Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Nefer

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Nefer

9730

• wu

2385

• malgos2

1873

• ghost34

1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nefer szczerzę zazdroszczę wylegiwania się na pięknej podlodze przy kominku :wink:

Pewnie wyda się to dziwne ale mój Mężul nie wierzy że podłogówka działa jak nalezy pod drewnem(nasłuchal sie jakiś głupot od pseudo specjalistów i zwątpił) napisz proszę czy już odpaliliście grzanie no i jeśli to jakie są wasze obserwacje co do odczuwania ciepełka podłogowego :roll:

Pozdrawiam

Nefer szczerzę zazdroszczę wylegiwania się na pięknej podlodze przy kominku :wink:

Pewnie wyda się to dziwne ale mój Mężul nie wierzy że podłogówka działa jak nalezy pod drewnem(nasłuchal sie jakiś głupot od pseudo specjalistów i zwątpił) napisz proszę czy już odpaliliście grzanie no i jeśli to jakie są wasze obserwacje co do odczuwania ciepełka podłogowego :roll:

Pozdrawiam

taszanko,

Podłogówka odpalona zgodnie z zaleceniami Ducha - tydzień po rozlozeniu podłogi.

W domu chodze z krótkim rękawkiem, pomimo, że odpalona jest delikatnie - na regulatorze pokojowym mam 18 stopni. Muszę dawkować ciepło podłodze, bo nie chcę jej skrzywdzić. Max to 26-28 stopni z tego co słyszałam, ale trzeba sprawdzić z Duchem.

Podłoga w dotyku nie jest ciepła. Bardziej bym to opisała jako "nie jest zimna". Jesli temperatura jest niższa niź ciała (36,6) nie jest wyraźnie odczuwalna jako wyższa :)

Temparatura na kotle na noc ustawiona jest na 20 stopni , więc ciepła jako takiego nie wyczujesz. Natomiast termometr w pokoju pokazuje 24 stopnie, ale tak jak wczoraj - gdy rozpaliłam w kominku - było 26 stopni.

Przy antresoli ciepło idzie do góry - a na górze oprócz tego grzeja kaloryfery. Więc w całym domku jest cieplutko,.

Co do przewodzenia ciepła.

Mam deskę trójwarstwową - przystosowaną do ogrzewania podłogowego. Temperatura podłogi drewnianej i gresu (obok) jest taka sama. Drewno nie jest chłodniejsze ani cieplejsze. I nie nagrzewało się inaczj/dłużej. Przynajmniej przykłądając rękę nie da się tego stwierdzić.

Ja też słyszałam te legendy - ale praw fizyki się nie zmieni - drewno nie powoduje 100 % izolacji . Nawet jeśli się ogrzeje później to JEDNAK się ogrzeje. Nie ma bata.

Za oknem jest ciepło, a domek dość szczelny.

Na serducho najlepsze odstresowanie. Nie ma to jak widok ognia, dobrą kurację wybrałaś :)

I jeszcze wspomagam się Biovitalem - nie zaszkodzi a może trochę wzmocni, bo słaba jestem jak betka.

Kominek pomógł i mnie i Joli :wink: :)

Nefcia,wypluj proszę ,kurcze,co sie robi jak jest schrzaniona podłogówka?!buduje nowy dom?(obym się nie musiała przekonać na własnej skórze)

Na macanie chętnie, dziękuję za zaproszenie,ale daleko mam do Cię,więc póki co zawierzę opisowi.Ciekawe kiedy przestanie mnie boleć brzuch z nerwów?!mam od początku budowy kluchę na żołądku ,czy ona kiedyś znika?!

Nefcia,wypluj proszę ,kurcze,co sie robi jak jest schrzaniona podłogówka?!buduje nowy dom?(obym się nie musiała przekonać na własnej skórze)

Na macanie chętnie, dziękuję za zaproszenie,ale daleko mam do Cię,więc póki co zawierzę opisowi.Ciekawe kiedy przestanie mnie boleć brzuch z nerwów?!mam od początku budowy kluchę na żołądku ,czy ona kiedyś znika?!

Nieeeeeeeee, skuwa się wylewkę, wyrywa rurki i kładzie od nowa :):) Luz - to zjawisko raczej nie występuje w przyrodzie :)

U mnie klucha sobie poszła po 3 dniach - może idź do specjalisty :wink:

Nie bój się - baw się tym. Jak często w życiu się buduje dom ? No właśnie :)

Ale jak będziecie gdzieś w okolicy to dajcie znac :)

zazdroszczę ci tego wygrzewania się przy kominku :oops: ja bym już tak chciała :oops: .

Dobrze, że u mnie już dach jest, to przynajmniej na głowę nie kapie 8) I panowie murują ścianki na piętrze i kładą belki drewniane pod strop nad piętrem :D :D :D Super to już teraz wygląda :D

zazdroszczę ci tego wygrzewania się przy kominku :oops: ja bym już tak chciała :oops: .

Dobrze, że u mnie już dach jest, to przynajmniej na głowę nie kapie 8) I panowie murują ścianki na piętrze i kładą belki drewniane pod strop nad piętrem :D :D :D Super to już teraz wygląda :D

No bo teraz to już prawie dom. Jak ruszy prąd i woda to będzie już dom. A to bliżej niż myślisz :):)

Fajnie już jest nie ? Jak ja czekałam na dach i okna... i strasznie chciałam móc drzwi zamknąć :)

Teraz już z górki :)

No bo teraz to już prawie dom. Jak ruszy prąd i woda to będzie już dom. A to bliżej niż myślisz :):)

Fajnie już jest nie ? Jak ja czekałam na dach i okna... i strasznie chciałam móc drzwi zamknąć :)

Teraz już z górki :)

wodę w domu mam (przynajmniej w pom. gospod :lol: :lol: ), a drzwi i okna to ja sobie będę mogła dopiero w przyszłym roku zamknąć :-?