Nefer 26.12.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Chyba znalazłam to co mi odpowiada. Szukałam dłuuuugo, ale to chyba jest to . Zastanawiałam się już nad projektem indywidualnym, ale i tak zlądowałabym w takim miejscu. W kosztorysie obiecują ok. 350.000 z wykończeniem. Czy to prawda czy raczej fikcja? http://www.archtim.pl/- projekt TOPAZ sorry, ale nie można wkleić linku. Opis : Dom parterowy, niepodpiwniczony, z poddaszem mieszkalnym i garażem dwustanowiskowym. Zaprojektowany w technologii tradycyjnej z ogólnie dostępnych materiałów budowlanych. Może pełnić funkcję domu trzypokoleniowego. W tym celu parter budynku przeznaczono na niezależne, samodzielne mieszkanie z odrębną łazienką i kuchnią. Poddasze w całości przeznaczono na funkcję nocną. Wydzielono tu cztery pokoje sypialne oraz ogólnie dostępną łazienkę. Korytarz w części nocnej otwarty jest poprzez antresolę na salon. Minimalna powierzchnia działki dla domu wolnostojącego wynosi 575 m2 przy wymiarach 20,8 x 27,6 m. autor: architekt Marek Jankowski garaż 31,4 m2 kąt nach. dachu 30 st. kubatura 1132,0 m3 pow. użytkowa 263,4 m2 pow. zabudowy 211,0 m2 wysokość domu 7,45 m Opis : Dom parterowy, niepodpiwniczony, z poddaszem mieszkalnym i garażem dwustanowiskowym. Zaprojektowany w technologii tradycyjnej z ogólnie dostępnych materiałów budowlanych. Może pełnić funkcję domu trzypokoleniowego. W tym celu parter budynku przeznaczono na niezależne, samodzielne mieszkanie z odrębną łazienką i kuchnią. Poddasze w całości przeznaczono na funkcję nocną. Wydzielono tu cztery pokoje sypialne oraz ogólnie dostępną łazienkę. Korytarz w części nocnej otwarty jest poprzez antresolę na salon. Minimalna powierzchnia działki dla domu wolnostojącego wynosi 575 m2 przy wymiarach 20,8 x 27,6 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 26.12.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 http://www.archtim.pl/cms/images/projekty/219/250_Topaz0.jpg http://www.archtim.pl/cms/images/projekty/219/600_Topaz_E0.jpg trochę trudno znaleść coś na tej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 26.12.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 http://www.archtim.pl/cms/images/projekty/219/250_Topaz0.jpg parterhttp://www.archtim.pl/cms/images/projekty/219/floor1_rzut_Topaz0.jpg piętrohttp://www.archtim.pl/cms/images/projekty/219/floor3_rzut_Topaz0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2005 01:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Maggi - Twój dziennik jest cool. Tylko czy znajdę w sobie aż tyle optymizmu ? PozdrawiamDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 27.12.2005 02:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Optymizm znalezc sie powinien .Tu masz swoje komentarze http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61158&highlight= Domek bardzo ladny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 27.12.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Dom ponad 260 m pow. użytkowej + garaż dwustanowiskowy za 350.000 to fikcja. Jeśli masz bardzo dużo optymizmu to przygotuj minimum 500.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 27.12.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Witaj Nefer, mam projekt z tej samej pracowni i jestem bardzo zadowolona - dokonujemy niewielkich tylko zmian, w zasadzie kosmetyka. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2005 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Witaj Ansi, Bardzo ładny będzie Twój domek. Szczególnie podoba mi się pokój z wykuszem na parterze - i świek za oknem Ja właśnie zamawiam mój :) Pozdrawiam cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 27.12.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Maggi - Twój dziennik jest cool. Tylko czy znajdę w sobie aż tyle optymizmu ? Pozdrawiam DD Nefer skoro to jest dom Twoich marzeń to optymizm się znajdzie albo zweryfikuj marzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.02.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Magi i Marek mają rację! Należy urealnić marzenia muswisz się liczyć z kosztem 2.000,- za 1m2, sam kompletnie wykonany dach to koszt około 70.000,-. A swoją drogą bardzo ładny dom. Gratuluję wyboru. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 04.02.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Nie jestem budowlancem , ale na podstawie wlasnych doswiadczen z przykroscia musze stwierdzic ze 350 tys zl za ten dom to cena calkowicie oderwana od rzeczywistosci. Zgodze sie z Marek30022 ze cena podparta duza dawka optymizmu to 500 tys , a Andrzej Wilhelmi podaje realna cene za bardzo przyzwoicie wykonczony dom.Nie wierz architektom , strasznie zanizaja koszty tego co projektuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 06.02.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 hej Nefer moj post troche spozniony ale poniewaz budujemy a wlasciwie juz wykanczamy Omege z Archtimu to dorzuce swoje trzy grosze Omega jest chyba troche mniejsza niz Topaz ale chyba niewiele a generalnie mozna doszukac sie pewnych podobienstw w projektach - np. okno a la ogrod zimowy350 tys to calkowita fikcja - my tez widzielismy kosztorys naszego domu przygotowany przez archtim ale od razu wiedzielismy ze to nie moze byc prawda - np. okna drewniane byly tam wycenione na ok 20 tys. co oczywiscie okazalo sie totalnym nieporozumieniem wiec jezeli chcesz miec porzadnie zbudowany i wykonczony dom wg tego projektu to zapomnij o 350 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.02.2006 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 hej Nefer moj post troche spozniony ale poniewaz budujemy a wlasciwie juz wykanczamy Omege z Archtimu to dorzuce swoje trzy grosze Omega jest chyba troche mniejsza niz Topaz ale chyba niewiele a generalnie mozna doszukac sie pewnych podobienstw w projektach - np. okno a la ogrod zimowy 350 tys to calkowita fikcja - my tez widzielismy kosztorys naszego domu przygotowany przez archtim ale od razu wiedzielismy ze to nie moze byc prawda - np. okna drewniane byly tam wycenione na ok 20 tys. co oczywiscie okazalo sie totalnym nieporozumieniem wiec jezeli chcesz miec porzadnie zbudowany i wykonczony dom wg tego projektu to zapomnij o 350 tys. Witaj Karorka, Właśnie te okna mnie martwią ile kosztowało Wasze okno a la ogórd zimowy i gdzie kupiliście ? ALe wygląda to suuuper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek11111 12.02.2006 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Według mnie jest to możliwe pod pewnymi warunkami:1. materiały zakupujesz sam kożystając z rabatów w hurtowniach, duże hurtownie transport materiałów dają gratis2. ekipa budująca dom w miarę rozsadna ( o ile w polskich warunkach coś takiego istnieje )3. dokładny kosztorys wykonawczy wykonany przez firmę budującą twój dom to znaczy nie tam jakieś pozycje bez zwymiarowania tylko żelny obmiar i kosztorys wykonany w/g KNR z podaniem stawek r-g, zysk, k.o4. własny kierownik budowy którego nie da się zrobić w jajo5. budowa rozliczana etapamiNa dowód tego co piszę chcę powiedzieć iż kończę juz budowę domu o wymiarach 22,0 m x 6,5 m - piętrowy i chala producyjna o wymiarach 22,0 m x 12,0 wys. 7,2 wszystko metodą tradycyjnę - mieszcąc się właśnie w tej kwocie czyli 350 000 zł bez Vatu.Pozdrowienia i proszę być optymistą a z pewnością się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek11111 12.02.2006 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Według mnie jest to możliwe pod pewnymi warunkami:1. materiały zakupujesz sam korzystając z rabatów w hurtowniach, duże hurtownie transport materiałów dają gratis2. ekipa budująca dom w miarę rozsądna ( o ile w polskich warunkach coś takiego istnieje )3. dokładny kosztorys wykonawczy wykonany przez firmę budującą twój dom to znaczy nie tam jakieś pozycje bez zwymiarowania tylko rzetelny obmiar i kosztorys wykonany w/g KNR z podaniem stawek r-g, zysk, k.o4. własny kierownik budowy którego nie da się zrobić w jajo5. budowa rozliczana etapamiNa dowód tego co piszę chcę powiedzieć iż kończę już budowę domu o wymiarach 22,0 m x 6,5 m - piętrowy i hala produkcyjna o wymiarach 22,0 m x 12,0 wys. 7,2 wszystko metodą tradycyjną - mieszcząc się właśnie w tej kwocie czyli 350 000 zł bez Vatu.Pozdrowienia i proszę być optymistą a z pewnością się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZOLTEK 17.01.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Myślę że powinnaś się zmieścić ze stanem surowym zamkniętym w granicach 220-250tyś ja swój wyliczam na jakieś 200tyś ma podobną kubaturę1070m 19,20 x 13,45 dach jak w moim przypadku to koszt dachówka creaton 16000zł okna dachowe 15000zł rynny 5000-6000zł +robocizna 13500 za kompletny dach co daje nam kwotę 50500zł przy bardzo dobrych rabatach powierzchnia dachu to 330m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 17.01.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Dom ponad 260 m pow. użytkowej + garaż dwustanowiskowy za 350.000 to fikcja. Jeśli masz bardzo dużo optymizmu to przygotuj minimum 500.000 zł. ...plus około 15% na nieprzewidziane wydatki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 17.01.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 również uważam że ta kwota jest dużo zaniżona. ja mam nadzieję się zmieścić w 250 tys przy powierzchni użytkowej 130 i budowie systemem gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZOLTEK 17.01.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 W 350tyś można się zmieścić tylko zależy jak się go wykończy w środku można dać podłogi z klepki dębowej za 100zł i z innej dębowej za 180zł. Może projektant założył sobie, że we wszystkich pokojach będzie wykładzina a w kuchni lentex a okna będą miały ramy PCV a nie drewno a na dachu będzie leżała blacho dachówka I koszt takiego domu może mieć 350tyś, dlaczego nie? Ceny podawane przez projektantów w kosztorysach są tak śmieszne, że czasami naprawdę przesadzają to w jedną to w drugą stronę.Mój kosztorys to 740tyś zł i na samym początku tego kosztorysu.Przygotowanie ziemi, czyli zdjęcie 15cm humusu i zrobienie wykopu pod ławy wycenione przez projektanta na 80tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 17.01.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 I koszt takiego domu może mieć 350tyś, dlaczego nie? : dlatego ze to nierealne mozna oczywiscie - stosujac rozne materialy- miec "widelki cenowe" ale w rzeczywistych granicach ... rownie dobrze mozan zalozyc ze caly dom bedzie kosztowal 100 tys - no bo czemu nie?! jak sie da baaaaardzo taaaanie materialy pomijam juz kwestie sensownosci budowania - dosyc duzego domu i wykanczania go w srodku badziewiem (moze pcv? na podlodze bo tanie albo wykladzina biurowa? ) albo dac liche ocieplenie budynku - bo pieniedzy nie starczylo - bo ja tej sensownosci nie widze Ale jesli ktos chce - to oczywiscie - mozna miec i takie pomysl na swoj dom ps. Nefer mam nadzieje szybko wybuduje to wtedy bedzie mozan poznac realny koszt domu teraz - przy ostro idacych w gore cenach materialow i robocizny - wydaje mi sie ze 2 tys/m2 to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts