Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zburzenie i postawienie nowego w tych samych granicach!?

Majgeniusz

Recommended Posts

oskar0259, w cytowanym przez Ciebie przepisie jak byk stoi, że pozwolenia nie wymaga budowa budynków gosp o pow zabudowy do 10 mkw... No chyba, że budynek jest związany z produkcją rolną - wtedy 35 mkw.

Pominąłeś jeszcze przepis, który mówi, że to co nie wymaga pozwolenia w większości przypadków wymaga zgłoszenia. A każde zgłoszenie jest rozpatrywane przez właściwy organ w ciągu 30 dni - a więc Twoja odpowiedź odnośnie zgłoszenia budowy ogrodzenia kierowana do Pawcia jest jak najbardziej aktualna także w przypadku innych robót, o których mowa w Prawie budowlanym (wymagających tylkjo zgłoszenia).

A co do sytuacji Majgeniusza to się pogubiłam - w pierwszym poście wyraźnie stwierdza (w tytule zresztą też), że chce najpierw rozebrać budynek stary i dopiero budować nowy... Nawet jeśli nowy budynek powstaje w miejscu starego i nawet jeśli nazwiemy to remontem, to mamy tu do czynienia z wymianą elementów konstrukcyjnych budynku, a to już wymaga pozwolenia. :D

Myszkina, przepis o zgłoszeniach (obowiazku w pewnych wypadkach) to cytowany przeze mnie art. 30.

Co do sytuacji Majgeniusza, to jak sądzę nie jest on do końca zdecydowany na całkowitą rozbiórkę. Po prostu sonduje mozliwość takich działań (robót) ze swojej strony, aby nie wchodzić w tryby budowlanej biurokracji i nie ponosić kosztów od których nie przybędzie ani metra nowej powierzchni, natomiast zarobią:

- gmina (wyciąg z planu miejscowego lub warunki zabudowy),

- firmy wykonujące przyłącza (za "wstępne" warunki potrzebne do WZ)

- architekt, a być może urbanista i konstruktor (projekt indywidualny budynku, projekt zagospodarowania działki),

- geodeta i geolog,

- powiat (wypis i wyrys z ewidencji gruntów, pozwolenie na budowę jeśli jest jeszcze inna funkcja niż mieszkalna),

itd. itp.

Nie zgłaszam pretensji do twierdzenia, że wymieniłem choć połowę kosztów...

Myszkina, przepis o zgłoszeniach (obowiazku w pewnych wypadkach) to cytowany przeze mnie art. 30.

Co do sytuacji Majgeniusza, to jak sądzę nie jest on do końca zdecydowany na całkowitą rozbiórkę. Po prostu sonduje mozliwość takich działań (robót) ze swojej strony, aby nie wchodzić w tryby budowlanej biurokracji i nie ponosić kosztów od których nie przybędzie ani metra nowej powierzchni, natomiast zarobią:

- gmina (wyciąg z planu miejscowego lub warunki zabudowy),

- firmy wykonujące przyłącza (za "wstępne" warunki potrzebne do WZ)

- architekt, a być może urbanista i konstruktor (projekt indywidualny budynku, projekt zagospodarowania działki),

- geodeta i geolog,

- powiat (wypis i wyrys z ewidencji gruntów, pozwolenie na budowę jeśli jest jeszcze inna funkcja niż mieszkalna),

itd. itp.

Nie zgłaszam pretensji do twierdzenia, że wymieniłem choć połowę kosztów...

Bardzo dziękuję za zrozumienie mojej sytuacji wszystkim i tym co mi pomogli i tym co mi prubowali w miarę swoich wiadomości pomóc :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink: zwłaszcza oskar0259 - dzięki!!

Małe uzupełnienie i sprostowanie.

Teksty prawa budowlanego ogólniodostępne w internecie przeważnie zawierają tekst ustawy sprzed nowelizacji obowiązującej od września 2005 r. Niestety, przytoczyłem stare brzmienie art. 29, choć we własnej wypowiedzi pisałem o brzmieniu aktualnym (dopuszczalność budowy 2 budynków gospodarczych do 25 m kw. na każde 500 m kw. działki).

Przepraszam Majgeniusza, że nie polemizowałem energicznie z postem Myszkiny (upierającej się przy 10 m kw.) i podaję adres, gdzie są zamieszczone ostatnie zmiany (o które należy "uzupełnić" lub zmienić tekst zamieszczony pod linkami, które podałem):

http://www.ign.org.pl/index.php?s=koment&id=148&PHPSESSID=93479d7abb06e9efd679576c21b20d23

Małe uzupełnienie i sprostowanie.

Teksty prawa budowlanego ogólniodostępne w internecie przeważnie zawierają tekst ustawy sprzed nowelizacji obowiązującej od września 2005 r. Niestety, przytoczyłem stare brzmienie art. 29, choć we własnej wypowiedzi pisałem o brzmieniu aktualnym (dopuszczalność budowy 2 budynków gospodarczych do 25 m kw. na każde 1000 m kw. działki).

Przepraszam Majgeniusza, że nie polemizowałem energicznie z postem Myszkiny (upierającej się przy 10 m kw.) i podaję adres, gdzie są zamieszczone ostatnie zmiany (o które należy "uzupełnić" lub zmienić tekst zamieszczony pod linkami, które podałem):

http://www.ign.org.pl/index.php?s=koment&id=148&PHPSESSID=93479d7abb06e9efd679576c21b20d23

Super! :lol: dzięki! oskar0259 :lol:

USTAWA

z dnia 28 lipca 2005 r.

o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz o zmianie niektórych innych ustaw.

6) w art. 29:

a) w ust. 1:

- pkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;”,

7) po art. 29 dodaje się art. 29a w brzmieniu:

„Art. 29a. 1. Budowa przyłączy, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.

2. Do budowy, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy prawa energetycznego albo o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.

3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli inwestor dokonał zgłoszenia, o którym mowa w art. 30.”;

8) w art. 30 w ust. 1:

a) pkt 1 otrzymuje brzmienie:

„1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1-3, pkt 5-19 i pkt 21;”,

b) po pkt 1 dodaje się pkt 1a w brzmieniu:

„1a) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20 - z zastrzeżeniem art. 29a;”, c) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, 4-6 oraz 9-13;”;

9) w art. 31 w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

„1) budynków i budowli - niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską - o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości;”;

Teraz, jak to miałoby się do mojego przypadku?

Majgeniusz, teoria wydaje się prosta, praktyka w terenie bywa różna. To co napisałem powyzej, może udać się bez dopełnienia jakichkolwiek formalności, można też zapłacic dotkliwą karę za samowolę.

Z teorii. Na remont nie potrzeba pozwolenia, wystarczy zgłoszenie. Jednak w takim zakresie, jak określiłeś w pierwszym poście, remont istniejącego budynku gospodarczego i zmiana jego funkcji na mieszkalną jest przebudową lub rozbudową i wymaga pozwolenia na budowę. Ale już np. zamierzona przez ciebie budowa nowego budynku gospodarczego (który nieoficjalnie będzie pełnił role garażu) – już nie, byleby tylko nie miał więcej niż 25 m kw. (i nie było tych budynków więcej niż 2 na każde 500 m kw. działki).

Moim zdaniem, jeśli chcesz oszczędzić na formalnościach i dokumentach do pozwolenia na budowę, powinieneś tak zrealizować prace, aby spełniały one ogólną definicję z art. 3 pkt 8 prawa budowlanego: "wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a nie stanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym".

Jeśli masz wątpliwości, wysonduj w urzędzie, jaki jest ich stosunek (w praktyce) do zakresu remontu. Gdybyś chciał formalizować, to możesz zwrócić się o udzielenie odpowiedzi na piśmie.

Zmieszczenie się w pojęciu remont będzie trudne przy twoich zamierzeniach, ale może je nieco ograniczysz?

Zgłoszenie remontu to pierwszy zawór bezpieczeństwa – zgłaszasz pewien zakres robót i jeśli urzędnicy przejdą nad tym do porządku dziennego – realizujesz, jeśli nie – ograniczasz zakres lub zaczynasz gromadzić dokumenty do pozwolenia na budowę.

Inne metody (bez zgłoszenia) możesz stosować, ale zawsze jest ryzyko kontroli PINB na interwencję sąsiada lub konkurenta w interesach (zamierzasz prowadzić przecież działalność gospodarczą).

Co do przyłączy, to masz dwie opcje. Możesz je budować albo na podstawie zgłoszenia, albo na podstawie ustaleń, dokonanych z dostawcami poszczególnych mediów (nowy art. 29a).

Do wykonania przyłączy w oparciu o zgłoszenie niezbędny jest projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym, wykonany przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami budowlanymi. Realizacja przyłączy w oparciu o ustawy: Prawo energetyczne lub o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej, przyjętej do zasobu geodezyjnego i kartograficznego (w zależności od rodzaju przyłącza).

Uważaj Majgeniusz! Ten tekst też nie ma wprowadznej całej ostatniej nowelizacji i też trzeba go porównywać z tekstem ustawy nowelizującej (np. budynki gospodarcze można budować tylko o powierzchni do 10 m kw., a w ostatniej nowelizacji juz 25 m kw.).

Uważaj Majgeniusz! Ten tekst też nie ma wprowadznej całej ostatniej nowelizacji i też trzeba go porównywać z tekstem ustawy nowelizującej (np. budynki gospodarcze można budować tylko o powierzchni do 10 m kw., a w ostatniej nowelizacji juz 25 m kw.).

Tak, wiem i dlatego mam wydrukowane stare i nowe razem spięte.

Dzięki! :lol: Zobaczymy co na to urzędy? :roll: :wink: