Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Nefer

rrmi

Recommended Posts

Nefer cieszę się, że znowu wątek ruszył. Byłam skrytą czytaczką przed i w trakcie naszej budowy i teraz trochę mi brakuje "starych" forumowych wyjadaczy.

Liczę na regularne nowe wpisy i przemyślenia :D.

A wpadłam tylko na chwilę .. i tyle ciepłych słów. I tyle privów i tu ...i jak tu przestać pisać ? :):):) Się nie da :)

• Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Nefer

9730

• wu

2385

• malgos2

1873

• ghost34

1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wpadłam tylko na chwilę .. i tyle ciepłych słów. I tyle privów i tu ...i jak tu przestać pisać ? :):):) Się nie da :)

...mam nadzieję, że się nie da :)

Nefer, piszesz że we wrześniu daleko na południe, ja też nieśmiało mam to w planach.

Italia, czy jeszcze dalej?...może się gdzieś tam w świecie uda nam odnaleźć, kto wie :):hug:

...mam nadzieję, że się nie da :)

Nefer, piszesz że we wrześniu daleko na południe, ja też nieśmiało mam to w planach.

Italia, czy jeszcze dalej?...może się gdzieś tam w świecie uda nam odnaleźć, kto wie :):hug:

Hiszpania, ale nawet nie wiem jeszcze w jaki region :):)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Nefcia to moze się spotkamy :lol:

My tradycyjnie w PLu męczymy chłopaków, tzn. do wczoraj hasali ;) po Kasprowych, Świnicach, Morskich Okach i inszych Dolinach 5 Stawów. Potem szybki spływ Dunajcem po Pieninkach, z rozpędu Czorsztyn, skocznia, baaa a nawet Kraków! Dziś przepierka. A potem siup w te kajaczki, rowerki i insze wygibasy, bo wędki nam raczej nie grożą ;)

Słoneczko nam przytrzymaj na dłużej :D

Buziaki i pozdrawiam :)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
BLOKERS ZBUDOWAŁ DOM.

Blokers siedzi na tarasie. Uwielbia lato, uwielbia swój taras. Już wyniósł talerze po niezapowiedzianych gościach. Już rozprostował nogi i odpoczywa.

Blokers zbudował dom.

Od kilku już lat- jakoś tak trzech chyba - cieszy się nim jak dziecko. Już wie, że to był dobry pomysł. To nic, że oddał budowie 3 lata życia. Że przez te lata spał niewiele, bo musiał się nauczyć wszystkiego o budowie. Niektórzy znajomi i rodzina miała już dość słuchania o technikach izolacji, mostkach cieplnych i wieloszybowych pakietach z ciepłą ramką. Nie wszyscy więc znieśli tę próbę- może to i lepiej.

Ale blokers postawił dom i temu się teraz przygląda. Co się zmieniło w jego życiu ?

Na pewno odkrył, że ma bliżej do zielonego. Patrzy na zielone z przyjemnością, sprawdza jak rośnie i nawet jak nie ma o tym zbyt wielkiego pojęcia - stara się zrozumieć zielone i nawet je pielęgnować.

Ma bliżej do natury. Odkrył - czego nie było widać z perspektywy balkonu w jego szuflandii - że każda pora roku jest piękna. Czasem musi założyć polar, żeby to zauważyć. W sezonie letni zamienia perfumy Incolence na zapach OFF przeciwkomarowy lub olejek waniliowy przeciw meszkom,. ale daje radę. W końcu nie musi już stać w kolejce do prysznica, więc mały problem

Blokers zauważył, że szczególnie, gdy temperatura się podnosi chętnie rezygnuje z ulubionego towarzysza blokersa - telewizora. W zasadzie tylko z przyzwoitości obejrzy jakiś program informacyjny Niebieskiej Telewizji - tak, żeby wiedzieć co się dzieje i nie wyjść na głąba. Telewizora nie chce mu się ciągnąć na taras, więc czasem wystarczy ściana na FB, by uchodzić za człowieka obytego w świecie polityki. Przecież tak fajnie śpiewają ptaki.

Blokers się wyciszył. Wraca z pracy i czuje się ... jak na wczasach. Obiad ? Opalić grila, kawałek mięsa - czasem jaki Cammebert. Butelka wina. bosko.

Co się zmieniło w społecznym życiu Blokersa ? Wydawałoby się, że niewiele, ale ....

Po pierwszym amoku odwiedzinowym sprawa się uspokaja. Ponieważ mówimy o rasowym blokersie, lwia część jego znajomych to blokersi.

Niektórzy - i to głównie z grona tych, którzy już mieli dość zbrojeń i rodzaju gruntów - odwiedzili go tylko raz. Szlag ich trafił i więcej tego nie robią.

Inni są stałymi bywalcami - wyczekiwanymi, takimi, którzy nie muszą się anonsować. Tacy narażają się wręcz na gniew Blokersa, gdy dowie się, że ci byli w Ikei i nie wpadli na kawę. Ten rodzaj znajomych ma stały abonament i hasło : "jak widzisz samochód na podjeździe to wpadaj" powinni traktować całkiem serio pomijając procedurę audiencji jak u papieża.

Jest tez trzeci segment. Znajomi zapełniający czas. Ci przypominają sobie o blokersie w sezonie grillowym. Niektórzy mówią otwartym tekstem : nie będę do Ciebie przyjeżdżać wiosną, bo chcę posiedzieć na tarasie, a jest za zimno.

Ci nie mają stałego abonamentu, a jednak nie powstrzymuje ich to od złożenia niezapowiedzianej wizyty. Zabijają czas na zdrowym, "wolnym" powietrzu poza Szflandią. Wpadają z pieśnią na ustach, z tabunem dzieci i .... pretensjami:

- nie masz bzu w ogrodzie ? Naprawdę ? To idiotyczne - a ja przyjechałam uciąć sobie trochę bzu

- ładna ta kostka, ale ile to sprzątania

- nie masz altany ? Weź postaw, zobacz, jak będzie padać to się musimy schować do środka

- przydałaby ci się markiza na tarasie

- kiedy mogę wpaść po jabłka ? masz dużo tych antonówek, prawda ?

- mogę sobie uciąć tych peonii ?

i Blokers się zastanawia - jak działa mechanizm pouczania i stawiania warunków u tych ludzi ? Ludzi, którzy nie przekopali piędzi ziemi w swojej doniczce w szuflandii. Ludzi, którzy cały rok nie pamiętają o Blokersie, ale latem nagle stają się "przyjaciółmi od dobrych rad".

Blokers się uśmiecha, robi grilla, wyjmuje butelkę wina (lub dwie). Wie, że oni w końcu wyjdą i pojawią się za rok. A on znów będzie spokojnie patrzył na zielone.Takie jak lubi.

Uwielbiam takie teksty :)

Pozdrawiam :)

• 4 weeks później...