lukass534 26.12.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 chciałbym uzyskać informację na temat przekształcenia gruntu rolnego na działkę budowlaną. Jakie formalności i jakie są orientacyjne koszty przekształcenia takiego gruntu? Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 26.12.2005 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Wszystko zależy od tego, jaką powierzchnię chcesz odrolnić, jaką ma ona bonitację (klasę) i jakiego pchodzenia jest gleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 27.12.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Jeżeli chodzi o uzyskanie możliwości budowy domu na działce rolnej - to jedna z metod brzmi: budowa siedliska.Robisz plan zagospodarowania działki uwzględniający budowę domu jednorodzinnego i budynku gospodarczego (piszesz: na sprzęt rolniczy a w domyśle masz: garaż) i nie musisz przekształcać ziemi rolnej na budowlaną. Ja tak zrobiłem i obecnie jestem na etapie budowy budynku gospodarczego (dom później).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.12.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 To dobry pomysł. Trzeba jednak zadbać, aby powierzchnia "włości" (własnych i dzierżawionych) była wyższa niż średnia powierzchnia gospodarstwa w danej gminie. W przeciwnym razie z siedliska nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 27.12.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Ja mam podobny problem. Mam dwie działki sąsiadujące ze sobą, na jednej budowlanej się buduję, a druga jest rolna. Chce na tej działce prowadzić działalność gospodarczą dlatego jej nie połączyłem z budowlaną, bo trzeba odrolnić, a poza tym WZ są mi bardziej korzystne. W czasie budowy, lub zaraz po, mogę jeśli będzie trzeba połączyć. Czy mogę prowadzić ne tej nieodrolnionej działce działalność, postawić jakieś budynki itp.? Słyszałem że działalność związana z rolnictwem ale co to może być? i czy to w przyszłym roku będzie aktualne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 28.12.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Uzupełnienie:Aby budować się na działce rolnej w ramach zabudowy siedliskowej, wymagana jest działka o powierzchni przeliczeniowej wynoszącej ponad 1 hektar (czyli może być np. działka o powierzchni fizycznej 0,8 hektara i grunt rolny klasy II). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.12.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Wielkość "włości" chcącego się budować na siedlisku nie da sie określić jednoznacznie, tak jak podał Mariusz Waligóra. Jest różna w zależności od wielkości średniego gospodarstwa w danej gminie. Można to ustalić w urzędzie gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.12.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 I nie trzeba być właścicielem - brakującą powierzchnię można wydzierżawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.12.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Uzupełnienie: Aby budować się na działce rolnej w ramach zabudowy siedliskowej, wymagana jest działka o powierzchni przeliczeniowej wynoszącej ponad 1 hektar (czyli może być np. działka o powierzchni fizycznej 0,8 hektara i grunt rolny klasy II). Niestety, to już przeszłość, tak było parę lat temu. Obecnie jest tak, jak pisze oskar, wiem, bo sama przez to przechodziłam. P.S. Szkoda Mariuszu, że nie sprawdzisz najpierw wiarygodniści swoich informacji zanim zdecydujesz się na udostępnienie ich na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 29.12.2005 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Wygląda na to, że mieszkacie w gminie która jako wytyczne stosuje inne obowiązujące prawo niż gmina w której ja zaczynam budowę.Wniosek o budowę siedliska składałem w tym roku i nie napotkałem na jakiekolwiek problemy. Nawet nie jestem rolnikiem, a pozwolenie na budowę dostałem. W zakresie powierzni gruntów to być może uzależnione jest to od średniej powierzchni gospodarstw w danej gminie - mnie poinformowano że minimum 1 hektar przeliczeniowy.Ale skoro uważacie, iż piszę nieprawdę - to może będzie lepiej jak nie będę pisał w tym temacie. A tak na marginesie, to dzięki za lekcję (wydawało mi sie, że na forum to chodzi o wymianę między innymi wiadomości oraz doświadczeń).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 29.12.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Mariusz Waligóra, nie ma się co obrażać. Twoja wykładnia nie musi być sprzeczna z moją, a więc z obowiązującym prawem. Po prostu u ciebie średnia gospodarstwa w gminie wynosi najprawdopodobniej 1 ha przeliczeniowy. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 29.12.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 OK Pisałem wyłącznie w oparciu o swoje doświadczenia. Nie czuję się obrażony i nie mam za złe tego, że ktoś akurat wytknął mój brak wiedzy w pełnym zakresie na określony temat.Teraz dzięki wam jestem chyba mądrzejszy.Dziękuję.Ponadto, z uwagi na zbliżający sie nowy rok, życzę Wam i wszystkim forumowiczom sukcesów w realizacji swoich planów osobistych i zawodowych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Mariusz Waligóra, nie ma się co obrażać. Twoja wykładnia nie musi być sprzeczna z moją, a więc z obowiązującym prawem. Po prostu u ciebie średnia gospodarstwa w gminie wynosi najprawdopodobniej 1 ha przeliczeniowy. I tyle. Właśnie Mariuszu, nie obrażaj się, proszę. Z Twojej wcześniejszej wypowiedzi jednioznacznie wynikało, że ten 1 ha obowiązuje bez względu na to, w jakiej gminie leży grunt, stąd moja uwaga. W mojej gminie średnia gospodarstwa wynosi ponad 4 ha, w sąsiedniej ponad 9 ha i to może być dla niektórych poważną przeszkodą w uzyskaniu pozwolenia na budowę siedliska, chyba, że ktoś planuje przedzierzgnąć się w rolnika pełną gębą, będzie siał, orał itp... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 30.12.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 dobry wieczor, czy mozna podzielic dzialke rolna np. 1 ha na 4 po 2500m/2 ? pozdrawiamwyciag-bud http://www.wyciagi-budowlane.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.12.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Wiktorio, to zależy:1) jeśli jest plan zagospodarowania, to jest w nim określona minimalna powierzchnia działki (u mnie np. jest jeszcze tolerancja - minus 5 proc.), Może być ona inna (mniejsza) dla działki do której istnieje możliwość uzbrojenia w kanalizację i inna dla działki w której okolicy nie ma nitki kanalizacyjnej,2) jeśli nie ma planu zagospodarowania wójt określa w decyzji o warunkach zabudowy parametry projektowanych przez właściciela działek, tzn. m.in. minimalną powierzchnię, szerokość dróg (wewnętrznych i ewentualnie projektowanych publicznych) itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 30.12.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 witam, konkretnie biorac jest to dzialka przy zabudowaniach na brzegu malej miejscowosci z dojsciem do wszystkich medii i drogi asfaltowej, gminnej o wielkosci ok. 10500m/2.niestety bez planu zagospodarowania. wyciag-bud http://www.wyciagi-budowlane.com . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.12.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Pozostaje realizacja pkt 2: wystąpienie do gminy o warunki zabudowy. Trzeba tez porozmawiać (nie sugeruję żadnych podtekstów, chodzi tylko o rozmowę) z urzednikiem lub urbanistą, który będzie pisał projekt warunków, aby były one mozliwie zbieżne z tym, co chcesz zrobić. Myślę, że w większości przypadków takie załatwienie sprawy jest możliwe. Zagrożenie jest takie, że gmina może zawiesić postępowanie na 1 rok, ale jeśli w tym czasie nie przystąpi do sporządzania planu, to warunki musi po tym terminie wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia i Piotr 17.01.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Witam.W gminie,gdzie ja będe się budował(ale na budowlanej) minimalna wielkość działki rolnej pod zabudowę siedliskową to min.0,5 hektara.Od tej powierzchni można strawiać dom,wg.wskazówek umieszczonych w aktualnym MPZP.Widać więc różnie to wygląda,w zależności od gminy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas0259 17.01.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Rzeczywiście, sytuacja może być różna w zależności od gminy, a także od szczegółowych ustaleń planu zagosoidarowania (jeśli jest).W przypadku Reni i Piotra jak rozumiem minimalna powierzchnia działki siedliskowej to 0,5 ha, ale moim zdaniem nie zwalnia to Ich z konieczności posiadania gospodarstwa (inne grunty - własne lub dzierżawione) o łącznej powierzchni wyższej niż średnie gospodarstwo w danej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 01.12.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Podepnę się tutaj, mam pytanko. Jak wyglada sprawa prowadzenia działalności na działce budowlanej bez MPZP ? W tej chwili działka jest rolą, ale przylegającą do budynku mieszkalnego i budynków gosp. W gminie dowiedziałem się że nie będzie problemu z pozwoleniem na budowe domu ale z działalnością raczej wątpią bo blisko są domy- 100 metrów i to aż dwa.Nie zamierzam budowac budynków, chciałem koło domu zrobić plan z art. ogrodniczymi, drzewka, kora, torf itd. Pytanie, jakiej treści bądź jaki wniosek wystosować do urzędu aby przeszedł? Czy na działce budowlanej bez MPZP mozna prowadzic legalnie działalność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts