Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Nefer


rrmi

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Nefer

    9730

  • wu

    2385

  • malgos2

    1873

  • ghost34

    1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzien dobry!!

 

Czy ja moge poprosic o przepis na ten tort orzechowy? tez musze jakis zmajstrowac w sobote :(

 

Neferko ty tez daje sie jakis super tort robilas??

 

Ja robilam superowy totr z maku :):)

 

Jak dotrę do domku to Ci dam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.... dzień doberek :)

 

a ja byłam u Nefci i spotkałam się Rasią i Jolą... :) ale były tak zajęte.. że szybciorem się zmyłam :)

 

aaaaaaaa i jakby co to ja rezerwuje dynie... żeby nie było, że nie pisałam :p

 

Ty Dynio TY :):) Ja i tak wyglądam jak zjawa...

Przepraszam, że się Wami odpowiedno nie zjęłam, ale kurde sama widziałaś.

A ja na budowie czekam na pana od balustrad - Mc Donald mi życie uratował :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaje przepis:

Wykwintny tort orzechowy

CIASTO:

7 jajek

20dag cukru pudru

20dag mąki

½ torebki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao w proszku

10dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

KREM:

12 dag mielonych orzechów

120ml mleka

8 dag cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

20dag masła

1 łyżka rumu

Przygotować ciasto; jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsypać po łyżce mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i posiekanymi orzechami.

Tortownicę natłuścić, wysypać mąką, napełnić ciastem. Piec ok. 45 min w tem 180st.

 

Mleko podgrzać w garnku. Cały czas mieszając dosypać cukier, mielone orzechy i cukier waniliowy, gotować na nie wielkim ogniu przez kilka minut.

Ostudzić.

Masło zmiksować na pianę, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce krem orzechowy. Wlać rum, wymieszać.

 

Zupełnie zimne ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć przygotowanym kremem. Ciasto można tez pokropić rumem. Zostawić trochę kremu na wierzch tortu i na boki.

Udekorować.

 

Przepis pochodzi z czasopismu "Tina". Nr 11/2007.

„120 wypieków na Święta”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie wyszli o 24.00 :):)

Ale było super - znowu trafiam na zapaleńców robiących piekne rzeczy.

Balustrada będzie śliczna, dostanę projekt to pokażę. I cena bardzo mi się spodobała.

Również zrobią mi pierścień na rurę od kominka :) Ze stali - tak jak chciałam :)

Bardzo się cieszę, ze ich poznałam - i jeszcze się spotkamy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

umówić mnie? żebym nie spała po nocach jak Ty? :wink:

jak panowie mają blisko do Ciebie to znaczy że daleko do mnie :(

 

Panowie maja wszędzie blisko, bo wszędzie robią. A są z Olsztyna.

Np. w przyszłym tygodniu są we Wrocławiu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...