rrmi 11.07.2008 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Spoko , 1950 jest debesciak absolutny. Powie co i jak a jak trzeba to i wykonawce przez tel opierdzieli Buziaki Dziadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.07.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 1950 - pracują dp poniedziałku. Ile kosztuje u Ciebie szkolenie mojej ekipy ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 11.07.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Neferko - takie paski przy scianie , ze styropianu, pianki czy cóś tam - przed wylewka powinny byc no chyba zeby nie - i mnie 1950 pogoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.07.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 podłogówka jest grzejnikiem pływającym, tzn. nie może być związana poprzez wylewkę ze ścianami, między innymi oraz po to żeby grzejnik podłogowy nie wysadził ścian gdy się będzie rozszerzał grzejąc, trzeba dać warstwę która przejmie naprężenia wynikające z rozszerzenia się grzejnika, po to jest taśma brzegowa,ponad to pomieszczenia muszą być oddzielone od siebie taśmą brzegową stanowiącą dylatację i pozwalającą na niezależną od siebie pracę poszczególnych grzejników podłogowych,w przeciwnym wypadku grzejniki będą Ci pękać w najmniej spodziewanych miejscach,w przypadku dużych pomieszczeń powinno się dzielić powierzchnie grzewcze na mniejsze, właśnie po to żeby nie pękało tam gdzie sobie chce,ponad to muszą być zachowane odpowiednie proporcje boków takiej powierzcnni,ale to jest elementarz i Twój wykonawca powinien to wiedzieć, w końcu jak znam Ciebie, nie robi tego za psie pieniądze, to co widać na zdjęciach nadaje się wszystko do poprawki, czy masz chociaż policzoną podłogówkę?bo jeżeli nie to cieniutko Cię widzę, owszem możesz później wyegzekwować od wykonawcy czy to odszkodowanie czy też usunięcie usterek, ale jak widzisz to w przypadku gdy będziesz miała już wykończony dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.07.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Juz poczytałam. Faktycznie nie widziałam taśmy brzegowej. Ale stoi w przedpokoju :) Znaczy kupiona. Do dylatacji jeszcze nie doszli. I muszę sprawdzić czy wanna na grzejnik kanałowy jest zaizolowane i czy ma dylatację... Rano na budowę - shit.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.07.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 podłogówka jest grzejnikiem pływającym, tzn. nie może być związana poprzez wylewkę ze ścianami, między innymi oraz po to żeby grzejnik podłogowy nie wysadził ścian gdy się będzie rozszerzał grzejąc, trzeba dać warstwę która przejmie naprężenia wynikające z rozszerzenia się grzejnika, po to jest taśma brzegowa, ponad to pomieszczenia muszą być oddzielone od siebie taśmą brzegową stanowiącą dylatację i pozwalającą na niezależną od siebie pracę poszczególnych grzejników podłogowych, w przeciwnym wypadku grzejniki będą Ci pękać w najmniej spodziewanych miejscach, w przypadku dużych pomieszczeń powinno się dzielić powierzchnie grzewcze na mniejsze, właśnie po to żeby nie pękało tam gdzie sobie chce, ponad to muszą być zachowane odpowiednie proporcje boków takiej powierzcnni, ale to jest elementarz i Twój wykonawca powinien to wiedzieć, w końcu jak znam Ciebie, nie robi tego za psie pieniądze, to co widać na zdjęciach nadaje się wszystko do poprawki, czy masz chociaż policzoną podłogówkę? bo jeżeli nie to cieniutko Cię widzę, owszem możesz później wyegzekwować od wykonawcy czy to odszkodowanie czy też usunięcie usterek, ale jak widzisz to w przypadku gdy będziesz miała już wykończony dom OK - mam jasność - i wiem czego szukać. P.S. znalazłam w necie o najczęstszych błedach w podłogówce :) Jaka jestem mondra Dzięki serdeczne 1950 i już wiem, że : Rozsądnie maksymalną długość obiegu z rury 17x2 mm dla instalacji wykonywanej bez obliczeń hydraulicznych można określić jako 80 - 100 m. Zdarzają się instalacje, gdzie rury ułożone są w odstępie 50 - 70 mm, podczas gdy zasadniczo w pomieszczeniach mieszkalnych odstęp powinien wynosić od 100 – 200 mm. Koszty rury są co najmniej dwa razy większe, rozdzielacze są oczywiście droższe, bo zamiast pięciu, trzeba podłączyć 10 obiegów, a ciepła jest ciągle tyle samo. Dylatację wykonujemy, gdy powierzchnia pomieszczenia przekracza 40 m2 lub jeden z boków podłogi ma powyżej 8 metrów. Stosuje się je też w pomieszczeniach o nieregularnych kształtach w celu podziału powierzchni na prostokąty. Dylatacje mogą przecinać tylko przewody zasilające i powracające z pętli ułożone w rurkach ochronnych Szybko się uczę. Jutro jade z miarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.07.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 ale jak oni chcą teraz zakładać taśmę brzegową, to się robi układając drugą warstwę styropianu teraz owszem to można zrobić rozwalając swoją robotę, co jest działaniem bez sensu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.07.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 ale jak oni chcą teraz zakładać taśmę brzegową, to się robi układając drugą warstwę styropianu teraz owszem to można zrobić rozwalając swoją robotę, co jest działaniem bez sensu, Szczerze mówiąc nie bardzo się tym martwię - taśma powinna być. Czyż nie ? No właśnie. Budzik na 9.00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.07.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 I jeszcze jedna rzecz. W miejscu dylatacji powinna być na wykończonej podłodze "elastyczna spoina". Czyli powinni wiedziec gdzie kończy się gres a zaczyna drewno - bo wtedy najlepiej na tym styku zrobić dylatację.Łomatko - wyższa szkoła jazdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.07.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 http://www.uponor.com.pl/uponor_cms/wp-content/uploads/2008/04/plaszcz_poradnik_i.pdfdość porządne opracowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.07.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.07.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 jak by co to poradnik uponora jest lepszy niż te najczęściej spotykane błędy, nie podobają mi się tam te 40 metrowe powierzchnie bez dylatacji, ja wiem o 25 metrach, ale być może się mylę dlatego 3maj się poradnika producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.07.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 jak by co to poradnik uponora jest lepszy niż te najczęściej spotykane błędy, nie podobają mi się tam te 40 metrowe powierzchnie bez dylatacji, ja wiem o 25 metrach, ale być może się mylę dlatego 3maj się poradnika producenta Ok- zakładamy więc 25 mkw. Jutro pojadę zrobić egzamin. Kużwa, człowiek musi sie na wszystkim znać ? No dobra, już nie marudzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 11.07.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 A marudź se .... jest szansa, że to marudzenie zaoszczędzi Ci kupe kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 12.07.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 A jak zaoszczędzisz to może co postawisz nie wiedzialam, że podłogówka jest taka skomplikowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.07.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 skomplikowana to jest proste jak świński ogon i dwa metry sznurka w kieszeni ale cza widzieć co się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 12.07.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Nefer, ośmiałem się czytając jeden z Twoich wątków nt. sąsiada akompaniującego w wannie. Dobre Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.07.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Nefer, ośmiałem się czytając jeden z Twoich wątków nt. sąsiada akompaniującego w wannie. Dobre Pozdro :) To szczera prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 13.07.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witam wieczornie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.07.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 a witam, witam. Ale nastrój mam podły, więc raczej się zawinę w kocyk i tam zostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts