Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Nefer

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Nefer

9730

• wu

2385

• malgos2

1873

• ghost34

1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podłogówka jest grzejnikiem pływającym, tzn. nie może być związana poprzez wylewkę ze ścianami, między innymi oraz po to żeby grzejnik podłogowy nie wysadził ścian gdy się będzie rozszerzał grzejąc, trzeba dać warstwę która przejmie naprężenia wynikające z rozszerzenia się grzejnika,

po to jest taśma brzegowa,

ponad to pomieszczenia muszą być oddzielone od siebie taśmą brzegową stanowiącą dylatację i pozwalającą na niezależną od siebie pracę poszczególnych grzejników podłogowych,

w przeciwnym wypadku grzejniki będą Ci pękać w najmniej spodziewanych miejscach,

w przypadku dużych pomieszczeń powinno się dzielić powierzchnie grzewcze na mniejsze, właśnie po to żeby nie pękało tam gdzie sobie chce,

ponad to muszą być zachowane odpowiednie proporcje boków takiej powierzcnni,

ale to jest elementarz i Twój wykonawca powinien to wiedzieć, w końcu jak znam Ciebie, nie robi tego za psie pieniądze,

to co widać na zdjęciach nadaje się wszystko do poprawki,

czy masz chociaż policzoną podłogówkę?

bo jeżeli nie to cieniutko Cię widzę,

owszem możesz później wyegzekwować od wykonawcy czy to odszkodowanie czy też usunięcie usterek, ale jak widzisz to w przypadku gdy będziesz miała już wykończony dom

Juz poczytałam.

Faktycznie nie widziałam taśmy brzegowej.

Ale stoi w przedpokoju :):):) Znaczy kupiona.

Do dylatacji jeszcze nie doszli.

I muszę sprawdzić czy wanna na grzejnik kanałowy jest zaizolowane i czy ma dylatację...

Rano na budowę - shit..

podłogówka jest grzejnikiem pływającym, tzn. nie może być związana poprzez wylewkę ze ścianami, między innymi oraz po to żeby grzejnik podłogowy nie wysadził ścian gdy się będzie rozszerzał grzejąc, trzeba dać warstwę która przejmie naprężenia wynikające z rozszerzenia się grzejnika,

po to jest taśma brzegowa,

ponad to pomieszczenia muszą być oddzielone od siebie taśmą brzegową stanowiącą dylatację i pozwalającą na niezależną od siebie pracę poszczególnych grzejników podłogowych,

w przeciwnym wypadku grzejniki będą Ci pękać w najmniej spodziewanych miejscach,

w przypadku dużych pomieszczeń powinno się dzielić powierzchnie grzewcze na mniejsze, właśnie po to żeby nie pękało tam gdzie sobie chce,

ponad to muszą być zachowane odpowiednie proporcje boków takiej powierzcnni,

ale to jest elementarz i Twój wykonawca powinien to wiedzieć, w końcu jak znam Ciebie, nie robi tego za psie pieniądze,

to co widać na zdjęciach nadaje się wszystko do poprawki,

czy masz chociaż policzoną podłogówkę?

bo jeżeli nie to cieniutko Cię widzę,

owszem możesz później wyegzekwować od wykonawcy czy to odszkodowanie czy też usunięcie usterek, ale jak widzisz to w przypadku gdy będziesz miała już wykończony dom

OK - mam jasność - i wiem czego szukać.

P.S. znalazłam w necie o najczęstszych błedach w podłogówce :):) Jaka jestem mondra

Dzięki serdeczne 1950 :)

i już wiem, że :

Rozsądnie maksymalną długość obiegu z rury 17x2 mm dla instalacji wykonywanej bez obliczeń hydraulicznych można określić jako 80 - 100 m.

Zdarzają się instalacje, gdzie rury ułożone są w odstępie 50 - 70 mm, podczas gdy zasadniczo w pomieszczeniach mieszkalnych odstęp powinien wynosić od 100 – 200 mm. Koszty rury są co najmniej dwa razy większe, rozdzielacze są oczywiście droższe, bo zamiast pięciu, trzeba podłączyć 10 obiegów, a ciepła jest ciągle tyle samo.

Dylatację wykonujemy, gdy powierzchnia pomieszczenia przekracza 40 m2 lub jeden z boków podłogi ma powyżej 8 metrów. Stosuje się je też w pomieszczeniach o nieregularnych kształtach w celu podziału powierzchni na prostokąty. Dylatacje mogą przecinać tylko przewody zasilające i powracające z pętli ułożone w rurkach ochronnych

Szybko się uczę.

Jutro jade z miarką :)

ale jak oni chcą teraz zakładać taśmę brzegową, :o

to się robi układając drugą warstwę styropianu :roll:

teraz owszem to można zrobić rozwalając swoją robotę,

co jest działaniem bez sensu, :-?

Szczerze mówiąc nie bardzo się tym martwię - taśma powinna być. Czyż nie ? No właśnie. Budzik na 9.00.

I jeszcze jedna rzecz. W miejscu dylatacji powinna być na wykończonej podłodze "elastyczna spoina". Czyli powinni wiedziec gdzie kończy się gres a zaczyna drewno - bo wtedy najlepiej na tym styku zrobić dylatację.

Łomatko - wyższa szkoła jazdy...

jak by co to poradnik uponora jest lepszy niż te najczęściej spotykane błędy,

nie podobają mi się tam te 40 metrowe powierzchnie bez dylatacji,

ja wiem o 25 metrach,

ale być może się mylę :roll: :-?

dlatego 3maj się poradnika producenta

Ok- zakładamy więc 25 mkw. Jutro pojadę zrobić egzamin. Kużwa, człowiek musi sie na wszystkim znać ? No dobra, już nie marudzę...