Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Nefer

rrmi

Recommended Posts

Nefer, mam pytanie. Czy w całym domu wszystkie podłogi we wszystkich pomieszczeniach masz na tym samym poziomie. Nie wiem czy dobrze widzę, ale przy połączeniu sypialni z łazienką wydaje mi się że tak. Powiedz jak udało Ci się to osiągnąć. Jak do tej pory trudno mi było sobie wyobrazić żeby np. parkiet, który jest zazwyczaj grubszy, na jednym poziomie, bez żadnych łączników połączyć np. z terakotą...

Witaj Piokrza,

Wylewka jest na jednym poziomie - o resztę zadbali fachowcy :):)

Mam spore różnice. Płytki w przdpokoju są 1,2. A w łazience dla gości - 2cm (trawertyn). Więc Vadiol żeby "zgubić" różnicę leciutko podciął od dołu trawertyn na chyba 1 metrze od wejścia.

Róznica jest niewyczuwalna, ale się licuje.

W przedpokoju poszedł najpierw gres, a glazurnik wiedział jakiej wysokości będzie podłoga drewniana i dostosował się do tej wysokości. Dzięki temu Duch tylko wszedł i położył - dostosowując sie do poziomu gresu. Się zeszło :) Tu nie było takich dużych różnic.

Na górze Vadiol (płytki) zakupił sobie listewkę o grubości parkietu i kładł "do niej" płytki. Nadganiał klejem jak sądzę.

• Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Nefer

9730

• wu

2385

• malgos2

1873

• ghost34

1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nefer, mam pytanie. Czy w całym domu wszystkie podłogi we wszystkich pomieszczeniach masz na tym samym poziomie. Nie wiem czy dobrze widzę, ale przy połączeniu sypialni z łazienką wydaje mi się że tak. Powiedz jak udało Ci się to osiągnąć. Jak do tej pory trudno mi było sobie wyobrazić żeby np. parkiet, który jest zazwyczaj grubszy, na jednym poziomie, bez żadnych łączników połączyć np. z terakotą...

Sie robi po prostu grubsze / ciensze wylewki. 8)

</p><p> </p><p> Moje zaufanie do wylewkarzy jest na tyle ograniczone, że podarowałam sobie manipulację tonami betonu. Można podgonić klejem i jest kilka innych metod.

Sie robi po prostu grubsze / ciensze wylewki. 8)

Moje zaufanie do wylewkarzy jest na tyle ograniczone, że podarowałam sobie manipulację tonami betonu. Można podgonić klejem i jest kilka innych metod.

Dobra, dobra, juz sie nie odzywam. W koncu co ja tam wiem o betonie. :roll: 8)

a czy ten elektrolux wyprasuje mi pościel? bo ten manekin :p :P na pewno nie :p

No ale kto dzisiaj tak naprawdę prasuje pościel? Ja nie, bo to strata czasu (którego mi żal na takie duperele) i pieniędzy Żelazko zużywa w końcu trochę), a takze carbon Footprint na środowisku. Suszarka parowa za jednym zamachem może wysuszyć i zniwelewać zagniecenia do minimum. Przy tym jeśli jest kondensacyjna i ma technologię pompy ciepła (zamiast zwykłej grzałki) zużywa do 50% mniej prądu niż standardowa. A więc myśle że zużycie może być nawet mniejsze niż wyprasowanie takiej samej ilosci tkanin.

a czy ten elektrolux wyprasuje mi pościel? bo ten manekin :p :P na pewno nie :p

No ale kto dzisiaj tak naprawdę prasuje pościel? Ja nie, bo to strata czasu (którego mi żal na takie duperele) i pieniędzy Żelazko zużywa w końcu trochę), a takze carbon Footprint na środowisku. Suszarka parowa za jednym zamachem może wysuszyć i zniwelewać zagniecenia do minimum. Przy tym jeśli jest kondensacyjna i ma technologię pompy ciepła (zamiast zwykłej grzałki) zużywa do 50% mniej prądu niż standardowa. A więc myśle że zużycie może być nawet mniejsze niż wyprasowanie takiej samej ilosci tkanin.

to się nie porozumiemy :p

a to dlatego, że ja jestem cholernie wrażliwa na te duperele jak je nazwałaś :p i niestety na wiele innych też :p a do minimum zagniecenia likwiduje właśnie żelazko tudzież prasowalnica... a obrós na stół niedzielny to wręcz musi być gładki jak szkło :p

a o tej maszynce kondensacyjnej coś niecoś słyszałam... zepsuła się u Animen :p po kilku miesiącach :)

Nitu, Anji zepsula sie pralka z silnikiem indukcyjnym, nie suszarka. :p Zasadniczo wiekszosc suszarek to suszarki kodensacyjne, chociaz ja bym wolala ewakuacyjna i moim zdaniem najwazniejsza jest tu wielkosc bebna nie jakies tam inne pitu pitu.

A co do reszty masz racje - mozna nie prasowac bawelnianych podkoszulkow i takich tam, ale niektore rzeczy po prostu tego wymagaja ze wzgledow estetycznych i higienicznych (dzieciece ciuszki chociazby...). 8)

Nitu, Anji zepsula sie pralka z silnikiem indukcyjnym, nie suszarka. :p Zasadniczo wiekszosc suszarek to suszarki kodensacyjne, chociaz ja bym wolala ewakuacyjna i moim zdaniem najwazniejsza jest tu wielkosc bebna nie jakies tam inne pitu pitu.

A co do reszty masz racje - mozna nie prasowac bawelnianych podkoszulkow i takich tam, ale niektore rzeczy po prostu tego wymagaja ze wzgledow estetycznych i higienicznych (dzieciece ciuszki chociazby...). 8)

aaa to sorki :) myślałam, że to był 2w1 z suszarką :roll:

Dobra, dobra, juz sie nie odzywam. W koncu co ja tam wiem o betonie. :roll: 8)

O betonie coś wiesz :):) Ale o robieniu wylewek na 300 mkw to nie wiem :):)

Nie chciałam żadnych róznic poziomów, bo to czasem zegarmistrzowska robota. A jakoś nie mam tak wielkiej wiary ...

Hej Dziewczyno :D !

Mam pytanko:

Albo mnie sie wydaje, albo widziałam kiedyś w pokoju twojego dziecka meble DJ metalik. Jak na złosć nie moge teraz tego znaleźć.

Masz może jakieś takie zdjęcie?

Muszę na gwałt wybrać kolor ścian do tych właśnie mebli i nie moge sie zdecydować. Szukam i szukam...może mnie coś natchnie :roll:

Z góry dzięki,

paula

Neeeeefeeeeer..............

Nie żebym nudziła.... :wink:

to się nie porozumiemy :p

a to dlatego, że ja jestem cholernie wrażliwa na te duperele jak je nazwałaś :p i niestety na wiele innych też :p a do minimum zagniecenia likwiduje właśnie żelazko tudzież prasowalnica... a obrós na stół niedzielny to wręcz musi być gładki jak szkło :p

a o tej maszynce kondensacyjnej coś niecoś słyszałam... zepsuła się u Animen :p po kilku miesiącach :)

:D Nie mam zamiaru się z nikim kłócić :) Po prostu wyrażam swoją opinię. Po części Cię rozumiem. Wiem co to znaczy być perfekcjonistą. Mnie to omal nie "zeżarło" kilka lat temu. Ale nie chcę do tego wracać. Obsesja wyleczona i niech tak lepiej pozostanie...

Nitu, Anji zepsula sie pralka z silnikiem indukcyjnym, nie suszarka. :p

Pralka z silnikiem indukcyjnym się zepsuła? Nie mów że jeszcze sam silnik się zepsuł :o Ja "choruję" na taką od dawna. Chodzi mi o taką np. Samsunga lub LG, co ma silnik bezpośrednio za bębnem, bez tego paska klinowego. Podobno są dużo cichsze od tych z paskiem. No i nie wywołują drgań. Ale nie wiem czy to się sprawdza w praktyce...Poza tym moja wciąż działa już od 14 lat (Bosch z Łódzkiej fabryki).

Hej Dziewczyno :D !

Mam pytanko:

Albo mnie sie wydaje, albo widziałam kiedyś w pokoju twojego dziecka meble DJ metalik. Jak na złosć nie moge teraz tego znaleźć.

Masz może jakieś takie zdjęcie?

Muszę na gwałt wybrać kolor ścian do tych właśnie mebli i nie moge sie zdecydować. Szukam i szukam...może mnie coś natchnie :roll:

Z góry dzięki,

paula

Neeeeefeeeeer..............

Nie żebym nudziła.... :wink:

Wybacz Paulko, umknęło :oops: Ale u moich dzieci nie ma takich mebli :( Generalnie to u nich jest mebli jak na lekarstwo i docelowo do porąbania w ognisku :)

Aż się zapomniałem przywitać...hahaha :D Już za późno więc się pożegnam. Ja tak nie przyzwyczajony do tych powitań i pożegnań bo zazwyczaj na forach ich nie stosuje tak codziennie. Czas tak szybko biegnie że nawet nie wiem kiedy mówić 'Dzień dobry' a kiedy 'Dobranoc'. Poza ty nie odróżniam ostatnio dnia od nocy więc zrozum mnie Nefer :p Dobranoc :)