Nefer 09.01.2006 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Odzywają się pierwsze ekipy. Propozycja 1 - 1.500.000 - pod klucz AAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!! A skąd ja wezmę 1.500.000 ? to więcej niż 5.700 pln za metr użytkowej ! CHyba się komuś zera pomyliły albo co ... albo po pijaku ? Będę zdawać relację PA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.01.2006 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Cd gmina: Coś mnie tknęło i zadzwoniłam do architektury w dzielnicy zapytać który dział księgi wieczystej mam wypisać. Po dwóch godzinach prób - dodzwoniłam się. Pani była zdziwiona - a po co mi wypis z KW ? No to ja spytałam a poco dzielnocy ten wypis, bo odesłano mnie z kwitkiem, ponieważ tego wypisu nie miała. Kontrolnie zapytałam czy potrzeny jest również projekt domu. Pani znów była mocno zdziwiona. Wyraziłam niedwuznacznie swoje zrozumienie na co pani powiedziała: "Bo wie pani, w biurze podawczym nie siedzi żadna pani z wydziału architerktury to ONE NIE WIEDZĄ" AAAAAAAAA I w ten oto sposób osóbka zielona jak ja straciła 2 tygodnie PAPA P.S. Chyba ich obciążę zakupem projektu domu - a co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.01.2006 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 No to w samochód, do domu po wniosek i kilka kser z planu domu i do urzędu dzielnicy .Wchodzę - a w okienku ta sama Miła Pani, która mnie spuściła na drzewo. Ja: witam, przyniosłam wniosek o decyzję zabudowyMiła Pani: a wypis z księgi wieczystej pani ma ? (musi mnie ....piiii..... pamięta)Ja: nie mam bo mi w biurze architekta WARSZAWY powiedzieli, że nie trzebaMiła Pani: ale ja chciałam tylko numer obszaru z KW, bo na mapie zapomnieli wpisać AAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!! Ja: no to panie nie będzie mieć. Tu mam mapę z 1968 roku - nie ja ją wzięłąm, bo mnie jeszcze na świecie nie było- ale tu jest obszar. Pewnie nieważny, ale ma pani co wpisać do wniosku Miła Pani: aaaaa, to OK, w razie czego znajdą sobie w wydziale gruntów AAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!! Miła Pani: A plan domu pani posiadaJa: Posiadam, ale nie dam bo mi potrzebny, a pani nie. Rozmawiałam w biurze architerta WARSZAWY i powiedział, że nie jest potrzebny i że mam przysłać rachunek za ten plan na pani nazwisko do urzędu. Miła Pani : hihihi ale na jakiej podstwie architekt będzie wiedział jaki pani dom stawia? Ja: na podstawie opisu w tych pier.......ym wniosku - przecież jest. Na pani szczęście zrobiłam kilka kser z planów to sobie Pani podłączy. Miła Pani : dostani panie zawiadomienie pocztą o wszczętym postępowaniu (czy ja o czymś nie wiem ?- dopisem autora) listownie. A potem zobaczymy. Ja; kiedy mam dzwonić ?Miła Pani: no nie wiem, czy będzie szybko. Ja: przecież jestem u was trzeci raz i jestem jedyną osobą, która podchodzi do tego okienka to chyba wysyp budów nie ma, nie ? Miła Pani : może to potrwać miesiąc. Ja: no to super. Dziś 10 stycznia - 10 lutego zdzownię i chcę usłyszeć, że POZYTYWNA DECYZJA NA MNIE CZEKA.... Miła pani : Allllleeeeeee..... Ja: Pani nazwisko proszę !Miła Pani : za miesiąc już chyba będzie I tak to z gminą było.... ALe jazda !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.01.2006 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Firma budowlana numer 2 - stan surowy zamknięty 270 000 !!!!!!!!!!!! Chyba mam pecha - ale ja cierpliwa jestem i czujna jak ważka - gdzieś tam czeka moja ekipa....mam nadzieję, że nie ma skośnych oczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.01.2006 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Wczoraj wpadło do mnie pan z Firmy budowlanej nr 4 - pierwszy, który zaproponował, że może się spotkać !! Dałam mu projekt i ma wycenić. Trochę mi poopowiadał - namawia mnie na Terivę...no nie wiem. Drugi projekt poszedł kurierem do pana z gór (powiat limanowa) Też ma wycenić. A ja dziś ostatni dzień w firmie - URLOP - a po urlopie, w poniedziałek odprawa z panią architekt (która też mnie namawia na Terivę) Dostaję różne oferty : na podłogi, solary, odwodnienia - co kto chce. Ale o co chodzi ????????????????? Będę się odzywać :) Nie myślcie, że urlop jest bez laptopa Miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.01.2006 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Witajcie, witajcie, To był pewnie ostatni urlop - następne 1,5 roku - zapomnijcie :) Podsumowanie: 1. Dziś był u mnie architekt - jesteśmy umówione na przyszły tydzień w kwestii zakresu prac i kosztów. 2. Dostałam W KOŃCU pełny kosztorys - 2 miesiące to niezły termin. Oczywiście jest w Rodosie - no bo po co taka blondynka jak ja ma coś z tego mieć ? Na przykład jakiś dokument w Excelu ? NA DRZEWO !! - sama sobie poradziłam 3. Dostałam pierwszą wycenę - stan surowy 38.000 za robociznę - może być jak dla mnie... 4. Od 5 dni oglądam realizacj architektów wnętrz - jest nieźle - juz mi się klaruje more or less... 5. Mam dobrego zduna i gości do wnętrz - nieźle 6. PUNKT NAJWAŻNIEJSZY - GMINA MOJA UKOCHANA: dostałam wezwanie do uzupełnienia dokumnetów - termin - 7 dni !!!!!!!!! A do uzupełnienia - bagatela - warunki przyłączy - NIE NO BO PO CO PANI W BIURZE PODAWCZYM MIAŁA MI TO POWIEDZIEĆ ????????????? Zadzwoniłam do architektury - miła Pani (ta co mi dała termin 7 dni) przeprosiła (po raz kolejny) za panią z biura podawczego. I powiedziała, żebym ODPISAŁA NA JEJ PISMO Z PROŚBĄ O PRZEDŁUŻENIE TERMINU. No i już wiecie jak to działa ? Pani do mnie pismo z chorym terminem (polecony, z potwierdzeniem odbioru) Ja do Pani polecony w odpowiedzi na jej pismo Ona do mnie pismo (polecony z potwierdzeniem odbioru) I KAŻDY MA CO ROBIĆ W GMINIE - jedna pani pisze pisma, inna wkłada je do koperty, inna nakleja znaczek, inna naklejkę z poleconym, inna druczek na potwierdzenie odbioru, inna biegnie na pocztę ------ i dlaczego to wszystko tyle trwa pytacie ??????????? A i brakowało posadzenia budynku na mapie i tu ciekawy dialog: Pani : trzeba narysować budynek na mapie ja: ok, ale obie mapy (których nie wolno kserować) są u Pani Pani : to proszę wpaść i narysować ten domek ja: ale ja nie mam pojęcia jak to narysować czy mogę tak na oko ? Pani: no, tak. Ja to potem wyślę do zarządu dróg i oni powiedzą czy dobra odległość od krawędzi jezdni ja: no to jak źle narysuę to odrzucą Pani: no tak, i wydamy decyzję odmowną ja: no i zacznę procedurę od nowa, a wtedy już mapa będzie przeterminowana Pani: no taaaaaa, to może architekt.... Ja: ok, jutro jestem po mapę I wiecie już jak to jest ? Ja narysuję, Pani do Zarządzu Dróg, oni do Pani , że nie, Pani do mnie, że odmowa (polecony z potwierdzeniem odbioru) i ja do Katastru, dwa tygodnie czekania, po mapę znowu i do Pani abarot - i każdy ma pracę i wszyscy zadowoleni P.S Pani w Biurze Podawczym wykrzywiła się na moją mapę, zmierzyła dwoma paluchami odległości i orzekła : zła mapa. A ja na to : dobra mapa. Ona: zobaczymy. MAPA JEST DOBRA - to taki mój malutki, prywatny, wredny sukcesik podlany satysfakcyjką - pozdrawiam biura podawcze. Tak to działa moi mili - ale mnie się podobało - ja twarda laska jezdem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.01.2006 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Uwaga - klękajcie narody - wklejam obrazek - niewykluczone, że to pierwsza z wielu prób.... Taki sobie wymyśliłam kominek: kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.01.2006 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 A teraz domek - dla porządku. Jeszcze raz dziękuję Magi i ThalexPomieszczenia od 4 do 7 są królestwem moich teściów. + oczywiście część korytarza mniej więcej od wysokości wyjścia z garażu.http://www.archtim.pl/cms/images/projekty/219/floor1_rzut_Topaz0.jpg 1. przedsionek 13.9 m2 2. garaż 31.4 m2 3. pom. gospod. 6.2 m2 4. kuchnia 9 m2 5. łazienka 3.7 m2 6. pokój 13.1 m2 7. pokój 17.3 m2 8. korytarz 10.7 m2 9. wc 2.5 m2 10. hall 6.1 m2 11. salon + kl. schod. 37.7 m2 12. spiżarnia 2.7 m2 13. kuchnia 9.8 m2 http://www.archtim.pl/cms/images/projekty/219/floor3_rzut_Topaz0.jpg 15. pokój 28 m2 14. hall 26.1 m2 16. łazienka 16.7 m2 17. pokój 19 m2 18. pokój 17.5 m2 19. pokój 23.4 m2 http://www.archtim.pl/cms/images/projekty/219/600_Topaz_E0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.01.2006 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 No i za tę chałupkę pewien miły Pan powiedział : Stan surowy 270.000 zł Prace deweloperskie 554.000 zł Prace pod klucz 698.700 zł Zasuńmy zasłonę milczenia ....... Chyba mnie przerosło. A mnie wychodzi na podstawie projektu : Stan surowy - 222.272 Instalacje + wykończenie wnętrza + zewnętrza - 138.500 No to razem jakieś 360.000 No ja rozumiem, że życie weryfikuje, że inny projekt inne ceny, że pla, pla, pla - no dobra - niech będzie 450.000. Ale dlaczego 700.000 ?????????????????? Idę spuścić kotkowi wodę (temu na obrazku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.02.2006 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Użyłam kontaktów przekazanych mi przez Szanownych Forumowiczów. Dostałam namiary na 4 ekipy : 1. zajęta od wiosny 2. umówiona na telefon (pan do mnie przyjedzie) 3. umówiona na piątek (z 50 km ode mnie, ale co tam...) 4. brak odbioru. Dostałam kolejną wycenę (cytuję): Stan surowy otwarty(robocizna) Roboty ziemne,ławy i sciany fundamentowe z izolacjami-8tys.PLN Ściany zewnetrzne,wewnetrzne,schody,strop,kominy,tarasy-25tys.PLN Więźba dachowa-5tys.PLN ------------------------------------------------------------------------------------- Razem 38tys.PLN Pokrycie dachu(dachówka),okna połaciowe,rynny,podbitki-10tys.PLN Są to ceny netto. _____________________________________ Nie no, nie no - szanowni Państwo - jest całkiem nieźle :) poczekam na resztę. Zgodnie z tą wyceną powinnam zmieścić się w 150.000 + 15.000 na pokrycie dachu (materiał). (na stronie Robena jest taka fajna formatka na policzenie połaci dachu i przeliczenie kosztów materiałów - polecam) Czyżby moja wizja stanu surowego zamkniętego za 200.000 stawała się realna ? No nie możliwe Bo jeśli tak.... to za 300.000 da się tam mieszkać jak na budowie a za 400.000 to da się mieszkać i nawet coś się uda ugotować - co prawda na butli gazowej ale zawsze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.02.2006 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Kolejna wycena: I tu zdziwienie - cena za robociznę ta sama !!!! 48.000 !!! Ale dostałam też wycenę materiałów: ŁAWY+ ŚCIANY FUNDAMENTOWE+ IZOLACJE 25273,76 ZŁ.WYKONANIE ŚCIAN BUDYNKU 34316,65 ZŁ.STROP TERIVA 18031,56 ZŁ.KOMINY 2281,94 ZŁ.SCHODY WEWNĘTRZNE BETONOWE 2500,00 ZŁ.WIENIEC 5355,08 ZŁ.WIĘŹBA DACHOWA+ FOLIA 14196,00 ZŁ.RYNNY 5884,31 ZŁ.DACHÓWKA + OKNA DACHOWE 31069,63 ZŁ.OKNA 23260,00 ZŁ.DRZWI ZEWNĘTRZNE 5400,00 ZŁ.BRAMA GARAŻOWA 3500,00 ZŁ. SUMA 171068,93 ZŁ. NO i jak Wam się podoba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.02.2006 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 No i już - wnioski o media złożone. Bagatela - 3 tygodnie. Złożone jest też pismo w gminie w sprawie przedłużenia terminu bez polecaonego i potwierdzenia odbioru - osobiście. I spotkałam się z panią co to będzie decydować o warunkach zabudowy - źle jej z oczu nie patrzy (tak jak pani w kanalizacji:() Wykorzystałam ostatni dzień zwolnienia lekarskiego (przywiozłąm sobie z Zakopca zapalenie tchawicy) i załatwienie tego bałaganu zajęło mi tylko 5 godzin - i jak tu pracować zawodowo i budować dom ? No trudno - jakoś to musi być. Podsumowanie: Gmina - baaardzo miła i pomocna pani. (dobry znak numer 2 - zmiana urzędniczki w biurze podawczym - bardzo pozytywna) Stoen - miłe zaskoczenie Gaz - totalny brak wiedzy u pracowników. Panienka nie miała pojęcia o niczym. Woda i kanalizacja - zły dzień urzędniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.02.2006 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 No i kolejna wycena : 38.000 robocizna stan surowy. Zmówili się czy po prostu to tyle kosztuje ????? I weź tu człowieku wybierz - z 3 takich samych cen - suuuper. Że też życie zawsze musi się komplikować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.02.2006 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Tępo patrzę w telewizor i myślę jaki kolr podłogi....a tu zakrwawiona, gruba baba na taczce......... a te schody to takie jak w salonie drewienko..........a tu facet co kiedyś powiedział cos o "zrobieniu z d... jesieni średniowiecza"..............a okna to Velux czy Facro...............jessssooooo - ja oglądam " Świt żywych trupów" !!!!! to juz końcówa. Dostanę raka od trzymania laptopa na kolanach (dobrze, że nie jestem chłopcem i mam juz dzieci...) kręgosłup boli ( bo kto to widział tak godzinami na sofie z tym sprzętem) - TO SIĘ CHYBA DIAGNOZUJE !!!! Do niedawna kręciły mnie samochody, rally cross, te sprawy, tuning, a teraz gładź, krokwie ( 1/2 godziny szukałam przekroju krokwii w moim projekcie - ale znalazłam) okna, murłaty ( co to za cholera ta murłata ?) A w tle debilne filmy - no suuuuper. Zamiast brać antybiotyk to latam po urzędach - Kochani - jakby mi kto powiedział 3 miesiące temu, że mi się tak zepsuje to bym go wyśmiała..... to chyba temat na "psychoanalityka" czy też Wam się tak popsuło ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.02.2006 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 P.S. i do tego nie zajarzyłam, że ten film to pastiż - KOŃCÓWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.02.2006 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Teamt na dziś : trawertyn.No śliczny kamyczek. Pewnie sobie coś z niego zrobię - np. blat w łazience? Fajowy jest skubaniutki. No i tak latam po internecie i podoba mi się to tu to tam - czy ta moja chałupa to będzie zlepek kawałków ze snu wariata ? Bo jeśli chodzi o łazeinkę to podoba mi się (też) taka:http://www.studiokubik.pl/images/2005_03.jpg I bądź tu człeku mądry .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.02.2006 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 No nie wiem czy to było mądre posunięcie, ale nie mogłam się doczekać wizyty u architekta. narysowłam mój domek na mapce. Wygląda suuuuper. Nie wiem czy słusznie, ale naniosłam rzut parteru - w końcu to tam są okna i balkony o drzwi wejściowe (które mają wpływ na odległości od granicy działki) Ja to raczej humanistka jezdem więc przeliczenie metrów na skalę ciut mi zajęło. ... ale wygląda OK - nawet mi trochę ogródka zostało . Obiecuję niebawem zdjątka z działki - i tak muszę pojechać sfotografować działkę , bo Pani z gminy będzie się lepiej myślało :) Ale ja jestem z siebie dumna !! Jutro zeskanuję to wyślę mężowi - a niech ma NO i nie mogę spokojnie wysiedzieć - ciągle ten dom i dom i wnętrza i budowa i prawo budowlane, ehhhhhhhhhhh żyzń.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.02.2006 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Kolena wycena (dziękuję Panie Marku) : ROBOCIZNA: 1. Stan surowy z dachem - 45 tys. zł 2. Stan deweloperski z tynkami , instalacjami itp. - 135.000 tys. zł I też mi się podoba :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.02.2006 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 W piątek spotkanie z panią architekt. Ma mi przedstawić propozycję współpracy i wycenę. Zobaczymy. I znów więszość dnia spędziłam czytając forum. CHyba się uzalezniłam I podobają mi się meble kuchenne brw - typ traffic, model 41st Milk Street - nie da się wkleić. Generalnie : czereśniai wanilia Mniam, mniam. Mile zaskoczyła mnie strona (Black Red White) - nie spodziewałam się http://www.brw.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 06.02.2006 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 czesc, fajnie sie to czyta- wiec w jakiej to korporacji pracowalas, bo temat korporacji jest mi bliski??? i rada - licz koszty od metrow netto , nie od uzytkowej, u mnie 950 zl/ wawa z stan surowy zamkn. wawa dom 370 m netto , na bialejlece. buduje troche drogo, bo sobie zrobilem schron patomowy pod domem. seksesow i sukcesow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts