bedi 16.01.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Czy ktoś zastanawiał się nad tym jaka powinna być grubość ocieplenia (np styropianu) na ścianie oddzialającej garaż od domu. Z jednej strony zastosowanie cieńszej warstwy spowoduje łatwiejsze przenikanie ciepła do garażu, w związku z czym będzie się tam utrzymywała temp wyższa od temp otoczenia.Z drugiej strony, zwiększy to z pewnością koszty ogrzewania i może spowodować że ściana przylegająca do garażu będzie “zimna”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.01.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Na razie wiem jedno. Tej ściany nie ocieplę na pewno styropianem. Dam pewnie z 6-8 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 U siebie (tak mam w projekcie) dalem styropian 5cm na sciane pomiedzy garazem a domem ale rowniez taki sam dalem na sufit. Wedlug mnie styropian zatrzyma tez wilgoc z garazu (w zimie samochod bedzie odmarzal). A sciana od strony domu bedzie ogrzewana wiec nie powinno byc problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 17.01.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Ja bym zdecydowanie bardziej martwił się o bezpieczeństwo p. poż. W końcu z samochodem nigdy nic nie wiadomo. Więc styropian nie jest akurat w tym miejscu najlepszym rozwiazaniem, jeśli w ogóle dopuszczalnym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2003 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Jak napisalem wczesniej tak jest u mnie w projekcie. Poza tym nie martwie sie zbytnio gdyz styropian jest przeciez samogasnacy. A jak samochod sie zapali to juz nie ma roznicy. Oczywiscie nie neguje uzycia welny. Ale uwaga o p.poz. jest jak najbardziej sluszna. A moze sa jeszcze inne aspekty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jandy 17.01.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Zwracam tylko uwage na rozprowadzenie instalacji elektrycznej i oswietlenia na takich ocieplonych scianach i suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 17.01.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Kjandy - rozwiń swoją myśl! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 17.01.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Ja mam 5cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Chodzi o mocowanie puszek istalacyjnych i np. gniazda 3-faz w ociepleniu. U siebie wszystkie gniazda i wlaczniki oraz lampy oswietlenia umiescilem na scianie zewnetrzej (otynkowanej). W garazu mam oddzielna rozdzielnice i z niej wychodza wszystkie obwody po scianach otynkowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 17.01.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 A co z garażem wolnostojącym? Czym i czy w ogóle ocieplać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 17.01.2003 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Alicjanka, a jaką masz temperaturę w garażu, zwłaszcza podczas tych ostatnich mrozów.Zastanawiam się czy można to obliczyć (jaka ilość ocieplenia na ścianie = jaka temp przy -20 na zewnątrz).Bezpieczeństwo p. poż jest oczywiście ważne, ale gdzieś czytałem, ze najwiecej pożarów i tak wybucha w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 17.01.2003 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Ckwadrat - czy podjąłeś już decyzję czym ocieplisz swój domek? Styropian czy wełna.Hejpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 17.01.2003 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Wrażenia z eksploatacji garażu przystawionego do domu, między domem i garażem 2 x Ytong 36 (konstrukcyjnie nie dało się inaczej), pozostałe ściany garażu też Ytong 36, dacho ocieplony wełną mineralną 20 cm: Na zewnątrz -22C, w garażu -5C (ale piwo w butelkach nie zamarzło, a pod samochodem kałuż roztopionego śniegu - nie rozumiem, może przy posadzce cieplej?)Na zewnątrz -10C, w garażu ok. zera To chyba dobry wynik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 17.01.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Octavian - jeszcze się nie zdecydowałem. Ale skłaniam się raczej ku styropianowi (na pewno wyjdzie parę tys. taniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Byłbym zapomniał. Pewnie nie uwierzycie ale niespełna 2 godziny temu zapalił się samochód stojący w podziemnym garażu pod blokiem, w którym mieszkam. Dymu tyle, że ewakuowano i obstawiono policją 3 klatki. Spaliły się kable elektryczne i nie ma prądu w kilku klatkach. Nie wiem jeszcze, czy skończyło się na jednym samochodzie ale już wiem na pewno, że garaż to jednak miejsce bardzo zagrożone pożarem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 17.01.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 To byłem znowu ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts