Nefer 22.11.2011 02:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Nawet nie zauważyłam kiedy stuknęło mojemu dzienniczkowi 500.000 wizyt :) Pół miliona - to brzmi dumnie :) Serdeczne dzięki wszystkim zaglądającym :) - może pisanie miało sens ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.11.2011 02:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Przypominam LICYTUJEMY :) Tu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190265-Tu-licytujemy.&p=5018202#post5018202 Jest mnóstwo pięknych przedmiotów do przygarnięcia i jeden malutki i dzielny Franuś do wsparcia. Jest nadzieja na aparat słuchowy i może coś zostanie na rehabilitację - otwórzcie SERCA i portfele Tu oglądamy co fajnego można wylicytować, wybieramy i licytujemy - zostało mało czas - spiesz się :) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190254-Tu-wklejamy-i-ogl%C4%85damy-fanty Edytowane 22 Listopada 2011 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.12.2011 00:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 (edytowane) wstęp do "Chocholego tańca" : Do wniosku potrzebne są następujące dokumenty (na zielono posiadane) : 1) kopię ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę (z potwierdzeniem jej ostateczności 2) oryginał dziennika budowy (z wpisem kierownika budowy o zakończeniu budowy), 3) oświadczenie kierownika budowy, 4) inwentaryzację geodezyjną powykonawczą budynku i przyłączy - 5) kartę ewidencyjną ds. statystyki podpisaną przez inwestora, 6) oświadczenie, że wycinka nie była konieczna 7) świadectwo charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową 8. protokół badań przewodów wentylacyjnych, spalinowych, inst. gazowej 9) pomiaru rezystancji instalacji elektrycznej i wyłącznika różnicowo-prądowego, 10) odbioru przyłącza energetycznego, 11) odbiór przyłącza gazowego 12) odbioru przyłącza wodociągowego, 13) odbioru przyłącza kanalizacji sanitarnego Pamiętacie ? Obiecałam opisać pewien chocholi taniec. Obecnie lista wygląda tak : 1) kopię ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę (z potwierdzeniem jej ostateczności 2) oryginał dziennika budowy (z wpisem kierownika budowy o zakończeniu budowy), 3) oświadczenie kierownika budowy, 4) inwentaryzację geodezyjną powykonawczą budynku i przyłączy - 5) kartę ewidencyjną ds. statystyki podpisaną przez inwestora, 6) oświadczenie, że wycinka nie była konieczna 7) świadectwo charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową 8. protokół badań przewodów wentylacyjnych, spalinowych, inst. gazowej 9) pomiaru rezystancji instalacji elektrycznej i wyłącznika różnicowo-prądowego, 10) odbioru przyłącza energetycznego, 11) odbiór przyłącza gazowego 12) odbioru przyłącza wodociągowego, 13) odbioru przyłącza kanalizacji sanitarnego Dopiero od zeszłego piątku tak wygląda. Rok tłumaczyłam kanalizacji, że ta studzienka na mojej działce to jest zrobiona przez nich i mam na piśmie , że mogę się do niej podłączyć. Tyle zajęło pojęcie tego tematu. To straszne. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.12.2011 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Po raz pierwszy muszę przestrzegać przed wykonawcą. Chodzi o pana który w tandemie z moim hydraulikiem uruchamiał mi kotłownię. A problem dotyczy kotła. Kocioł został uruchomiony w listopadzie 2008. Kocioł Viessmann 333F. - kawał kotła za kawał pieniędzy. O mały włos obaj panowie nie wysadzili mojego domu w powietrze. Po uruchomieniu kotłowni w ciągu dnia - zadzwonili,że gotowe i że oni już muszą jechać. Wieczorem pojechałam sprawdzić czy działa . Na szczęście zgasiłam papierosa przed wejściem. Panom się "zapomniało" założyć jednej uszczelki - cały dom był spowity gazem i miałam wiele szczęścia.Ok - każdemu się zdarza pomylić. Natychmiast przyjechali, poprawili , skończyło się na strachu - nie dociekałam, ktory z nich był takim idiotą. Po roku prosiłam pana Andrzeja z firmy KUS-AN z Woli Mysłowskiej (sklep w Zielonce) o wykonanie przeglądu ( w końcu ten pan ten piec montował i odpalał) Od października 2009 nękałam telefonami w sprawie przeprowadzenia serwisu. Wielokrotnie się ze mną umawiał. Pojawił się w marcu 2010 roku. Cieszyłam się jak dziecko. Przeprowadził "serwis". Mój błąd - nie patrzyłam facetowi na ręce. Podobno wykonał przegląd. Miał pojawić się "za tydzień" w sprawie jakiś usprawnień. Oczywiście się nie pojawił, ale nie piliło. Więc znów w marcu 2011 roku zaczęłam nękać pana telefonami (bo inaczej tego nazwać nie mogę). Kilkukrotnie brałam urlop i czekałam na niego - umówiona - jak ta idiotka. W październiku wiedziałam, że gość mnie olał - nie wiem dlaczego, ale tak się właśnie stało. Znalazłam innego serwisanta, bo kocioł zaczął mi się ni z tego ni z owego zawieszać. Pokazył, że wymaga resetu. Ok. To bardzo rozchwytywana branża, ale się w końcu człowiek pojawił. Po otwarciu obudowy okazało się,że mój piec NIGDY nie widział serwisu. Uszczelki nietknięte. Mnóstwo pyłu budowlanego. Wentylator na ostatnich nogach - zaciąnął masę pyłu i tylko szczęście, że nie poszły mu łożyska.Naczynie urwane - nadtopione i przeciekające - brak jednej śruby, czyli dotykało nie tam gdzie trzeba. Oczywiście - śruba mogła wypaść, albo nigdy jej nie było.Elektrody nie tknięte ludzką ręką - do wymiany. Na szczęście udało się uratować palnik.Wewnątrz komory spalania kilka centymetrów spalonego pyłu. Nigdy nikt tam nie zajrzał. Nie powiem jak wyrażał się serwisant- mnie sie zdarza siarczyście kląć, ale gość mnie pokonał. Wynik? Zamówione części co najmniej 1400 pln (bo nie wiadomo co jeszcze wyjdzie, bo odpływ kondensatu był nieodpowiednio zamontowany, więc nie wiemy co jeszcze zeżarło) + konieczność rozłożenia całego kotła i przedmuchania kompresorem w celu odpylenia. Jak zmieszczę się w 2000 pln będę szczęśliwa. I taki prezent na święta dostałam do pana: Andrzej Kuś Technika Grzewcza (który ma do mnie od siebie jakieś 10 min drogi) - pozdrawiam serdecznie. Zrobiłam zdjęcia , które muszę zrzucić i zobaczycie o czym mówię. Trzymajcie się od faceta z daleka. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.12.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Obiecane zdjęcia : Edytowane 10 Grudnia 2011 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.12.2011 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 było : jest - ciąg dalszy wykopalisk : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.12.2011 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Moja ulubiona licytacja :) Chodźcie, licytujcie, dzieciaki się narobiły i na nas liczą !! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191941-Tu-licytujemy-prace-Ogniska-Marymont&p=5056285#post5056285 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.12.2011 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 było : jest - ciąg dalszy wykopalisk : i znów postępy : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.12.2011 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Cudownych, ciepłych, rodzinnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :) http://goeshealth.com/wp-content/uploads/2011/12/Christms-tree-syndrome-300x200.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.12.2011 01:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 (edytowane) Dawno, dawno temu - a dokładnie 26 grudnia 2005 roku - czyli 6 lat i jakieś 32.000 postów wstecz - znalazłam Forum Muratora. Tego też dnia znalazłam poprzez Forum projekt mojego domu. Po roku szukania to musiało się stać w Święta Bożego Narodzenia. I musiało się to stać na tym Forum. Naiwnie napisałam pierwszy post czy koszty podane przez biuro to prawda. I brutalnie - ale jakże uczciwie i prawdziwie - zostałam sprowadzona na ziemię. Wiele nocy i dni tu spędziłam. Płakała i śmiałam się z tymi Ludźmi tutaj. Oni płakali i śmiali się ze mną. W międzyczasie dom stanął. Został wykończony. Ale to chyba nie najważniejsze. Najważniejsze to, że poznałam tak wielu tak cudnych Ludzi. Specjalnie piszę wielką literą Kilku z nich stało się moimi Przyjaciółmi, z kilkoma zawsze chętnie się usłyszę przez telefon (nawet jeśli nie gadaliśmy wiele miesięcy), z bardzo wieloma z radością się spotykam jak tylko jest okazja. I jak co roku o tej samej porze piszę to moje małe expose :) Myślę, że pora zamknąć dziennik - tę grafomanię połączoną z autoterapią. Tę listę motywacyjną postanowień, czasem naiwnych życzeń, czasem ścianę płaczu. Dziennik obejrzany ponad 515.000 razy ma już prawo iść na emeryturę. Pora oddać pierwsze miejsce oglądalności dzienników młodszym Budowniczym :) Nie ma słów, żeby Wam podziękować. Za to, że byliście ze mną i za to, że jesteście. Mocno całuję i bardzo dziękuję za każdy wyraz i każde słowo. Edytowane 26 Grudnia 2011 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.12.2011 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 http://www.pluginfree.net/wp-content/uploads/2011/12/happy-new-year1.jpg Spełnienia wszystkich marzeń, pokonania wszystkich trudności, osiągnięcia wszystkich celów i duuużo zdrowia (bo znów jesteśmy o rok starsi :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 W końcu, nareszcie, po miesiącach bojów i tłumaczenia,że nie jestem wielbłądem mam odbiór domu A więc obżeramy się czekoladą : http://www.fontanna-czekoladowa.net/wp-content/gallery/fontanna/fontanna-czekoladowa-05.jpg pijemy łiskacze : http://www.gearpatrol.com/images/jwbluekinggeorge.jpg i szampana : http://images.pictureshunt.com/pics/c/champagne-3675.jpg i generalnie - szczęśliwimy się jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.02.2012 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Zniknęło ostatnie "wspomnienie po budowie" - czyli prąd. Taryfa budowlana zmieniona na G12. Co za ulga :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KacMar 04.03.2012 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 W końcu, nareszcie, po miesiącach bojów i tłumaczenia,że nie jestem wielbłądem mam odbiór domu A więc obżeramy się czekoladą : ....... i generalnie - szczęśliwimy się jak cholera Tyle lat czytam ten dziennik, śmieje się, współczuje i teraz smuce, bo kończy mi się cudna lektura Miłego pomieszkiwania i nie "obżeraj" się czekoladą, niech zostanie te "38":) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.03.2012 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 38 to już tylko numer buta :) Może na wiosnę coś uda się skrobnąć Dziś po kostki w błocie rozgrabiałam ziemię Masssssakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.04.2012 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Cudownych, ciepłych, spokojnych i zdrowych Świąt :) http://3.bp.blogspot.com/-9e-TZeBBDzw/Ta_UPwLQRKI/AAAAAAAAATo/CRjTpqZ7FqE/s1600/Velykos.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.04.2012 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Po zrobieniu porządku z górą humusu, rozplantowaniu ziemi, rozbiciu młotem wyburzeniowym 25 m3 betonu, wywiezieniu (wczoraj) - naszym oczom ukazał się burdel u jednego z sąsiadów. Połowicznie rozwalone pomieszczenie gospodarcze, góra cegieł i syfu, tudzież niby ogródek (jakieś 15 metrów długie i 6 metrów szerokie) wysypisko śmieci.Zanim urośnie żywopłot i to zasłoni to mnie trafi szlag. Dlatego będzie wiklina na płocie. Sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 06.04.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.04.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Pomoc potrzebna, pomoc !!!!!!!!!!! LICYTUJEMY !! Trzeba pomóc dzieciom !!!! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?201346-Tu-licytujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.04.2012 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Góry humusu już nie ma. Cały beton rozbity i wywieziony (25 m3) Teren wyrównany Trawa zasiana Podlana Za dwa tygodnie - kosteczka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts