Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szarlotkę to robię na kruchym z masła. Mąka na stolnicę i na to kostka masła z lodówki, którą kroimy w drobną kostkę, do tego cukier puder i żółtka i szybko zagniatamy, ja zamiast kuli wolę walec, owijamy w folię i do zamrażalnika aby ciasto stwardniało.

 

Jabłka kwaśne, najlepiej renety, kroimy na spore kawałki, powiedzmy ósemki i jeszcze na pół. Dodajemy budyń śmietankowy z torebki, cukier, cukier wanilinowy i cynamon i po wymieszaniu z kawałkami jabłek wykładamy na spód wykonany z ok. 2/3 ciasta. Resztę ciasta kroimy w bardzo cienkie plasterki i dajemy na wierzch.

 

Piecze się to około 30 minut w temperaturze ok 220 stopni albo trochę mniej jeśli na termoobiegu.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45637-komentarze-do-dziennika-nefer/page/382/#findComment-2782686
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Nefer

    9730

  • wu

    2385

  • malgos2

    1873

  • ghost34

    1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajny przepis :):) Dzieki :) A można bez budyniu ?

 

Budyń jest po to aby "związać" jabłka. Śmietankowy aby nie dodawał żadnego smaku. Bez budyniu puszczą wodę i spód straci kruchość. Mniej więcej pół torebki na 1 kg jabłek.

 

Cukru i cynamonu daje się różnie - w zależności od tego czy ktoś lubi mniej lub bardziej słodkie i aromatyczne.

 

Ciasto kruche jest w zasadzie standardowe - mąka najlepiej krupczatka ale niekoniecznie. Ważne aby je wykonać metodą podaną w przepisie. Jeśli nie chce się ugnieść w jednolitą masę i pęka to znaczy że albo za mało masła albo masło byle jakie. Ma być prawdziwe 82% tłuszczu a nie jakieś popłuczyny lub mixełka. Mogę podać dokładne proporcje.

 

Szarlotkę podaje się na ciepło. Można samą lub z lodami waniliowymi i bitą śmietaną

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45637-komentarze-do-dziennika-nefer/page/382/#findComment-2783115
Udostępnij na innych stronach

witam,

 

 

pocieszcie mnie - moje dzieci dostały antybiotyk... są chore.... jak mi ich szkoda...

 

 

Nefercia - jestem uziemiona na cały tydzień, więc z dzisiejszego pchania brykietu nici... :roll:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45637-komentarze-do-dziennika-nefer/page/382/#findComment-2783153
Udostępnij na innych stronach

Czeeść ,

 

Nitu , żeby Ci szybko Skarby wyzdrowiały

 

U mnie od dziś rozpierducha na maxa - wspólnota zarządziła wymianę instalacji gazowej i wod-kan :-? Wiem ,że trzeba , ale tym bardziej poniedziałek jest do d....(a panowie śpiewają jakieś "hity" disco polo :evil: :evil: NIe dość,że koszmarne to jeszcze fałszują !!! :evil: :evil: :evil: )

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45637-komentarze-do-dziennika-nefer/page/382/#findComment-2783258
Udostępnij na innych stronach

Czeeść ,

 

Nitu , żeby Ci szybko Skarby wyzdrowiały

 

U mnie od dziś rozpierducha na maxa - wspólnota zarządziła wymianę instalacji gazowej i wod-kan :-? Wiem ,że trzeba , ale tym bardziej poniedziałek jest do d....(a panowie śpiewają jakieś "hity" disco polo :evil: :evil: NIe dość,że koszmarne to jeszcze fałszują !!! :evil: :evil: :evil: )

 

 

szczerze łączę się w bólu :cry:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45637-komentarze-do-dziennika-nefer/page/382/#findComment-2783270
Udostępnij na innych stronach

Szarlotka krucha najlepsza na swiecie

 

Ocena oczywiscie bardzo subiektywna Ale mimo, ze probowalam juz wielu innych doskonalych przepisow, to zawsze wracam do tego.

 

Ciasto:

4 szklanki maki

lyzeczka proszku do pieczenia

szklanka cukru pudru

1 1/2 kostki masla

6 duzych zoltek

2 lyzki gestej kwasnej smietany

 

Nadzienie:

8 kwaskowatych jablek, obranych

pokrajanych na polplasterki

1/4 szklanki wody

1 szklanka cukru

2 lyzeczki cynamonu

2 lyzki maki ziemniaczanej

3 lyzki soku z cytryny

 

3 lyzki tartej bulki

cukier puder do posypania

 

Ciasto:

Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

 

Nadzienie:

Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.

Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

 

Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/45637-komentarze-do-dziennika-nefer/page/382/#findComment-2783615
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...