Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Nefer

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Nefer

9730

• wu

2385

• malgos2

1873

• ghost34

1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Weź swojego faceta i wpadnijcie na jakiś weekendzik... ;)

A dzięki Arniczko :) U nas problem tylko taki, że chcielibyśmy jakieś zimozielone na żywopłot (mamy z jednej strony ruderę) tak ok. 160 cm ... a to już może niekoniecznie wejść :):) Ale muszę zmierzyć :)

Eeee tam... nie przesadzaj... 160cm... wsadź mniejsze, i zanim się obejrzysz to już 160cm będzie miało...

Po co przepłacać.... a i nie wiadomo czy się przyjmie... I przecież już jakieś dwa lata rezydujesz i jakoś Wam to nie przeszkadzało... a teraz wiosną wsadzisz takie powiedzmy metrowe, i już będzie inaczej... zielono....

A rudera jak była tak i nie zniknie... może do zabytków ją wpiszą;)

Żeby szybko było to ja bym płot jakimś wiciokrzewem, hederą albo np. hortensją pnącą poobsadzała... i jakieś krzewy... ale tuje niekoniecznie... Ja za bardzo tuj nie lubię, bo jakoś z cmentarzami mi się kojarzą, z reszta bukszpany też...... a teraz, w zasadzie od dłuższego czasu ludzie sadzą tuje odgradzając się od sąsiadów...

A pnącza i np graby do ciecia, albo zwykłe świerki, ale też ciąć.

Jak jedziesz z Poronina przez Murzasichle do Zakopanego to jest tam cała moc gęstych jak diabli cudnych żywopłotów świerkowych... jakie one są gęste, a jakie cudne....

Ty wiesz Nefcia, ze jak tak dalej pójdzie to może my się zobaczymy na samiuśkim południu;)

Już mi się chce śnieżnej i cudnej zimy w Tatrach....

Hej, mam ten sam model kotła, co ty - odpalony w październiku. Możesz mi powiedzieć, czy spalanie dobowe 10 m3 - samo ogrzewanie (jeszcze nie mieszkam) to nie za dużo. Dodam, że kubatura ok. 1000 m3, wszędzie podłogówka, reku jescze nie uruchumiony. Będę wdzięczny za info.

Cześć Masud,

Nie da się tak porównywać spalania. Wszystko zależy od wielkości i konstrukcji. U mnie jest antresola, dół w podłogówce i dane, które mam dotyczą mieszkających 7 osób (od miesiąca jest nas o jeden mniej), więc dość nietypowo. Grzeję ostro : u mnie normalna temperatura 24 - 25 stopni, co budzi ogólne zgorszenie :):)

Ale wczoraj zrobiłam zestawienie kolejnych miesięcy i spalania. Więc jest tak :

Miesiąc - i liczba metrów 3 spalonych DZIENNIE

grudzień 2008 18- początek grzania budowy - wygrzewanie wylewek

styczeń 2009 18

luty 27

marzec 24

kwiecień 5

maj 4

czerwiec 5

lipiec 4

sierpień 4

wrzesień 5

październik 9 - wygrzewanie podłogi pod drewno

listopad 27

grudzień 26

styczeń 2010 - 18

luty 20

marzec 9

kwiecień 9

maj 9

czerwiec 3

lipiec 3

sierpień 3

wrzesień 5

październik 12

listopad 7

grudzień 15

styczeń 2011 - 16

luty 20

marzec 13

kwiecień 9

maj 8

czerwiec 3

lipiec 3

sierpień 2

wrzesień 3

Dzięki za odpowiedź - trochę mnie uspokoiła. Jak na 2 m-ce grzania w nowym domu to chyba wynik nie jest taki zły - poczekam do wiosny :D.

U mnie różnica była bardzo duża między pierwszym a drugim rokiem grzania. Także spokojnie :):)

No ale mam nadzieję, że pracę miałaś w domu i na kanapie z lapkiem pod kocykiem, albo kołderką... a nie szlajasz się po W-wce i sama ledwie zipiąc innych zarażasz...

NIe zarażam - koleżanka z pokoju też chora, więc mamy lazaret :)

Nefcia ja Cię nawet zganić za pracę nie mogę bo mi w piątek lekarz powiedział że cmentarze są pełne ludzi niezastąpionych po tym jak mu odmówiłam po raz drugi wzięcia zwolnienia:( ale zdrówka moc życzę:hug:

BO to moje ulubione powiedzenie : Nie ma ludzi niezastąpiony tylko nie wiedzieć czemu są ich pełne cmentarze. Zgadzam się z Twoim lekarzem. W końcu sama tak mam :):) Dzięki i również zdrówka Ci życzę :)