Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Turbokominek

Spidi

Recommended Posts

Nie aleksiku. Tematem nie jest termokominek tylko turbokominek.

Są jeszcze inne rodzaje kominków oczekujące na inicjację i fachowe przedyskutowanie. Są to kominki z wyższej półki takie jak - primakominek i superkominek. Jednakże nie należy ich mylić z bardzo wydajnymi extrakominkami oraz z kominkami o 24-godzinnej autonomii spalania znanymi pod nazwą hiperkominek.

Są też kominki piątej generacji dotychczas nie wymienione spotykane pod wiele mówiącymi nazwami takimi jak multikominek i różnymi innymi, których nie ma sensu podawać, bo nazwy te jeszcze na dobre się nie upowszechniły.

Mało znaną w naszym kraju rodziną kominków jest stereokominek (z dodatkowymi głośnikami wzmacniajacymi trzask palącego sie drewna), a także holokominek z szybą, która głębię paleniska wyprowadza na środek salonu, jednak bez żadnego zagrożenia dla widzów. Do palącego się w nich ognia można włożyć rękę i trzymać tam dowolnie długo bez żadnej szkody dla sprawności kominka. Dzieki temu już niebawem staną się zapewne hitem rynkowym.

Kominkami, które nie są warte jakiejkolwiek tutaj o nich wzmianki i słusznie są traktowane jako bezwartościowy balast w składnicach złomu są psudokominek, quasikominek i retrokominek. Ich parametry użytkowe pozostają daleko w tyle za zwykłymi kozami, a może nawet pospolitymi grillami.

Natomiast kominków o nieznanej mocy, takich jak geokominek i heliokominek, lepiej w ogóle nie omawiać, bo .... no właśnie. Dość powiedzieć, że wytwarzają tyle energi, a co najgorsze popiołu, że nie wiadomo dokąd uciekać.

Lepiej i przede wszystkim bezpieczniej będzie podyskutować o wariokominkach i futurokominkach. Te dopiero rodzą się w głowach konstruktorów i nie wiadomo jeszcze w jakie dodatkowe funkcje zostaną wyposażone.

pewne jest to że bedąc szczęśliwym posiadaczem kominka z płaszczem (bez względu na markę) jako jedyne żródło cwu, oraz co nalezy liczyć się z:

noszeniem dzrewa do salonu (rano, wieczorem)

zapewnieniem sporej ilości miejsca w obejściu na wyzej wymienione

ciecie ,rąbanie itp. (sporo pracy przed sezonem)

brakiem "sterylności" w domu (nosisz drzewo wióry lecą)

wynoszeniem popiołu (w moim przypadku 2 razy w tygodniu)

ale jesli nie ma innych pomysłów na ciepło czemu nie.

Mnie osobiście wyżej wymienine "dolegliwości nie przeszkadzają.

Kominek ( makroterm 18) jest jedynym medium grzewczym w moim domu.

powierzchnia około 250 m2,ściany jednowarstwowe (ytong)

kominek obsługuje 16 grzejników purmo,3 drabin ki łazienkowe, 3 podłogówki, zasobnik cwu 250 l.

mimo tego że dziś zanotowałe - 33 !!!!.

w domu temperatura ok.

Wieczorem temperatura w domu około 22 stopnie, nocny załadunek, rano w zależności od mrozu 19,18 stopni, dokładam na full i do fabryki, po powrocie póznym popołudniem załadunek i tak w kółko.

Bardzo zadowolony jestem z nowego patentu makrotermu, który zainstalowałem ostatnio.

Myslę o dławiku dostępu powietrza do paleniska.

Dzieki temu od trzech tygodni kominek nie gaśnie.WcZesniej mankamentem było to że co rano i po powrocie z pracy musiałem rozpalać cały interes, teraz zawsze jest żaru pod pancerz.

Reasumując jestem bardzo zadowolony z tego sposobu ogrzewania chałupy i uważam te inwestycję za najbardziej trafioną.

r.r.

p.s. a i ekonomicznie wydaje mi się to bardzo uzasadniony wydatek.

od mieszkam od sierpnia, palę od poczatku (ciepła woda)

zużyłem 6 m 3 liściastego ( brzoza i olcha po połowie) oraz wszelkie pozostałości po budowie (iglaste deczhy i stemple)

płaciłem w nadleśnictwie po 63 pln za metr- 378 pln total.Fakt były to bale sam ciołem i rabałem.

Sasiad zza płotu (wprowadzilismy się tego samego dnia) postawił bańkę i jedzie z gazu.

Ostanio rozmawiałem z nim o kosztach>

ŚREDNIO MIESIĘCZNIE PŁACI 546 PLN ZA GAZ.

róznicę widać gołym okiem.

Co do ceny to nie mogę jeszcze odpowiedzieć bo dopiero jutro bedę u kolesia od kominków.

Jesli chodzi o sam patent to podczas wizyty ekipy od kominków (montowali jakies pierdoły hydrauliczne) padło pytanie czy długo się pali .

odpowiedziałem że bolączką jest wygasanie nad ranem.

Majster powiedział że teraz kominki mają ogranicznik dopływu powietrza w komplecie, zaproponował montaż tego ustrojstwa.

Panów przyjeła nastepnego dnia żona nawet nie wiem jak długo im się zeszło.

Jest to jakby obudowa silnika z wiatrakiem (chyba z kwasówki) z klapą obciążoną wywazonym ciężarkiem.

Jak załącza się dmuchawa siła wiatraka unosi klapę i rozpala .

Po osiągnięciu zadanej temperatury wiatrak milknie i klapa pod ciężarem obciążników zamyka się.

kominek nie łapie tak zwanych przedmuchów, dzięki czemu tli się w nim, woda gorąca,paliwa starcza na dłużej ,rano zawsze jest zar.

pozdrawiam

Witam

A może macie schematy takich instalacji ogrzewania i wody użytkowej gdzie razem pracują kominek i piec gazowy. Rysunki, może zdjęcia?

Bo planuję takie połączenie ale chce najpierw zamontować jedno źródło ciepła a dopiero w przyszłości następne ale chcę mieć instalację już przygotowaną. Do końca też nie wiem co powinno być pierwsze piec gazowy czy może kominek, jak kominek to co z kuchnią gazową- z butli?