Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Nefer

rrmi

Recommended Posts

Jacie, Neferciu to specjalne łodkurzacze do kominka som? Czy nas nabierasz? :lol:

No jak nie jak tak :) Dziś przetestowałam - ameryka - mówię Ci :) Minuta osiem i czysty komineczek. Nawet duże kawałki "zjada" :)

Są takie co sie podłacza do odkurzacza ( nawet centrlanego) ale ja chciałam taki z niezależym silnikiem :)

Czemu chciałaś?

• Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Nefer

9730

• wu

2385

• malgos2

1873

• ghost34

1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam centralnego odkurzacza , więc musiałabym ciągać za sobą jedno wiadro ( odkurzacz kominkowy - a raczej separator popiołu) i klamot ( odkurzacz zwykły).

Ponadto filtr jak filtr - nie zawsze jest takie rozwiązanie zdrowe dla odkurzacza. Dlatego wybrałam taki niezależny.

Jest on droższY ( bo płacisz za silnik) i na pewno można kupić w Castoramie na kilkanaście złotych wiadro z rurą do podłączenia do odkurzacza (czyli separator popiołu), ale ja wolałam tak.. Ponadto można go używać do pyłów budowlanych..

Fajne, podoba mi się taki pomysł :)

A ile za toto sobie liczą?

Na Allegro 280 pln

Do tego 20 szt filtrów papierowych - 17,50 pln

Ale są rózne - musisz pooglądać. Jak wrzucisz "odkurzacz kominkowy" to wyjdą różne cuda.

Ten mi się spodobał i fajnie działa.

PIszą w instrukcji, że po jednym użyciu trzeba wymienić filtr papierowy - ale po wyczyszczeniu kominka nie było na tym filtrze nawet drobinki.

Dzień dobry....

jestem... widziałam odkurzacz... bardzo zabawny... jeszcze nie mam kominka, więc i do odkurzacza mi daleko, ale nie powiem, że w swoim czasie z pewnością dopytam...

a brykiecik luksius... a po co Ci aż tyle...czyżby się zapowiadało na ostrą zimę? :o 8)

Chwilowo muszę położyć swój punkt widzenia w pozycji horyzontalnej - zrobiłam dzis cztery ciacha na spęd rodzinny i padam na zmęczoną twarz :roll:

Łorany - Ty to masz przerób :)

A masz jakiś fajny przepis na szarlotkę ? Bo chodzi za mną ostatnio ...ale nigdy nie robiłam :oops:

CIASTO: ( starcza na 2 blachy tartowe )

3/4 torby mąki

1,5 szklanki cukru

1 całe jajko

2 żółtka

1 mała śmietana 18 %

cukier waniliowy

trochę zapachu śmietankowego

1 masło roślinne

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać wszystko razem i zagnieść z tego ciasto.Jak się bardzo lepi do rąkk - podsypywac trochę mąką(Po zagnieceniu można przechowywać w lodówce zawinięte w folię spożywczą- nawet do miesiąca )

ZALEWA

1 mała śmietana 18%

2x żółtko

budyń śmietankowy albo waniliowy ( najlepiej Winiary i zawsze wersja z cukrem!)

kilka kropel zapachu cytrynowego

cukier waniliowy

piana z dwóch białek ubita na sztywno z odrobiną cukru

Najpierw wymieszać wszystkie składniki , potem całość wymieszać z ubitą pianą.

Formę do tarty wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką - wyłożyć ciastem

Do tego powkładać pokrojone na ćwiartki jabłka ( mnie zazwyczaj wchodzą trzy duże )

Zalać zalewą

Piekarnik na 180 stopni i na 40 minut do pieca.

Mniam.