Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doradźcie - czy ten dom warto budować ?

Recommended Posts

Chyba znalazłam to co mi odpowiada. Szukałam dłuuuugo, ale to chyba jest to . Zastanawiałam się już nad projektem indywidualnym, ale i tak zlądowałabym w takim miejscu. W kosztorysie obiecują ok. 350.000 z wykończeniem. Czy to prawda czy raczej fikcja?

http://www.archtim.pl/- projekt TOPAZ sorry, ale nie można wkleić linku.

Opis :

Dom parterowy, niepodpiwniczony, z poddaszem mieszkalnym i garażem dwustanowiskowym. Zaprojektowany w technologii tradycyjnej z ogólnie dostępnych materiałów budowlanych. Może pełnić funkcję domu trzypokoleniowego. W tym celu parter budynku przeznaczono na niezależne, samodzielne mieszkanie z odrębną łazienką i kuchnią. Poddasze w całości przeznaczono na funkcję nocną. Wydzielono tu cztery pokoje sypialne oraz ogólnie dostępną łazienkę. Korytarz w części nocnej otwarty jest poprzez antresolę na salon. Minimalna powierzchnia działki dla domu wolnostojącego wynosi 575 m2 przy wymiarach 20,8 x 27,6 m.

autor: architekt Marek Jankowski

garaż 31,4 m2

kąt nach. dachu 30 st.

kubatura 1132,0 m3

pow. użytkowa 263,4 m2

pow. zabudowy 211,0 m2

wysokość domu 7,45 m

Opis :

Dom parterowy, niepodpiwniczony, z poddaszem mieszkalnym i garażem dwustanowiskowym. Zaprojektowany w technologii tradycyjnej z ogólnie dostępnych materiałów budowlanych. Może pełnić funkcję domu trzypokoleniowego. W tym celu parter budynku przeznaczono na niezależne, samodzielne mieszkanie z odrębną łazienką i kuchnią. Poddasze w całości przeznaczono na funkcję nocną. Wydzielono tu cztery pokoje sypialne oraz ogólnie dostępną łazienkę. Korytarz w części nocnej otwarty jest poprzez antresolę na salon. Minimalna powierzchnia działki dla domu wolnostojącego wynosi 575 m2 przy wymiarach 20,8 x 27,6 m.

• 1 month później...

Nie jestem budowlancem , ale na podstawie wlasnych doswiadczen z przykroscia musze stwierdzic ze 350 tys zl za ten dom to cena calkowicie oderwana od rzeczywistosci. Zgodze sie z Marek30022 ze cena podparta duza dawka optymizmu to 500 tys , a Andrzej Wilhelmi podaje realna cene za bardzo przyzwoicie wykonczony dom.

Nie wierz architektom , strasznie zanizaja koszty tego co projektuja.

hej Nefer

moj post troche spozniony ale poniewaz budujemy a wlasciwie juz wykanczamy Omege z Archtimu to dorzuce swoje trzy grosze

Omega jest chyba troche mniejsza niz Topaz ale chyba niewiele a generalnie mozna doszukac sie pewnych podobienstw w projektach - np. okno a la ogrod zimowy

350 tys to calkowita fikcja - my tez widzielismy kosztorys naszego domu przygotowany przez archtim ale od razu wiedzielismy ze to nie moze byc prawda - np. okna drewniane byly tam wycenione na ok 20 tys. co oczywiscie okazalo sie totalnym nieporozumieniem

wiec jezeli chcesz miec porzadnie zbudowany i wykonczony dom wg tego projektu to zapomnij o 350 tys.

hej Nefer

moj post troche spozniony ale poniewaz budujemy a wlasciwie juz wykanczamy Omege z Archtimu to dorzuce swoje trzy grosze

Omega jest chyba troche mniejsza niz Topaz ale chyba niewiele a generalnie mozna doszukac sie pewnych podobienstw w projektach - np. okno a la ogrod zimowy

350 tys to calkowita fikcja - my tez widzielismy kosztorys naszego domu przygotowany przez archtim ale od razu wiedzielismy ze to nie moze byc prawda - np. okna drewniane byly tam wycenione na ok 20 tys. co oczywiscie okazalo sie totalnym nieporozumieniem

wiec jezeli chcesz miec porzadnie zbudowany i wykonczony dom wg tego projektu to zapomnij o 350 tys.

Witaj Karorka,

Właśnie te okna mnie martwią :( ile kosztowało Wasze okno a la ogórd zimowy i gdzie kupiliście ? ALe wygląda to suuuper :)

Według mnie jest to możliwe pod pewnymi warunkami:

1. materiały zakupujesz sam kożystając z rabatów w hurtowniach, duże hurtownie transport materiałów dają gratis

2. ekipa budująca dom w miarę rozsadna ( o ile w polskich warunkach coś takiego istnieje )

3. dokładny kosztorys wykonawczy wykonany przez firmę budującą twój dom to znaczy nie tam jakieś pozycje bez zwymiarowania tylko żelny obmiar i kosztorys wykonany w/g KNR z podaniem stawek r-g, zysk, k.o

4. własny kierownik budowy którego nie da się zrobić w jajo

5. budowa rozliczana etapami

Na dowód tego co piszę chcę powiedzieć iż kończę juz budowę domu o wymiarach 22,0 m x 6,5 m - piętrowy i chala producyjna o wymiarach 22,0 m x 12,0 wys. 7,2 wszystko metodą tradycyjnę - mieszcąc się właśnie w tej kwocie czyli 350 000 zł bez Vatu.

Pozdrowienia i proszę być optymistą a z pewnością się uda.

Według mnie jest to możliwe pod pewnymi warunkami:

1. materiały zakupujesz sam korzystając z rabatów w hurtowniach, duże hurtownie transport materiałów dają gratis

2. ekipa budująca dom w miarę rozsądna ( o ile w polskich warunkach coś takiego istnieje )

3. dokładny kosztorys wykonawczy wykonany przez firmę budującą twój dom to znaczy nie tam jakieś pozycje bez zwymiarowania tylko rzetelny obmiar i kosztorys wykonany w/g KNR z podaniem stawek r-g, zysk, k.o

4. własny kierownik budowy którego nie da się zrobić w jajo

5. budowa rozliczana etapami

Na dowód tego co piszę chcę powiedzieć iż kończę już budowę domu o wymiarach 22,0 m x 6,5 m - piętrowy i hala produkcyjna o wymiarach 22,0 m x 12,0 wys. 7,2 wszystko metodą tradycyjną - mieszcząc się właśnie w tej kwocie czyli 350 000 zł bez Vatu.

Pozdrowienia i proszę być optymistą a z pewnością się uda.

• 11 months później...
Myślę że powinnaś się zmieścić ze stanem surowym zamkniętym w granicach 220-250tyś ja swój wyliczam na jakieś 200tyś ma podobną kubaturę1070m 19,20 x 13,45 dach jak w moim przypadku to koszt dachówka creaton 16000zł okna dachowe 15000zł rynny 5000-6000zł +robocizna 13500 za kompletny dach co daje nam kwotę 50500zł przy bardzo dobrych rabatach powierzchnia dachu to 330m

W 350tyś można się zmieścić tylko zależy jak się go wykończy w środku można dać podłogi z klepki dębowej za 100zł i z innej dębowej za 180zł. Może projektant założył sobie, że we wszystkich pokojach będzie wykładzina a w kuchni lentex :D a okna będą miały ramy PCV a nie drewno a na dachu będzie leżała blacho dachówka

I koszt takiego domu może mieć 350tyś, dlaczego nie?

Ceny podawane przez projektantów w kosztorysach są tak śmieszne, że czasami naprawdę przesadzają to w jedną to w drugą stronę.Mój kosztorys to 740tyś zł i na samym początku tego kosztorysu.Przygotowanie ziemi, czyli zdjęcie 15cm humusu i zrobienie wykopu pod ławy wycenione przez projektanta na 80tyś zł :lol:

I koszt takiego domu może mieć 350tyś, dlaczego nie?

:

dlatego ze to nierealne

mozna oczywiscie - stosujac rozne materialy- miec "widelki cenowe" ale w rzeczywistych granicach ...

rownie dobrze mozan zalozyc ze caly dom bedzie kosztowal 100 tys - no bo czemu nie?!

jak sie da baaaaardzo taaaanie materialy :wink: :lol:

pomijam juz kwestie sensownosci budowania - dosyc duzego domu i wykanczania go w srodku badziewiem (moze pcv? na podlodze bo tanie :wink: albo wykladzina biurowa? :lol: ) albo dac liche ocieplenie budynku - bo pieniedzy nie starczylo :wink:

- bo ja tej sensownosci nie widze

:)

Ale jesli ktos chce - to oczywiscie - mozna miec i takie pomysl na swoj dom :)

ps. Nefer mam nadzieje szybko wybuduje to wtedy bedzie mozan poznac realny koszt domu :)

teraz - przy ostro idacych w gore cenach materialow i robocizny - wydaje mi sie ze 2 tys/m2 to minimum :)