Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CERAMIKA ŁAZIENKOWA: umywalki, kabiny, brodziki, miski - modele, opinie, firmy

Bastet

Recommended Posts

przeczytałam chyba większość postów na forum... chyba zraziliście mnie skutecznie do roca ale nie wiem nadal co wybrać... nie znalazłam doświadczeń o ceramice dolomite.. proszę pomocy :( obecnie poszukuję podwieszanego wc a potem będą dwa zlewy :(

a na balkon znalazłam ladną terakotę może komuś się spodoba :)

http://www.maxprogres.com/katalog/katalog.php?ID=146

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystkie toalety podwieszane, wiekszosc umywalek i bidety mamy firmy Dolomite. Bardzo jestesmy zadowoleni. Jest to chyba seria Clodia, czy cos takiego. Poza tym mamy ideal standard (wanne), kabiny Huppe i umywalke Laufen, tez sa bardzo ladne. Moja mama od 7 lat ma wc dolomite i zero problemow.

Mam ceramikę firmy Dolomite. Trzy umywalki serii Dahlia i dwa sedesy do Geberita też tej serii.

O ile wiem w Wawie i okolicach jedynym źródłem tej ceramiki jest firma BODO z Bartyckiej.

Opisanie moich doświadczeń ze współpracy z ta firmą zajęło by pewnie kilka stron. Nikomu nie polecam takich doświadczeń.

Skończayło się na tym że sprawę przejęła firma będąca głównym dostawcą na rynek polski z Poznania, z którą po wielu miesiącach udało się załatwić pozytywnie sprawę.

Przyznam, z szef tej firmy stanął na wyskokości zadania i choć trwało to baaaardzo długo sprawę załatwił.

W skrócie powiem, że problem dotyczy (piszę w czasie teraźniejszym bo nie został rozwiązany - produkcja tej serii opiera się chyba o złą formę czego efektem jest to, że każda z dostępnych umywalek była wadliwa) kształtu umywalek serii Dahlia. Ich forma jest bardzo ładna ale problem jest z podłączeniem syfonu w taki sposób aby był dokładnie pionowo. W moim przypadku było tak, że zamawiane umywalki były wymieniane kilkakrotnie i za każdym razem przyjeżdżały złe, co stwierdził rzeczoznawaca firmy.

Moja koncepcja polega na tym, że nie lubię postumentów pod umywalką a raczej preferuję ładne syfony chromowane. Porządny syfon Schella wygląda bardzo efektownie ale jego montaż wymaga pionowego (dokładnie) podłączenia do ceramiki aby później rura pozioma odchodząca do ściany była w poziomie. Ponadto krzywe zamocowanie syfonu powodowało brak mozliwości uszczelnienia połączenia umywalka i rura korka automatycznego.

Witaj,

Szukając wyposażenia łazienek obejrzeliśmy z żoną chyba wszystko co jest na rynku.

Ostatecznie zedecydowanliśmy się na 3 firmy : villeroy, kohler i Hatria. Ii dodatkowo jedną umywalkę szklaną firmy Krzemień. Bardzo podobały nam się też wyroby portugalskiej firmy wchodzącej dopiero do Polski firmy Cifal (czy jakoś tak).Na razie jesteśmy bardzo zadowoleni, wyglądają pieknie, ale kosztowało nas to naprawdę dużo kasy.

Odnośnie systemów podtynkowych to mam 2 sztuki geberita duocośtam (ponoć najlepsze) i 1 szt. Grohe i powiem jako laik, że Grohe jest cichsze w użytkowaniu.

Może w weekend porobię fotki i dorzucę do mojego albumu to będziesz mogła zobaczyć jak to wygląda w łazience a nie w sklepie powieszone jedno przy drugim.

Pytanie glowne mozna postawic rownie dobrze w sposob nastepujcy:

"Czy mam kupic jakiegos Seata, Fiata Pande a moze Volkswagena Passata" :lol: Taka mniej wiecej jest roznica miedzy mozliwosciami i klasa wyrobow firm, wokol wyboru ktorych jest dylemat.

Roca - firma gigant, ktora robi /ktorej robia/ wszytko co do lazienki/a nawet kuchni/ jest potrzebne, od brodzika z akrylu po panele hydromasazy i stalowe wanny. Jakosc produktow zalezy od fabryki, jest bardzo rozna mimo wspolnych norm. Robia ceramike publiczna i modele... powiedzmy "ekskluzywne". Firma nastawiana na duzo co powoduje czasem wpadki.

Dolomite - kompletne przeciwienstwo Roca, bardziej manufaktura, co niestety nie przeklada sie na jakosc i precyzje. Ciekawe wzory dla milosnikow minimalartu.Nie jest to chyba tez zwiazane z miloscia do form prostych , ile umiejetnosciami techn. co potwierdza krzysztofh. Fatalne baterie - na usprawiedliwienie: firmy tego typu nie robia tego same, tylko z ich marka inni czestokroc kiepscy wyrobnicy.

Viloery /razem z & Bokiem :D /- sredniowysoka cenowo produkcja o wysokiej jakosci i rygorystycznych normach produkcji oraz kontroli jakosci. Nie bawia sie z iloscia, postawili na jakosc i technologie. Potentat jesli idzie o badania i umiejetnosci technologiczne "w temacie" ceramika ogolnie.

PS1. Padla w watku nazwa Indusa . Ciekawa firma. W chytry sposob omijaja przepisy prawa autorskiego i produkuje wyroby , ktore do zludzenia przypominaja produkty np Ideal Standard, Duravit, Villeroy i innych w cenach 2 a nawet 3 x nizszych od oryginalu. Czasem warto skorzystac z ich propozycji.

PS2. Nie zamienilbym "geberitu" Grohe na "gebrit" Geberitu.Ten nr 1 na swiecie to juz przeszlosc.

dziękuję :) wczoraj ze względu na ulgę zamówiłam... niestety roca bo ... okazało się że te modele które mi się podobały z villeroya nie mają "wolnoopadającej deski" :( mam jednak nadzieję że nie będę żałowała.. wiem już że napewno będę musiała dokładnie obejrzeć. Wybrałam damasenso także to według Waszych informacji produkcja nie polska. Kupiłam też Geberita obecnie posiadam grohedal ale wWasze opinie wygrały. I jeszcze szklany zlew Krzemienia bo mi się spodobał z kafelkami które wybrałam. Serdeczne podziękowania :)

Też na początku spodobała mi się ta funkcja deski jeżeli chodzi o Roca, ale po namyśle doszedłem z żoną do wniosku, że w przypadku domowników ta dogodność jest niewielkim udogodnieniem. Sądzę że gdybym miał taką deskę to i tak nie puszczałbym jej z góry aby zamknąć. Chyba przesadna wygoda.

Natomiast w przypadku gości może się to okazać wygodne, jak któryś z nich przypadkowo upuściłby deskę na dół (pewna ochrona ceramiki). Z drugiej strony czy byłaby świadomie wykorzystywana? Chyba nie. Bo kto z gości będzie wiedział o takiej funkcjonalności deski?

• 2 weeks później...
krzysztofh gdybym przed zamówieniem przeczytała Twoją odpowiedź pewnie bym nie kupiła :( pocieszam się jedynie że sama mam zwyczaj "puszczania" jej z góry i ktoś mi ostatnio zwrócił uwagę że dziwi się że jeszcze nie pękła mi ceramika.... hmm stare ale villroy... teraz kupiłam roca... więc pocieszam się że dlatego wydatek na destkę był uzasadniony.... :oops:

• 7 months później...

witam,

czy ktos ma w lazience kibelek i umywalke z firmy roca, a wanne z Kolo?

wiem ze jest gro ludzi ktorzy roznicy nie widza a sa tacy ktorym to przeszkadza. czy w lazience, gdzie dochodza kafelki, podloga itp widac roznice ceramiki, kolory itp.

pozdrawiam

julka