Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CERAMIKA ŁAZIENKOWA: umywalki, kabiny, brodziki, miski - modele, opinie, firmy

Bastet

Recommended Posts

Witam

Pragnę sobie urzadzić łazienkę tylko mam jeden podstawowy dylemat. Jakiego producenta wybrać ceramikę?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia albo dobre rady to bede bardzo wdzięczny.

Narazie jestem nastwiony najbadziej na cersanit, czy to dobry wybór? Czy może jednak coś z pozostałych producentów?

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tej trojki którą wymieniłeś - zdecydowanie najlepsza jest ROCA (ale i najdroższa), zaś najgorszy Cersanit.

SANPLAST - odbiega znacząco od poprzednich (do ROCA'i nawet nie startuje - cenowo rownież :):):)).

To jest twoja ocena. Według jakich kryteriów to podajesz?

Ja mam Roce i nie jestem zadowolony. Poprzednio miałem Koło i służyła 8 lat. Mam wrażenie że koło ma bardziej gładką porcelanę. Roca ma takie niewielkie kropki oraz łatwo się brudzi. Ogólnie żałuje że nie wziełem Koło.

Gość JACKIE P
ostatnio widziałem kibelek i bidet roca u znajomych - takiego szajsu dawno nie widziałem, problem z własciwym wypoziomowaniem, jak złapie się poziom waga wg górnej poziomej klrawędzi, to bok lekko patrzy "z winkla", jak sie wypionuje bok, to pozioma część ceramiki nijak jest pozioma. To jest fakt, nie był to zakup żadnego poza gatunku. Ostrożności. My mamy "Koło" i nie jest wcale złe. Może faktycznie glazura nie jest najwyższych lotów, ale jest niezła. Od roku spisuje się nieźle.

Ja w domu mam ceramikę ROCA - i wg mnie jest rewelacyjna, a poziomy trzyma świetnie :):):), o jakości tak prozaicznej sprawy jak spłukiwanie nie będę tu już się rozpisywała - trzeba tego używać i mieć porównanie.

Moi teście (i ja miałam w mieszkaniu) mają CERSANIT - juz kilka lat i... wg mnie to porażka - jakość wykonania znacznie gorsza od ROCA'i, a umywalka jakaś taka żółtawa zaczęła się robić i niestety glazura porysowała się od CIFA.

NAtomiast szwagier jest fanem KOŁA - i jak zobaczył naszą ROCA'ę, to stwierdził, że następne kible i umywalki na pewno już będą z ROCA'i.

Generalnie jakość wykonania i wykończenia znacznie odbiega (mówię tu o CERSANICIE i KOLE) od ROCA'i - niestety cena również.

NAtomiast wanne i prysznic mam z KOŁO'a, bo... niestety ROCA pokonała mnie ceną :evil: :evil: :evil: .

a ja pewnie tak jak większość kupowałem to co mi się podobało. nie zdecydowałem się na ceramikę tylko jednego producenta bo jak mieli ładną umywalkę to muszla mi się nie widziała. więc każdy element mam z innej bajki. starałem się tylko mniej więcej dopasować odcienie. podobnie z armaturą. bateria umywalkowa z KFA, wannowa jakaś niemiecka ale można by powiedzieć, że są z jednej serii. a baterię prysznicową termostatyczną wezmę chyba hansgrohe bo dowiedziałem się że mają termostaty woskowe, podobno na lata. no a płytki to już zupełnie inna historia... może paradyż, może tubądzin...

My kupiliśmy wszystko z Koła. Gdy byliśmy na etapie wyboru porównywaliśmy ceny i robiliśmy wywiad; np. spzedawca w Leroy powiedział nam że z tego co widzi od jakiegoś czasu sprzedając armaturę to od momentu od kiedy Roca jest robiona w Polsce nastąpiło pogorszenie jakości. Ponoć w towarze który dostają na magazyn więcej jest braków w Roce niż w Kole.

Mogę jeszcze coś dodać nt powłoki REFLEKS - dość drogiej - na armaturze z Koła. Moim osobistym zdaniem to pic na wodę jeśli chodzi o WC, umywalki i bidety. Przez przypadek mamy bidet z taką powłoką i nie widzę żadnej różnicy na + by ta powłoka cos dawała. Kabinę też mamy z tą powłoką i nie widze żadnej rewelacji jedynie może to że jeśli kilka dni nie wytrze się kabiny to nawet po tygodniu po kompieli wszystkie zacieki ładnie zchodzą szmatką .

Poza tym ogólnie Koło mi się podoba :D

Jakoś mało wypowiedzi na temat cersanitu. Czy to tak źle wypada w porównaniu do innych producentów czy może cieszy się mniejsza popularnością.

Patrząc na sklepowe półki to cersanit bielszy od koła a roca bielsza od cersanitu z kolei.

Jak sie zachowuje taka ceramika po kilku latach?

Czy ktoś może polecić czy wyraźnie ganicie tego producenta?