięki za odp.

wymiary zewn. to 5*7m wys. do kalenicy 7m -po nowemu będzie ok. 8m. jednak trzeba pogadać z moim architektem jak to widzi. A czy te wymiary są za duże? :-?

No... za duże do tylko zgłoszenia. Potrzebne będzie pozwolenie. Tylko zgłoszeniu podlegają budynki gospodarcze o powierzchni zabudowy do 10 m2. Mówię tu o budowie nowego budynku w miejscu starego.

Co do rozbiórki starego - wysokość wskazuje, że potrzebne będzie tu tylko zgłoszenie, ale pod warunkiem, że odległość budynku od granicy działki wynosi nie mniej niż 3,5 m. Zgłoszenia dokonujesz na 30 dni przed planowaną rozbiórką - jeśli po tym czasie urząd nie zareaguje to po prostu przystępujesz do rozbiórki.

A budynek mieszkalny tymczasowy - tzn. na czas budowy? Potem, może zmienić na dodatkowe pomieszczenia mieszkalne.

Gdzieś w interku dość dawno temu, to zdaje mi się, czytałem o czymś takim.

Nie chciałbym tego rozbierać! :cry: :roll: tylko zrobić z tego kuchnię letnią nowocześniejszą, bo to wcześniej też (jest) była kuchnia letnia. tyle że w zapisie jako budynek gospodarczy. A w starych zapisach na kogoś innego jako pomieszczenie mieszkalne. :-?

PS. Oj, czeka mnie chyba ta papierologia :roll: :cry: :-?

Myszkina, moja odpowiedź

Zgłoszenie, czekasz 30 dni i budujesz.

dotyczyła budowy ogrodzenia od ulicy przez Pawcia.

Co do sytuacji Majgeniusza, to juz wyżej zaznaczyłem, że przy tak rozległych planach raczej nalezałoby sie starać o pozwolenie na rozbudowę.

Ale życie jest życiem i należy stwierdzić, że takie obiekty - jako remonty w obrysie istniejącego budynku, a więc bez pozwolenia powstają i powstawać będą i najczęściej bez żadnych konsekwencji. Ale nie powinienem zachęcać nikogo do działań, które mogą być w konflikcie z Prawem budowlanym - i staram sie tego nie robić.

I jeszcze jedno, Myszkina. Powierzchnia budynków gospodarczych budowanych na zgłoszenie wynosi obecnie do 25 m kw., a nie 10 m kw. i można zbudować dwa takie budynki na 1000 m kw. działki. Może tu jest wskazówka dla Majgeniusza? Przebudowa istniejącego budynku tak, aby można to było podciągnąć pod remont, a brakujące funkcje (i metry) umieścić w innym budynku gospodarczym?

Ale życie jest życiem i należy stwierdzić, że takie obiekty - jako remonty w obrysie istniejącego budynku, a więc bez pozwolenia powstają i powstawać będą i najczęściej bez żadnych konsekwencji. Ale nie powinienem zachęcać nikogo do działań, które mogą być w konflikcie z Prawem budowlanym - i staram sie tego nie robić.

I jeszcze jedno, Myszkina. Powierzchnia budynków gospodarczych budowanych na zgłoszenie wynosi obecnie do 25 m kw., a nie 10 m kw. i można zbudować dwa takie budynki na 1000 m kw. działki. Może tu jest wskazówka dla Majgeniusza? Przebudowa istniejącego budynku tak, aby można to było podciągnąć pod remont, a brakujące funkcje (i metry) umieścić w innym budynku gospodarczym?

Zaraz, zaraz! oskar0259 :lol: Czy jest jakieś światełko w tunelu? :o :lol:

W tej chwili mam pozwolenie na dom i budynek garażowo-gospodarczy dość duży! Działka ma jedynie 13 arów. No chyba że połączę z rolniczą 12 arów. Ale ja ją przeznaczyłem na działalność. :cry:

Nie rozumiem z tymi funkcjami i metrami?

Dzięki wszystkim i proszę o jeszcze! Może coś się z tego jednak wykluje. :lol: :wink:

Przepraszam, z tymi 25 metrami kw. byłem nieprecyzyjny, odsyłam cię więc do Prawa budowlanego, art. 29, które jest m.in. na stronach:

http://www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.106.1126.html

http://www.krystyn.krakow.pl/akt_ksia/Prawo_budowl_01.pdf

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

(...)

2) budynków gospodarczych, wiat i altan o powierzchni zabudowy do 10 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na każde 1.000 m2 powierzchni działki,

(...)

12) tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu; zwolnienie to nie dotyczy obiektów, które mogą znacząco oddziaływać na środowisko w rozumieniu przepisów o ochronie środowiska,

(...)

20) przyłączy do budynków: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych,

(...)

24) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych,

(...)

2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:

1) remoncie istniejących obiektów budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków, jeżeli nie obejmuje on zmiany lub wymiany elementów konstrukcyjnych obiektu i instalacji gazowych, z zastrzeżeniem pkt 2, albo zabezpieczenia przed wpływami eksploatacji górniczej lub powodzią,

2) remoncie instalacji gazowych w lokalach mieszkalnych oraz remoncie instalacji gazu płynnego w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych,

3) przebudowie i remoncie przyłączy do budynku: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych,

4) dociepleniu ścian budynków o wysokości do 12 m,

5) utwardzeniu powierzchni gruntu na działkach budowlanych,

(...)

11) przebudowie i remoncie sieci telekomunikacyjnych, elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych i cieplnych prowadzonych po dotychczasowych trasach,

I jeszcze o obowiązku zgłoszenia:

Art. 30. (74) 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1-3 i pkt 5-21,

2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1-13,